Το εορταστικό μας γεύμα το είδατε εδώ. Στο επιδόρπιο αποφάσισα να αφιερώσω μία ολοδική του ανάρτηση. Το γλυκό αυτό είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και αέρινο. Αν θέλετε να μάθετε για την προέλευσή και την ονομασία του μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στην εκδοχή που δοκίμασα εγώ πρόσθεσα κακάο ώστε να δώσω την αγαπημένη μου σοκολατένια γεύση και φυσικά φρούτα του δάσους τα οποία τα λατρεύω! Η συνταγή είναι εύκολη και έχει το θετικό ότι μπορείς τις μαρέγκες να τις ψήσεις από την προηγούμενη με την ησυχία σου και είτε να συναρμολογήσεις το γλυκό λίγο πριν το σερβίρεις (έτσι έκανα) είτε το πρωί.
Άσχετο: πώς σας φαίνονται οι φωτό; Για τη μαμά ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίτερα και έφερε ένα νέο φακό για την φωτογραφική μηχανή μου. Οπότε για μένα καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω. Φωτογραφίζω τα πάντα στο σπίτι για να τον δοκιμάσω 🙂
Πάμε να δούμε τη συνταγή και εγώ με την ανάρτηση αυτή να σας ευχηθώ μία υπέροχη Πρωτοχρονιά!! Να περάσετε όμορφες, ανεπανάληπτες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάτε και να μην ξεχνάτε: η ζωή είναι μικρή, φάτε ! Δίαιτα από το νέο έτος :Ρ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου αέρα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν λευκά.
Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το κρεμόριο, το νισεστέ και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία σφικτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε το κακάο και αναμιγνύουμε με μία ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Σε ένα μακρόστενο μπολ βάζουμε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής ή άλλη χοντρή πλαστική σακούλα με το άνοιγμα προς τα πάνω (χρησιμοποίησα αυτήν) 2 μεγάλα τεμάχια) .
Με την βοήθεια της μαρίζ γεμίσουμε την σακούλα με την μαρέγκα.
Σε ένα ρηχό ταψί απλώνουμε λαδόκολλα.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τη μύτη από την άκρη της σακούλας και κάνουμε από δύο γεμάτα κυκλάκια με την μαρέγκα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.
Ψήνουμε για 90 λεπτά.
Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου.
Αφαιρούμε τις μαρέγκες και τις διατηρούμε εκτός ψυγείου σε ένα τάπερ ή μεταλλικό κουτί με καπάκι.
Για τη κρέμα χτυπάμε στο μίξερ το morfat μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την νουτέλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
Με τον ίδιο τρόπο όπως στην μαρέγκα, βάζουμε την κρέμα σε πλαστική σακούλα και βάζουμε στο ψυγείο.
Με έναν αποφλοιωτή κόβουμε την κουβερτούρα σε νιφάδες.
Για να στήσουμε το γλυκό, βάζουμε επάνω στην μαρέγκα μία στρώση από την κρέμα μας, το σιρόπι, λίγα σμέουρα και τις νιφάδες σοκολάτας
Χρόνια Πολλά!! Πώς τα περάσατε;;; Ελπίζω να περάσατε τέλεια με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Εμείς κλασικά σκάσαμε στο φαγητό. Ευτυχώς φέτος και στον ύπνο. Δύο μέρες άδεια, μία αργία και ένα Σαββατοκύριακο βοήθησαν να φορτιστούν λίγο οι μπαταρίες. Το πρόγραμμα φυσικά περιελάμβανε και σινεμά τόσο παιδικό όσο και για μεγάλους (λέμε τώρα) με τον απαιραίτητο μαραθώνιο των προηγούμενων ταινιών για να φρεσκάρουμε την μνήμη.
Αν θυμάστε και από πέρισυ, κάθε χρόνο παραδοσιακά μαγειρεύω για την οικογένειά μου ανήμερα τα Χριστούγεννα. Δείτε τί τους είχα φτιάξει πέρισυ εδώ. Φέτος το μενού εννοείται ήταν διαφορετικό. Δοκίμασα ολόκληρο κομμάτι από παϊδάκια χοιρινά γάλακτος ( pork baby ribs) με σως barbecue καθώς και μία σούπα με κάστανα και τσένταρ. Οι φωτογραφίες είναι λιγοστές γιατί όσο και να οργανωθείς δεν προλαβαίνεις να φωτογραφίσεις όταν μαγειρεύεις, άσε που όλοι με κοιτούσαν με απειλητικά βλέματα οπότε και σταμάτησα να φωτογραφίζω και άρχισα να σερβίρω ;). Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά το μενού και πώς μπορούμε να οργανωθούμε ώστε και να μην πελαγώσουμε αλλά και να ευχαριστήσουμε τους συνδαιτυμόνες μας.
Το μενού μας καταρχήν περιελάμβανε:
Σπαράγγια με προσούτο και σως μπαλσάμικου
Ριζότο με δαμάσκηνα και βερύκοκα σερβιρισμένο σε στρογγυλή κολοκύθα (θα ακολουθήσει αναλυτική ανάρτηση)
Σούπα με μανιτάρια πλευρώτους και κάστανα
Σαλάτα με μαρούλια, λόλα και ξηρούς καρπούς
Στράτα με μπέικον, edam και chives
Barbecue Baby Pork Ribs
Για το επιδόρπιο που ήταν Ατομικές Pavlova σοκολάτας ακολουθεί πάραυτα χωριστή ανάρτηση και φωτογράφιση.
Καταρχήν για το στρώσιμο του τραπεζιού αποφάσισα να κάνω μία αλλαγή φέτος και να αγοράσω ένα δεύτερο τραπεζομάντηλο (ναι μέχρι σήμερα είχα ένα και μοναδικό και αγαπημένο 🙂 ). Το τραπεζομάντηλο είναι από εδώ και τα σουπλά από τα χριστουγεννιάτικα του Jumbo.
Η προετοιμασία ξεκίνησε από την προηγούμενη ημέρα όπου εκτός από την προετοιμασία του γλυκού, προετοίμασα την κολοκύθα για το ριζότο, την στράτα και συγκέντρωσα όλα τα υλικά μου. Καλή ιδέα είναι επίσης να πλύνετε τα μαρούλια της σαλάτας (δεν το έκανα και έτρεχα ) και να βράσετε τα κάστανα (έκλεψα λίγο και τα αγόρασα προβρασμένα 😉 ).
Την επόμενη ημέρα ξεκίνησα από το πρωί, βάζοντας το κρεατάκι να σιγοψήνεται, συνέχισα με το γλυκό, έβγαλα τη στράτα από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, έψησα την κολοκύθα στο φούρνο και μετά συνέχισα με τη σούπα, το στήσιμο της σαλάτας, τα σπαράγγια, έψησα την στράτα ενώ προετοίμασα το ριζότο. Τέλος φούρνισα το ριζότο στην κολοκύθα, ξερόψησα για λίγο το κρεατάκι και τσουπ έτοιμα!! Ακούγεται πολύπλοκο αλλά τελικά αν οργανωθείς και βοηθήσει και λίγο το έτερον ήμισυ όλα καλά (ειδικά όπου χρειαστεί να κοιτάς δύο φαγητά ) :).
Η συνταγή της στράτας είναι από το αγαπημένο blog της Ερμιόνης The one with all the tastes και μπορείτε να την βρείτε εδώ. Η μοναδική δική μου πινελιά ήταν να προσθέσω 1κ.σ. αποξηραμένου σχινόπρασου (chives).
Αλατίζουμε το κρέας και απλώνουμε με πινέλο μία πλούσια στρώση με barbecue sauce. Κρατάμε μισό μπουκάλι σως για το τέλος.
Στριμώχνουμε το κρέας στη γάστρα ή σε κατσαρόλα με σκληρό πάτο βάζοντας στα τοιχώματα την πλευρά από την πέτσα. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 6 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς γκριλ.
Απλώνουμε σε ένα ταψί το κρέας επάνω σε λαδόκολλα με την πέτσα προς τα πάνω. Αλείφουμε με την υπόλοιπη barbecue σως.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να κάνει μία τραγανή κρούστα.
Το ζουμάκι από το κρέας το σουρώνουμε και το κρατάμε για το σερβίρισμα σαν σάλτα.
Σημειώσεις
Εάν θέλουμε μπορούμε να πήξουμε το ζουμί από το κρέας σε ένα κατσαρολάκι και αφού το σουρώσουμε προσθέτοντας 2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένες σε λίγο νεράκι. Η αρχική συνταγή είναι από εδώ
Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα μαρούλια μας σε χοντρά κομμάτια σε μία μεγάλη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός των κρουτόν.
Αλατίζουμε, περιχύνουμε με το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τα κρουτόν και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Μπορούμε να πλύνουμε τα μαρούλια από την προηγούμενη και να τα φυλάξουμε σε σακούλα, αφού τα στραγγίξουμε πολύ καλά, τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους χωρίς να χαλάσουν.
Τα Χριστούγεννα είναι μαγικά. Δεν είναι μόνο τα φωτάκια, οι στολισμοί και τα δώρα. Είναι η αγάπη, οι οικογενειακές στιγμές και η χαρά να περνάς χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς. Η λάμψη στα μάτια των παιδιών όταν ανοίγουν τα δώρα τους, οι μυρωδιές από τα μαγειρέματα στο σπιτικό μας. Όλα αυτά με κάνουν απλά να λατρεύω τις γιορτές! Και δεν είναι τέλεια οι μυρωδιές να ξεκινούν από το πρωί; Το πρωινό που βλέπετε είναι απλά σούπερ λαχταριστό και ζουμερό. Το σιρόπι λεμονιού δίνει μία γλυκόξινη νότα, το τυρί κρέμα και τα αυγά πλούσια γεύση. Προετοιμάζεται από βραδύς και το πρωί μπορείς να ξυπνήσεις για μία φορά πριν από όλους τους άλλους, να πατήσεις στις μύτες, να το βάλεις στο φούρνο, να ξαναχουζουρέψεις για λίγο (απλά βάλε κανένα χρονόμετρο μην μας καεί κιόλας έτσι 😉 ) και μετά να το απολαύσετε όλοι μαζί. Α και αν μείνει δεν πειράζει: τρώγεται και την δεύτερη ακόμα και την τρίτη μέρα αφού το ζεστάνουμε στα μικροκύματα (σας το λέω εγώ που το έτρωγα κάθε πρωί μέχρι να τελειώσει!! ). Με αυτήν την συνταγή θέλω να σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά για εσάς και τους δικούς σας ανθρώπους. Καλή τύχη με τα εορταστικά σας μαγειρέματα!! Ευχηθείτε μου και εμένα γιατί μάλλον θα την χρειαστώ με όλα αυτά που έχω σκεφτεί να σκαρώσω 🙂
Κάθε χρόνο ψἠνω cupcakes στις γιορτές, είναι κάτι σαν προσωπική παράδοση. Εννοείται και τα υπόλοιπα κλασικά γλυκά όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Καμμιά φορά όταν πιέζομαι πολύ από άποψη χρόνου (δηλαδή κάθε χρόνο) κάτι θα παραλείψω να κάνω. Αλλά cupcakes ποτέ. Και αυτό γιατί μου αρέσει να τα στολίζω να τα καμαρώνω. Τα βρίσκω τόσο χαριτωμένα ειδικά όταν είναι έτσι πασπαλισμένα με χριστουγεννιάτικα καραμελάκια και με εορταστικά καραμελόχαρτα.
Φέτος τα cupcakes μου έχουν χριστουγεννιάτικο άρωμα και γεύση. Η κανέλα και το γαρύφαλλο κάνουν το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα. Η βουτυρόκρεμα με μανταρίνι είναι αναπάντεχα δροσερή και αρωματική (άσε που αξιοποίησα και τα τόσα μανταρίνια που είχαν μαζευτεί στην φρουτιέρα μου και κοίταγαν με λάγνο βλέμμα τον κάδο). Λοιπόν αρκετά σας τα διαφήμισα, πάμε να δούμε τη συνταγή;
Και η αξιοποίηση των υλικών μας συνεχίζεται με μπισκοτάκια να κλείνουν την τριλογία των συνταγών με τα 12 αυγά αυτής της εβδομάδας που ξεκίνησε με αυτήν την συνταγή και συνεχίστηκε με αυτήν εδώ. Είχα πραγματικά μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσω πώς μπορεί να είναι γευστικά αυτά τα μπισκότα. Τελικά αποδείχθηκαν ότι είναι πολύ πλούσια σε γεύση, δεν χάνουν καθόλου το σχήμα τους και γίνονται άριστα μπισκότα διακόσμησης. Επίσης ενώ είναι κιτρινωπά άψητα, όταν ψήνονται γίνονται λευκά και λαχταριστά. Ακολουθείστε τις οδηγίες για το άνοιγμα της ζύμης και τον τρόπο χειρισμού τους στο ψήσιμο και μετά και δεν θα χάσετε! Μπορείτε φυσικά να τα φάτε και σκέτα αλλά μπορείτε επίσης και να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να τα διακοσμήσετε με γλάσο, ζαχαρόπαστα ή με καραμελάκια. Εγώ επέλεξα να δοκιμάσω (χμ με μέτρια αποτελέσματα) τις δυνάμεις μου στη ζωγραφική σε ζαχαρόπαστα, έκανα μποτούλες του Άγιου Βασίλη (πανευκολούρες ) και χιονόμπαλες. Για αυτές μην τις βλέπετε έτσι. Βρήκα φανταστικές οδηγίες εδώ, τα κουπάτ εδώ και τα διακοσμητικά ζαχαρωτά εδώ, οπότε δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξετε τις δικές σας. Α και η διακόσμηση έγινε με κόκκινη και λευκή ζαχαρόπαστα. Δεν είναι τέλεια τα μπισκοτάκια αυτά για βρώσιμα δωράκια; Βάλτε τα σε μία σακουλίτσα διάφανη με μία όμορφη κορδελίτσα και χαρίστε κάτι που φτιάξατε με τα χεράκια σας στους ανθρώπους που αγαπάτε. Εξάλλου αυτά τα δώρα έχουν την μεγαλύτερη αξία. Σας χρωστάω σίγουρα πολλές πολλές αναρτήσεις σχετικά με tips για τη ζαχαρόπαστα το ξέρω, αλλά προς το παρόν ότι απορία σας προκύψει μη διστάσετε να την εκφράσετε είτε με email (athena@craftcooklove.gr), είτε με σχόλιο ή όπως αλλιώς σας βολεύει! Καλές ζαχαροδημιουργίες εύχομαι ! Α και οι εορταστικές αναρτήσεις δεν τελειώνουν φυσικά εδώ. Έρχονται και την επόμενη εβδομάδα, οπότε μην πάτε μακρυά 🙂
Δεν πιστεύω να πετάξατε τους κρόκους από τα αυγά που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή για το Angel Food Cake έτσι; Γιατί έχουμε τριλογία συνταγών με αυγά αυτήν την εβδομάδα στο blog ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως και γευστικά τα υλικά μας. Και ποιό είναι το κορυφαίο comfort food του χειμώνα; Μία λαχταριστή καρμπονάρα με ζουμερό μπέικον θα σας πω εγώ. Πολλές φορές έχεις απλά όρεξη για μία μακαρονάδα που να έχει πλούσια υφή και να σου αφήνει την πιο υπέροχη και γεμάτη γεύση. Τόσο υπέροχη που να λες χαλάλι οι θερμίδες 😉
Για πολλά χρόνια την μαγείρευα με κρέμα γάλακτος αγνοώντας επιδεικτικά τη συνταγή που έλεγε ότι η σάλτσα παρασκευάζεται με κρόκους αυγών. Αλλά αποφάσισα μία φορά να την δοκιμάσω έτσι για αλλαγή. Και αυτό ήταν: έρωτας. Δεν συγκρίνεται με τίποτα αυτή η πλούσια γεύση σε συνδυασμό με το χονδροκομμένο μπέικον. Και δεν μυρίζει καθόλου αυγό (σας διαβεβαιώ εγώ που έχω οξυμένη αίσθηση όσφρησης). Γίνεται τόσο απλά και γρήγορα που την σκαρώνεις στο πι και φι μία καθημερινή μετά τη δουλειά ή όποια μέρα τέλος πάντων έχεις όρεξη για μία χορταστική και πλούσια σε γεύση μακαρονάδα. Η προέλευσή της διχάζει. Άλλοι λένε ότι προέρχεται από τους φτωχούς Ιταλούς εργάτες του κάρβουνου που ήθελαν ένα γεμάτο ενέργεια γεύμα και άλλοι λένε ότι δημιουργήθηκε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αυγά του αμερικανικού στρατού. Αν έχετε όρεξη για διάβασμα δείτε πληροφίες σχετικά με την προέλευσή της εδώ και εδώ . Όποιος πάντως και να ευθύνεται για αυτό το λαχταριστό πιάτο, τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας! Σας έπεισα ή όχι ακόμα; Πάμε να δούμε τη συνταγή;
Σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα γεμίζουμε με ¾ νερό και βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, αλατίζουμε και βάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Σε ένα τηγανάκι και σε μεσαιό μάτι σωτάρουμε σκέτο το μπέικον και το ξεροψήνουμε κατά προτίμηση.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα (όχι πάνω στο μάτι).
Προσθέτουμε το μίγμα των κρόκων και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε να πάει η κρέμα παντού.
Προσθέτουμε και το μπέικον και απολαμβάνουμε.
Σημειώσεις
Τα μακαρόνια δεν τα σουρώνουμε πολύ ίσα ίσα να στραγγίξουν τα υγρά Είναι σημαντικό να είναι ζεστά τα μακαρόνια πριν περιχύσουμε με την κρέμα για να ψηθούν οι κρόκοι
Angel Food Cake, η τροφή των αγγέλων όνομα και πράγμα. Μιλάμε για το πιο αφράτο κέικ που μπορείτε να φτιάξετε. Περιττό να σας πω ότι το έψησα και έγινε ανάρπαστο. Να φταίει η σούπερ ανάλαφρη υφή του; ότι δεν έχει βούτυρο και πολλά λιπαρά; Όπως και να έχει θα χρειαστείτε μόνο μόλις έξι υλικά για να φτιάξετε και εσείς το δικό σας angel food cake μεταξύ των οποίων απράδια αυγών. Και τους κρόκους δεν τους πετάμε έτσι; Τους κρατάμε σε ένα αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο μας ανά έξι και ακολουθούν τις προσεχείς ημέρες συνταγές άμεσης αξιοποίησής τους. Πάμε να δούμε τη συνταγή;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη
Στο μίξερ μας ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν ελαφρώς. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το κρεμόριο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας
Συνεχίζουμε να χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματίσουμε μία σφικτή μαρέγκα
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι στην μαρέγκα με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Προσθέτουμε το μίγμα σε μία αντικολλητική φόρμα με αποσπώμενο δακτύλιο
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει και γυρνάμε ανάποδα την φόρμα
Ξεφορμάρουμε αφού περάσουμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω τη φόρμα όταν κρυώσει εντελώς το κέικ
Σημειώσεις
Η μαρέγκα μας είναι έτοιμη όταν έχουμε τη δυνατότητα να αναποδογυρίσουμε τον κάδο του μίξερ και το μίγμα να μένει σταθερό να μην τρέχει Η αρχική συνταγή είναι από εδώ
Είμαι άνθρωπος του κουραμπιέ θα το έχετε καταλάβει όσοι διαβάζετε το μπλογκ μου. Δείτε την εκδοχή μου εδώ. Αλλά πραγματικά ο Γιάννης λατρεύει τα μελομακάρονα. Όχι όμως όλα. Τα θέλει έξτρα έξτρα μελωμένα. Είχα φτιάξει παλιότερα χωρίς να τον αφήσω απόλυτα ικανοποιημένο οπότε και έκτοτε τα αγόραζα έτοιμα.
Μελέτησα πολύ τις συνταγές. Και κατέληξα ότι υπάρχουν (εκτός από τις ευφάνταστες εκδοχές του) δύο σχολές μελώματος: Κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα. Επέλεξα την πρώτη σχολή. Τα μελομακάρονά μου βγήκαν μελωμένα αλλά όχι τόσο ώστε να ικανοποιήσουν τον αντρούλη μου. Για το λόγο αυτό προτείνω να κάνετε το μέλωμα σε δύο στάδια! Για μένα πάντως που δεν τα θέλω και τόσο νιανιά (επιστημονικός όρος) έγιναν σούπερ τέλεια, αφού έκανα δύο τρία κολπάκια! Ακολουθεί η συνταγή και οδηγίες για να τα δοκιμάσετε και εσείς!
μέλι και 100γρ ψιλοκοπανισμένο καρύδι για πασπάλισμα
Οδηγίες
Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας
Σε μεσαία προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις λιώσει καλά αποσύτουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και μοιράζουμε σε δύο βαθιά μπολάκια βάζοντας από ένα μέρος κανέλας και πορτοκαλιού στο κάθε μπολ
Αφήνουμε να κρυώσει καλά (το άφησα δύο ώρες με την τρέχουσα θερμοκρασία)
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου αέρα
Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε να πάνε παντού στο αλεύρι
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τα λάδια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε και πάλι
Προσθέτουμε το υγρό μίγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά ώστε να γίνει μία ενιαία ζύμη
Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ρηχά ταψιά φούρνου
Με τα χέρια μας πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα έκανα μπουκίτσες αλλά μπορείτε και να κάνετε την κλασική μορφή τους
Τα τοποθετούμε στα ταψιά με απόσταση μεταξύ τους
Με το δάκτυλο μας τα πιέζουμε ελαφρά ώστε να μην είναι στρογγυλά (βοηθάει στο μέλωμα) και με ένα πιρούνι κάνουμε δύο με τρεις σειρές τρυπίτσες (ομοίως βοηθάει στο μέλωμα)
Τα ψήνουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον αέρα για 25 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο και βγάζουμε το ένα ταψί. Το άλλο το αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοικτη την πόρτα του φούρνου για να μην κρυώνουν.
Με μία τρυπητή φαρδιά κουτάλα βάζουμε από δύο μελομακάρονα σε κάθε μπολ και τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Τα αφήνουμε για περίπου μισό λεπτό και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα όπου από κάτω έχουμε απλώσει λαδόκολλα.
Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με όλα τα μελομακάρονα
Πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. μέλι από πάνω και αφήνουμε να στραγγίσουν. Κρατάμε το σιρόπι
Την επόμενη μέρα τα δοκιμάζουμε. Εμένα μου φάνηκαν σκληρά και τα ξαναπέρασα με μέλι
Εναλλακτικά μπορούμε να ζεστάνουμε το σιρόπι και να τα περάσουμε και πάλι από το ζεστό σιρόπι ανά τέσσερα ώστε να γίνουν έξτρα έξτρα μελωμένα
Στολίσαμε λοιπόν και φέτος το σπιτάκι μας και γέμισε φωτάκια και ζεστασιά! Φέτος, προς ενθουσιασμό του μικρού ένοικου του σπιτικού μας, ήρθαν τα ζωάκια του δάσους και το ζεστό κόκκινο να μας κάνουν παρέα! Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργούμε στον χώρο μας. Πάμε λοιπόν να σας δείξω το φετινό εορταστικό μας στολισμό; (τον περσινό μπορείτε να τον δείτε εδώ):
Το στεφάνι στην πόρτα το αγόρασα έτοιμο όπως το βλέπετε από εδώ. Ήταν τόσο οικονομικό και εντυπωσιακό από μόνo του που δεν άξιζε τον κόπο να το φτιάξω μόνη μου.
Στο δέντρο μας χρησιμοποίησα τα diy στολίδια woodland που σας έδειξα εδώ και εδώ. Οι νέες προσθήκες στο δέντρο μας ήταν μικρά οικονομικά στολιδάκια όπως οι τάρανδοι και οι πολικές αρκούδες (που φόραγαν κόκκινο κασκόλ αλλά τους το έβγαλα για να ταιριάζουν στο θέμα μας ). Επίσης νέες προσθήκες ήταν και οι μπεζ vintage μπάλες και τα (επίσης vintage) χρυσά μεταλλικά ρομβάκια. To στολισμό του δέντρου μας συμπλήρωσαν αυτά τα κόκκινα τύπου γκι και αυτή η κορδέλα. Στη βάση του δέντρου έβαλα ένα κομμάτι λινάτσα.
Στον καναπέ τα κόκκινα μαξιλάρια είναι με μαξιλαροθήκες που ήδη είχα H&M home & IKEA. Το μαξιλάρι τάρανδος είναι από εδώ και η μαξιλαροθήκη κουκουβάγια είναι από το H&M home.
To τραπεζάκι το σαλονιού στολίστηκε με τεχνητά μπουκετάκια από το Jumbo επάνω σε αυτό το σουπλά.
Στην τραπεζαρία έγινα δύο κύριες συνθέσεις πάλι με τη λογική του θέματός μας. Στη γυάλα με το κερί έβαλα τεχνητό χιόνι και κομμάτια ξύλου που προμηθεύτηκα από εδώ. Το κερί το είχα πολλά χρόνια, γενικά δεν αγόρασα τίποτα σε κερί φέτος καθώς έχω μαζέψει άπειρα με τα χρόνια 🙂 Το ξύλο που χρησιμοποίησα σαν βάση είναι από ελιά και αγορασμένο από τη αγαπημένη μας Κέρκυρα. Το λευκό έλατο στον δίσκο είναι από το Tiger. Το ξύλινο αστέρι το βρήκα στα Lidl και το κερί επίσης το είχα από παλιά.
Στον τραπεζάκι χρησιμοποίησα ξύλινα γράμματα που βρήκα εδώ. Στην γυάλα έβαλα δύο ταρανδάκια (βλ. άνωθεν για link ) και λίγη πάχνη. Τον στολισμό συμπληρώνουν διάφορα κηροπήγια και το φανταστικό σπιτάκι μου από τη Δήμητρα του decorasylum που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Στον μπουφέ το runner είναι κατακκόκινο και από το H&M home και το εκτυπώσιμο στην κορνίζα είναι αυτό εδώ . Τα κλαδιά μου στολίστηκαν με κάτι μανταλάκια κουκουναράκια από το Tiger και λευκές μάλλινες μπαλίτσες που ήδη υπήρχαν στα στολίδια μου.
Το γούρι στην πόρτα (πάλι ανάλογο του θέματός μας) είναι χειροποίητο από τη χρυσοχέρα μανούλα και το φανάρι απέναντι από την είσοδο στολίστηκε με την κορδέλα και τα ανθάκια που περίσσεψαν από το στολισμού του δέντρου.
Ελπίζω να σας αρέσει η φετινή μας χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και να πήρατε καμιά ιδέα. Η διαδικασία του στολισμού, η μαγεία από τα λαμπιόνια και όλη αυτή η αλλαγή πραγματικά μας αλλάζει τη διάθεση και μας βάζει άμεσα στο εορταστικό πνεύμα. Βέβαια η τρέχουσα επικαιρότητα δυσχεραίνει αρκετά την κατάσταση, αλλά όσο μπορούμε ο καθένας με τον τρόπο του να προσφέρει έστω και κάτι, έστω και λόγω των εορτών, κάποιος συνάνθρωπος μας θα λάβει βοήθεια και αυτό είναι για μένα το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Και του χρόνου με υγεία !!
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε μέσα σε όλα που είχαμε να κάνουμε στολίσαμε κιόλας (το δέντρο μην φανταστείτε τα υπόλοιπα δεν τα πρόλαβα). Χρησιμοποίησα τα στολίδια που σας έδειξα στο προηγούμενο ποστ (δείτε το εδώ) και αυτά που βλέπετε άνωθεν συμπλήρωσαν το φετινό μας στολισμό. Πρόκεται εννοείται για πανεύκολα στολιδάκια που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας απλά και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιοτεχνίες!
Τα ζωάκια του δάσους έγιναν λοιπόν με πηλό σε χρώμα τερακότα που στεγνώνει στον αέρα (τον προμηθεύτηκα από εδώ) και τα κουπάτ που χρησιμοποίησα είναι αυτά εδώ και εδώ. Η διαδικασία πολύ απλή και διασκεδαστική ειδικά αν έχετε και μικρά χεράκια για βοηθούς: επάνω σε μία λαδόκολλα (για να μην κάνουμε χάλια τον πάγκο μας), ανοίγουμε με ένα πλάστη τον πηλό σε κομμάτια (θα σας παιδέψει όλος μαζί) και κόβουμε με τα κουπάτ. Με ένα καλαμάκι κάνουμε τρυπούλες για την κορδέλα και τα αφήνουμε απλωτά σε μία λαδόκολλα να στεγνώσουν. Την επόμενη μέρα δένουμε με κορδέλα της αρεσκείας μας ( χρησιμοποίησα λευκό νήμα για κορδέλα) και έτοιμα!! Έτσι συμπληρώνουμε τα στολίδια του δέντρου μας και ανανεωνόμαστε εύκολα και οικονομικά !