melomakarona DSC_0040melomakarona DSC_0054melomakarona DSC_0046melomakarona DSC_0035Είμαι άνθρωπος του κουραμπιέ θα το έχετε καταλάβει όσοι διαβάζετε το μπλογκ μου. Δείτε την εκδοχή μου εδώ. Αλλά πραγματικά ο Γιάννης λατρεύει τα μελομακάρονα. Όχι όμως όλα. Τα θέλει έξτρα έξτρα μελωμένα. Είχα φτιάξει παλιότερα χωρίς να τον αφήσω απόλυτα ικανοποιημένο οπότε και έκτοτε τα αγόραζα έτοιμα.

Μελέτησα πολύ τις συνταγές. Και κατέληξα ότι υπάρχουν (εκτός από τις ευφάνταστες εκδοχές του) δύο σχολές μελώματος: Κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα. Επέλεξα την πρώτη σχολή. Τα μελομακάρονά μου βγήκαν μελωμένα αλλά όχι τόσο ώστε να ικανοποιήσουν τον αντρούλη μου. Για το λόγο αυτό προτείνω να κάνετε το μέλωμα σε δύο στάδια! Για μένα πάντως που δεν τα θέλω και τόσο νιανιά (επιστημονικός όρος) έγιναν σούπερ τέλεια, αφού έκανα δύο τρία κολπάκια! Ακολουθεί η συνταγή και οδηγίες για να τα δοκιμάσετε και εσείς!

Μελομακάρονα my way

Ποσότητα: 40 σε μέγεθος μπουκιάς

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 250ml νερό
  • 400γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι πλυμμένο και κομμένο στη μέση
  • 80γρ μέλι
  • 200ml χυμό πορτοκάλι (χρησιμοποίησα φρεσκοστυμμένο)
  • 200ml αραβοσιτέλαιο
  • 90ml ελαιόλαδο
  • 25γρ ζάχαρη άχνη
  • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • μέλι και 100γρ ψιλοκοπανισμένο καρύδι για πασπάλισμα
Οδηγίες
  1. Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας
  2. Σε μεσαία προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Μόλις λιώσει καλά αποσύτουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  4. Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και μοιράζουμε σε δύο βαθιά μπολάκια βάζοντας από ένα μέρος κανέλας και πορτοκαλιού στο κάθε μπολ
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά (το άφησα δύο ώρες με την τρέχουσα θερμοκρασία)
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου αέρα
  7. Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε να πάνε παντού στο αλεύρι
  8. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τα λάδια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
  9. Προσθέτουμε και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε και πάλι
  10. Προσθέτουμε το υγρό μίγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά ώστε να γίνει μία ενιαία ζύμη
  11. Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ρηχά ταψιά φούρνου
  12. Με τα χέρια μας πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα έκανα μπουκίτσες αλλά μπορείτε και να κάνετε την κλασική μορφή τους
  13. Τα τοποθετούμε στα ταψιά με απόσταση μεταξύ τους
  14. Με το δάκτυλο μας τα πιέζουμε ελαφρά ώστε να μην είναι στρογγυλά (βοηθάει στο μέλωμα) και με ένα πιρούνι κάνουμε δύο με τρεις σειρές τρυπίτσες (ομοίως βοηθάει στο μέλωμα)
  15. Τα ψήνουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον αέρα για 25 λεπτά.
  16. Κλείνουμε το φούρνο και βγάζουμε το ένα ταψί. Το άλλο το αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοικτη την πόρτα του φούρνου για να μην κρυώνουν.
  17. Με μία τρυπητή φαρδιά κουτάλα βάζουμε από δύο μελομακάρονα σε κάθε μπολ και τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
  18. Τα αφήνουμε για περίπου μισό λεπτό και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα όπου από κάτω έχουμε απλώσει λαδόκολλα.
  19. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με όλα τα μελομακάρονα
  20. Πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. μέλι από πάνω και αφήνουμε να στραγγίσουν. Κρατάμε το σιρόπι
  21. Την επόμενη μέρα τα δοκιμάζουμε. Εμένα μου φάνηκαν σκληρά και τα ξαναπέρασα με μέλι
  22. Εναλλακτικά μπορούμε να ζεστάνουμε το σιρόπι και να τα περάσουμε και πάλι από το ζεστό σιρόπι ανά τέσσερα ώστε να γίνουν έξτρα έξτρα μελωμένα
  23. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το καρύδι
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

melomakarona DSC_0036 letters

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

24 σχόλια στο “Μελομακάρονα my way

  1. Καλέ ποιος κουραμπιές?? τι να φτουρίσει ο κουραμπιές μπροστά σ’ αυτή τη σιροπιαστή πανδαισία?! πω πω πρέπει να έγιναν τέλειοι!!
    Θα τους δοκιμάσω your way.
    Φιλούμπες 🙂

  2. Αυτός ο επιστημονικός όρος «νιανια «πολύ μου άρεσε Αθηνά μου, γιατί και εγω κάποια φορά στο παρελθόν έτσι μου είχαν βγεί. Τώρα φυσικά δεν μπορεί να ξεφύγει τίποτα,μιας και τα χρόνια με δίδαξαν.Θα εφαρμόσω την συναγή σου αφού όλοι στην οικογένεια λατρεύουμε τα μελαμακάρουνα….φιλάκια πολλά!

  3. Φαίνονται πολύ νόστιμα Αθηνά μου! Εμείς πάντως στο σπίτι μας τα θέλουμε όσο λιγότερο μελωμένα γίνεται! Για να πω την αλήθεια κρατάμε και μερικά αμέλωτα και τα βουτάμε στο γάλα το πρωί! Φιλιααααα

  4. Είναι τα τελειότερα μελομακάρονα που έχω φάει και έχω φτιάξει. Πιστεύω πως αν προσέξουμε 2-3 πραγματάκια, γίνονται φοβέρά. Θα τα φτιάξω μέσα στις επόμενες μέρες!

  5. Εμένα μου αρέσουν εξίσου αυτά τα γλυκά . Αυτά τα μελωμένα εξαίσια μικρά, καρυδάτα αριστουργήματα πάντως…είναι για βραβείο Αθηνούλα χαχα Άντε και του χρόνου!!

  6. αυτη η συνταγη του Πετρετζίκη κάνει τα καλυτερα μελομακαρονα ever!!! Εκανα μια δοση τις προαλλες και εξαφανιστηκε!! Θα κανω κι αλλη μες στην εβδομαδα!! Φοβερες οι φωτογραφιες σου Αθηνα μου!! φιλια

        • Νομίζω ότι έχει να κάνει με το πόσο χοντρό σχήμα έχουν και πόσο εύκολο είναι το σιρόπι να μπορέσει να μαλακώσει το εσωτερικό του μελομακάρονου (νομίζω ότι πιο επιστημονική περιγραφή πεθαίνεις). Πάντως στη δική μου περίπτωση τα έχω δοκιμάσει και έτσι και αλλιώς και έχω να πω ότι τα πλακουτσωτά μελομακάρονα μελώνουν καλύτερα!