post

Ψαρόσουπα με Σκορπίνα

scorpionfish soup_0070 scorpionfish soup_0066 scorpionfish soup_0086 scorpionfish soup_0055

Τιιι δεύτερο ποστ σε μία εβδομάδα; Τι συμβαίνει εδώ; 😂😂😂😂

Έχω οργανωθεί θέλω να σας πω. Αναζήτησα ότι συνταγή έχω κάπου σημειωμένη, έχω σημειώσει σε ποια κάρτα μνήμης της μηχανής μου βρίσκονται οι φωτογραφίες της και μου μένει μόνο να έχω λίγο χρόνο (εδώ γελάμε 😁😜) να τις δημοσιεύσω. 

Η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές. Αλλά σήμερα το πρωί (εννοώ το αξημέρωτο στις 6) που έκανα την παραγγελία μου στο σούπερ μάρκετ (ω ναι ούτε αυτό δεν προλαβαίνω να κάνω 🙈) σκεφτόμουν να φάμε ψάρι το ΣΚ. Και επειδή μέσα στο σπίτι να ψήσω ψάρι πολύ πολύ δύσκολα (κυρία περίεργη εδώ με μυρωδιές 💁🏻) κοίταξα την πρόγνωση του καιρού για να δω αν θα μπορέσουμε να τα ψήσουμε στην ψησταριά μας όπως κάνουμε συνήθως. Και είδα ότι έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Η Ελπίδα. Να μία χιονονιφάδα στην πρόβλεψη καιρού του Σαββάτου ❄️ . Οπότε ψήσιμο έξω γιόκ 🙅🏻‍♀️. 

Και μετά θυμήθηκα τη φανταστική αυτή σουπίτσα. Το πόσο θρεπτική και νόστιμη ήταν. Και έπρεπε οπωσδήποτε να την μοιραστώ μαζί σας (και να θυμηθώ πως να την ξαναφτιάξω και εγώ). Το ψάρι αυτό είναι λίγο ακριβό η αλήθεια είναι αυτή αλλά πραγματικά κάνει την ωραιότερη σούπα. Είναι το μοναδικό φαγητό που θα ζητήσω δεύτερο πιάτο. Είναι τόσο καλή. Ελπίζω να βρω στο ιχθυοπωλείο ευχηθείτε μου καλή τύχη! Εννοείται ότι το ψάρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με όποιο άλλο θέλουμε εμείς οκ; 

Πάμε να δούμε την συνταγή βήμα βήμα και να ζεσταθούμε με την σουπίτσα μας.

Ψαρόσουπα με Σκορπίνα

Ποσότητα: 4 μερίδες

Η πιο θρεπτική και λαχταριστή ψαρόσουπα σε μία πανεύκολη συνταγή.
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 3 καρότα (266γρ)
  • 3 μικρές πατάτες (περ. 338γρ)
  • 1 κόκκινος σκορπιός (περ. 700γρ) καθαρισμένος (το ζητάτε να σας το καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο
  • αλάτι
  • 1.κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 φρέσκος ζωμός λαχανικών (ή κύβος)
Οδηγίες
  1. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα
  2. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες που τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια
  3. Σε μία μεσαία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα καρότα, τον ζωμό και τις πατάτες
  4. Καλύπτουμε τα λαχανικά με νερό περίπου στο μέσο της κατσαρόλας και βράζουμε σε μεσαία φωτιά για 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το ψάρι, αλάτι και τον κουρκουμά και βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά με κλειστό καπάκι
  6. Αφαιρούμε το ψάρι και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ
  7. Σουρώνουμε την σούπα για τυχόν κόκαλα που μπορεί να έχει αφήσει το ψάρι.
  8. Καθαρίζουμε την σάρκα του ψαριού και σερβίρουμε την σούπα με κομμάτια ψαριού.
  9. Καλή μας απόλαυση
Σημειώσεις
Εάν δεν έχετε ραβδομπέντερ μπορείτε να πολτοποιήσετε τα υλικά της σούπας σε μούλτι λίγη λίγη
Εάν δεν βρείτε σκορπιό μπορείτε να ζήτησετε κάποιο άλλο ψάρι αντίστοιχου μεγέθους που κάνει για σούπα 😊

 

post

Gingerbread Cake στον Αρτοπαρασκευαστή

gingerbread cake bm_0122 gingerbread cake bm_0124 gingerbread cake bm_0158 gingerbread cake bm_0157Καταρχήν ένα φτέρνισμα από την σκόνη και τους ιστούς αράχνης που έχει πιάσει το blog. Δεν ξέρω από που να αρχίσω καθώς η τελευταία φορά που ανέβασα ένα άρθρο ήταν Δεκέμβριος του 2020. Όπου είχα μεγάλες βλέψεις για άπειρα ποσταρίσματα και πολλές συνταγές μετρημένες και φωτογραφημένες που τώρα απλά περιμένουν σε κάποια κάρτα μνήμης της μηχανούλας μου.

Λοιπόν ας αρχίσουμε με την ανασκόπηση του 2021. 

      1. Το κυριότερο: έγινα πάλι μαμά σε ένα υπέροχο κοριτσάκι. Εκεί που νόμιζα ότι είχαμε κλείσει τις συμμετοχές στην οικογένεια μας, τσουπ έρχεται μία αναπάντεχη εγκυμοσύνη και το πιο γλυκό μωρό, η Γεωργιάννα μας. 16 Απριλίου 2021 και ώρα 5:25 (εδώ να δούμε το γεγονός ότι η Πηνελόπη έχει γεννηθεί 16 Μαΐου του 2011, σύμπτωση; μπααα). Στη φωτό είναι μόλις επιστρέψαμε από το μαιευτήριο και την κράτησε επιτέλους στην αγκαλιά της η μεγάλη της αδερφή. IMG_4453 copy
      2. Χάσαμε τον Πάρη μας το γλυκό μας σκυλάκι ένα μήνα περίπου πριν την άφιξη του νέου μας μέλους: 14 Μαρτίου 2021. Μεγάλη στεναχώρια αλλά και ευγνωμοσύνη για όλα τα υπέροχα χρόνια που περάσαμε μαζί του. Για να καταλάβετε τι ψυχή μεγαλείο είχε αυτό το σκυλί έφυγε στον ύπνο του, μην θέλοντας να μας ταλαιπωρήσει. Ήταν 13 χρονών. Η τελευταία του φωτό ήταν τότε πέρισυ με τα χιόνια (aka Μήδεια) που είχαμε καταχαρεί που βλέπαμε έστω αυτό το λίγο χιόνι στο παραθαλάσσιο προάστιο μας και σουλατσάραμε οικογειακώς (πριν τις απίστευτες διακοπές ρεύματος που ακολούθησαν στην πόλη μας):IMG_5002-1
      3. Σύνδρομο φωλιάς: μέσα σε όλα τα άλλα αποφασίσαμε να κάνουμε μία αρκετά μεγάλη ανακαίνιση στο σπιτικό μας με αποτέλεσμα μέχρι και που φύγαμε για το μαιευτήριο το σπίτι να είναι ολίγον τι γιαπί. Εμένα με έπιασε και το κλασικό σύνδρομο με αποτέλεσμα πριν γεννήσω να οργανώσω ξανά την κουζίνα, την ντουλάπα μου, την ντουλάπα του μωρού, της Πηνελόπης. Κάποια από τα οργανωτικά μου τα έχω μοιραστεί στην σελίδα του instagram του μπλογκ. Και κάπου εκεί σταμάτησε όλο αυτό καθώς και μέχρι τώρα που σας γράφω το δωμάτιο του μωρού παραμένει ημιτελές. IMG_5002 copy
      4. Το καλοκαίρι πάνω στην τρέλα μας (καλά και στο μπίρι μπίρι της Πηνελόπης) αποκτήσαμε την Κλειώ. Η Κλειώ είναι ένα πεισματάρικο, με χαρακτήρα ζόρικο μικρό μαλτεζάκι που ενώ από τη μία μας σπάει τα νεύρα από την άλλη είναι ένα από τα πιο αγαπησιάρικα και χαδιάρικα πλάσματα που έχω γνωρίσει. Π.χ. τώρα κοιμάται ακριβώς δίπλα μου πολύ ευτυχισμένη. IMG_1022 copy
      5. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης και καραντίνας,  έχω γίνει μανιώδης φυτομαμά με αποτέλεσμα να δημιουργήσω ένα διόλου ευκαταφρόνητο urban jungle μέσα στο σπιτικό μας. Εξού και το φυτό δίπλα στο cake (λέγεται heart leaf philodendron για όποιον ενδιαφέρεται). Εγώ που μέχρι πρότινος ξέραινα και κάκτο. Δεν σας βάζω φωτό είναι πολλά 😜

Και κάπου εδώ τελειώνει το sum up της χρονιάς μας. Που μας άφησε με το να δούμε για πρώτη φορά θετικό self test COVID ακριβώς στην εκπνοή του. Και να φιλοξενήσουμε και τον ανεπιθύμητο ιό στο σπιτικό μας. Ευτυχώς τώρα είμαστε στα τελειώματα μαζεύει τις βαλίτσες του για να πάει από εκεί που ήρθε 😂😂😂

Αυτά τα εισαγωγικά. Να σας πω ότι θα ανεβάζω συχνά και προγραμματισμένα συνταγές; Αχ θα το ήθελα όσο τίποτα αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι που δεν ξέρω με σιγουριά ότι θα πετύχω. Πάντως ότι έχω έτοιμο θα προσπαθώ σιγά σιγά να το ανεβάσω και να το μοιραστώ μαζί σας γιατί η αλήθεια είναι ότι στο σημειωματάριο δεν βολεύει να ψάχνω όταν θέλω να ξαναφτιάξω συνταγές μου 😁

Είπα λοιπόν να ξεκινήσουμε με μία συνταγή συνέχεια της σειράς συνταγών αρτοπαρασκευαστή. Εννοείται γλυκιά. Έτσι για το γούρι. Για να έχουμε μία γλυκιά χρονιά. Νομίζω όλοι το αξίζουμε δεν συμφωνείτε;

Εντάξει πιο απλή εκτέλεση πεθαίνεις. Βάζεις όλα τα υλικά στο μαγικό μηχάνημα, επιλέγεις τις ρυθμίσεις και σε ειδοποιεί μόλις τελειώσει. Ό,τι πρέπει για μία μαμά που τρέχει για όλα. Και θέλει ένα cake για την εβδομάδα που μπαίνει. 

Περιττό να σας πω ότι η μεγάλη βοηθός τρελάθηκε καθώς έχει τρέλα με οτιδήποτε gingrebread και ένα γενναίο κομμάτι βρίσκεται ήδη στο φαγητοδοχείο της για κολατσιό. Ο Γιάννης από την άλλη το βάπτισε cake μουστοκούλουρο!! Όπως και να έχει πάμε να δούμε την συνταγή και εύχομαι να τα λέμε πιο συχνά 😍❤️

Gingerbread Cake στον Αρτοπαρασκευαστή

Ποσότητα: 12 κομμάτια περίπου

Το πιο εύκολο gingebread cake που μπορείς να ψήσεις !
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 αυγά
  • 167γρ γάλα (χρησιμοποίησα φρέσκο)
  • 115γρ μελάσα
  • 214γρ καστανή ζάχαρη
  • 95γρ αραβοσιτέλαιο
  • 400γρ αλεύρι που φούσκωνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
  1. Χτυπάμε τα δύο αυγά ελαφριά ώστε να ομογενοποιηθούν
  2. Βγάζουμε τον κάδο από την μηχανή του αρτοπαρασκευαστή
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και όλα τα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται επάνω (τελευταία τα στερεά)
  4. Εφαρμόζουμε τον κάδο στον αρτοπαρασκευαστή και επιλέγουμε το πρόγραμμα κέικ, 1 κιλό και μεσαίο ψήσιμο
  5. Περιμένουμε το μαγικό μηχανηματάκι να κάνει τη δουλειά του
  6. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ τουλάχιστον μισή ώρα
  7. Ξεφορμάρουμε και εναποθέτουμε στην σχάρα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε (εάν το κόψουμε ζεστό ενδέχεται να θρυμματιστεί).
  8. Καλή μας απόλαυση
Σημειώσεις
Εάν δεν έχει πρόγραμμα κέικ το μηχάνημα που διάθετετε μπορείτε να επιλέξτε το απλό ψωμί 1 κιλού και μεσαίου ψησίματος απλά να έχετε το νου σας μην παραψηθεί.
Προσοχή όταν τελειώσει να δείτε ότι έχει ψηθεί καλά με ένα καλαμάκι από σουβλάκι (πρέπει να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ)

 

post

Gingerbread Μπισκότα

gingerbread cookies_0332 gingerbread cookies__0352Φέτος στο μπλογκ έχω αποφασίσει να το γιορτάσουμε με επετειακές συνταγές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μία κλασική. Έχω πειραματιστεί αρκετές φορές με το gingerbread κυρίως σε cupcakes και πρωτότυπες βρώσιμες κατασκευές. Διαπίστωσα όμως ότι δεν έχω μία συνταγή που να έχω σαν οδηγό για τα αγαπημένα μας αυτά και μυρωδάτα μπισκοτάκια. Εννοείται ότι θέλω κάτι που να μην απαιτεί πολύ χρόνο καθότι είναι και πολύτιμος και περιορισμένος. Η συγκεκριμένη ζύμη γίνεται πανεύκολα, δεν θέλει ψυγείο, απλώνεται με ευκολία και το αποτέλεσμα είναι να μυρίσει η κουζίνα μας Χριστούγεννα.  Και για μένα άλλη μία φορά το προσωπικό μου συνταγολόγιο εμπλουτίζεται με μία ακόμα φανταστική συνταγή την οποία θα την έχω διαθέσιμη όποτε χρειαστώ. Και εσείς φυσικά. Έτσι πάνε αυτά 🙂

gingerbread cookies__3629

gingerbread cookies__3632

Η υπέροχη βοηθός μου έβαλε την εορταστική της μπλούζα και στρώθηκε στη δουλειά!! Είναι απίστευτο πόσο έχουν εξελιχθεί οι δεξιότητές της. Γενικά κάθε φορά που την βλέπω να με βοηθά σε κάτι είτε σε δουλειά του σπιτιού είτε σε μαγειρική διαπιστώνω ότι η μικρή μου βοηθός δεν είναι πια τόσο μικρή. Όσοι με διαβάζετε καιρό θα την θυμάστε και πάλι να με βοηθάει. Εκεί που ήταν τόσο μικρούλα που ανέβαινε στο σκαμπό για να φτάσει στον πάγκο της κουζίνας. Και είναι υπέροχο αυτό γιατί εκτός από ημερολόγιο συνταγών είναι και λίγο ημερολόγιο της ζωής μας και του χρόνου που περνά. Να την βλέπεις να απλώνει τη ζύμη και να σχηματίζει τα μπισκοτάκια της. Εννοείται ότι σε εμένα επέτρεψε να διακοσμήσω τα 2 μπισκότα της φωτογράφισης. Όλα τα υπόλοιπα τα επιμελήθηκε με ότι είχαμε στο σπίτι για διακοσμητικό: σοκολατάκια, κας κας, βρώσιμο γκλίτερ χαμός. 

gingerbread cookies__3649

Πάμε να δούμε την συνταγή βήμα βήμα και ας αρχίσουν τα εορταστικά ψησίματα!!

Gingerbread Μπισκότα

Ποσότητα: 16 μεγάλα μπισκότα

Η πιο εύκολη και λαχταστική συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια gingerbread.
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 85γρ καστανή ζάχαρη
  • 100γρ μελάσα
  • 100γρ σιρόπι αγαύης
  • 115γρ βούτυρο σε μικρά κομμάτια
  • 2κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1½κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • ¼κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • ¼κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 440γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα μπολ που μπαίνει μικροκυμάτων βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αυγό και το αλεύρι.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε δύο δόσεις 30 δευτερολέπτων ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.
  4. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με πολύ γρήγορες κινήσεις
  5. Ρίχνουμε το μίγμα στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι.
  6. Με το εξάρτημα γάτζος ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  7. Σε αλευρωμένο πάγκο ακουμπάμε τη ζύμη μας.
  8. Με οδηγό είτε δύο περιοδικά ίδιου ύψους είτε κάτι άλλο (χρησιμοποιώ δύο μικρές επιφάνειες κοπής), ανοίγουμε το ζυμάρι μας.
  9. Κόβουμε με το κουπάτ μας και προσθέτουμε το μπισκότο στο ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα.
  10. Ψήνουμε για 12 λεπτά (τα μπισκότα θα είναι μαλακά) και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Ψήνουμε ένα ταψί την φορά.
  11. Μπορούμε να διακοσμήσουμε όπως θέλουμε (χρησιμοποίησα αυτό το έτοιμο γλάσο)
Σημειώσεις
Εάν δεν διαθέτουμε φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Μπορούμε να ζυμώσουμε και στο χέρι βάζοντας μισό μισό το αλεύρι και ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και ζυμώνοντας.
Κρατήστε τις λαδόκολλες του ψησίματος ώστε να διακοσμήσετε εκεί τα μπισκότα και να γλιτώσετε λίγο από το χάος της κουζίνας.

 

 

post

Ζύμη Πίτσας στον Αρτοπαρασκευαστή

pizza dough bread machine_0184 pizza dough bread machine_0195 pizza dough bread machine_0200Ο αρτοπαρασκευαστής μας, ο Παρασκευάς,  έχει κάνει φουλ απόσβεση σε αυτό το δεύτερο lockdown. Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές. Είναι μαγικό το πως μπορεί αυτό μηχάνημα να αναλαμβάνει τα φουσκώματα και σου ετοιμάζει τη ζύμη  ώστε ετοιμάσεις ότι συνταγή βάλεις με το μυαλό σου. 

Την ιδέα για την ζύμη πίτσας μου την έδωσε μία φίλη του instagram που ψαχνόταν σχετικά. Και δοκίμασα αυτή τη μαγική ζύμη που βλέπετε. Είναι πραγματικά φανταστικά εύκολη. Απλά ζυγίζεις τα υλικά σου τα βάζεις με την σωστή σειρά στο μηχάνημα και το αφήνει να κάνει την δουλειά του. 

Και μετά αφήνεις την φαντασία σου να οργιάσει. Η μικρή φανταστική βοηθός μου την προτιμά μαργαρίτα. Εμείς με τον Γιάννη μας αρέσει γεμάτη με μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές και εννοείται φουλ τυράκι! 

pizza dough bread machine_3438Πάμε να δούμε πως μπορούμε εύκολα να ετοιμάσουμε την πιο λαχταριστή και αφράτη ζύμη για πίτσα βήμα βήμα και χωρίς καθόλου κόπο; Και καλά μας ψησίματα!

Ζύμη Πίτσας στον Αρτοπαρασκευαστή

Ποσότητα: 2 πίτσες

Πανεύκολη ζύμη για πίτσα με την βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 225γρ χλιαρό νερό
  • 6γρ λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • 7γρ αλάτι
  • 5γρ ζάχαρη
  • 430γρ αλεύρι τύπου 00 για πίτσα ( χρησιμοποίησα αυτό)
  • 9γρ ξηρή μαγιά
Οδηγίες
  1. Βάζουμε τα υλικά με την σειρά που αναφέρονται εκτός από την μαγιά εκτός του αρτοπαρασκευαστή.
  2. Βάζουμε τον κάδο στον αρτοπαρασκευαστή και μετά απλώνουμε στην μαγιά προσέχοντας να μην ακουμπήσει τα υγρά της συνταγής.
  3. Επιλέγουμε το πρόγραμμα ζύμη πίτσας ή ζύμη αν δεν το διαθέτει η μηχανή μας.
  4. Βαζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και αλευρώνουμε δύο στρογγυλά ταψάκια (τα δικά μου είναι διαμέτρου 29εκ).
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
  7. Με έναν πλάστη απλώνουμε την ζύμη μας και την βάζουμε στο ταψάκι.
  8. Απλώνουμε τα υλικά μας ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  9. Ψἠνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ψηθεί η ζύμη στο κέντρο της πίτσας.

 

 

post

Κέικ Κολοκύθας

pumpkin cake_0045 pumpkin cake_0063 pumpkin cake_0057 pumpkin cake_0081Καταρχήν ας θαυμάσουμε αυτή την θεσπέσια φόρμα cake που από τότε που την απόκτησα την χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά. Είναι αυτή εδώ και εγώ την αγόρασα από εδώ. Μα δεν κάνει τα κέικ φανταστικά; Ειδικά με την ζάχαρη άχνη είναι σαν μικρό ανθισμένο χωριουδάκι. Αυτό για μένα είναι η εισαγωγή μου στο christmas mood. 

Το προηγούμενο Σάββατο αναμετρήθηκα με μία κολοκύθα την οποία δεν την κάναμε απολύτως τίποτα το Halloween (την είχα αγοράσει για να την σκαλίσουμε αλλά… δεν προλάβαμε). 


 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Athena (@craftcooklove)

Στα Highlights του instagram θα δείτε και αναλυτικά πώς την έκοψα και την αξιοποίησα. Ο πουρές κολοκύθας στην πλειοψηφία του πήγε για κατάψυξη. Ωστόσο κράτησα λίγο για να ψήσω αυτό το λαχταριστό και ζουμερό κέικ. Το οποίο έχει όλα αυτά τα μπαχαρικά που σε ταξιδεύουν απευθείας στις γιορτές. Κέικ λίγο μελομακάρονο 😉

Έχω να πω ότι ήταν πολύ ζουμερό και λαχταριστό. Και το τέλειο συνοδευτικό για ένα σπιτικό pupkin spice latte (γιατί ναι έφτιαξα και σιρόπι κολοκύθας). Πάντως εάν εσείς βαριέστε να ασχοληθείτε με το καθαρίζετε κολοκύθες, στο σούπερ μάρκετ θα βρείτε έτοιμη κολοκύθα που απλά μπορείτε να την πολτοποιήσετε. Και να ψήσετε αυτό το υπέροχο κέικ. 

Και να γεμίσετε το σπίτι με αρώματα εορταστικά. Έτσι για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο εορταστικό πνεύμα. 

Κέικ Κολοκύθας

Ποσότητα: 1 φόρμα σιλικόνης 22εκ διαμέτρου

Λαχταριστό και ζουμερό κέικ με πουρέ κολοκύθας
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ⅛ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. baking soda
  • ¾ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 174γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 174γρ καστανή ζάχαρη
  • 240γρ φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 400γρ πουρές κολοκύθας
  • 1κ.σ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη εκτός από τις ζάχαρες
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη
  4. Με το εξάρτημα φτερό βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ
  5. Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
  6. Προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και μία σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  7. Γεμίζουμε την φόρμα κατά ¾
  8. Ψήνουμε για 70 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ. Καθώς το μίγμα είναι αρκετά υγρό, μην ψήσετε λιγότερο για να σας ψηθεί σωστά.
  9. Aφήνουμε να κρυώσει το κείκ για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  10. Σε εντελώς κρύο κέικ και με ένα μικρό σουρωτήρι πασπαλίζουμε την ζάχαρη επάνω στο κείκ.
  11. Διατηρείται για λίγες ημέρες σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο.

 

 

post

Λευκό Ψωμί με Αρτοπαρασκευαστή

breadmachine white bread_0018 breadmachine white bread_0031 breadmachine white bread_0035 Κοιτάω όλες τις εισαγωγές στα πρόσφατα post μου και βλέπω τα ίδια και τα ίδια: πανδημία, εγκλεισμός, lockdown, κλπ, κλπ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ζούμε εκτός της επικαιρότητας και της πραγματικότητας. Από την άλλη όμως θέλω το διαδικτυακό μου σπιτάκι να εκπέμπει μόνο χαρά γιατί η αλήθεια είναι ότι μου προκαλεί τόσα πολλά θετικά συναισθήματα και αυτά θέλω να μεταδίδω σε όποιον με διαβάζει. Να σας πω ότι χάρηκα που έκλεισαν και τα δημοτικά σχολεία; Θα σας πω ψέματα. Ότι δεν φοβάμαι; πάλι ψέματα. Αυτό όμως που σκέφτομαι συνέχεια είναι ότι ο χρόνος τρέχει. Και δεν επιστρέφει. Οπότε συνεχίζουμε. Υπό τις συνθήκες που έχουμε. Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε στη ζωή pause. Αυτή συνεχίζεται. Και εμείς πρέπει να την χαιρόμαστε και να την αξιοποιούμε στο μέγιστο που μπορούμε. Η δική μου στρατηγική έχει ως εξής: Προσέχω (φυσικά), συνεχίζω τη ζωή μου όσο καλύτερα μπορώ και αξιοποιώ αυτά που μου έχουν δοθεί: περισσότερος χρόνος στο σπίτι, περισσότερα μαγειρέματα και περισσότερο posting. 

Βέβαια η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι για την περίοδο αυτή που έχουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Είναι για όλες τις εποχές. Και αυτό γιατί περιέχει την χρήση αυτού του μαγικού μηχανήματος που λέγεται αρτοπαρασκευαστής. Η αλλιώς Παρασκευάς. Έτσι το βάπτισε η κόρη μου. Ας συστηθούμε λοιπόν: παιδιά ο Παρασκευάς. Παρασκευά, τα παιδιά. 

breadmachine white bread_0010

Αυτό το μαγικό gadget ψήνει ψωμάκι ενώ εσύ απλά έχεις προσθέσει τα υλικά. Και μπορείς να τα βάλεις το βράδυ, να βάλεις χρονοδιακόπτη και να ξυπνήσεις μυρίζοντας φρεσκοψημμένο ψωμάκι. Ονειρικό; Πραγματικά είναι φανταστικό. Είχαμε ήδη πολλά χρόνια αρτοπαρασκευαστή. Αλλά λίγο οι δίαιτες, λίγο η έλλειψη διάθεσης, είχε ξεμείνει στο επάνω ντουλάπι της κουζίνας. Μέχρι που τον Μάρτιο, όταν τα ψωμιά ήταν σούπερ σούπερ hot (δεν ξέρω αν το θυμάστε), τον ξαναθυμήθηκα. Και πήγα να τον χρησιμοποιήσω και τσουπ.: ανακάλυψα ότι από την πολλή αχρηστία (και την δεκαετία που είχε περάσει) μας είχε αφήσει χρόνους. 

Για καλή μου τύχη εκείνη την εβδομάδα είχε προσφορά στο Lidl πάλι αρτοπαρασκευαστή. Και ο σούπερ άντρας του σπιτιού έτρεξε και μου τον έφερε. Και από τότε έγιναν πολλά ψωμάκια: η Πηνελόπη τον βάπτισε Παρασκευά (από το παρασκευαστής καταλαβαίνετε) και εμείς κάθε φορά που είχαμε κάτι λαδερό για μεσημεριανό, τσουπ φτιάχναμε και ένα ψωμάκι. Το ψωμάκι εμένα μου αρέσει έξτρα τραγανό. Όπως βλέπετε επάνω δεν ψήνεται τόσο όσο θα ήθελα από επάνω, αλλά πραγματικά είναι πολύ τραγανό. Η συνταγή που ακολουθεί είναι για 1 κιλό. Και εάν φοβάστε ότι δεν θα το καταναλώσετε όλο και θα το πετάξετε μην φοβού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αξιποιήσετε τα περισσεύματα. Μπορείτε να ετοιμάσετε μία στράτα, ένα πρωτότυπο πρωινό, ή μπορείτε να κάνετε κρουτόν (τάζω συνταγή λίαν συντόμως). Το ψωμάκι αυτήν την εποχή διατηρείται άνετα για τρεις μέρες. Εγώ αυτή την φορά το χρησιμοποίησα εκτός των άλλων για ένα θρεπτικό πρωινό με βούτυρο κάσιους και μπανάνα (καλά και λίγο άλειμμα καραμέλας).  


 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Athena (@craftcooklove)

Επίσης αποτέλεσε την βάση για ένα από τα πολυαγαπημένα μου πρωινά ΣΚ: το αβοκάντο τόστ. Στα highlights του instagram έχω και βήμα βήμα πώς να το ετοιμάσετε. 

Δεν πιστεύω να μην ακολουθείτε το μπλογκ στο instagram έτσι; 🙂 🙂 


 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Athena (@craftcooklove)

 

Θέλω να τον δοκιμάσω και σε άλλες συνταγές εκτός από ψωμί, εάν έχετε πρόταση είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Πάμε να δούμε την πανεύκολη συνταγή για σπιτικό, χωρίς κανένα κόπο, αφράτο ψωμάκι!

Λευκό Ψωμί με Αρτοπαρασκευαστή

Ποσότητα: 1 κιλό

Οδηγές και υλικά για το πιο αφράτο λευκό ψωμί αρτοπαρασκευαστή.
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 592γρ σκληρό αλεύρι (τουλάχιστον 14% πρωτεϊνη).
  • 388γρ χλιαρό νερό
  • 8γρ ζάχαρη
  • 6γρ αλάτι
  • 8γρ μαγιά σε σκόνη
  • 14γρ ελαιόλαδο
Οδηγίες
  1. Βάζουμε όλα υλικό εκτός από το αλεύρι και την μαγιά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.
  2. Από επάνω απλώνουμε το αλεύρι όσο μπορούμε ομοιόμορφα και στο τέλος απλώνουμε την μαγιά προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή με τα υγρά από κάτω.
  3. Επιλέγουμε ως ποσότητα το 1κιλό, πόσο καλοψημμένο το θέλουμε και μετά περιμένουμε να κάνει αυτό όλη την δουλειά !!!
Σημειώσεις
Το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι συνήθως αυτό ή αυτό. Για το συγκεκριμένο του ποστ χρησιμοποίησα το δεύτερο αλεύρι που σας προτείνω.

 

post

Pancakes Μπανάνας Βρώμης χωρίς γλουτένη

oatmeal banana pancakes_0021 oatmeal banana pancakes_0026

Σχεδόν κλείνουμε εβδομάδα που ανακοινώθηκαν τα sms για να βγαίνουμε εκτός σπιτιού και τελικά ούτε που το κατάλαβα. Καταρχήν παρατήρησα ότι έχει πολύ περισσότερη κίνηση στους δρόμους από την προηγούμενη φορά. Και ας είναι κλειστά τα καταστήματα. Επίσης την Δευτέρα που είχα ιατρικές εξετάσεις- γραφείο – παραλαβή Πηνελόπης από το σχολείο & σούπερ μάρκετ χρειάστηκε να στείλω 3 μηνύματα σε μία ημέρα. Με πήγε λίγο πίσω όλο αυτό στα πολύ νεανικά μου χρόνια τότε που ενημέρωνα την μαμά μου τι πάω και τι κάνω. Απλά τη θέση της μανούλας έχει πάρει η Πολιτική Προστασία 🙂 

Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη που έχω αρχίσει να βλέπω χριστουγεννιάτικους στολισμούς να πλημμυρίζουν τα social. Πολύ χαίρομαι. Φέτος έχω πολλή όρεξη, απλά εντάξει πρώτα θα κατεβάσω τα χειμωνιάτικα (ναι ναι το ξέρω απαράδεκτη) και μετά θα στολίσω οπότε προς το παρόν κάνω στρατηγικούς σχεδιασμούς διακόσμησης. 

Η αλήθεια είναι σήμερα ότι είμαι πολλές πολλές ώρες στον υπολογιστή. Και θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο τέλος πάντων που να μην εμπλέκει οθόνη.

Αλλά ξέρω ότι έρχεται ΣΚ. Επίσης ξέρω ότι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Και ότι θέλουμε ναι μεν brunch αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε από 1 κιλό μέσα σε 2 μέρες καθώς έρχονται Χριστούγεννα και πρέπει να έχουμε αποθέματα σωστά;  

Αυτή λοιπόν η συνταγή είναι ότι πρέπει. Είναι pancakes χωρίς αλεύρι, αφράτα και πολύ πολύ ελαφριά. Το παρατηρήσαμε οικογενειακώς αυτό. Άσε που επειδή όπως θα δείτε παρακάτω το μίγμα είναι αρκετά λεπτόρευστο, το βάλαμε σε δοχεία σως (σαν αυτό εδώ) και το καταδιασκεδάσαμε με την μικρή (τώρα πια μεσαία) μου βοηθό. 

Καταρχήν δεν άφησε καμία Barbie και Lol surprise κούκλα νηστική. Όπως βλέπετε εκτός ότι τους σέρβισε τέλεια ψημένα στρογγυλά pancakes, έπρεπε και να φωτογραφήσω οπωσδήποτε το τέλειο αυτό food styling 😉 

oatmeal banana pancakes_0035

Επίσης τα δικά της pancakes είχαν σχήμα μονόκερου, ουράνιου τόξου (rainbow), καρδούλας και ήλιου. 

oatmeal banana pancakes_2956

 

 

Φανταστικά δεν είναι; Λοιπόν πάμε να δούμε την συνταγή η οποία είναι πραγματική πανεύκολη και εδώ να ευχηθώ καλό υπόλοιπο εβδομάδας και υπομονή για όλους μας! 

Pancakes Μπανάνας Βρώμης χωρίς γλουτένη

Ποσότητα: 2 με 3 μερίδες

Τέλεια αρωματικά pancakes χωρίς αλεύρι για ένα σούπερ υγιεινό branch.
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 120γρ γάλα
  • 90γρ νιφάδες βρώμης
  • 2 μπανάνες
  • φυτικό λάδι για το τηγάνι
Οδηγίες
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μας και αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα λεπτόρευστο και ομοιογενές μίγμα.
  2. Μπορούμε να αδειάσουμε το μίγμα σε δοχεία σως ή ενναλακτικά να χρησιμοποιήσουμε μία κουτάλα σούπας.
  3. Λαδώνουμε ελαφρά το τηγάνι μας σε δυνατή φωτιά (χρησιμοποίησα λάδι σε σπρέι για ευκολία)
  4. Σχηματίζουμε κυκλάκια με την κουτάλια ή το δοχείο σως στο τηγάνι
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και μόλις έχει φουσκάλες το pancake χρησιμοποιούμε μία λεπτή θερμάντοχη σπάτουλα για να τα γυρίσουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά
  6. Εάν διαθέτετε μικρά πρόθυμα χεράκια μπορούν και αυτά να βοηθήσουν
  7. Μπορείτε να τις σερβίρετε με μέλι, σιρόπι σφένδαμου, σοκολάτα ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Πάντως προτείνω να τα δοκιμάσετε και σκέτα είναι πολύ γευστικά 🙂

 

post

Μακαρονάδα με πουρέ κάστανο και αλλαντικά

chestnutcoldmeatpasta_0011 chestnutcoldmeatpasta_0013 chestnutcoldmeatpasta_0018Και να που φτάσουμε στην καραντίνα no2. Νομίζω ότι το lockdown το περιμέναμε λίγο πολύ έτσι όπως πήγαιναν τα πράγματα αλλά να, το να χρειαστείς να στείλεις μήνυμα για να βγεις από το σπίτι σου, είναι λίγο βαρύ. Αυτή τη φορά το πήρα πιο βαριά από την προηγούμενη φορά. Ίσως γιατί μου ήρθε έτσι απότομο. Το περίμενα λίγο αργότερα. 

Βέβαια αυτούς που σκέφτομαι είναι τους ανθρώπους που θα σταματήσουν να εργάζονται, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους καλλιτέχνες οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από όλους μας. Όλοι ξέραμε ότι αυτός ο χειμώνας θα ήταν δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις αλλά αυτά που συμβαίνουν ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία. 

Αλλά αρκετά με αυτά. Η γωνιά αυτή είναι εδώ για να δίνει χαρά και έμπνευση για δημιουργία. Χωρίς να αγνοώ το τι γίνεται γύρω μου, θα προσπαθήσω να δω και πάλι τα θετικά της ιστορίας: ο καιρός έχει ήδη χαλάσει οπότε το σπίτι μας δεν ακούγεται και τόσο τραγικό σαν ιδέα. Έχουμε και πάλι την ευκαιρία να κάνουμε ένα ωραίο ξεκαθάρισμα στο σπίτι μας και στα πράγματά μας. Και εννοείται να έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για ψησίματα και μαγειρέματα. Έχω αρχίσει και πάλι να πειραματίζομαι, να ψάχνω τις σημειώσεις μου και φυσικά να μπλογκάρω. Είναι τόσο χαλαρωτικό την Κυριακή το απόγευμα να κάθομαι και να γράφω περιτριγυρισμένη από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα σε όλο τον κόσμο. Η κόρη μου να παίζει, ο Γιάννης να ανάβει το τζάκι και να αναζητά το επόμενο πρότζεκτ του, είναι για μένα η απόλυτη στιγμή χαλάρωσης. 

Η μακαρονάδα που έχουμε σήμερα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αγαπώ στις μακαρονάδες: είναι πλούσια στη γεύση, πανεύκολη και γρήγορη στην παρασκευή και έχει λίγα υλικά. Ο τέλειος συνδυασμός. Τα αλλαντικά μπορείτε φυσικά να τα αντικαταστήσετε εγώ χρησιμοποίησα ότι είχα στο ψυγείο μου. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά αν και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται εάν θέλετε να γευστείτε την φίνα και γλυκιά γεύση του κάστανου. Πάμε να δούμε την συνταγή και καλή μας καραντίνα!! 

Μακαρονάδα με πουρέ κάστανο και αλλαντικά

Ποσότητα: 2 με 3 μερίδες

Μία πανεύκολη, κρεμώδης και λαχταριστή μακαρονάδα ιδανική για γρήγορα και λαχταριστά μαγειρέματα
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • 150γρ μπακ μπείκον
  • 4 φέτες προσούτο
  • 200γρ έτοιμο πουρέ κάστανο
  • 200γρ κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
  • 300γρ μακαρόνια
Οδηγίες
  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, γεμίζουμε κατά ¾ νερό και βάζουμε το ζωμό λαχανικών σε δυνατή φωτιά. Κλείνουμε το καπάκι για πιο γρήγορο βρασμό.
  2. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε αλάτι ανάλογα με τα γούστα μας και τα μακαρόνια. Βράζουμε για όση ώρα αναγράφει η συσκευασία.
  3. Σε μία μεσαία μεγέθους κατσαρόλα σωτάρουμε το μπέικον που έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες σε δυνατή φωτιά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη δική μου κουζίνα από 9 το χαμήλωσα στο 3) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον πουρέ κάστανο. Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να λιώσει ο πουρές κάστανο και προσθέτουμε και το προσούτο σε χοντρά κομμάτια.
  5. Μόλις έχουμε μία ομογενή κρεμώδη σάλτσα, προσθέτουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια, προσθέτουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζουμε με το αγαπημένο μας τριμμένο τυρί και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις
Ο πουρές κάστανου που χρησιμοποίησα είναι αυτός.

 

post

Σαλάτα Κινόα Αβοκάντο

quinoa avocado salad_1444 quinoa avocado salad_1453 quinoa avocado salad_1454 quinoa avocado salad_1452 quinoa avocado salad_1436Η συνταγή που βλέπετε σήμερα είναι από τα μαγειρέματα της καραντίνας. Αυτής του Μαρτίου- Απριλίου. Στο πρώτο κύμα. Και να τώρα που βρισκόμαστε στο δεύτερο. Ας ελπίσουμε να αφήσουμε γρήγορα και αναίμακτα πίσω μας όλη αυτή την κατάσταση. Βέβαια το (ίσως μόνο) καλό από αυτή την κατάσταση είναι ότι καθόμαστε περισσότερο σπίτι και έχω περισσότερο χρόνο να αρθρογραφώ στο αγαπημένο μου διαδικτυακό σπιτάκι. 

Πολλές από τις συνταγές είναι φωτογραφημένες, μετρημένες, ζυγισμένες και περιμένουν υπομονετικά σε κάποια κάρτα μνήμης. Ελπίζω να μπορέσω να της δημοσιεύσω όλες. Είναι κρίμα γιατί σημείωνα μόνο τα πετυχημένα 😉 Και είναι τόσο ωραία και εύκολα να βλέπεις έτσι βήμα βήμα πως μπορείς να σκαρώσεις ένα γευστικό πιάτο, ένα ζουμερό κέικ ή ενα λαχταριστό γλυκάκι. 

Αυτή η σαλάτα ήταν από τις πολύ αγαπημένες μας εκείνης της περιόδου. Και για να καταφέρω τον Γιάννη να δοκιμάσει και να του αρέσει κάτι με κινόα είναι από μόνος του λόγος δημοσίευσης. 

Άσχετο: το πιστεύετε ότι φέτος το μπλογκάκι μου κλείνει τα έξι; Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε που πάτησα το πρώτο κουμπί δημοσίευσης. Και έκτοτε πολλά και συναρπαστικά έχουν γίνει στον μικρό μου κόσμο του ίντερνετ. Άλλα περισσότερα για αυτό σε ειδικό άρθρο με τα απαιραίτητα πια εορταστικά κεκάκια!

Προς το παρόν κάτι λίγο πιο διατροφικό, έτσι κάπως διαιτητικό. Και λέω κάπως γιατί έχει αυτή τη σως που την απογειώνει την σαλάτα γευστικά αλλά και θερμιδικά. 

quinoa avocado salad_9878

Με αυτή τη σως έχουμε πάθει πλάκα (πραγματικά #notsponsored).  Την βάζουμε σε αραβικές, σε σάντουιτς και σε σαλάτες. Την βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ στο ράφι με τις μαγιονέζες και τις διάφορες σάλτσες. Εάν βέβαια δεν την βρίσκετε μπορείτε να αντικαταστήσετε με απλή μαγιονέζα. Απλά αυτή έχει μία σπιρτάδα απίθανη. Οπότε εάν την πετύχετε, τσουπ την αρπάζετε. 

Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα βήμα και να βάλουμε λίγο χρώμα στη μουντάδα του φθινοπώρου!

Σαλάτα Κινόα Αβοκάντο

Ποσότητα: 2-3 μερίδες

Λαχταστική και πολύχρωμη σαλάτα γεμάτη θρεπτικότητα και γεύση
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 200γρ κόκκινη κινόα
  • 288γρ νερό
  • 1 ζωμό λαχανικών (χρησιμοποιώ φρέσκο ψυγείου)
  • αλάτι
  • 218γρ πιπεριές πολύχρωμες (από μισή κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη).
  • 200γρ κόκκινα φασόλια κονσέρβας
  • 150γρ καλαμπόκι κονσέρβας
  • 100γρ μαγιονέζα
  • 2 μικρά αβοκάντο
  • 2κ.γ. μαυροσούσαμο
  • 1κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. σκόνη μουστάδας
Οδηγίες
  1. Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε τρεχούμενο νερό
  2. Σε μία μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με το ζωμό και αλάτι.
  3. Αφού βράσει το νερό βάζουμε την κινόα, χαμηλώνουμε σε μεσαία τη φωτιά
  4. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να ρουφήξει όλο το νερό (περίπου 15-20 λεπτά).
  5. Εν τω μεταξύ κόβουμε σε κυβάκια τις πιπεριές. Αυτά που περισσεύουν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για άλλα μαγειρέματα 😉
  6. Κόβουμε σε κυβάκια και τα αβοκάντο και τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν
  7. Στραγγίζουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι από τις συσκευασίες τους
  8. Η κινόα είναι έτοιμη όταν είναι κάπως έτσι
  9. Με μία σπάτουλα σιλικόνης την αφρατέουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ενώ ετοιμάζουμε τα υλικά της σαλάτας
  10. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την μαγιονέζα, το μαυροσούσαμο, την σκόνη μουστάρδας και ανακατεύουμε
  11. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τη σως και ανακατεύουμε
  12. Καλή μας απόλαυση

 

post

Brownies του λεπτού

oneminutebrownie_1480 oneminutebrownie_1482 oneminutebrownie_1469

oneminutebrownie_2786

Τα νέα μου είναι τόσα πολλά δεν ξέρω τι νας πρωτοπώ.

Είμαστε όλοι καλά. Έχουμε πολλή δουλειά (κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες). Για πότε ήρθε, πέρασε το καλοκαίρι και αρχίσαμε πάλι τα σχολεία ούτε που το κατάλαβα. Σαν να πέρασαν όλα σε μία στιγμή. 

Κατάφερα και πάλι να λείψω ένα ολόκληρο εξάμηνο. Κάτι όμως που λατρεύω στο διαδικτυακό μου σπιτάκι είναι ότι είναι πάντα εκεί και με περιμένει. Είτε θέλω να δω κάτι που έχω κάνει και δεν θυμάμαι πώς, είτε θέλω να χαζέψω τα παλαιότερα ποστ μου και τα πάρτυ της μικρούλας μου. 

Και δεν μου κρατάει μούτρα επίσης. Ελπίζω ούτε και εσείς. Δεν έχω ποτέ την πρόθεση να λείπω για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ζωή όμως τρέχει κάποιες φορές τόσο γρήγορα που το 24ωρο δεν επαρκεί. Και έχω αποφασίσει ότι το μπλογκ μου είναι ένα μέρος που δεν θα επιτρέψω ποτέ να μου δημιουργεί άγχος. Είναι το αγχωλυτικό μου. 

Αλλά δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ αυτήν την τόσο πετυχημένη και πανεύκολη συνταγή μαζί σας. Και να ξέρετε η Πηνελόπη είναι η αιτία. Η οποία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες έμεινε σπίτι καθώς είχαμε κρούσμα στο τμήμα της οπότε τηλεμάθημα φουλ. Και με την γιαγιά να βλέπει στο σιγανό τις πρωινές εκπομπές. Και κάπου εκεί ανάμεσα στα πρωινάδικα και το διάλειμμα από τα τηλεμαθήματα, Πηνελόπη junior & senior συζητήσουν για brownies. Και η junior φυσικά μου τα ζήτησε να τα φτιάξουμε. Η όρεξη μου για μαγειρέματα έχει μειωθεί στο ελάχιστο (αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενο επεισόδιο 🙂 ). Μέχρι που είδα τη συνταγή του λεπτού και είπα ναι καλά σιγά. Δεν θα πετύχει. Αλλά πέτυχε. Εάν δεν έχετε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων αυτή σίγουρα δεν είναι η συνταγή σας. Επίσης, εάν δεν είστε λάτρης της σοκολάτας επίσης δεν θα τα λατρέψετε καθώς είναι φουλ στην σοκολάτα. Είναι μία συνταγή για πολυάσχολους chocoholics 😉

Πάμε να την δούμε βήμα βήμα και καλή σας απόλαυση!

Y.Γ. Στο φόντο εμφανίζονται τα αβοκάντο τοστ τα οποία μπορείτε να βρείτε πώς γίνονται αναλυτικά στα highlights στο instagram

Brownie του λεπτού

Ποσότητα: 5 με 6 μικρά κομμάτια

Τα πανεύκολα αυτά brownies γίνονται σε ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 20γρ ανάλατο βούτυρο
  • 30γρ & 20γρ σοκολάτα σκούρα κουβερτούρας
  • 30γρ καστανή ζάχαρη
  • 20γρ γάλα
  • 45γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
  1. Απλώνουμε σε ένα μικρό τετράγωνο σκεύος για μικροκύματα λαδόκολλα (χρησιμοποίησα τάπερ 13x13εκ).
  2. Σπάμε σε μικρά κομμάτια τα 30γρ κουβερτούρας και τα βάζουμε μαζί με το βούτυρο επίσης σε σκεύος για μικροκύματα.
  3. Τα λιώνουμε, στο δικό μου φουρνάκι χρειάστηκε 35 δευτερόλεπτα. Δεν είχε λιώσει εντελώς.
  4. Ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το γάλα.
  5. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το ενώνουμε με το μίγμα.
  6. Το μίγμα μας θα γίνει αρκετά παχύρευστο.
  7. Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια τα υπόλοιπα 20γρ της κουβερτούρας.
  8. Απλώνουμε το μίγμα και από πάνω τα κομμάτια στο σκεύους με την λαδόκολλα.
  9. Ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Προσοχή μην το παραψήσετε, όταν το αφαιρέσετε από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακό.
  10. Αφαιρούμε από το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα μαζί με την λαδόκολλα για περίπου 10 λεπτά.
  11. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Σημειώσεις
Εάν δεν το θέλετε πάρα πολύ σοκολατένιο, μπορείτε να βάλετε μικρότερη ποσότητα από 20γρ σε μικρά κομμάτια.
Αρχιική συνταγή από εδώ.