post

Κέικ Σοκολάτας χωρίς Ζάχαρη & Αλεύρι

chocolate oatmeal cake_0482 chocolate oatmeal cake_0493 chocolate oatmeal cake_0494Πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς; Ελπίζω καλά και ακόμα ήρεμα χωρίς κρούσματα 😊

Ένα από τα πράγματα που κάνουν ανεκτό το τέλος του καλοκαιριού είναι η έναρξη της σεζόν των κέικ. Τα οποία υπεραγαπώ δεν χρειάζεται να κάνεις και καμμία μεγάλη αναζήτηση στο μπλογκοσπιτάκι μου για να το ανακαλύψεις. Βέβαια τον τελευταίο καιρό είμαι σε διατροφή καθώς παλεύω με τα τελευταία μου επιπλέον κιλά (ναι ναι έχω ήδη χάσει 13 κιλά και συνεχίζω) οπότε προσπαθώ όποτε έχω απίστευτη λαχτάρα για κέικ να καταφεύγω σε μία λύση ένα τσακ πιο υγιεινή. Χωρίς ζάχαρη. Με βρώμη. Αλλά όλα αυτά χωρίς να θυσιάζεται η σοκολατένια γεύση και κυρίως η ζουμερή σύσταση του κέικ που το κάνει τόσο μα τόσο λαχταριστό. Έχω λοιπόν ανακαλύψει το μυστικό: πουρέ μήλου φίλοι μου αγαπημένοι. Προσθέτει την ζουμερή σύσταση χωρίς να αλλοιώνει καθόλου τη γεύση. Εύρηκα έχω αναφώνησει από τότε που το ανακάλυψα. Και ολέ 😍

Ο πουρές μήλου παρασκευάζεται πολύ εύκολα ατμίζοντας τα μηλαράκια και πολτοποιώντας τα με λίγο από το νεράκι του ατμίσματος. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον ατμομάγειρα της Γεωργιάννας που ακόμα έχω στον πάγκο της κουζίνας μου και με διευκολύνει απίστευτα (είναι αυτός εδώ). Εναλλακτικά μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε, να τα κόψετε και να τα μαγειρέψετε σε ένα καλαθάκι ατμού για περίπου 25 λεπτά. Και μετά στον επεξεργαστή τροφίμων να τα λιώσετε με λίγο νερό. Και έτοιμος ο πουρές μήλου. 

Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή; Που δεν θέλει και μίξερ; Σας έπεισα ή ακόμη; 

Κέικ Σοκολάτας χωρίς Ζάχαρη & Αλεύρι

Ποσότητα: 1 φόρμα για κέικ διαμέτρου 26εκ

Ζουμερό κέικ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και αλεύρι
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 430γρ νιφάδες βρώμης
  • 20γρ μαγειρική σόδα
  • 100γρ φυτικό λάδι
  • 3 αυγά
  • 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200γρ γάλα (μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό γάλα)
  • 30γρ άγλυκο κακάο (χρησιμοποίησα ολλανδικού τύπου)
  • πουρές από 2 μήλα στον ατμό (260γρ) δείτε στον άρθρο οδηγίες σχετικά
  • 250γρ σιρόπι σφένδαμου
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων κάνουμε τις νιφάδες βρώμης σκόνη
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την σκόνη βρώμης με την σόδα και το κακάο κοσκισμένο
  4. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το σιρόπι σφένδαμου, το λάδι, το γάλα και τον πουρέ μήλου και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
  5. Προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το μίγμα βρώμης κακάο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα αλλά χωρίς να το παρακάνουμε
  6. Σε καλή λαδωμένη φόρμα ψησίματος γεμίζουμε μέχρι ⅔
  7. Ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
  8. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το κέικ και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς
  9. Διατηρείται στο ζεστό καιρό στο ψυγείο σε αεροστεγές τάπερ για 5 μέρες
Σημειώσεις
Εάν έχετε φόρμα σιλικόνης παραλείπετε να την λαδώσετε
Χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο
Η φόρμα είναι αυτή

 

post

Κριτσίνια Καρότου

carrot breadsticks__0435 carrot breadsticks__0385 carrot breadsticks__0447 carrot breadsticks__0451 carrot breadsticks__0453

Ο Σεπτέμβρης είναι ουσιαστικά η αρχή κάθε χρονιάς δεν συμφωνείτε; Πόσες φορές σας έχει τύχει να κάνετε μία μεγάλη αλλαγή μετά το καλοκαίρι: Νέα δουλειά, νέους στόχους, νέα ξεκινήματα; 

Προσωπικά πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να σκέφτεται και να θέτει νέους στόχους μετά το καλοκαίρι. Ειδικά τώρα που είμαι μαμά, η αρχή της σχολικής χρονιάς σημαίνει τη δική μας πρωτοχρονιά. 

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πραγματικά γεμάτο !!! Οι περισσότερες θερινές αναμνήσεις είναι πολύ ευχάριστες. Ήταν μία περίοδος ξεκούρασης, ανασυγκρότησης και περισυλλογής για μένα. 

Ένας από τους πολλούς στόχους που έθεσα είναι να μην παραμελώ το διαδικτυακό μου σπιτάκι. Πλέον τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αντικαταστήσει τα blogposts και τα blogs γενικότερα αλλά υπάρχουν και οι ρομαντικοί που πιστεύουν στην δύναμη του γραπτού λόγου και των άρθρων που επικοινωνούν εκτός από τις συνταγές και μικρές ιστορίες καθημερινότητας οι οποίες μπορεί κάτι να έχουν να πουν σε όλες εμάς που προσπαθούμε τα πάντα: να είμαστε μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες αλλά και να κάνουμε και πράγματα για τον εαυτό μας. Και αν και εγώ καταφεύγω στην “εύκολη” λύση της instarecipe αποφάσισα ότι το μπλογκ μου αποκτά πρώτη προτεραιότητα. Όχι ότι δεν μου αρέσει και εμένα η αμεσότητα των κοινωνικών δικτύων. Αλλά κάθε φορά που αναζητώ συνταγή που έχω μοιραστεί στο παρελθόν, διαβάζω και την ιστορία πίσω από αυτή και κάθε φορά πιάνω τον εαυτό μου να χαμογελώ νοσταλγικά. Οπότε ναι στο μπλογκ !!!!

Η συνταγή που ακολουθεί είναι καταρχήν επίκαιρη καθώς όλοι μας τέτοια εποχή ξεσκονίζουμε τεφτέρια, σημειώσεις και αγαπημένα στους browser μας για συνταγές για το σχολικό κολατσιό. 

Να πω ότι η συγκεκριμένη είναι πολυαγαπημένη τόσο δική μου όσο και πολλών φίλων και γνωστών που κατά καιρούς μου την έχουν ζητήσει. Και είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Deltamoms. Αλλά ήρθε η στιγμή η υπέροχη αυτή συνταγούλα να επιστρέψει στο σπίτι της. Με φρέσκια φωτογράφιση καθώς ψήθηκαν ώστε να συμπληρώσουν το κολατσιό της Πηνελόπης που πλέον φοιτεί στην ΣΤ’ Δημοτικού (ακόμα δεν μπορώ αυτό να το χωνέψω ως γεγονός). 

Πάμε να δούμε τη συνταγή και να ευχηθώ Καλή Αρχή και Καλή Σχολική Χρονιά !!!

Κριτσίνια Καρότου

Ποσότητα: 1 ταψί φούρνου

Πανεύκολη συνταγή για τραγανά κριτσίνια καρότου ότι πρέπει για το κολατσιό των παιδιών μας
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 κούπες (260γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. (5γρ) αλάτι
  • 3 κ.σ.( 50γρ) φυτικό λίπος
  • 2 κ.σ. (14γρ) ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια καρότα
  • ½ κούπα (85γρ) παγωμένο νερό
Οδηγίες
  1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας.
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων τρίβουμε τα καρότα που έχουμε καθαρίσει και κόψει σε χοντρά κομμάτια μέχρι να γίνουν σχεδόν πουρές.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει μία ενιαία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ του επεξεργαστή
  4. Αφαιρούμε το ζυμάρι μας από τον επεξεργαστή, το πλάθουμε σε μπάλα και το απλώνουμε στον
  5. πάγκο μας που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Απλώνουμε το ζυμάρι σε ένα ορθογώνιο και το ανοίγουμε πάλι σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 60χιλ. με αλευρωμένο πλάστη.
  8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δοντάκια ή με τo εργαλείο κοπής για πίτσα κόβουμε σε πολύ μικρά ορθογώνια.
  9. Τα πλάθουμε στρογγυλά και κόβουμε στα δύο τα πιο μεγάλα κομμάτια
  10. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ώστε να γίνουν τραγανά και να ροδίσει η κάτω τους πλευρά
  11. Διατηρούνται για 5 μέρες σε αεροστεγές κουτί φύλαξης τροφίμων ή σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την φυτίνη με βούτυρο (θα έχει διαφορά στη γεύση)

 

 

 

 

 

post

Νηστίσιμο Mini Burger με χειροποίητο ψωμάκι & σως

vegan burger c2 l DSC_0092 vegan burger c2 l DSC_0077 vegan burger c2 l DSC_0074 vegan burger c2 l DSC_0090 vegan burger c2 lDSC_0088Μετά από ένα διάλειμμα μίας ολόκληρης εβδομάδας επανέρχομαι με νηστίσιμη συνταγή από τα παλιά. Την θυμήθηκα καθώς συζητούσα με την φιλεναδίτσα μου την Ρούλα για το πως μπορείς να φτιάξεις vegan σως μαγιονέζας και πόσο πλούσια γεύση είχε. Και λέω να θα σου στείλω το λινκ να την φτιάξεις. Και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν έχω την συνταγή στο blog καθώς την είχα ετοιμάσει για το διαδικτυακό περιοδικό που συμμετείχα τότε. Και τότε πήρα μία απόφαση: να μαζέψω όλες τις συνταγές που κατά καιρούς έχω σκορπίσει στο διαδίκτυο πίσω στο σπιτικό τους. Σιγά σιγά βέβαια γιατί έχω κάνει καλή ζημιά και έχω αρκετές σκορπισμένες. Είπα να ξεκινήσω με κατηγορίες : προς το παρόν θα έχουμε νηστίσιμες 😉😋

Σε πιο πρόσφατα νέα, δοκίμασα ένα φανταστικό κέικ επίσης νηστίσιμο που θέλω να ξαναψήσω για να σας το δείξω. Επίσης έφτιαξα για πρώτη φορά χαλβά με μέτρια επιτυχία. Ενώ έψαχνα συνταγές, μελετούσα αντικαταστάσεις κλπ, ένα βιντεάκι δεν έκατσα να δω. Και έτσι δεν είχε την υφή που θα ήθελα. Επομένως και αυτό είναι υπό νέα δοκιμή και φωτογράφιση. 

Δοκιμάστε την συνταγή ακόμα και αν δεν νηστεύετε. Είναι πλήρως χειροποίητο από το ψωμάκι μέχρι τη σως. Μόνο το μαρούλι δεν έφτιαξα από την αρχή 😂 Και το μπιφτέκι δεν φαίνεται σαν ζωικό; Τι λέτε; 

Πάρτε ένα σνακ, ένα ρόφημα, ένα ποτό και πάμε για την συνταγή Μπεν Χουρ!

Νηστίσιμο Mini Burger με χειροποίητο ψωμάκι & σως

Ποσότητα: 4 μίνι burger

Ετοιμάστε ένα πλήρως χειροποίητο burger φουλ vegan !!
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά

  • Για τα μίνι ψωμάκια (4 τμχ)
  • ½ κ.σ. τριμμένο στο μούλτι λιναρόσπορο
  • 1½ κ.σ. νερό
  • ¼ (48γρ) ζεστό (όχι καυτό ) νερό
  • ½ κ.σ. (3γρ) ξηρή μαγιά
  • ½ κούπα (80γρ) γάλα αμυγδάλου
  • 1½ κούπα (188γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. (6γρ) λάδι καρύδας σε υγρή μορφή
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι

  • Για την σως (ένα βαζάκι)
  • 1/ 2 κούπα (80γρ) γάλα αμυγδάλου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. (7γρ) μηλόξυδο
  • 2 κ.γ. (9γρ) σιρόπι σφένδαμου
  • 1 κούπα φυτικό λάδι
  • 24γρ κέτσαπ
  • 12γρ μουστάρδα

  • Μπιφτέκια από Μαύρα Φασόλια (4τμχ)
  • 1κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο και 1½ κ.σ. νερό
  • 1 κουτί (400γρ) μαύρα φασόλια
  • 4 φρυγανιές τριμμένες (36γρ)
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
  • 3 κ.σ. φυτικό λάδι

  • Για το σερβίρισμα
  • 2 φύλλα κόκκινη λόλα,
  • 4 λεπτές φέτες τομάτας
Οδηγίες
  1. Ξεκινάμε από τα ψωμάκια:
  2. Σε ἐνα μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό με τον τριμμένο λιναρόσπορο και αφήνουμε στην άκρη να πήξει.
  3. Στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το ζεστό νερό με την μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για ένα 10λεπτό να φουσκώσει.
  4. Μόλις φουσκώσει το μίγμα μαγιάς, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα αμυγδάλου, το λάδι καρύδας, το μίγμα λιναρόσπορου, τη ζάχαρη και το αλάτι και το προσθέτουμε στο μίγμα μαγιάς.
  5. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι.
  6. Με το εξάρτημα γάντζος ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να γίνει ενιαίο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ του μίξερ.
  7. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα, αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα.
  8. Απλώστε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αφού φουσκώσει η ζύμη, κόψτε την σε 4 ίσα κομμάτια.
  9. Πλάστε μπάλες και απλώστε τις στο ταψί.
  10. Ξανασκεπάστε με την πετσέτα και αφήστε τα ψωμάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για άλλα 40 περίπου λεπτά.
  11. Προθερμαίνετε τα τελευταία 10 λεπτά αναμονής τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου ανιστάσεις πάνω κάτω.
  12. Ψήνετε για περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το πάνω μέρος από τα ψωμάκια.
  13. Συνεχίζουμε με την σως
  14. Στον επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε το γάλα αμυγδάλου με το αλάτι, το σιρόπι σφένδαμου και το μηλόξυδο.
  15. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενοποιηθεί το μίγμα.
  16. Προσθέτουμε στο τέλος την κέτσαπ και την μουστάρδα και ενοποιούμε.
  17. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βάζο και την φυλάσσουμε στο ψυγείο.
  18. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια λαχανικών
  19. Βάζουμε το λιναρόσπορο με το νερό σε ένα μικρό μπολάκι και αφήνουμε να πήξει.
  20. Στον επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τα φασόλια αφού τα στραγγίσουμε ίσα ίσα να λιώσουν χωρίς να γίνουν εντελώς ενιαίο το μίγμα.
  21. Αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά.
  22. Πλάθουμε 4 μεσαίου μεγέθους μπιφτέκια.
  23. Σε ένα τηγάνι ή γκριλιέρα, βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά από 3 με 4 λεπτά κάθε πλευρά.
  24. Για την συναρμολόγηση, κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, βάζουμε το μαρούλι, το μπιφτέκι φασολιού, τη σως και την τομάτα. Σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε!
  25. Καλή νηστίσιμη όρεξη!!
Σημειώσεις
Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο διαδικτυακό περιοδικό C2

 

 

 

post

Μακαρονάδα με μανιτάρια portobello & μασκαρπόνε ενός σκεύους

one pot mashroom pasta_1428 insta_one pot mashroom pasta_1412 one pot mashroom pasta_1410

Καλή Σαρακοστή εύχομαι σε όλους! Πώς τα περάσατε; Εμείς επισκεφτήκαμε την αγαπημένη μας Κερκυρούλα και περάσαμε τέλεια. Όσο χάλια ήταν ο καιρός τόσο καλά περάσαμε εμείς. Και με όλα αυτά που γίνονται, απολαμβάνω τις μικρές μας αυτές αποδράσεις ακόμα περισσότερο. Και φυσικά τις εκτιμώ. Φορτίσαμε λίγο λοιπόν τις μπαταρίες της ψυχής μας (γιατί σωματικά γυρίσαμε λίγο πτώματα) και συνεχίζουμε την (ευλογημένη) φρενήρης καθημερινότητά μας. Από την απόδραση μας αυτή μοιράστηκα αρκετές φωτό στο instagram της σελίδας. Αξίζει να δείτε τα μέρη που επισκεφτήκαμε καθώς ήταν πολύ διαφορετικά από αυτό που περιμένεις από ένα νησί. Η Κέρκυρα κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε μας αποκαλύπτει και ένα νέο συναρπαστικό μυστικό της. Είναι πραγματικά ένα μέρος μαγικό. 

sokraki corfu_2366

Σωκράκι, Κέρκυρα 

Ας πάμε όμως εμείς στην συνταγή μας: η μακαρονάδα που βλέπετε είναι μία πανεύκολη (εννοείται) και πολύ πλούσια σε γεύση. Και γίνεται λερώνοντας μόνο ένα σκεύος. Τις αγαπώ αυτές τις συνταγές. Και σε κάποια φάση του blog είχα κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα σε τέτοιες συνταγές. Αν δείτε επάνω αριστερά της συνταγής την ετικέτα ένα σκεύος θα τις ανακαλύψετε και εσείς ξανά μαζί με μένα.  

Πάμε να δούμε λοιπόν βήμα βήμα τη συνταγή μας και να ευχηθώ καλύτερες ημέρες για όλους μας!!

Μακαρονάδα με μανιτάρια portobello & μασκαρπόνε ενός σκεύους

Ποσότητα: 2 με 3 μερίδες

Πανεύκολη μακαρονάδα με μανιτάρια portobello, μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος που γίνεται σε ένα σκεύος
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400γρ μανιτάρια portobello καθαρισμένα
  • 250γρ μασκαρπόνε
  • 285γρ κρέμα γάλακτος
  • 160γρ νερό
  • 1κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι
  • ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
  • 250γρ spaghetti
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε με μία πετσέτα τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά
  3. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να βγάζουν υγρά
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία τα μακαρόνια. Εγώ τα σπάω για περισσότερη ευκολία στο ανακάτεμα
  5. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά με κλειστό καπάκι ανακατεύοντας περιοδικά. Ανάλογα πόσο θέλουμε να κρατάνε τα μακαρόνια προσαρμόζουμε το χρόνο (ο χρόνος αυτός είναι για al dente)
  6. Είναι έτοιμα. Σερβίρουμε αμέσως

 

 

 

post

Κέικ με Αλεύρι Βρώμης χωρίς Ζάχαρη

blueberry banana cake_0361

blueberry banana cake_0372 blueberry banana cake_0380Διανύουμε πάρα πολύ δύσκολες μέρες νομίζω όλη η Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χωνέψεις το γεγονός ότι σχεδόν στη γειτονιά σου γίνεται αυτή τη στιγμή πόλεμος. Εκεί που άνθρωποι όπως είμασταν εμείς, πριν λίγες ημέρες αναγκάστηκαν να αφήσουν τις δουλειές τους, το σπίτι τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν μέχρι να σταματήσει αυτός ο παράλογος πόλεμος.

Στο σημείο αυτό βέβαια έχω να παρατηρήσω ότι ο πόλεμος είναι ίδιος είτε γίνεται στην Ευρώπη είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι συνέπειες είναι εξίσου σκληρές ανεξάρτητα τοποθεσίας, εθνικότητας ή θρησκείας. Μακάρι να καταλάβουμε όλοι ότι η ειρήνη είναι πάντοτε προτιμότερη από οποιαδήποτε σύρραξη. Και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και όχι μόνο για ῾τις προηγμένες δυτικές῾.

Έπρεπε να κάνω αυτήν την εισαγωγή γιατί δεν ζω εκτός πραγματικότητας. Η ανησυχία και ο φόβος είναι καθημερινός και στο δικό μας σπιτικό όπως και για όλους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ζούμε όσο καλύτερα με τα δεδομένα που έχουμε. Και να ευγνωμονούμε για την κάθε μέρα. Για την κάθε μικρή χαρά της ζωής.

Ας πάμε τώρα στη συνταγή μας: Όσοι αγαπημένοι με ακολουθείτε στο instagram ίσως να έχετε καταλάβει ότι πρόσφατα ξεκίνησα να πηγαίνω σε διατροφολόγο ώστε να χάσω βάρος. Βάρος που είχε αρχίσει να με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι ο εαυτός μου. Δεν θέλω εννοείται να βασανίσω το σώμα μου το οποίο ευγνωμονώ για την αντοχή του που μου χάρισε δύο υγιή μωρά. Απλά θέλω να αισθάνομαι λίγο πιο ανάλαφρη. Να αρχίσουν πάλι να μου κάνουν τα ρούχα μου βρε αδερφέ 😊 

Οι συνταγές λοιπόν που δοκιμάζω εφεξής είναι λιγότερο αμαρτωλές. Τουλάχιστον μέχρι να μπω σε μία σειρά. Αλλά βέβαια μην ανησυχείτε καθώς έχω ακόμα πολύ μεγάλο παλαιότερο υλικό συνταγών για όλα τα γούστα 😂😋😉

Το κέικ λοιπόν είναι πρόσφατος πειραματισμός μου. Δεν έχει ζάχαρη. Έχει την γλύκα της μπανάνας και την οξύτητα του σμέουρου. Είναι σούπερ αφράτο. Και το κυριότερο: δεν περιέχει αλεύρι. Είναι φτιαγμένο με αλεύρι βρώμης χωρίς όμως να θυσιάζεται στο ελάχιστο η υφή ή η γεύση. Όσοι το δοκίμασαν δεν το πίστευαν ότι δεν έχει αλεύρι. Και εννοείται είναι πανεύκολη η συνταγή καθώς γίνεται στο μπλέντερ. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας πείσω άλλο σωστά; Πάμε να δούμε την συνταγή βήμα βήμα και να ευχηθώ καλύτερες ημέρες για όλους μας! 

Κέικ με αλεύρι βρώμης με σμέουρα & μπανάνες

Ποσότητα: φόρμα διαμέτρου 22εκ

Σούπερ αφράτο κέικ χωρίς αλεύρι και γλουτένη και χωρίς ζάχαρη!!
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 430γρ νιφάδες βρώμης
  • 100γρ φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 113γρ γάλα (χρησιμοποίησα με χαμηλά λιπαρά)
  • 4 μπανάνες αποφλοιωμένες σε κομμάτια
  • 225γρ σιρόπι σφένδαμου
  • 1κ.γ. αλάτι
  • 12γρ μαγειρική σόδα
  • 20γρ baking powder
  • 1κ.γ. κανέλα
  • 1κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100γρ σμέουρα
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Βάζουμε στο μπλέντερ τις νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη
  3. Τις αφαιρούμε σε ένα μπολ και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα σμέουρα
  4. Ενώνουμε καλά τα υλικά στο μπλέντερ και τα αδειάζουμε στο μπολ με το αλεύρι βρώμης
  5. Με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ανακατεύουμε με το αλεύρι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
  6. Προσθέτουμε τα σμέουρα και ανακατεύουμε\
  7. Γεμίζουμε την φόρμα ψησίματος μέχρι ¾. Εάν δεν είναι σιλικόνης θα πρέπει να είναι καλά λαδωμένη
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
  9. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεφορμάρουμε
Σημειώσεις
Η φόρμα που χρησιμοποίησα για το κέικ είναι αυτή

 

 

post

Ψωμάκια Pretzel στον Αρτοπαρασκευαστή

breadmachine pretzles_0100 breadmachine pretzles_0099 breadmachine pretzles_0095 breadmachine pretzles_0117 breadmachine pretzles_0121 breadmachine pretzles_0091 breadmachine pretzles_0111Τα ψωμάκια αυτά ολοκληρώνουν -σχεδόν- τις συνταγές στις οποίες έχω πειραματιστεί και φωτογραφίσει με τον αγαπημένο μας Παρασκευά (aka αρτοπαρασκευαστή). Όλα ξεκίνησαν από εδώ και μετά συνεχίστηκαν εδώ και εδώ. Περιττό να σας πω ότι κατά καιρούς έχω ετοιμάσει διάφορα αγαπημένα μου κέικ όπως αυτό του πορτοκαλιού, το οποίο παρεπιπτόντως του οφείλω μία φρέσκια φωτογράφιση καθώς είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για cake: 


 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Athena (@craftcooklove)

Τα ψωμάκια αυτά βγήκαν έξτρα αφράτα, στρουμπουλά και πολύ νόστιμα!! Ζεστά με λίγο βούτυρο είναι απλά όνειρο. Να σημειωθεί ότι το χρώμα του οφείλεται αποκλειστικά στην διαδικασία με την μαγειρική σόδα καθώς δεν τα άλειψα με αυγό ούτε με βούτυρο καθώς ήθελα να αποφύγω την περίσσεια βουτύρου (λέμε τώρα 😂). Οπότε θα πρότεινα να μην παραλείψετε αυτό το στάδιο της συνταγής καθώς δίνει μία επιπλέον κρούστα νοστιμιάς στα ψωμάκια. 

Πάμε να δούμε την συνταγή και εύχομαι να την δοκιμάσετε σύντομα! 

Ψωμάκια Pretzel στον Αρτοπαρασκευαστή

Ποσότητα: 6 ψωμάκια

Τα πιο αφράτα και τραγανά ψωμάκια πρέτζελ που ετοιμάζονται πανεύκολα με τον αρτοπαρασκευαστή μας
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 250γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30γρ λιωμένο βούτυρο
  • 9γρ καστανή ζάχαρη
  • 6γρ αλάτι
  • 420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 9γρ ξηρή μαγιά
  • 6 κούπες νερό
  • 60γρ μαγειρική σόδα
Οδηγίες
  1. Βάζουμε αρχικά το νερό στον αρτοπαρασκευαστή
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο
  3. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι
  5. Απλώνουμε κατά μήκος την μαγιά προσέχοντας να μην ακουμπήσει τα υγρά
  6. Επιλέγουμε το πρόγραμμα ζύμης στο 1 κιλό και αφήνουμε την συσκευή να κάνει την δουλειά της
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
  8. Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το νερό σε μεσαία φωτιά
  9. Κόβουμε την ζύμη μας σε 6 ίσα μέρη και τα φτιάχνουμε σε ότι σχήμα θέλουμε
  10. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες το νερό βάζουμε την σόδα
  11. Βάζουμε τα ζυμαράκια στο νερό για ένα λεπτό το καθένα μέχρι να φουσκώσουν και από τις 2 πλευρές
  12. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να τραβήξουν τα πολλά νερά και μετά σε λαδόκολλα στο ταψί μας
  13. Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν αυτό το υπέροχο χρυσό χρώμα
  14. Βάζουμε σε σχάρα και απλώνουμε από πάνω προαιρετικά χοντροκομμένο αλάτι
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

post

Κέικ Σοκολάτας έξτρα σοκολατένιο

extra choco cake_0176 extra choco cake_0189extra choco cake_1635

Σε αυτή την διαδικτυακή γωνιά αγαπάμε πολύ την σοκολάτα. Εάν δείτε τις συνταγές στο κάτω μέρος του άρθρου θα πάρετε μία γεύση το πόσο. Κάντε κλικ επάνω στη λέξη σοκολάτα στην ετικέτα του ποστ και θα καταλάβετε ακόμα περισσότερο.

Το συγκεκριμένο κέικ λοιπόν έπρεπε να το δημοσιεύσει καθώς το αγαπά πολύ η Πηνελόπη. Ναι εκείνη που δεν τρώει κανένα κέικ. Είναι το αγαπημένο της. 

Καταρχήν μία μικρή παρένθεση στο σημείο αυτό καθώς έχω να πω ότι με το που πάτησε τα δέκα και την προεφηβεία έχει αλλάξει λίγο τις διατροφικές της συνήθειες η βοηθός. Έτσι ένα τσικ. Π.χ. τις προάλλες με ρωτούσε αν είναι τελικά νόστιμο το μπρόκολο. Έλα σε καλό μου σκέφτηκα βρε λες; Εντάξει μπρόκολο δεν έφαγε αλλά άρχισε να δοκιμάζει φαγητά που ούτε θα πλησίαζε ο 8χρονος εαυτός της. Το περνάτε και εσείς αυτό; Σκέφτομαι ότι θα είναι στα πλαίσια της ηλικίας της και όλων των αλλαγών περνάει το γλυκό μου κοριτσάκι. Που μέρα με την μέρα γίνεται και πιο μεγάλη. 

Κλείνει η παρένθεση. Το συγκεκριμένο είναι το απόλυτο έξτρα σοκολατένιο κέικ. Οι σταγόνες σοκολάτας είναι το μυστικό. Ζουμερό και αφράτο εγώ το έφαγα ακόμα και την πέμπτη μέρα και το απόλαυσα εξίσου (Ψιτ έχουμε χειμώνα έτσι; το καλοκαίρι στο ψυγείο )

Νομίζω ότι το κέικ αυτό ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες όλων των chocaholics. Πάμε να δούμε την συνταγή βήμα βήμα και καλά ψησίματα! 

Επίσης μπορείτε κάλλιστα να το ετοιμάσετε στον αρτοπαρασκευαστή σας, δείτε στο κάτω μέρος της συνταγές στις σημειώσεις κάποιες έξτρα οδηγίες για να το ετοιμάσετε στον αρτοπαρασκευαστή 😉

Κέικ Σοκολάτας έξτρα σοκολατένιο

Ποσότητα: για μία φόρμα διαμέτρου 24εκ

Το πιο έξτρα σοκολατένιο και αφράτο κέικ που μπορείτε να ψήσετε
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 170γρ μαλακωμένο βούτυρο (χρησιμοποιώ lurpak)
  • 305γρ καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγἀ
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40γρ κακάο άγλυκο
  • 250ml γάλα
  • 400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100γρ σταγόνες σοκολάτας
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετική)
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Στο μίξερ με το εξάρτημα φτερό χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
  4. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε το γάλα και με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις ώστε να ενσωματωθεί το γάλα στο μίγμα
  5. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι με την μαρίζ με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μίγμα
  6. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτες και τις ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν
  7. Προσθέτουμε το μίγμα σε καλή λαδωμένη φόρμα για κέικ (εφόσον δεν είναι σιλικόνης) και γεμίζουμε μέγιστα μέχρι τα ¾ της φόρμας
  8. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
  9. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το κέικ πριν ξεφορμάρουμε (είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς από τη βιασύνη μου το έχω βγάλει σε κομμάτια όχι μία αλλά δύο φορές!)
  10. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή με το γλάσο της επιλογής μας.
Σημειώσεις
Εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ αυτό και στον αρτοπαρασκευαστή ως εξής: σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Καλό είναι εφόσον δεν χρησιμοποιήσουμε μίξερ να κοσκινίσουμε το κακάο για να μην έχει σβόλους. Επιλέγουμε την ποσότητα του 1 κιλού, μέτριο ψήσιμο στο πρόγραμμα κέικ. Στο δικό μου μηχάνημα θέλει λίγο έξτρα ψήσιμο από αυτό του προγράμματος περίπου επιπλέον 20 λεπτά.

 

 

post

Αφράτες Βάφλες

belgian waffles_1046 belgian waffles_0174 belgian waffles_1040Τις προάλλες άλλαξα την φωτό εξωφύλλου της σελίδας του blog στο facebook. Και επέλεξα μία με βάφλες που είχα φτιάξει και φωτογραφίσει ένα πρωινό Σαββατοκύριακου γιατί μου φάνηκαν χαριτωμένες με τις φραουλίτσες τους. Και λέω να μία ωραία φωτό, συνταγή έχω δώσει μια χαρά. Ώσπου αναζήτησα την συνταγή στα αρχεία του blog. Και δεν βρήκα τίποτα . Αν είναι δυνατόν δηλαδή. Δεν έχω μοιραστεί μαζί σας την πιο πιο φανταστική συνταγή για βάφλες έβερ. Οπότε πάμε για την συνταγή γιατί πραγματικά είναι απαραίτητη. Όσο για την βαφλιέρα εγώ έχω αυτή. Τις κάνει έτσι λίγο πιο παχουλές από τις κλασικές βαφλιέρες αλλά δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την απόδοση. Άσε που τώρα που γράφω αυτό το άρθρο την έχω επιστρέψει για service καθώς μου ρίχνει το γενικό διακόπτη του πίνακα ρεύματος . Το μόνο καλό που έχω βρει είναι οι αποσπώμενες πλάκες ψησίματος. Εάν έχετε να μου προτείνετε μία που να κάνει παχουλές βάφλες γρήγορα και αποτελεσματικά παρακαλώ να μου το πείτε, περιμένω σχόλιο, ευχαριστώ .  A παρέλειψα να σας πω ότι τις βάφλες αυτές τις έχω δώσει και στο μωρό με μεγάλη επιτυχία . Εδώ βλέπετε το μίγμα μαγειρεμένο σαν pancake καθώς ήταν τότε που μας άφησε χρόνους η συσκευή για τις βάφλες .

georgianna_1599

Αφράτες Βάφλες

Ποσότητα: 3 βάφλες

Συνταγή για τις πιο αφράτες και λαχταριστές βάφλες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 150γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 165γρ γάλα
  • 40γρ λιωμένο βούτυρο
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • λίγο φυτικό λάδι για τις πλάκες
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
  2. Ανακατεύουμε και καταλήγουμε σε ένα αρκετά πηκτό χυλό
  3. Προθερμαίνουμε τη συσκευή μας (εγώ πάντα βάζω από κάτω ένα πλαστικό για να προλαβαίνω τυχόν υπερχειλίσεις )
  4. λαδώνουμε ελαφρώς τις πλάκες και με μία κουτάλα βάζουμε το μίγμα ώστε να γεμίσει λίγο μετά τη μέση τις πλάκες. Μην παραγεμίσετε τη συσκευή γιατί θα υπερχειλίσει και θα σας κάνει ένα μικρό χαμό.
  5. Ψήνουμε για περίπου 4 με 5 λεπτά´(τόσο κάνει η δική μου συσκευή) και αφαιρούμε με μία σπάτουλα.
  6. Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει το μίγμα.
  7. Τις απολαμβάνουμε με την γαρνιτούρα της επιλογής μας

 

 

post

Ριζότο Μανιταριών

mushroom risotto_1030 mushroom risotto_1045 mushroom risotto_1040 mushroom risotto_1035Μανιτάρια + αρμπόριο = foodie love forever ❤️❤️❤️❤️

Πώς τα περάσατε κατά την επέλαση της Ελπίδας; (aka χιονιά με όνομα και χαρακτήρα); Εμείς είμασταν από αυτούς που είχαν την ατυχία να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Από το πρωινό της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Φυσικά το δικό μας λάθος είναι ότι είχαμε αφήσει όλα τα (ηλεκτρικά) μας ρολά ανοικτά οπότε το σπίτι έμεινε αρκετά εκτεθειμένο στο τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. Βέβαια από την άλλη το τζάκι μας έκανε υπερωρίες και μας έσωσε οικογενειακώς. Και κάναμε και μία ωραία καναπε-στρωματσάδα όλη η οικογένεια. Και επειδή κάποια στιγμή μείναμε και χωρίς καλό σήμα στο κινητό, αρχίσαμε τα διαβάσματα και τα επιτραπέζια με τους φακούς και τα κεριά. Αυτό για μένα ήταν το highlight της βραδιάς. Αφενός γιατί διάβασα (το μισό ήδη😉) από αυτό το βιβλίο το οποίο είχα για μήνες στο κομοδίνο μου και όλο έλεγα νυστάζω και δεν προλαβαίνω και διάφορες δικαιολογίες στον εαυτό μου.Αφετέρου γιατί έστω και έτσι κάναμε μία ανάμνηση. Θέλω να πιστεύω όχι αρνητική. 

Για το βιβλίο έχω να πω ότι έχανα τόσο καιρό. Το υπόλοιπο μισό που δεν κατάφερα να διαβάσω λόγω νύστας και έλλειψης φακού 😂, το κρατάω για κάθε βράδυ που όλα μπορεί να έχουν πάει είτε στραβά είτε ζόρικα και θα το ρουφάω σιγά σιγά. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα πραγματικά.

Επηρεασμένη λοιπόν από τα λεγόμενα του βιβλίου και εκεί που ήμουν απίστευτα νευριασμένη με την κατάσταση που μας είχε βρει και ήθελα κάπου να αποδώσω ευθύνες και με κάποιον να θυμώσω έκανα ένα βήμα πίσω και άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά: Καταρχήν είμασταν από τους τυχερούς που είμασταν σπίτι μας και όχι κάπου εγκλωβισμένοι. Το ίδιο και οι δικοί μας. Είχαμε φαγητό και ένα τζάκι που κράτησε ζεστό το σπιτικό μας. Είμασταν όλοι μαζί.  Με το μωρό να ζουζουνίζει, την Πηνελόπη να εξιστορεί ιστορίες από το σχολείο της και να κάνει τις κατασκευές της, τον Γιάννη να βρίσκει ότι gadget μπορείς να φανταστείς που μπορούσε να μας βοηθήσει όπως ένα σούπερ ντούπερ powerbank για να φορτίσει τα κινητά μας που έμεναν από μπαταρία και να κάνει σκοπιά όπως το έλεγε ώστε να κρατήσει το τζάκι αναμένο και φουντωμένο και φυσικά την Κλειώ η οποία έχω να σας πω ότι ψιλοφοβήθηκε το σκοτάδι αλλά κούρνιασε στην πιο ζεστή γωνιά του καναπέ και έριξε ύπνους τρικούβερτους. 

Επίσης σκέφτηκα ότι δεν μου έφταιγε η τηλεφωνήτρια στις βλάβες καθώς και η ίδια όντως δεν ήξερε ούτε τα συνεργεία αποκατάστασης. Προφανώς γινόταν χαμός. Μπορούσε να προβλεφθεί; Ίσως. Μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό εκείνη τη στιγμή; Όχι. Οπότε όταν επέστρεψε το ρεύμα, κλείσαμε επιτέλους το σπίτι μας ώστε να προστατεύεται καλύτερα από το κρύο, έβρασα μπόλικο νερό για το μωρό μας, ευχαρίστησα τους ανθρώπους που μέσα στο κρύο μας έφεραν πίσω ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του πολιτισμού μας και πήγα για ύπνο. Στο μέτρια ζεστό κρεβατάκι μου. Το οποίο το πρωί ήταν πάλι το γνώριμο σούπερ ζεστό κρεβατάκι μου. 

Όλα λοιπόν είναι θέμα αντίληψης. Στεναχωρήθηκα αφάνταστα για όλους αυτούς του ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην κακοκαιρία και στους αυτοκινητοδρόμους. Και για εκείνους που δεν ήταν όσο τυχεροί είμασταν εμείς και έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση για πάνω από 24 ώρες. Εκεί η αλήθεια είναι ότι πάρα πολύ δύσκολο να δεις διαφορετικά την κατάσταση που βιώνεις.

Ας αφήσουμε κάπου εδώ πίσω μας τον χιονιά τον οποίο παρεπιπτόντως την επόμενη μέρα και χαρήκαμε και βολτάραμε και φτιάξαμε χιονάνθρωπο και από όλα.

Πάμε να μιλήσουμε για την συνταγή που έχουμε σήμερα η οποία είναι σούπερ λαχταριστή 😋

Το ριζότο αποτελεί από τα πλέον αγαπημένα μου comfort food. Είναι τραγανό όσο πρέπει, αλλά και τόσο πλούσιο σε γεύση. Είναι ένα φαγητό που ενώ είναι σχετικά γρήγορο, θέλει την τέχνη του στην παρασκευή του και δεν είναι από τα φαγητά που τα παρατάς και φεύγεις. Αλλά για να το κάνω εγώ που εκτιμώ ιδιαίτερα τις συνταγές “πετάω στην κατσαρόλα και φεύγω” καταλαβαίνετε. Είναι καλό. 

Είναι φαγητό Σαββάτου. Που θα κάτσεις με φροντίδα πάνω από το μάτι, θα το ευχαριστηθείς στην προετοιμασία του και θα το φας άμεσα βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά ή ταινία και απολαμβάνοντας ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί. Γιατί η η επόμενη αλήθεια για το ριζότο είναι ότι τρώγεται καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Ζεστό και λαχταριστό να αχνίζει. 

Να σημειώσω κάπου εδώ ότι την είχα έτοιμη την συνταγή σχεδόν δύο χρόνια. Κάτι υπαρξιακό θα είχα περάσει τότε γιατί ποτέ δεν τη δημοσίευσα. Μην με ρωτάτε γιατί. Και εγώ αναρωτιέμαι. Αλλά είναι τόσο γευστική που θέλω να την έχω άμεσα διαθέσιμη στο ηλεκτρονικό μου συνταγολόγιο και να ανατρέχω όποτε έχω όρεξη για ένα ζουμερό ριζότο. 

Δεν λέω άλλα περιττά. Ας περάσουμε απευθείας στο πιάτο μας! 🍲 💁🏻

Ριζότο `Μανιταριών

Ποσότητα: 3-4 μερίδες

Το πιο λαχταριστό μανιταρένιο ριζότο τραγανό και λαχταριστό
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 500γρ φρέσκα μανιτάρια
  • 1 μανιτάρι πορτομπέλο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1.κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι
  • 1 κούπα ρύζι arborio
  • 2 κούπες (από την ίδια που μετρήσαμε το ριζότο) νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 115γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κύβος φρέσκος ζωμός λαχανικών
  • σπρέι τρούφας (προαιρετικό)
Οδηγίες
  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για δύο λεπτά σε δυνατό μάτι
  2. Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τις δύο κούπες νερό και έχουμε λιώσει εκεί τον ζωμό λαχανικών
  3. Με μία βαθιά κουτάλα σούπας περνούμε λίγο από το νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το ρύζι αφού έχουμε χαμηλώσει το μάτι στο μεσαίο
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα με το νερό
  5. Παράλληλα σε ένα δεύτερο τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά αφού τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε φετάκια προσθέτοντας αλάτι και την σκόνη σκόρδου και αφήνουμε στην άκρη
  6. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το νερό στο ρύζι μας λίγο λίγο για περίπου ένα 20λεπτο μέχρι να τελειώσει όλο το νερό
  7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο ρύζι
  8. Προσθέτουμε και την παρμεζάνα
  9. Προσθέτουμε το σπρέι τρούφας
  10. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται λίγο έξτρα αλάτι
  11. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε

 

 

 

 

post

Cake Λεμόνι

lemon bunt cake_0229 lemon bunt cake_0250 lemon bunt cake_0264 lemon bunt cake_0269 lemon bunt cake_0274Το λεμόνι 🍋 είναι από τα αγαπημένα υλικά αυτής εδώ της διαδικτυακής γωνιάς αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το cake αυτό ήταν κρίμα και άδικο να κάθεται στο σημειωματάριο και στην κάρτα μνήμης φωτογραφημένη και μάλιστα δις. Το έχω φτιάξει τόσες φορές που έχω τόσες παραλλαγές σε υλικά  που στις σημειώσεις μπορείτε να βρείτε και τις κατά καιρούς εναλλακτικές. Πρόσφατα έβαλα το μίγμα και στον Παρασκευά (aka αρτοπαρασκευαστή) και πραγματικά έγινε εξίσου αφράτο. Είναι το δικό μου go-to που λένε και στο χωριό μου cake λεμόνι.

Δεν είναι συνταγή δίαιτας έτσι για να εξηγούμαστε. Έχει τα αυγά του, τα βούτυρα του, τη ζάχαρη του τα όλα του. Αν αναρωτιέστε για την φόρμα η οποία είναι πραγματικά εξαιρετική είναι αυτής της εταιρείας. Στην αρχή είχα τους ενδοιασμούς μου γιατί είναι από χυτό αλουμίνιο και εγώ ως γνωστόν σε όποιον με διαβάζει προτιμώ τις πιο εύχρηστες φόρμες σιλικόνης. Αλλά εφόσον την λαδώσεις δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Άσε που κυκλοφορούν τα σπρέι λαδιού που κάνουν τη δουλειά πολύ εύκολα και γρήγορα. Επίσης διαπίστωσα ότι ψήνεται πολύ πιο ομοιόμορφα. Και το κέικ γίνεται πραγματικό στολίδι δεν συμφωνείτε; Την δικιά μου φόρμα την αγόρασα από εδώ. 

Δοκιμάστε και εσείς το και θα με θυμηθείτε 😊😉

Cake Λεμόνι

Ποσότητα: φόρμα δια.26εκ & ύψους 9εκ

Συνταγή για το πιο αφράτου και αρωματικό κέικ λεμονιού
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (προσέχουμε να μην είναι κερωμένα)
  • 440γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 250γρ βούτυρο μαλακωμένος
  • 60γρ φυσικό χυμό από λεμόνι
  • 200γρ γιαούρτι
  • λίγο φυτικό λάδι για το λάδωμα της φόρμας εφόσον δεν είναι σιλικόνης

  • Για το γλάσο
  • 150γρ ζάχαρη άχνη
  • 11γρ χυμό από λεμόνι
  • 12γρ γάλα
  • 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου για την διακόσμηση
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα και το αλάτι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη
  3. Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε με το εξάρτημα φτερό μέχρι να γίνει μία ενιαία κρέμα
  4. Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού και με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Προσθέτουμε το μίγμα σε καλή λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε για μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
  7. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βγαίνει στεγνό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
  8. Αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα πριν ξεφορμάρουμε
  9. Το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς
  10. Για το γλάσο βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηκτό μίγμα
  11. Γλασάρουμε το κέικ αφού έχει κρυώσει εντελώς και αμέσως βάζουμε περιμετρικά το φιλέ αμυγδάλου
Σημειώσεις
Αντί για γιαούρτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινόγαλο και γάλα
Αν δεν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις το οποίο θα ανακατέψουμε με baking powder & μαγερική σόδα
Στον αρτοπαρασκευαστή ανακατεύουμε τα υλικά πριν τα βάλουμε στο κάδο και επιλέγουμε την επιλογή cake βάρος 1,5 κιλό. Εάν δεν ψηθεί στο πρόγραμμα, ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ