Συνταγή για το πιο αφράτου και αρωματικό κέικ λεμονιού
Author: Athena
Ποσότητα: φόρμα δια.26εκ & ύψους 9εκ
Συστατικά
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (προσέχουμε να μην είναι κερωμένα)
440γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
6 αυγά
250γρ βούτυρο μαλακωμένος
60γρ φυσικό χυμό από λεμόνι
200γρ γιαούρτι
λίγο φυτικό λάδι για το λάδωμα της φόρμας εφόσον δεν είναι σιλικόνης
Για το γλάσο
150γρ ζάχαρη άχνη
11γρ χυμό από λεμόνι
12γρ γάλα
2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου για την διακόσμηση
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα και το αλάτι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη
Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε με το εξάρτημα φτερό μέχρι να γίνει μία ενιαία κρέμα
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού και με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το μίγμα σε καλή λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε για μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν βγαίνει στεγνό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
Αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα πριν ξεφορμάρουμε
Το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς
Για το γλάσο βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηκτό μίγμα
Γλασάρουμε το κέικ αφού έχει κρυώσει εντελώς και αμέσως βάζουμε περιμετρικά το φιλέ αμυγδάλου
Σημειώσεις
Αντί για γιαούρτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινόγαλο και γάλα Αν δεν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις το οποίο θα ανακατέψουμε με baking powder & μαγερική σόδα Στον αρτοπαρασκευαστή ανακατεύουμε τα υλικά πριν τα βάλουμε στο κάδο και επιλέγουμε την επιλογή cake βάρος 1,5 κιλό. Εάν δεν ψηθεί στο πρόγραμμα, ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2022/01/cake-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9.html