Το πιο έξτρα σοκολατένιο και αφράτο κέικ που μπορείτε να ψήσετε
Author: Athena
Ποσότητα: για μία φόρμα διαμέτρου 24εκ
Συστατικά
170γρ μαλακωμένο βούτυρο (χρησιμοποιώ lurpak)
305γρ καστανή ζάχαρη
2 αυγἀ
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
40γρ κακάο άγλυκο
250ml γάλα
400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100γρ σταγόνες σοκολάτας
λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετική)
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
Στο μίξερ με το εξάρτημα φτερό χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε το γάλα και με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις ώστε να ενσωματωθεί το γάλα στο μίγμα
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι με την μαρίζ με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μίγμα
Στο τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτες και τις ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν
Προσθέτουμε το μίγμα σε καλή λαδωμένη φόρμα για κέικ (εφόσον δεν είναι σιλικόνης) και γεμίζουμε μέγιστα μέχρι τα ¾ της φόρμας
Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το κέικ πριν ξεφορμάρουμε (είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς από τη βιασύνη μου το έχω βγάλει σε κομμάτια όχι μία αλλά δύο φορές!)
Μπορούμε να διακοσμήσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή με το γλάσο της επιλογής μας.
Σημειώσεις
Εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ αυτό και στον αρτοπαρασκευαστή ως εξής: σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Καλό είναι εφόσον δεν χρησιμοποιήσουμε μίξερ να κοσκινίσουμε το κακάο για να μην έχει σβόλους. Επιλέγουμε την ποσότητα του 1 κιλού, μέτριο ψήσιμο στο πρόγραμμα κέικ. Στο δικό μου μηχάνημα θέλει λίγο έξτρα ψήσιμο από αυτό του προγράμματος περίπου επιπλέον 20 λεπτά.
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2022/02/%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ad%ce%be%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf.html