post

Χειροποίητα λαζάνια με κιμά

minced meet lasagna DSC_0059 minced meet lasagna DSC_0026 minced meet lasagna DSC_0051 minced meet lasagna DSC_0045 minced meet lasagna DSC_0048Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε κυριακάτικο φαγητό; Εμένα παστίτσιο της μαμάς, κοκκινιστό με πουρέ (επίσης της μαμάς), το σνίτσελ της νονάς μου… Σταματάω καθώς έχω πολλά και διάφορα ως τυπική foodie (κοιλιόδουλη που λένε και στο χωριό μου). 

Την Κυριακή που σκαρώσαμε το φαγητάκι που βλέπετε μείναμε στο σπίτι. Οι τρεις μας. Και αποφάσισα να φτιάξω τα λαζάνια με κιμά που μας αρέσουν πολύ. Αλλά με μία σημαντική διαφορά: θα είναι ένα φαγάκι φτιαγμένο από την αρχή. Εν ολίγοις με χειροποίητα ζυμαρικά. Να κάτι που πάλι δεν είχα επιχειρήσει να φτιάξω μόνη μου και μόλις ανακάλυψα ότι είναι απλά πανεύκολο. Αν έχεις δε και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου της Kenwood γίνεται απλά παιχνιδάκι. 

Έτσι λοιπόν κάτσαμε και φτιάξαμε το κυριακάτικο φαγάκι μας. Με την Πηνελόπη να κλέβει ζυμάρι και τον Γιάννη να παρακαλουθεί την διαδικασία και να βοηθάει (αν παρατηρήσετε καλά θα δείτε διάφορα χεράκια στο making of video που ακολουθεί). 

Την σούπερ οικογενειακή ατμόσφαιρα χάλασε βέβαια το α ωραία ψήθηκε, πάμε να φάμε…. όχι παιδιά δεν έχω φωτογραφίσει ακόμα… Έλα πεινάμε και τέτοια! Οπότε είχα πάλι πέντε ολόκληρα λεπτά να φωτογραφίσω για να σας δείξω το φαγάκι μας. Αλλά χαλάλι του. Το ευχαριστήθηκαμε. Και την επόμενη με ταπεράκι στη δουλειά. 

Κάπως έτσι λοιπόν προστέθηκε άλλο ένα φαγητό στην κυριακάτικη κατηγορία. Δοκιμάστε το και εσείς και να μου πείτε :). Μην παραλείψετε να δείτε και βίντεο στο τέλος του ποστ και να με ψηφίσετε στα Food Blog Awards του Βήμα Gourmet εδώ. Ευχαριστώ θερμά!  

Χειροποίητα λαζάνια με κιμά

Ποσότητα: 6 με 8 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1½ κούπα (316γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 100ml νερό
  • 250γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 90γρ γάλα
  • 1½ κ.γ. ελαιόλαδο
  • 400γρ κιμάς (χρησιμοποίησα ανάμικτο)
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. εστραγκόν
  • 250γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 300γρ γκούντα
Οδηγίες
  1. Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος χτυπάμε το αλεύρι με τα αυγά μέχρι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για είκοσι λεπτά.
  4. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας, τον πλάστη μας και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου.
  5. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε ελαφρώς στον πάγκο μας με τον πλάστη και το περνάμε στο εξάρτημα του μίξερ αρχικά στην σκάλα 2.
  6. Συνεχίζουμε στη σκάλα 5 και στην συνέχεια στην σκάλα 7. Αν δούμε ότι το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο το κόβουμε μικρότερα για να μπορούμε να το διαχειριστούμε.
  7. Κόβουμε με ένα κοφτάκι για πίτσα το φύλλο μας σε μέγεθος που να μας βολεύει για το πυρέξ μας.
  8. Το ακουμπάμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλευρωμένο.
  9. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι κάνωντας στρώσεις με λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει.
  10. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά σωτάροντάς τον σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  11. Μόλις αλλάξει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, το αλάτι και το εστραγκόν.
  12. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  14. Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά ρίχνουμε το μασκαρπόνε με το γάλα και ανακατεύουμε μην αφήνοντας να βράζει απλά να πήξει το μίγμα.
  15. Λαδώνουμε το κάτω μέρος του πυρέξ μας (το δικό μου ήταν 18εκ x 26εκ) και απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, κιμά, μασκαρπόνε και τυριού γκούντα. Συνεχίζοντας μέχρι επάνω. Απλώνουμε στην κορυφή όλο το υπόλοιπο τυρί.
  16. Ψήνουμε στον φούρνο μας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να κάνει το τυρί μία χρυσή κρούστα.
  17. Περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood με το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου

 

post

Δύο πανακότες και μία μους

pannacotta DSC_0070 pannacotta DSC_0063 pannacotta DSC_0054 pannacotta DSC_0058 pannacotta DSC_0055 pannacotta DSC_0075Πάντα όταν κάνω τραπέζι έχω στο μυαλό μου να ευχαριστήσω τους πάντες. Αυτούς που τρώνε κρέας και αυτούς που δεν τρώνε, όσους κάνουν δίαιτα ή ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο. 

Κάπως έτσι πάει και στο επιδόρπιο: κάποιοι τρώνε λευκά και κάποιοι αποκλειστικά σοκολατένια γλυκά. Άλλοι ψάχνουν κάτι ιδιαίτερο στο γλυκό τους. Προσωπικά στα γλυκά δεν έχω κανένα θέμα τα τρώω όλα μα όλα!! 
 
Κάπως έτσι έγινε και με αυτό το γλυκό (ή μάλλον γλυκά). Ήθελα να ευχαριστήσω άπαντες. Το αποτέλεσμα: μία κλασική πανακότα βανίλιας, μία σούπερ πλούσια μους σοκολάτας με άρωμα μαστίχας και πανακότα φυστικοβούτυρου. Για όλα τα γούστα. 
 
Τα φτιάχνεις από την προηγούμενη μέρα και ξενοιάζεις. 
 
Και ο τρόπος σερβιρίσματος δεν είναι τυχαίος. Τα απλώνεις στην πιατέλα σου και αφήνεις τον καλεσμένο να επιλέξει!! Ααα και αν τρέχεις πανικόβλητη και δεν φτάνεις και πρέπει τέλος πάντων να σερβίρεις (για μένα μιλάω μην κοιτάτε που το λέω γενικά), λίγα αστεράκια Wonder Sugar της Silikomart σώζουν το άτσαλό σου ξεφορμάρισμα (γκουχου γκουχου). 
 
Τη δε μους σοκολάτας την σέρβιρα απευθείας από την υπέροχη φόρμα Magic Star της Silikomart (μιλάμε για την απόλυτη βιασύνη). Είναι εξάλλου τόσο ευπαρουσίαστη που έδεσε τέλεια με την πιατέλα μου!! 
 
Έτσι και όλα τα πρόλαβα και όλους τους ευχαρίστησα!! Πάμε να δούμε τις συνταγές και αν δεν προλαβαίνετε ποτέ όταν κάνετε τραπέζι να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι !
 

Πανακότα Βανίλιας

Ποσότητα: 3 κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 250γρ κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά)
  • 25γρ ζάχαρη
  • 1 κ.γ. (4γρ) ζελατίνη σε σκόνη
  • 1½ κ.σ (16γρ) κρύο νερό
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το κρύο νερό με τη ζελατίνη κα αφήνουμε να γίνει μία πάστα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη ζάχαρη στην κρέμα γάλακτος.
  3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κλωνάρι στη μέση και με την άκρη του μαχαιριού συλλέγουμε τα μαύρα μπιλάκια της βανίλιας και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
  4. Προσθέτουμε το μίγμα ζελατίνης και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει.
  5. Προσοχή δεν αφήνουμε το μίγμα να βράσει. Αν δούμε ότι φτάνει το σημείο βρασμού χαμηλώνουμε την ένταση.
  6. Αδειάζουμε σε 3 από τις θήκες της φόρμας μας.
  7. Παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερα όλο το βράδυ)

Πανακότα Φυστικοβούτυρο

Ποσότητα: 3 κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 250γρ κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά)
  • 25γρ ζάχαρη
  • 1 κ.γ. (4γρ) ζελατίνη σε σκόνη
  • 1½ κ.σ (16γρ) κρύο νερό
  • ½ κούπα (90γρ) απαλό φυστικοβούτυρο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το κρύο νερό με τη ζελατίνη κα αφήνουμε να γίνει μία πάστα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη ζάχαρη στην κρέμα γάλακτος.
  3. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Καλό θα ήταν να βάλουμε το μίγμα σε πυράντοχο επεξεργαστή τροφίμων ή να το ανακατέψουμε με πυράντονη ράβδο ανάμιξης.
  5. Προσθέτουμε το μίγμα ζελατίνης και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει.
  6. Προσοχή δεν αφήνουμε το μίγμα να βράσει. Αν δούμε ότι φτάνει το σημείο βρασμού χαμηλώνουμε την ένταση.
  7. Αδειάζουμε σε 3 από τις θήκες της φόρμας μας.
  8. Παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερα όλο το βράδυ).

Μους Σοκολάτας με άρωμα μαστίχας

Ποσότητα: 1 μερίδα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 125γρ σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
  • 60ml γάλα
  • 1 κ.γ. λάδι καρύδας
  • 40ml λικέρ μαστίχας
Οδηγίες
  1. Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα και το λάδι καρύδας.
  2. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα αστέρι και αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερα όλο το βράδυ).

post

Χορτοφαγικός Γύρος

veggie gyros DSC_0025 veggie gyros DSC_0026 veggie gyros DSC_0012 veggie gyros DSC_0016Λοιπόν σας το κάνω εικόνα: Μετά τις γιορτές (που έχουμε φάει του σκασμού) επιστρέφουμε αργά από τη δουλειά! Περνάμε από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς και ενώ το στομάχι μας μας λέει σταμάτα, η ζυγαριά μας μας προστάζει να φύγουμε. Και γυρνάμε σπίτι. Με το στομάχι να γουργουρίζει. Και εμάς να μην θέλουμε να υποκείψουμε στο να παραγγείλουμε απ´έξω…Γίνεται; Γίνεται θα σας πω εγώ! Θυμάστε τις νόστιμες πιτούλες που σας έδειξα; Μόλις βρήκαμε τρόπο να τις αξιοποιήσουμε!! Μαζέψτε τα κουράγια σας, τον εξοπλισμό σας και σε 45 λεπτά τρώμε! (τόσο δεν κάνει και το delivery?) 

Α και για τους οπτικούς τύπους ακολουθεί βιντεάκι! Βάλτε και τη μουσική του μου άρεσε τόσο πολύ!!

Χορτοφαγικός Γύρος

Ποσότητα: 4 τυλιχτές πίτες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 93γρ μανιτάρια πορτομπέλο σε μακρόστενες φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • 30γρ ξυνόγαλο
  • 6γρ μουστάρδα
  • 1 κ.γ. chives (σχινόπρασο)
  • 1 κ.γ. μαυροκούκι
  • 1 τομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο με το αλάτι και τη ρίγανη.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 3 λεπτά.
  4. Στον επεξεργαστή τροφίμων (ή με το χέρι) ανακατεύουμε το ξυνόγαλο με την μουστάρδα, τα chives και το μαυροκούκι.
  5. Βάζουμε επάνω σε ένα μακρόστενο κομμάτι λαδόκολλας μία πίτα για σουβλάκι καλύποντάς τηςν στο ¼.
  6. Aπλώνουμε τη σος από πάνω τα μανιτάρια, την τομάτα και μετά πάλι σως.
  7. Τυλίγουμε καλά το κάτω μέρος της λαδόκολλας αφήνοντας έξω το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας
Σημειώσεις
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood με το εξάρτημα κόφτης/τρίφτης
Αρχική ιδέα από εδώ

 

 

post

Χειροποίητες Πίτες για Σουβλάκια

pita bread DSC_0018 pita bread DSC_0020 pita bread DSC_0027Που λέτε το χειρότερό μου σε μία ζύμη είναι το περίμενε. Τί εννοείς περίμενε; Εγώ τώρα θέλω να το φτιάξω να τελειώνουμε ! Και άντε πες να το βάλω ψυγείο οκ αλλά ειδικά εκεί στο περιμένετε να φουσκώσει… ουφ φούσκωσε ; Και τώρα τί γίνεται; Φουσκώνει; Και πόσο ακόμα; Χαχα γελάω μόνη μου.

Είμαι σίγουρη στην αναζήτηση των συνταγών μου κάπου κάποτε (μάλλον πολύ σύντομα) θα περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μου αλλά όταν ανακαλύπτω συνταγές χωρίς αναμονή απλά τρελαίνομαι!! Παλιά την έγραφα σε τεφτέρια μην την χάσω. Τώρα έχω αυτό το υπερτέλειο διαδικτυακό τεφτεράκι μου που την ποστάρω και την έχω διαθέσιμη όποτε μου ξαναχρειαστεί!! 

Έτσι έγινε και με την συνταγή αυτή για τις πίτες. Έψαχνα, δοκίμαζα αποτύγχανα!! Και εκεί που ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω, είπα να δοκιμάσω άλλη μία συνταγή! Και να κάνω και μία μικροαλλαγή: και εγένετο φως! Πεντανόστιμες ελαστικές πιτούλες χωρίς αναμονές απλά πεντανόστιμες!! 

Είναι πραγματικά πανεύκολες! Πάμε να δούμε τη συνταγή και δείτε και την εκτέλεση και στο βιντεάκι που ακολουθεί. Και μην ξεχνάτε να με ψηφίζετε για τα Food Blog Awards του Bήμα Gourmet εδώ

 

Πίτες για Σουβλάκια

Ποσότητα: 8 πίτες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 κούπες (300γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 50γρ βούτυρο λιωμένο
  • 185ml γάλα
  • 2 κ.γ. φυτικό λάδι
Οδηγίες
  1. Στο μίξερ με το εξάρτημα γάντζος χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι.
  2. Η ζύμη μας είναι έτοιμη μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  3. Απλώνουμε στον πάγκο μας μία λαδόκολλα.
  4. Παίρνουμε τη ζύμη μας και την χωρίζουμε στα 2 και μετά στα 4 και στη συνέχεια στα 8.
  5. Ανοίγουμε πολύ λεπτούς κύκλους.
  6. Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο λαδάκι τηγανίζουμε σε μεσαία φωτιά τις πίτε από 1 με 2 λεπτά την κάθε πλευρά.
  7. Είναι έτοιμες για χρήση.
Σημειώσεις
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood
Αρχική Συνταγή εδώ

 

 

post

Χειροποίητη Σοκολάτα

vegan chocolateDSC_0024 vegan chocolate DSC_0019 vegan chocolate 1DSC_0019 vegan chocolate DSC_0020

Πολλά πράγματα δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω πριν ξεκινήσω το διαδικτυακό μου ταξίδι στον κόσμο των blogs. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να φτιάξω την δικιά μου σοκολάτα. Από την αρχή. Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το μυαλό.Για μένα το πιο ευφάνταστο ήταν να λιώσω σοκολάτα και να φτιάξω ας πούμε σοκολατάκια. Μέχρι εκεί. 

Μετά είδα τον φίλο Άρη να φτιάχνει σοκολάτα από την αρχήΚαι την Mamangelic. Και εννοείται εντυπωσιάστηκα. 

Έτσι λοιπόν όταν έλαβα την φόρμα Coffee Choco Bar της αγαπημένης Silikomart έ π ρ ε π ε να δοκιμάσω να φτιάξω σοκολάτα. Από την αρχή. Και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήταν τελικά τόσο μα τόσο εύκολο. Χρειάζεσαι ελάχιστο χρόνο. Μόνο 4 υλικά. Τί άλλο να σας πω για να σας πείσω 😉 ; Α και ξετρελάθηκε η Πηνελόπη (αν και δεν τρελαίνεται και πολύ για σοκολάτα -αν είναι δυνατόν)

Το μόνο που οφείλω να σας πω είναι ότι ενώ έχει φανταστική υφή δεν διατηρείται εκτός ψυγείου. Αν έχετε κάποιο κόλπο σχετικά με αυτό το περιμένω με αγωνία στα σχόλια!! 

Vegan Χειροποίητη Σοκολάτα

Ποσότητα: 1 μπάρα σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 45γρ λάδι καρύδας
  • 30γρ ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. (23γρ) σκόνη κακάο
  • 2 κ.σ. (9γρ) γάλα σε σκόνη
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την ζάχαρη με το κακό
  2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη σκόνη γάλα στο λάδι καρύδας σε χαμηλή θερμοκρασία
  3. Αδειάζουμε το μίγμα στο κοσκινισμένο κακάο και ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά
  4. Περιχύνουμε το μίγμα στη φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες
  5. Ξεφορμάρουμε και είναι έτοιμη!

 

post

Ντόνατ Φούρνου με άρωμα λεβάντας

lavender donuts DSC_0284 lavender donuts DSC_0246 lavender donuts DSC_0258 lavender donuts DSC_0229 lavender donuts DSC_0238Τα σπιτικά ντόνατ τα ανακάλυψα δοκιμάζοντας νέες συνταγές για το blog μου πριν ένα χρόνο. Είναι αφάνταστα εύκολα, πρωτότυπα και με άπειρες δυνατότητες συνδυασμών γεύσεων. Τα πιο αφράτα γίνονται με γιαούρτι και στον φούρνο καθώς είναι πιο ανάλαφρα γευστικά. 

Τα συγκεκριμένα τα αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Και πώς θα μπορούσα να μην το κάνω άλλωστε εφόσον περιέχουν τα αγαπημένα μου συστατικά σε γλυκά: λευκή σοκολάτα και λεμόνι. Η λεβάντα είναι το κάτι που κατά την προσωπική μου γνώμη τα απογειώνει. Διακοσμήστε τα με καραμελάκια, αποξηραμένη λεβάντα ή ακόμα και με λίγο χοντροτριμμένο αμύγδαλο και φτιάξτε τις δικές μπουκιές ευτυχίας και απόλαυσης!!

Πάμε να δούμε τη συνταγή !! Και μην ξεχνάτε να ψηφίσετε το blogάκι μου εδώ . Την υπομονή σας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα σας το θυμίζω ανελλιπώς. Σας ευχαριστώ και σας κερνάω την αγάπη μου και ένα ντόνατ 😉 

Δείτε και την διαδικασία σε αυτό το βιντεάκι:

 

Ντόνατ Φούρνου με άρωμα λεβάντας

Ποσότητα: 8 μίνι ντόνατ

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 50ml γάλα
  • 1κ.σ. αποξηραμένη τριμμένη λεβάντα
  • 50γρ γιαούρτι (χρησιμοποίησα χαμηλών λιπαρών)
  • 100γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 110γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 120γρ λευκή σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • χρωματιστό κας κας για την διακόσμηση
Οδηγίες
  1. Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σε ένα ποτήρι το γάλα με τη λεβάντα το σκεπάζουμ με μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο.
  2. Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε το γάλα από τη λεβάντα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  4. Στο μίξερ χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
  5. Προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό ακόμα
  6. Στο τέλος ρίχνουμε στο μίγμα το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ίσα ίσα να ανακτευτεί το αλεύρι στο μίγμα.
  7. Με τη βοήθεια μίας σακούλας με ζίπερ, γεμίζουμε ¾ μία φόρμα για ντόντατ.
  8. Ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ξεφορμάρουμε και απλώνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  10. Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε τη σοκολάτα.
  11. Μόλις λιώσει, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  12. Βουτάμε ένα ένα τα ντόνατ μέχρι τη μέση για να τα γλασάρουμε.
  13. Πασπαλίζουμε με τα πολύχρωμα κας κας και βάζουμε πάλι στη σχάρα ώστε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα
Σημειώσεις
Εάν η φόρμα σας δεν είναι σιλικόνης, μην ξεχάσετε να λαδώσετε καλά τις φόρμες.
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood

 

post

Ιρλανδικό Ψωμί

soda bread DSC_0167 soda bread DSC_0182 soda bread DSC_0179 soda bread post DSC_0140 soda bread DSC_0159Και που λέτε μας είπαν να πειραματιστούμε με ψωμιά στα πλαίσια των Food Blog Awards του Bήμα Gourmet. Μάλιστα τα πιάσαμε τα λεφτά μας σκέφτηκα. Δεν το έχω καθόλου με το χειροποίητο ψωμί. Για μένα μαγειρεύεις, αγοράζεις το ψωμί από το φούρνο και τρως. Απλά πράγματα. 

Το πιο κοντινό που έχω έρθει σε χειροποίητο ψωμί είναι με τον αρτοπαρασκευαστή μου που απλά τον λατρεύω. Ειδικά τη λειτουργία της χρονοκαθυστέρησης όπου ξυπνάς και μοσχοβολάει το σπίτι σου φρεσκοψημμένο ψωμί είναι σούπερ τέλεια!!
 
Αυτήν ακριβώς τη μυρωδιά σκέφτηκα και εκεί που ψαχνόμουν με κάτι εναλλάκτικα ψωμιά και διάφορα περίεργα (θα πάμε και εκεί μην βιάζεστε !!!) πέτυχα το Ιρλανδικό ψωμάκι με σόδα. Χωρίς αναμονή και πολύ πολύ ζύμωμα. 
 
Τώρα μάλιστα! Αυτή είναι η συνταγή. 
 
Έτσι λοιπόν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πιάσαμε με το Πηνελοπάκι δουλειά! Περιττό να σας πω πόσο ενθουσιάστηκε! Ζύμωσε, άλειψε το ψωμάκι μας και περίμενε ευλαβικά να ψηθεί κοιτώντας με ανυπομονησία την πόρτα του φούρνου. 
 
Ακόμα και αν δεν αλλάζετε το αγαπημένο σας ψωμί φούρνου με τίποτα, δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!! Και θα περάσετε και καλά με τους δικούς σας μικρούς βοηθούς!! Το επόμενο λοιπόν Σαββατοκύριακο πιάστε και εσείς δουλειά και απολαύστε τον καφέ σας με το ολόδικό σας χειροποίητο μοσχοβολιστό καρβελάκι! 
 
 
 
Για τους οπτικούς τύπους δείτε τη διαδικασία ετοιμασίας σε αυτό το βιντεάκι:

 
 
 
Ιρλανδικό Ψωμί

Ποσότητα: 1 καρβέλι περ. 400γρ

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 κούπες (270γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 2 κ.σ. (28γρ) ζάχαρη
  • 1 κ.γ. (6γρ) μαγειρική σόδα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. (2γρ) baking powder
  • ¼ κ.γ. (2γρ) αλάτι
  • 50γρ μαργαρίνη λιωμένη
  • ½ κούπας (108γρ) ξυνόγαλα
  • 1 αυγό
Οδηγίες
  1. Με το εξάρτημα γάτζος του μίξερ χτυπάμε το αυγό ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε στο αλεύρι τα υπόλοιπα υλικά σε σκόνη (ζάχαρη, αλάτι, σόδα, baking powder) και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την μαργαρίνη με το ξυνόγαλο φροντίζοντας να αφήσουμε λίγο για την επάλειψη και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε και το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε με τον γάτζο του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει το μίγμα μας ενιαία μορφή και να γίνει ένα ζυμαράκι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  5. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς το ψωμάκι μας και το κάνουμε μία μπάλα.
  8. Το απλώνουμε στο κέντρο του ταψιού που έχουμε καλύψει και λαδόκολλα.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε ένα Χ στην κορυφή του καρβελιού μας.
  10. Ανακατεύουμε το ξυνόγαλα με την μαργαρίνη που κρατήσαμε και αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πινελάκι σιλικόνης.
  11. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μαργαρίνη με βούτυρο
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood
Αρχική συνταγή εδώ
post

#SecretSanta2016

secret santa 2016 DSC_0101Η δεύτερη ανάρτηση της χρονιάς δεν θα μπορούσε παρά να είναι πασπαλισμένη με την μαγική χρυσόσκονη της μπλογκόσφαιρας. Η αγαπημένη μου Ζήνα του EfzinCreations διοργάνωσε για ακόμα μία φορά ανταλλαγή δώρων μεταξύ bloggers εντός και εκτός συνόρων. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να λαμβάνεις δωράκια από ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζεις καθόλου είτε έχεις συναντήσει μόνο μία φορά. Και να βλέπεις ότι έχουν φτιαχτεί με πολύ μεράκι και πολλά αγάπη!! 

Έτσι έγινε και αυτήν την φορά με τα δωράκια που έλαβα από την Κλειώ, από το blog Νεράιδες και Δράκοι. 

secret santa 2016 DSC_0109Από τη συσκευασία κιόλας μπορείς να διακρίνεις ότι ήμουν μία πολύ τυχερή παραλήπτρια!! Αν θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε φανταστικά δωροκουτάκια δείτε τη σχετική ανάρτηση της Κλειούς εδώ.  Και η Κλειώ έβαλε μέσα πολλά πολλά δωράκια αγάπης και δημιουργικότητας. Χειροποίητους κουραμπιέδες και κοσμήματα. Χαρτοπετσέτες χριστουγεννιάτικες με τις οποίες ενθουσιάστηκα τόσο που παράτησα αυτές που αγόρασα για το γεύμα μας και στόλισα το τραπέζι μου με αυτές του δώρου μου. Χειροποίητη καρτούλα γεμάτη ευχές και δωράκια και για το Πηνελοπάκι: Μία γυάλινη σφαίρα αγγελάκι και σοκολατάκια!!! Το κοριτσάκι μου ενθουσιάστηκε!!! 

secret santa 2016 DSC_0101 secret santa 2016 DSC_0112 secret santa 2016 DSC_0115 secret santa 2016 DSC_0127 secret santa 2016 DSC_0121 secret santa 2016 DSC_0118

Κλειώ μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Και εσένα Ζήνα που μας έφερες κοντά για ακόμα μία φορά!!!! 

Όσο για το δικό μου δώρο; Εμένα ταξίδεψε μέχρι τη Σουηδία και δημιουργεί άλλη μία εκκρεμότητα που μάλλον θα σας τη λύσω του χρόνου : να σας δώσω τη συνταγή για τα gingerbread μπισκότα!!! Δείτε τα όλα εδώ

secret santa 2016 DSC_0131

post

Ιαπωνικό Cheesecake

japanese-cheesecake-dsc_0167 japanese-cheesecake-dsc_0206 japanese-cheesecake-dsc_0223

Καλή Χρονιά !!!! Πώς τα περάσατε; Εμείς τα περάσαμε σούπερ τέλεια έχω να πω, ξεκουραστήκαμε αν και (εγώ) χωρίς άδεια αν και οι γιορτές έπεσαν ΣΚ. Βολτάραμε, αγοράσαμε δώρα, γεμίσαμε μπαταρίες. 

Δεν έχω να σας δώσω αποφάσεις για τη νέα χρονιά (new year’s resolutions που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί) καθώς συνήθως αυτό με πιάνει κατά Σεπτέμβρη μεριά εμένα. Έχω να πω πάντως ότι το μόνο που με έπιασε είναι μία τάση οργάνωσης και αναδιοργάνωσης. Και το απολαμβάνω όσο κρατάει και πριν επιστρέψει ο τσαπατσούλης εαυτός μου.

Άς έρθουμε λοιπόν στα δικά μας και στο επιδόρπιο που σας το έχω χρωστούμενο από το Χριστουγεννιάτικο γεύμα μας που σας το έδειξα εδώ. Είμαι αρκετή περήφανη για το συγκεκριμένο cheesecake γιατί είναι ψημμένο και όχι από ψυγείου που φτιάχνω συνήθως. Και αν και το φοβόμουν το πώς θα καταλήξει αυτό ζαρωμένο και κακόμοιρο τελικά πέτυχε και με έκανε μία ευτυχισμένη μαγείρισσα. Σας είπα ότι θέλετε μόλις 3 υλικά; Πάμε να δούμε την συνταγή και ελπίζω να το δοκιμάσετε σύντομα καθώς είναι πραγματικά αφράτο σαν βαμβάκι και έξτρα κολασμένο.

Επίσης εύχομαι τα καλύτερα να σας έρθουν αυτή τη χρονιά και να γεμίσετε πανέμορφες στιγμές και αναμνήσεις!!

Αν έχετε απορίες δείτε και το βιντεάκι της προετοιμασίας.

Επίσης μην ξεχνάτε να με ψηφίσετε για τα Food Blog Awards του Βήμα Gourmet που ακόμα τρέχουν σε αυτό το λινκ επιλέγοντας το blog μου, εισάγοντας το mail σας και πατώντας done. Αν το έχετε ήδη κάνει σας χιλιοευχαριστώ!!! 

Ιαπωνικό Cheesecake

Ποσότητα: στρογγυλή φόρμα 18εκ

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 240γρ λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
  • 240γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Οδηγίες
  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους στα αυγά.
  2. Χτυπάμε σε σταθερό μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα (είναι έτοιμη όταν δεν πέφτει καθόλου από το μπολ του μίξερ).
  3. Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία, λιώνουμε τη σοκολάτα.
  4. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά ώστε να λιώσει χωρίς σβολάκια.
  5. Αφαιρούμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα.
  6. Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας καλά
  7. Προσθέτουμε την μαρέγκα λίγη λίγη ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) απαλά από κάτω προς τα πάνω ώστε να μην φύγει ο αέρας από τη μαρέγκα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 175o Κελσίου.
  9. Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτου και ντύνουμε το πιατάκι από την φόρμα μας (με αποσπώμενο δακτύλιο ώστε να προστατεύσουμε το cheesecake μας από το νερό.
  10. Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι και μία κορδέλα περιμετρικά και αρκετά πιο ψηλή από την κορδέλα μας. Εφαρμόζουμε την λαδόκολλα στη βάση και περιμετρικά της φόρμα με λίγο λαδάκι ή νερό ώστε να κολλήσει καλά πάνω στη φόρμα.
  11. Αδειάζουμε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα.
  12. Βάζουμε τη φόρμα σε ένα βαθύ ταψί φούρνου.
  13. Ζεσταίνουμε νερό και το περιχύνουμε στο ταψί έως τη μέση της φόρμας.
  14. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 175o στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160o και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.
  15. Τον κλείνουμε και αφήνουμε κλειστή την πόρτα για κανένα 10λεπτο και στη συνέχεια μισάνοικτη την πόρτα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  16. Διακοσμούμε κατά προτίμηση (χρησιμοποίησα κράνμπερι και ψιλοκομμένο φουντούκι για το δικό μου)
Σημειώσεις
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood
Αρχική συνταγή εδώ

 

 

 

post

Χριστουγεννιάτικο Γεύμα 2016

 

mustard-ham-dsc_0281 mustard-ham-dsc_0283 bacon-cheesecake-dsc_0242 bacon-cheesecake-dsc_0244 corn-soup-dsc_0269 mexican-salad-dsc_0273

Ή αλλιώς το τραπέζι της εργαζόμενης ταλαιπωρημένης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος γενικότερα είναι μία χρονιά με ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα, πολλή δουλειά (ευτυχώς), υποχρεώσεις και πολλές δραστηριότητες. Όχι ότι παραπονιέμαι ειδικά αφού είμαστε όλοι καλά, απλά στην ιδέα και μόνο ενός πολύωρου μαγειρέματος κουραζόμουν τόσο που έλεγα μωρέ μήπως φέτος να το αποφύγω ; 

Από την άλλη δεν ήθελα με τίποτα να μην δω και φάω με την οικογένειά μου τα Χριστούγεννα στο σπίτι μου καθώς είναι μία από τις προσωπικές μου παραδόσεις. Έτσι λοιπόν αντιμετώπισα το θέμα όπως κάνω για όλα σχεδόν τα θέματα στην καθημερινότητά μου: βρήκα έναν τρόπο να κάνω γρήγορα και αποτελεσματικά τη δουλειά μου. Εύκολες αλλά ταυτόχρονα νόστιμες και εντυπωσιακές συνταγές κυριάρχησαν λοιπόν φέτος στο τραπέζι μας. Και αυτήν την φορά δεν έκανα καμία έκπτωση: όλα χειροποίητα ακόμα και το γλυκό. Σε αυτό βέβαια συντέλεσε αρκετά και ο νέος μου βοηθός στην κουζίνα τον οποίο έλαβα στα πλαίσια διεξαγωγής των Food Blog Awards του Βήμα Gourmet: μία κουζινομηχανή Kenwood Chef Sense με όλα τα προικιά της. Και ενώ ήδη έχω και χρησιμοποιώ διαφόρων ειδών μπλέντερ και μούλτι και κουζινομηχανές (είμαι λάτρης των γκάτζετ στην κουζίνα) δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα τα έφτιαχνα όλα με ένα μηχάνημα και τα εξαρτήματά του. Μου φαινόταν βουνό να βάζω το ένα, να βγάζω το άλλο αλλά τελικά το δοκίμασα και εντυπωσιάστηκα. Ένα μηχάνημα να πιάνει χώρο στον πάγκο μoυ και πολλά βοηθήματα ώστε να εκτελέσεις εύκολα και αποτελεσματικά όλες τις συνταγές σου, τα οποία μάλιστα προσαρτώνται χωρίς κόπο και πολλά πολλά. Σούπερ λοιπόν. 

Το μενού μας λοιπόν περιελάμβανε:

Σούπα καλαμποκιού με γαρίδες και μπέικον

Σαλάτα μεξικάνικη με σως αβοκάντο

Αλμυρό Cheesecake με μπέικον και chives

Πατάτες baby με μανιτάρια και λάδι τρούφας 

Καπνιστό χοιρινό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας

Και φυσικά το επιδόρπιο μας για το οποίο είμαι ενθουσιασμένη και σας το κρατάω έκπληξη καθώς του αξίζει ένα ολοδικό του ποστ το οποίο έρχεται σύντομα!

Σας φαίνονται λοιπόν πολλά; Δεν ήταν ίσα ίσα κουράστηκα πολύ λιγότερο από όλες τις άλλες φορές. Οργάνωσα τα υλικά μου, τα εργαλεία μου και όλα πήγαν ρολόι. Πρόλαβα και να φωτογραφίσω πράγματα που άλλες φορές ούτε στο όνειρό μου ! 

Πάμε να δούμε λοιπόν δούμε τις συνταγές και την εκτέλεσή τους βήμα βήμα και ελπίζω να σας βοηθήσω έστω και λίγο και στα δικά σας τραπεζώματα!! 

Και μην ξεχνάτε να με ψηφίσετε για τα Food Blog Awards εδώ επιλέγοντας το blog μου, εισάγοντας το email σας και πατώντας done στο τέλος !

Σας ευχαριστώ πολύ πολύ και Χρόνια Πολλά σε όλους εύχομαι!! 

Καπνιστό χοιρινό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας

Ποσότητα: για 10 άτομα

Ham με αρωματική σάλτσα μουστάρδας
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 4κιλά ham καπνιστό
  • 100γρ αρωματική μουστάρδα (χρησιμοποίησα αυτή)
  • 2 κούπες ζωμός λαχανικών
Οδηγίες
  1. Απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου στον πάγκο μας
  2. Βγάζουμε το ham από τη συσκευασία του και το στραγγίζουμε
  3. Το βάζουμε στο κέντρο του αλουμινόχαρτου και με ένα πινέλο καλύπτουμε όλες τις πλευρές του με την μουστάρδα
  4. Κλείνουμε πολύ καλά με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε γάστρα και κλείνουμε το καπάκι
  5. Ρίχνουμε το ζωμό στο πλάι και σε μεσαία φωτιά το ζεσταίνουμε για 30 λεπτά
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς γκριλ
  7. Αφαιρούμε το καπάκι και το πάνω μέρος του αλουμινόχαρτου και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά αφού γυρίσουμε πλευρά στα 10 λεπτά ώστε να ξεροψηθεί η κρούστα
Σημειώσεις
Το καπνιστό ham το ζητάμε στον κρεοπώλη μας. Συνήθως είναι εισαγωγής και το διαθέτουν τα περισσότερα ενημερωμένα κρεοπωλεία συσκευασμένο.
Εάν δεν μπορούμε να βρούμε την αρωματική μουστάρδα μπορούμε να την δημιουργήσουμε μόνοι μας ανακατεύοντας θυμάρι και ρίγανη αποξηραμένα σε απλή απαλή μουστάρδα
Τη σάλτσα μπορούμε να την δέσουμε με μία κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένο σε μισό ποτηράκι νερού σε ένα κατσαρολάκι και την χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα.

 

 

Αλμυρό Cheesecake με μπέικον και chives

Ποσότητα: ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 300γρ αλμυρά κράκερς
  • 125γρ βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά
  • 180γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200ml κρέμα γάλακτος (χρησιμοποίησα 2% λιπαρά)
  • 210γρ cheddar κίτρινο τριμμένο
  • 100γρ gouda τριμμένο
  • 125γρ μπέικον σε φέτες
  • 2 κ.γ. αποξηραμένα chives (σχινόπρασο)
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων κάνουμε τα κράκερ σκόνη, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να γίνει πάστα
  3. Απλώνουμε το μίγμα κράκερ στην ταρτιέρα και πιέζουμε με τα δακτυλά μας ώστε να πάει παντού και σε ενιαίο πάχος
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
  5. Περιχύνουμε το μίγμα με το τυρί και τα αυγά στην βάση των κράκερ.
  6. Προσθέτουμε το μπείκον, τα τυριά και τα chives και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να έχουμε μία χρυσή κρούστα.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει ένα τεταρτάκι πριν σερβίρουμε ώστε να μην διαλυθεί.
Σημειώσεις
Προτείνω να μην προσθέσετε αλάτι καθώς τα κράκερ και τα υπόλοιπα συσταστικά το κάνουν ήδη αλμυρό.

 
Σούπα καλαμποκιού με γαρίδες και μπέικον

Ποσότητα: για 6 με 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 425γρ γαρίδες μεσαίου μεγέθους, αποφλοιωμένες, προβρασμένες και αποψυγμένες
  • 2 φινόκιο (372γρ)
  • 1½ κρεμμύδι φρέσκο (100γρ)
  • 453γρ καλαμπόκι καθαρισμένο αποψυγμένο
  • 8 φέτες μπέικον (164γρ) και άλλα 125 χοντροκομμένο για το σερβίρισμα
  • 2 κούπες (350γρ) ζωμό λαχανικών
  • 110γρ γάλα
  • 121γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Ψιλοκόβουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το μπέικον και το σκόρδο
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά περιχύνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες με το σκόρδο για δύο με τρία λεπτά
  3. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις κρατάμε στην άκρη
  4. Στην ίδια κατσαρόλα και σε μεσαία φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο και το καλαμπόκι για άλλο ένα πεντάλεπτο
  5. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και στο τέλος του μπέικον χαμηλώνοντας και άλλο την φωτιά.
  6. Αλατίζουμε δοκιμάζοντας
  7. Σιγοβράζουμε για περίπου 3 λεπτά
  8. Σε μπλέντερ κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτουμε το μίγμα και πολτοποιούμε
  9. Το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο μπέικον
  10. Το προσθέτουμε στην σούπα μαζί με τις γαρίδες, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας ώστε να μην κρυώσει μέχρι να σερβίρουμε
  11. Δεν παραλείπου να ανακατεύουμε κατά διαστήματα
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ.

 
Πατάτες baby με μανιτάρια και λάδι τρούφας

Ποσότητα: για 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 900γρ πατάτες baby
  • 3 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο (177γρ)
  • 6 λευκά μανιτάρια (200γρ)
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κ.σ. λάδι τρούφας
  • 3 κ.σ.μπαλσάμικο ξύδι
  • αλάτι / πιπέρι
  • 1 κ.σ. θρούμπι αποξηραμένο
  • ⅔ κούπας ζωμό λαχανικών
  • 200ml κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου αέρα
  2. Πλένουμε με μία βούρτσα τις πατάτες και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια
  4. Περιχύνουμε το λάδι τρούφας, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, θρούμπι και ανακατεύουμε
  5. Σε τηγάνι ή άλλη ρηχή κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο τοποθετούμε τις πατάτες και τα μανιτάρια και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά
  6. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το πάμε στο μάτι της κουζίνας και σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

 

Σαλάτα μεξικάνικη με σως αβοκάντο

Ποσότητα: για 6 με 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 αβοκάντο
  • 1 lime
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 τομάτα
  • 3 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Στον επεξεργαστή τροφίμων ενώνουμε το αβοκάντο με το χυμό από το lime και το ελαιόλαδο.
  2. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας και την τομάτα σε μικρά κομμάτια
  3. Σε μία σαλατιέρα αδειάζουμε το μαρούλι
  4. Στραγγίζουμε τις κονσέρβες και προσθέτουμε το περιεχόμενο στις δύο άκρες δεξιά και αριστερά του μαρουλιού
  5. Περιμετρικά του μαρουλιού επίσης προσθέτουμε το κόλιαντρο, το κρεμμυδάκι και τα κομμάτια τομάτας
  6. Βάζουμε το μίγμα αβοκάντο στο κέντρο και σερβίρουμε
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ