Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε κυριακάτικο φαγητό; Εμένα παστίτσιο της μαμάς, κοκκινιστό με πουρέ (επίσης της μαμάς), το σνίτσελ της νονάς μου… Σταματάω καθώς έχω πολλά και διάφορα ως τυπική foodie (κοιλιόδουλη που λένε και στο χωριό μου).
Την Κυριακή που σκαρώσαμε το φαγητάκι που βλέπετε μείναμε στο σπίτι. Οι τρεις μας. Και αποφάσισα να φτιάξω τα λαζάνια με κιμά που μας αρέσουν πολύ. Αλλά με μία σημαντική διαφορά: θα είναι ένα φαγάκι φτιαγμένο από την αρχή. Εν ολίγοις με χειροποίητα ζυμαρικά. Να κάτι που πάλι δεν είχα επιχειρήσει να φτιάξω μόνη μου και μόλις ανακάλυψα ότι είναι απλά πανεύκολο. Αν έχεις δε και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου της Kenwood γίνεται απλά παιχνιδάκι.
Έτσι λοιπόν κάτσαμε και φτιάξαμε το κυριακάτικο φαγάκι μας. Με την Πηνελόπη να κλέβει ζυμάρι και τον Γιάννη να παρακαλουθεί την διαδικασία και να βοηθάει (αν παρατηρήσετε καλά θα δείτε διάφορα χεράκια στο making of video που ακολουθεί).
Την σούπερ οικογενειακή ατμόσφαιρα χάλασε βέβαια το α ωραία ψήθηκε, πάμε να φάμε…. όχι παιδιά δεν έχω φωτογραφίσει ακόμα… Έλα πεινάμε και τέτοια! Οπότε είχα πάλι πέντε ολόκληρα λεπτά να φωτογραφίσω για να σας δείξω το φαγάκι μας. Αλλά χαλάλι του. Το ευχαριστήθηκαμε. Και την επόμενη με ταπεράκι στη δουλειά.
Κάπως έτσι λοιπόν προστέθηκε άλλο ένα φαγητό στην κυριακάτικη κατηγορία. Δοκιμάστε το και εσείς και να μου πείτε :). Μην παραλείψετε να δείτε και βίντεο στο τέλος του ποστ και να με ψηφίσετε στα Food Blog Awards του Βήμα Gourmet εδώ. Ευχαριστώ θερμά!

Ποσότητα: 6 με 8 μερίδες
- 1½ κούπα (316γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 100ml νερό
- 250γρ τυρί μασκαρπόνε
- 90γρ γάλα
- 1½ κ.γ. ελαιόλαδο
- 400γρ κιμάς (χρησιμοποίησα ανάμικτο)
- αλάτι
- 1 κ.γ. εστραγκόν
- 250γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
- 300γρ γκούντα
- Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος χτυπάμε το αλεύρι με τα αυγά μέχρι να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για είκοσι λεπτά.
- Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας, τον πλάστη μας και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε ελαφρώς στον πάγκο μας με τον πλάστη και το περνάμε στο εξάρτημα του μίξερ αρχικά στην σκάλα 2.
- Συνεχίζουμε στη σκάλα 5 και στην συνέχεια στην σκάλα 7. Αν δούμε ότι το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο το κόβουμε μικρότερα για να μπορούμε να το διαχειριστούμε.
- Κόβουμε με ένα κοφτάκι για πίτσα το φύλλο μας σε μέγεθος που να μας βολεύει για το πυρέξ μας.
- Το ακουμπάμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλευρωμένο.
- Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι κάνωντας στρώσεις με λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά σωτάροντάς τον σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις αλλάξει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, το αλάτι και το εστραγκόν.
- Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά ρίχνουμε το μασκαρπόνε με το γάλα και ανακατεύουμε μην αφήνοντας να βράζει απλά να πήξει το μίγμα.
- Λαδώνουμε το κάτω μέρος του πυρέξ μας (το δικό μου ήταν 18εκ x 26εκ) και απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, κιμά, μασκαρπόνε και τυριού γκούντα. Συνεχίζοντας μέχρι επάνω. Απλώνουμε στην κορυφή όλο το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε στον φούρνο μας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να κάνει το τυρί μία χρυσή κρούστα.
- Περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood με το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου