mustard-ham-dsc_0281 mustard-ham-dsc_0283 bacon-cheesecake-dsc_0242 bacon-cheesecake-dsc_0244 corn-soup-dsc_0269 mexican-salad-dsc_0273

Ή αλλιώς το τραπέζι της εργαζόμενης ταλαιπωρημένης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος γενικότερα είναι μία χρονιά με ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα, πολλή δουλειά (ευτυχώς), υποχρεώσεις και πολλές δραστηριότητες. Όχι ότι παραπονιέμαι ειδικά αφού είμαστε όλοι καλά, απλά στην ιδέα και μόνο ενός πολύωρου μαγειρέματος κουραζόμουν τόσο που έλεγα μωρέ μήπως φέτος να το αποφύγω ; 

Από την άλλη δεν ήθελα με τίποτα να μην δω και φάω με την οικογένειά μου τα Χριστούγεννα στο σπίτι μου καθώς είναι μία από τις προσωπικές μου παραδόσεις. Έτσι λοιπόν αντιμετώπισα το θέμα όπως κάνω για όλα σχεδόν τα θέματα στην καθημερινότητά μου: βρήκα έναν τρόπο να κάνω γρήγορα και αποτελεσματικά τη δουλειά μου. Εύκολες αλλά ταυτόχρονα νόστιμες και εντυπωσιακές συνταγές κυριάρχησαν λοιπόν φέτος στο τραπέζι μας. Και αυτήν την φορά δεν έκανα καμία έκπτωση: όλα χειροποίητα ακόμα και το γλυκό. Σε αυτό βέβαια συντέλεσε αρκετά και ο νέος μου βοηθός στην κουζίνα τον οποίο έλαβα στα πλαίσια διεξαγωγής των Food Blog Awards του Βήμα Gourmet: μία κουζινομηχανή Kenwood Chef Sense με όλα τα προικιά της. Και ενώ ήδη έχω και χρησιμοποιώ διαφόρων ειδών μπλέντερ και μούλτι και κουζινομηχανές (είμαι λάτρης των γκάτζετ στην κουζίνα) δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα τα έφτιαχνα όλα με ένα μηχάνημα και τα εξαρτήματά του. Μου φαινόταν βουνό να βάζω το ένα, να βγάζω το άλλο αλλά τελικά το δοκίμασα και εντυπωσιάστηκα. Ένα μηχάνημα να πιάνει χώρο στον πάγκο μoυ και πολλά βοηθήματα ώστε να εκτελέσεις εύκολα και αποτελεσματικά όλες τις συνταγές σου, τα οποία μάλιστα προσαρτώνται χωρίς κόπο και πολλά πολλά. Σούπερ λοιπόν. 

Το μενού μας λοιπόν περιελάμβανε:

Σούπα καλαμποκιού με γαρίδες και μπέικον

Σαλάτα μεξικάνικη με σως αβοκάντο

Αλμυρό Cheesecake με μπέικον και chives

Πατάτες baby με μανιτάρια και λάδι τρούφας 

Καπνιστό χοιρινό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας

Και φυσικά το επιδόρπιο μας για το οποίο είμαι ενθουσιασμένη και σας το κρατάω έκπληξη καθώς του αξίζει ένα ολοδικό του ποστ το οποίο έρχεται σύντομα!

Σας φαίνονται λοιπόν πολλά; Δεν ήταν ίσα ίσα κουράστηκα πολύ λιγότερο από όλες τις άλλες φορές. Οργάνωσα τα υλικά μου, τα εργαλεία μου και όλα πήγαν ρολόι. Πρόλαβα και να φωτογραφίσω πράγματα που άλλες φορές ούτε στο όνειρό μου ! 

Πάμε να δούμε λοιπόν δούμε τις συνταγές και την εκτέλεσή τους βήμα βήμα και ελπίζω να σας βοηθήσω έστω και λίγο και στα δικά σας τραπεζώματα!! 

Και μην ξεχνάτε να με ψηφίσετε για τα Food Blog Awards εδώ επιλέγοντας το blog μου, εισάγοντας το email σας και πατώντας done στο τέλος !

Σας ευχαριστώ πολύ πολύ και Χρόνια Πολλά σε όλους εύχομαι!! 

Καπνιστό χοιρινό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας

Ποσότητα: για 10 άτομα

Ham με αρωματική σάλτσα μουστάρδας
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 4κιλά ham καπνιστό
  • 100γρ αρωματική μουστάρδα (χρησιμοποίησα αυτή)
  • 2 κούπες ζωμός λαχανικών
Οδηγίες
  1. Απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου στον πάγκο μας
  2. Βγάζουμε το ham από τη συσκευασία του και το στραγγίζουμε
  3. Το βάζουμε στο κέντρο του αλουμινόχαρτου και με ένα πινέλο καλύπτουμε όλες τις πλευρές του με την μουστάρδα
  4. Κλείνουμε πολύ καλά με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε γάστρα και κλείνουμε το καπάκι
  5. Ρίχνουμε το ζωμό στο πλάι και σε μεσαία φωτιά το ζεσταίνουμε για 30 λεπτά
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς γκριλ
  7. Αφαιρούμε το καπάκι και το πάνω μέρος του αλουμινόχαρτου και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά αφού γυρίσουμε πλευρά στα 10 λεπτά ώστε να ξεροψηθεί η κρούστα
Σημειώσεις
Το καπνιστό ham το ζητάμε στον κρεοπώλη μας. Συνήθως είναι εισαγωγής και το διαθέτουν τα περισσότερα ενημερωμένα κρεοπωλεία συσκευασμένο.
Εάν δεν μπορούμε να βρούμε την αρωματική μουστάρδα μπορούμε να την δημιουργήσουμε μόνοι μας ανακατεύοντας θυμάρι και ρίγανη αποξηραμένα σε απλή απαλή μουστάρδα
Τη σάλτσα μπορούμε να την δέσουμε με μία κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένο σε μισό ποτηράκι νερού σε ένα κατσαρολάκι και την χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα.

 

 

Αλμυρό Cheesecake με μπέικον και chives

Ποσότητα: ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 300γρ αλμυρά κράκερς
  • 125γρ βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά
  • 180γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200ml κρέμα γάλακτος (χρησιμοποίησα 2% λιπαρά)
  • 210γρ cheddar κίτρινο τριμμένο
  • 100γρ gouda τριμμένο
  • 125γρ μπέικον σε φέτες
  • 2 κ.γ. αποξηραμένα chives (σχινόπρασο)
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων κάνουμε τα κράκερ σκόνη, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να γίνει πάστα
  3. Απλώνουμε το μίγμα κράκερ στην ταρτιέρα και πιέζουμε με τα δακτυλά μας ώστε να πάει παντού και σε ενιαίο πάχος
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
  5. Περιχύνουμε το μίγμα με το τυρί και τα αυγά στην βάση των κράκερ.
  6. Προσθέτουμε το μπείκον, τα τυριά και τα chives και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να έχουμε μία χρυσή κρούστα.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει ένα τεταρτάκι πριν σερβίρουμε ώστε να μην διαλυθεί.
Σημειώσεις
Προτείνω να μην προσθέσετε αλάτι καθώς τα κράκερ και τα υπόλοιπα συσταστικά το κάνουν ήδη αλμυρό.

 
Σούπα καλαμποκιού με γαρίδες και μπέικον

Ποσότητα: για 6 με 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 425γρ γαρίδες μεσαίου μεγέθους, αποφλοιωμένες, προβρασμένες και αποψυγμένες
  • 2 φινόκιο (372γρ)
  • 1½ κρεμμύδι φρέσκο (100γρ)
  • 453γρ καλαμπόκι καθαρισμένο αποψυγμένο
  • 8 φέτες μπέικον (164γρ) και άλλα 125 χοντροκομμένο για το σερβίρισμα
  • 2 κούπες (350γρ) ζωμό λαχανικών
  • 110γρ γάλα
  • 121γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Ψιλοκόβουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το μπέικον και το σκόρδο
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά περιχύνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες με το σκόρδο για δύο με τρία λεπτά
  3. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις κρατάμε στην άκρη
  4. Στην ίδια κατσαρόλα και σε μεσαία φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο και το καλαμπόκι για άλλο ένα πεντάλεπτο
  5. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και στο τέλος του μπέικον χαμηλώνοντας και άλλο την φωτιά.
  6. Αλατίζουμε δοκιμάζοντας
  7. Σιγοβράζουμε για περίπου 3 λεπτά
  8. Σε μπλέντερ κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτουμε το μίγμα και πολτοποιούμε
  9. Το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο μπέικον
  10. Το προσθέτουμε στην σούπα μαζί με τις γαρίδες, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας ώστε να μην κρυώσει μέχρι να σερβίρουμε
  11. Δεν παραλείπου να ανακατεύουμε κατά διαστήματα
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ.

 
Πατάτες baby με μανιτάρια και λάδι τρούφας

Ποσότητα: για 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 900γρ πατάτες baby
  • 3 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο (177γρ)
  • 6 λευκά μανιτάρια (200γρ)
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κ.σ. λάδι τρούφας
  • 3 κ.σ.μπαλσάμικο ξύδι
  • αλάτι / πιπέρι
  • 1 κ.σ. θρούμπι αποξηραμένο
  • ⅔ κούπας ζωμό λαχανικών
  • 200ml κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου αέρα
  2. Πλένουμε με μία βούρτσα τις πατάτες και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια
  4. Περιχύνουμε το λάδι τρούφας, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, θρούμπι και ανακατεύουμε
  5. Σε τηγάνι ή άλλη ρηχή κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο τοποθετούμε τις πατάτες και τα μανιτάρια και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά
  6. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το πάμε στο μάτι της κουζίνας και σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

 

Σαλάτα μεξικάνικη με σως αβοκάντο

Ποσότητα: για 6 με 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 αβοκάντο
  • 1 lime
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 τομάτα
  • 3 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Στον επεξεργαστή τροφίμων ενώνουμε το αβοκάντο με το χυμό από το lime και το ελαιόλαδο.
  2. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας και την τομάτα σε μικρά κομμάτια
  3. Σε μία σαλατιέρα αδειάζουμε το μαρούλι
  4. Στραγγίζουμε τις κονσέρβες και προσθέτουμε το περιεχόμενο στις δύο άκρες δεξιά και αριστερά του μαρουλιού
  5. Περιμετρικά του μαρουλιού επίσης προσθέτουμε το κόλιαντρο, το κρεμμυδάκι και τα κομμάτια τομάτας
  6. Βάζουμε το μίγμα αβοκάντο στο κέντρο και σερβίρουμε
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

 

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 σχόλια στο “Χριστουγεννιάτικο Γεύμα 2016

  1. Πω πω Αθηνά μου φαίνονται όλα τόσο λαχταριστά που μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί! Κρατάω τις συνταγές σου γιατί ότι έχω φτιάξει μέχρι τώρα από όσα προτείνεις πραγματικά μου έχει πετύχει! Καλές γιορτές!

    • Χρόνια Πολλά Σωτηρία μου!! Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη, είναι πολύ σημαντικό για μένα!! Πολλά φιλιά και Καλή Πρωτοχρονιά!

  2. Πω πω βρε κορίτσι πόσα πράγματα ετοίμασες!
    Μπράβο γιατί πραγματικά όλα φαίνονται πάρα πολύ νόστιμα!
    Εύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά με υγεία και πολλή αγάπη!