post

Back to Basics – Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα

red sauce pasta_0489 red sauce pasta_0483 red sauce pasta_0490 red sauce pasta_0478 Πολύ καιρό είχα να ετοιμάσω μία από τις βασικές (go to όπως λέμε και στο χωριό μου) συνταγές. Μου αρέσει τόσο πολύ να δοκιμάζω νέα πράγματα και τεχνικές που τελικά αυτά που έχω ως βάση τα ξεχνάω. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί για να με ξελασπώσουν στη δύσκολη στιγμή. Ειδικά τώρα που η οικογένειά μας προετοιμάζεται σύσσωμη (άλλοι σωματικά και άλλοι ψυχολογικά ) για τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. 

Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη για τον αντρούλη μου που προετοιμάστηκε σαν στρατιώτης και δεν πτοήθηκε λεπτό. Περιμένω με αγωνία την αυριανή μέρα όχι για να τρέξω (λέμε τώρα) τα πέντε χιλιομετράκια μου αλλά κυρίως για να είμαι εκεί να χειροκροτήσω τον Γιάννη,  ο οποίος εδώ και μήνες ετοιμάζεται να τρέξει τα 42χμ. Αν με ρωτάς εμένα μου φαίνεται τεράστιο επίτευγμα ακόμα και να το περπατήσεις. 

Τέλος πάντων στο θέμα μας. Η διατροφή κάθε δρομέα ειδικά την τελευταία εβδομάδα απαιτεί πολλούς πολλούς υδατάνθρακες. Για μένα είναι απλά μία δικαιολογία να μαγειρεύω συνεχώς ζυμαρικά που τα λατρεύω. 

Κάντε λοιπόν ένα pasta party (όπως επίσης λέγανε και στο χωριό μου) ετοιμάστε την σούπερ αυτή και πανεύκολη μακαρονάδα και ετοιμαστείτε γευστικά!!

Και καλή επιτυχία αύριο σε όποιον τρέχει !!! 

Α!! Ήταν και η τέλεια ευκαιρία να επανέλθω με βιντεάκι. Μου είχαν λείψει πολύ!! Εσάς; 

Το βιντέακι θα το βρείτε μετά τη συνταγή 🙂
 

Back to Basics - Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα

Ποσότητα: 3 με 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 πακέτο (500γρ) ζυμαρικά mafaldine
  • 1 φρέσκος ζωμός λαχανικών (προαιρετικά)
  • 200γρ υπερσυμπυκνωμένος τομοτοπολτός
  • 300γρ νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη τριμμένη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 2 φύλλα αποξηραμένης δάφνης
Οδηγίες
  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα γεμίζουμε πάνω από τη μέση με νερό.
  2. Βάζουμε και το ζωμό λαχανικών.
  3. Σε δυνατή φωτιά βράζουμε το νερό.
  4. Βάζουμε όσο αλάτι θέλουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
  5. Μετράμε τον χρόνο βρασμού ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας και μαγειρεύουμε με ανοικτό καπάκι.
  6. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τον πολτό με το νερό.
  7. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, την ρίγανη, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης.
  8. Αφού αρχίσει να κοχλάσει, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
  9. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την σάλτσα αφού έχουμε αφαιρέσει τα δαφνόφυλλα.
  10. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως

 

post

Xταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό ενός σκεύους

octapus pasta one pot_0461 octapus pasta one potoctapus pasta one pot_0466 octapus pasta one pot_0460 octapus pasta one pot_0464Καταρχήν καλό μήνα!!! Η ανάρτηση αυτή ήταν να γίνει την Δευτέρα και νοιώθω πια γραφική με την ασυνέπειά μου αλλά αυτή την φορά είχα μία πολύ όμορφη και δημιουργική δικαιολογία: Την Κυριακή που μας πέρασε κάναμε ένα μίνι Halloween πάρτυ στην μικρή μου!! Περάσαμε σούπερ. Τόσο σούπερ που δεν πρόλαβα να τραβήξω σχεδόν καμία φωτογραφία. Πάρα πολύ λίγες από τον στολισμό μας και τον οποίο σας παραθέτω:

halloween party 2017_0531 halloween party 2017_0533Τα μπαλονάκια είναι από το Craft Box και η γιγάντια κολοκύθα από το Jumbo. Είχα και πολλά άλλα στολιδάκια και ένα μπάνερ το οποίο αν και ακριβούτσικο, αποδείχθηκε ανορθόγραφο (έλεος δηλ), Και φυσικά φανταστικές σκαλισμένες κολοκύθες από τον Γιάννη που είχαν την τύχη να δουν όσοι βλέπουν μετά μανίας instagram stories (και εγώ μέσα σε αυτούς). 

halloween party 2017_0529

Αυτά ήταν και τα δωράκια-τερατάκια μας που είχαν αυτοκόλλητα, τερατομπαλίτσες και σφραγιδούλες halloween. Αντί για κολλητική ταινία χρησιμοποίησα μάτια χειροτεχνίας δεν έγιναν τέλεια;

Φτιάξαμε πολλά και ωραία που φυσικά δεν φωτογράφισα, ανάμεσα σε αυτά μαύρο ψωμί μπέργκερ (ναι ναι καλά ακούσατε κατίμαυρο), κεφτεδάκια μούμιες, σκούπες τυριού (την ιδέα έδωσε η αγαπημένη Λίλια), τις κοτομπουκιές μου με doritos. Και όταν λέω φτιάξαμε, οι καλεσμένες μαμάδες ήταν τόσο ευγενικές που κάθισαν σε σειρά και βοήθησαν όλες. Σας ευχαριστώ κορίτσια!! 

Τέλος πάντων περάσαμε υπέροχα αλλά καταλαβαίνετε πώς ήταν το σπίτι μετά την επιδρομή 8 λιλιπούτειων καλεσμένων. Είχα και το άγχος να μαζευτώ πριν αρχίσει η εργάσιμη εβδομάδα, τσουπ να σου η ασυνέπεια!

Τέλος πάντων πάμε στη συνταγή μας. Είναι σπεσιαλιτέ μαμάς. Μόνο αυτό θα σας πω. Είναι τόσο εύκολη που γίνεται σε μισή ώρα στο μπαμ μπαμ. Και φυσικά έξτρα yummy. Πάμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της λοιπόν !! 

Να σας πω ότι πέρασα υπέροχα αυτό τον μήνα με τις συνταγές one pot και σκέφτομαι ήδη το επόμενο αφιέρωμα. Αν έχετε καμία ιδέα ή πρόταση είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. 

Επίσης ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας στο διαγωνισμό και τα τόσο όμορφα λόγια σας τα οποία μου δίνουν πάντα δύναμη. Νικήτρια είναι η BASO η οποία και θα ειδοποιηθεί μέσω email. Σου εύχομαι Βάσω μου να χαρείς το βιβλίο σου και καλά μαγειρέματα!!!

Xταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό ενός σκεύους

Ποσότητα: 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 μικρό χταποδάκι (692γρ ήταν αυτό που χρησιμοποίησα) αποψυγμένο
  • ένα μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί (750ml)
  • 300γρ νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι
  • 370γρ τοματάκια ψιλοκομμένα σε κονσέρβα
  • 1 πακέτο (500γρ) μακαρονάκια κοφτά
Οδηγίες
  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα αδειάζουμε το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι για 10 λεπτά με ανοικτό καπάκι.
  2. Αφαιρούμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μπουκιές και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα
  3. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα τοματάκια, το νερό και τα μακαρόνια
  4. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να είναι βράζουν τα ζυμαρικά.

 

 

 

post

Κινόα με κάσιους και γκαράμ μασάλα ενός σκεύους

tandoori cashew quinoa_0498 tandoori cashew quinoa_0496 tandoori cashew quinoa_0507 tandoori cashew quinoa_0503Αυτήν την εβδομάδα η συνταγή ενός σκεύους έχει γεύση εξωτική και θρεπτική. Η κινόα είναι πραγματικά ένα φανταστικό υλικό: πρόκειται για υπετροφή φυτικής προέλευσης με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα και συν τοις άλλοις είναι και πολύ νόστιμη! 

Όσο για την εξωτική νότα στο φαγητό μας αυτό αποδίδεται σε ένα και μόνο υλικό : το γκαράμ μασάλα. Πρόκεται για ινδικής προέλευσης συνδυασμό μπαχαρικών που το άρωμά τους είναι τόσο χαρακτηριστικό που θα σας ταξιδέψει απευθείας σε μέρη εξωτικά. Δείτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες. 

Εγώ το δικό μου μίγμα το προμηθεύτηκα από εδώ όπου με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι α. δεν το διαθέτει πλέον και β. έκλεισε το κατάστημα στη Λεωφόρο Πεντέλης το οποίο με βόλευε τόσο πολύ : ( Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να το βρείτε στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου όσοι μένετε εντός Αθηνών και εδώ όσοι μένετε εκτός ή ακόμα και να το φτιάξετε μόνοι σας αν δείτε στο πιο πάνω λινκ που έχει τις λεπτομέρειες για την σύνθεσή του. 

tandoori cashew quinoa_9790Αυτά τα εισαγωγικά λοιπόν περί της σημερινή μας συνταγής, ας πάμε στο κυρίως και ας δούμε πώς μπορούμε εύκολα (πάντα) και απλά να φτιάξουμε το δικό μας εξωτικό ινδικό πιάτο. 

Κινόα με κάσιους και γκαράμ μασάλα ενός σκεύους

Ποσότητα: 3 με 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • ½ κούπα (97γρ) λευκή κινόα
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ κούπα (60γρ) κάσιους ανάλατα
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας ή άλλο φυτικό λάδι
  • 88γρ νερό βρασμένο με ένα λιωμένο ζωμό λαχανικών
  • ½ κονσέρβα (200γρ) ψιλοκομμένα τοματάκια
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Ξεπλένουμε καλά την κινόα για να ξεπικρίσει
  2. Καθαρίζουμε την γλυκοπατάτα σε κυβάκια και το κρεμμυδάκι σε μικρές ροδέλες
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι (αν έχουμε wok ακόμα καλύτερα), ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας
  4. Σωτάρουμε για 3 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά, τις γλυκοπατάτες, το κρεμμυδάκι και τα κάσιους
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία, προσθέτουμε την κινόα, τα μπαχαρικά, τα τοματάκια και το νερό με τον ζωμό και σιγοβράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά.
Σημειώσεις
Εάν θέλουμε πιο έντονο και καυτερό αποτέλεσμα αυξάνουμε την ποσότητα του γκαράμ μασάλα στο διπλό (είστε θαρραλέοι εσείς)
Αρχική συνταγή εδώ

 

post

Pancakes βανίλιας

basic vanilla pancakes_0461 basic vanilla pancakes_0462 basic vanilla pancakes_0468 basic vanilla pancakes_0469Μία από τις αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις ήταν τα ¨σπέσιαλ¨ πρωινά γεύματα. Από τότε την είχα προφανώς την brunchoλόξα. Θυμάμαι η μητέρα μου έφτιαχνε τηγανίτες με πορτοκάλι και σταφίδες. Ήταν πιο μικρές και λεπτές από τα κλασικά pancakes και πολύ πολύ τηγανιτά. Όταν δε καμία φορά δεν έβαζε τις σταφίδες (τις οποίες εννοείται δεν έτρωγα) η χαρά μου ήταν διπλή!!

Και όταν η Πηνελόπη μου ζητά τηγανίτες για πρωινό, πώς να της χαλάσω χατίρι; Όταν ξέρω ότι της δημιουργώ και εκείνης όμορφες αναμνήσεις; Μετά σκέφτηκα ότι από όλα τα pancakes που κατά καιρούς σας έχω δείξει στο διαδικτυακό μου σπιτάκι, μία σκέτη βασική συνταγή δεν έχω. Ε ντροπή σκέφτηκα! Και αμέσως τα κινητά, σημειωματάρια και φωτογραφική πήραν φωτιά! 

Η μικρή βοηθός ήθελε pancakes με μύρτιλλα. Καθότι δεν τα είχαμε διαθέσιμα, αρκέστηκε με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους που πάντα έχουμε στο σπιτικό μας 😉 Και εννοείται ότι η δική μου μερίδα σερβιρίστηκε με μπόλικο σιρόπι σφένδαμου!! 

Σημειώστε ότι η συνταγή είναι ουσιαστικά για ένα άτομο οπότε εσείς πολλαπλασιάστε επί πόσους θέλετε να προσφέρετε ένα ιδιαίτερο πρωινό γεύμα!! 

Αυτό το ΣΚ λοιπόν κακομάθετε τον εαυτό σας με λαχταριστά pancakes!! Πάμε να δούμε τη συνταγή! 

Pancakes βανίλιας

Ποσότητα: περίπου 3 τηγανίτες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 10 με 12 τεμάχια από φρούτα του δάσους
  • ½ κούπα 88γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.σ. (24γρ) ζάχαρη
  • ½ κούπα (98γρ) κούπα γάλα
  • 1 βανιλλίνη
  • 1½ κ.γ. βούτυρο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρού μεγέθους μπολ αποψύχουμε τα φρούτα μας μέχρι να ετοιμάσουμε τις τηγανίτες
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο.
  3. Το μίγμα μας θα πρέπει να είναι περίπου τόσο υδαρό:
  4. Σε ένα μικρό τηγανάκι διαμέτρου 18εκ βάζουμε σε μεσαία φωτιά μισή κουταλιά βούτυρο
  5. Μόλις λιώσει με την βοήθεια μίας κουτάλας σούπας αδειάζουμε λίγο από το μίγμα ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος κατά μήκος του τηγανιού
  6. Μόλις το μίγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες και γίνεται σταθερό, μπορούμε να γυρίσουμε πλευρά στην τηγανίτας μας με μία λεπτή σπάτουλα που αντέχει στην υψηλή θερμοκρασία
  7. Η τηγανίτα μας είναι έτοιμη όταν χρυσίσουν ελαφρώς οι άκρες και λίγο στη μέση ώστε να είναι καλά ψημένη εσωτερικά
  8. Σερβίρουμε με τα φρούτα του δάσους και μέλι ή σιρόπι σφένδαμου.

 

post

Κοτόπουλο παρμεζάνας πανέ με λαχανικά

onepanparmezanchicken_0459 onepanparmezanchicken_0462 onepanparmezanchicken_0469 onepanparmezanchicken_0476 onepanparmezanchicken_0475

Τι μέρα έχουμε σήμερα; Δευτέρα έτσι; Και ξέρετε τί έχουμε σταθερά κάθε Δευτέρα του Οκτωβρίου; Καλά το καταλάβατε, συνταγή ενός σκεύους!!! Και τί πιο νόστιμο από κοτοπουλάκι στο φούρνο με πατάτες και λαχανικά; Λίγο πειραγμένο σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει βέβαια έτσι για αλλαγή. 

Είναι φανταστικό το πόσο τραγανό γίνεται και ας είναι φουρνισμένο και όχι τηγανισμένο. Με τις πατατούλες δε και τα λαχανικά δένει τέλεια!! Πλήρες γεύμα από μόνο του. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!! 

Αν και εγώ το έφτιαξα για την επόμενη (-ες) μέρα (-ες) σας προτείνω να το φάτε εκείνη την στιγμή που ξεφουρνίζεται για να μην χάσατε το πόσο κριτσανιστή είναι η κρούστα φρυγανιάς!!

Και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου 30 Minutes Meals του Jamie Oliver, δείτε πώς εδώ!!! 

Κοτόπουλο παρμεζάνας πανέ με λαχανικά

Ποσότητα: 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 240γρ γάλα
  • 8 τμχ (634γρ) φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 7 (78γρ) φρυγανιές τριμμένες σε σκόνη
  • 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 62γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • 1κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • 10τμχ (413γρ) πατάτες baby
  • 3τμχ (228γρ) καρότα
  • 161γρ φασολάκια πράσινα πλατιά
  • 50γρ ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Σε ένα πυρέξ βάζουμε το γάλα και απλώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185o Κελσίου αέρα γκριλ
  3. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, πλένουμε τις πατάτες με βούρτσα και τα κόβουμε.
  4. Τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ μαζί με τα φασολάκια.
  5. Βάζουμε το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, τζίντζερ και αλάτι και ανακατεύουμε.
  6. Σε ένα δεύτερο βαθύ μπολ βάζουμε την παρμεζάνα, με την σκόνη σκόρδου, την τριμμένη φρυγανιά, και την σκόνη μουστάρδας και ανακατεύουμε.
  7. Λαδώνουμε καλά από το μίγμα των λαχανικών ένα πυρίμαχο σκεύος με ένα πινελάκι.
  8. Τινάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο από το περίσσιο γάλα και το καλύπτουμε με το μίγμα φρυγανιάς.
  9. Τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου με τα λαχανικά στο σκεύος σε μία σειρά.
  10. Ψἠνουμε για περίπου 35 με σαράντα λεπτά.
Σημειώσεις
Εάν ο φούρνος σας δεν έχει γκριλ, προτιμήστε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 190 βαθμούς.
Αρχική συνταγή εδώ.

post

Σοκολατένια Κεκάκια με βουτυρόκρεμα σοκολάτας & Γενέθλιος Διαγωνισμός

 

 
ultimate chocolate cupcakes__0508 ultimate chocolate cupcakes_0478 ultimate chocolate cupcakes__0505 ultimate chocolate cupcakes__0533 ultimate chocolate cupcakes__0536Σας το είχα πει ότι θα επανέλθω με εορταστικό ποστ για το αγαπημένο μου μπλογκοσπιτάκι!! Πάνε τρία χρόνια που πάτησα με μεγάλη αγωνία και δισταγμό ομολογώ το κουμπί για να δημοσιεύσω το πρώτο μου άρθρο.   Σκοπός μου ήταν να δίνω ξεκάθαρες συμβουλές και οδηγίες για όσους ήθελαν να διοργανώσουν πάρτυ για τα παιδιά τους εύκολα και οικονομικά. Δίνοντας όλα μου τα μυστικά. Και τις διευθύνσεις πού βρήκα το κάθετί. Αυτό ήθελα. Να φανώ χρήσιμη.  Έκτοτε το σπιτάκι μου εξελίχθηκε, αφιερώθηκε κυρίως στις συνταγές, προετοίμασε και έκανε το food styling για βιβλίο διατροφής, έλαβε μέρος και κέρδισε σε διαγωνισμό Food Blogging , έκανε υπέροχες συνεργασίες, ένα φανταστικό διαδικτυακό περιοδικό με την ομάδα του C2 και κυρίως μου έδωσε την χαρά να γνωρίσω νέες εμπειρίες και ανθρώπους. Μόνο χαρές μου έχει δώσει αυτό το γλυκό μου σπιτάκι. Του ζητώ συγγνώμη που καμιά φορά το παραμελώ, πραγματικά δεν το θέλω.  Εύχομαι για αυτή τη νέα του χρονιά, να καταφέρω να το εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο και να μπορέσει να προσφέρει βοήθεια σε όλους εκεί έξω που ψάχνονται σχετικά με ό,τι κατά καιρούς καταπιάνομαι!! Και για να μην το ξεχάσω: εδώ και δύο χρόνια σε κάποια περίοδο προσφοράς είχα αγοράσει ένα έξτρα αντίτυπο από το κάτωθι βιβλίο το οποίο εδώ και δύο χρόνια όλο λέω να σας το δώσω σε διαγωνισμό και δεν το κάνω!! Η διαδικασία απλή: αφήστε ένα σχόλιο στο μπλογκ και ένας ή μία τυχερός (-ή) θα το κερδίσει. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβρη. Ο νικητής  ανακοινωθεί στο πρώτο post του Νοεμβρίου (ευελπιστώ τουλάχιστον).  jamieoliver_0017 Και πάμε στα κεκάκια ύμνος στην σοκολάτα!! Είναι τόσο ζουμερά και δένουν τόσο υπέροχα με την βουτυρόκρεμα που δεν έχω λόγια απλά. Τον στολισμό επιμελήθηκε η μικρή μου βοηθός με μεγάλη προθυμία!!! Σας είπα ότι για 12 κεκάκια θέλουμε ένα αυγό μόλις; Ότι έχουν μόνο κακάο και λάδι; Κάτι μου λέει ότι πάτε απευθείας στη συνταγή... και καλά κάνετε!  Χρονιά πολλά μπλογκάκι και καλή επιτυχία σε όλους όσους συμμετάσχουν στο διαγωνισμό!!
Σοκολατένια Κεκάκια με βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Ποσότητα: 12

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 κούπα (210γρ) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¾ κούπας & 2 κ.σ. (153γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ¼ κούπας & 2 κ.σ. (32γρ) άγλυκο κακάο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα ξινόγαλο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • ¼ κούπας (47γρ) φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • 1 κ.σ. (15γρ) εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κούπα (97γρ) βραστό νερό

  • Για την βουτυρόκρεμα
  • 226γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • 2 κούπες (235γρ) ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. (3γρ) εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. (23γρ) κρέμα γάλακτος
  • ½ (43γρ) κούπα άγλυκο κακάο κοσκινισμένο
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το κακάο.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο.
  4. Το προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι. Το μίγμα μας είναι αρκετά υδαρό:
  5. Σε ένα ταψί φούρνο απλώνουμε δώδεκα θήκες σιλικόνης για cupcakes και μοιράζουμε το μίγμα.
  6. Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά.
  7. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν τα κεκάκια μας, τα ξεφορμάρουμε και τα απλώνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  8. Με το εξάρτημα αυγοδάρτης του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά της βουτυρόκρεμας μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες ενιαία σοκολατένιο αποτέλεσμα:
  9. Με την βοήθεια μίας μαρίζ, γεμίζουμε μία σακούλα κατάψυξης μεγάλου μεγέθους, κόβουμε την μία από τις κάτω γωνίες και αρχίζουμε να κάνουμε κυκλάκια στα κεκάκια.
  10. Προαιρετικά τα στολίζουμε με πολύχρωμη τρούφα.
Σημειώσεις
Η ποσότητα της βουτυρόκρεμας είναι για περισσότερα κεκάκια.

post

Σολωμός ενός σκεύους με χειροποίητη teriyaki σως

onepanteriyakisalmon_0484 onepanteriyakisalmon 0489 onepanteriyakisalmon_0487 onepanteriyakisalmon_0498 onepanteriyakisalmon_0495 onepanteriyakisalmon_9688Δευτέρα σήμερα και ήρθε η ώρα για την συνταγή-ευκολία, δηλαδή τη συνταγή ενός σκεύους. Εδώ θα έρθω να κλέψω λιγάκι, καθώς θα χρειαστούμε άλλο ένα αν θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας την teriyaki σως. Συγχωρέστε με. Αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ: μετά την γλυκόξινη σάλτσα είπα να δοκιμάσω να φτιάξω και άλλες. Και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Τελικά είναι τόσο απλό που δεν το βλέπω να χρησιμοποιώ ξανά έτοιμες. Τόσο εύκολο που δεν θέλει πάνω από έξτρα 10 λεπτά από την βασική συνταγή. Φυσικά εσείς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυστηρά ένα σκεύος, μπορείτε να βάλετε έτοιμη teriyaki σως. 

Το κεφάλαιο σολωμός το ξέρω, το ξέρω: ή τον αγαπάς ή δεν θέλεις να τον βλέπεις. Εγώ πάντως ως πρώην hater προτείνω να του δώσεις άλλη μία ευκαιρία. Είναι πραγματικά ένα τόσο νόστιμο ψαράκι. Τόσο πλούσια και ταυτόχρονα φίνα γεύση. Και απαιτεί τόσο λίγο ψήσιμο. Και καμία προετοιμασία εφόσον τον αγοράζεις φιλεταρισμένο (που νομίζω γενικά έτσι πουλιέται συνήθως στην χώρα μας). 

Δεν το συζητώ πόσο ταίριαξε με την σως. Έδεσε τόσο σούπερ που γλύφαμε τα δάκτυλά μας με τον Γιάννη. Και έτσι έβαλα και από δίπλα και τα σπαράγγια μου. Και λίγο καροτάκι! 

Πάμε να δούμε την συνταγή και καλή μας όρεξη!!

Σολωμός ενός σκεύους με χειροποίητη teriyaki σως

Ποσότητα: 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 4 φιλέτα σολωμού αποψυγμένα (500γρ)
  • 2 καρότα (234γρ)
  • 16 σπαράγγια (450γρ)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
  • αλάτι
  • 1κούπα (171γρ) σόγια σως
  • 1 κούπα (165γρ) καστανή ζάχαρη
  • ½ κούπα (101γρ) νερό
  • ¼ κούπας (64γρ) σιρόπι σφένδαμου ή ¼ κούπας μέλι
  • 2 κ.γ. (7γρ) ξύδι ρυζιού
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. κόρνφλαουρ
  • 4 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. chives (σχινόπρασο) αποξηραμένο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη σόγια σως, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου, το νερό και το ξύδι ρυζιού σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρουν βράση (έχουμε το νου μας γιατί αφρίζει πολύ), χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και σιγοβράζουμε για 2 με 3 λεπτά.
  3. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα μας.
  4. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα για 3 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα.
  5. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Καλύπτουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας με λαδόκολλα.
  8. Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το μαλακό μέρος από τα σπαράγγια
  9. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το εστραγκόν.
  10. Απλώνουμε σε μία σειρά τα φιλέτα σολωμού και τα λαχανικά μας.
  11. Βάζουμε από μία κουταλιά της σως μας σε κάθε φιλέτο.
  12. Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να μπορούμε να κόψουμε με ευκολία το φιλέτο σολωμού με ένα πιρούνι.
  13. Για το σερβίρισμα, βάζουμε λίγη έξτρα σως, ¼κ.γ. σουσάμι και ¼ chive σε κάθε φιλέτο.
  14. Καλή μας απόλαυση!
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σπαράγγια με πράσινα φασολάκια.
Αρχική συνταγή για την teriyaki σως εδώ.

 

 

post

Θα χάσω βάρος της Γεωργίας & η εμπειρία μου

ThaXaswBaros(cover) GeoLamprianidi GeoLamprianidiΤο διαδικτυακό μου σπιτάκι μου έχει προσφέρει πάρα πολλά!! Τα περισσότερα θετικά εξού και το διατηρώ!! Επίσης μου έχει προσφέρει εμπειρίες που έως τώρα δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να ζήσω! 

Μία από αυτές ήταν να συνεισφέρω στο άνωθεν βιβλίο της Γεωργίας aka 4seasonswithgeo. Η Γεωργία για όσους δεν το γνωρίζουν είναι διαιτολόγος- διατροφολόγος. Και πολύ επιτυχημένη θα έρθω να πω εγώ γιατί εάν την δείτε από κοντά είναι κορμάρα (πραγματικά πιστεύω ότι ο διαιτολόγος φαίνεται πρώτα από όλα από το πώς διατηρεί τη δική του φυσική κατάσταση). 

Και όταν αποφάσισε να μου προτείνει να την βοηθήσω με το βιβλίο της ένοιωσα μεγάλη τιμή. Σκεφτείτε ότι αυτό έγινε όταν είχα πρωτοαρχίσει το μπλογκ μου, δύο χρόνια πριν. 

Έτσι λοιπόν μου έδωσε τα υλικά και τις ποσότητες που ήθελε και εγώ ανέπτυξα περί τις 15 συνταγές με τα υλικά αυτά. Και ένα ωραίο Σάββατο πρωί, ήρθε μαζί με τον φωτογράφο του βιβλίου ώστε να φωτογραφίσουμε τα φαγητά αυτά. Και μαγείρεψα όλα τα φαγητά. Σε ένα πρωινό. Ακόμα και τώρα δεν ξέρω πώς ακριβώς κατάφερα να το κάνω αυτό. Και όπως ετοιμαζόταν και φωτογραφιζόταν πιάτο με πιάτο, πήρα μία ιδέα πόσο αγχωτικό μπορεί να γίνει το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα όμως η χαρά μου ήταν πολύ πολύ μεγάλη. 

Όταν επιτέλους πήρα το βιβλίο στα χέρια μου και είδα τα πιάτα μου σε χαρτί, τρελάθηκα από την χαρά μου!! Πόσο διαφορετικό είναι το χαρτί. Όσο και να λατρεύω το διαδίκτυο, το χαρτί έχει άλλη χάρη. 

Αν λοιπόν μετά το καλοκαίρι είστε αποφασισμένοι να χάσετε βάρος το βιβλίο της Γεωργίας θα γίνει ο πολύτιμος οδηγός σας!! Με πολλά tips και προτάσεις ώστε να τα καταφέρετε σωστά και υγιεινά!! 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να μάθετε εδώ και εδώ!! 

Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου Γεωργία!! 

post

Μακαρονάδα με μανιτάρια & κολοκύθια ενός σκεύους

onepotmushroompasta_0466 onepotmushroompasta_0473 one pot mushroom zucchini pasta_0468 onepotmushroompasta_9663Καταρχήν καλό μήνα!! Μας έκανε χουχουλιάρικη υποδοχή ο Οκτώβρης και φυσικά την οικογένειά μας (τη μισή τουλάχιστον) την έχει χτυπήσει και η εποχιακή ίωση (βήχας, πονόλαιμος και το Πηνελοπάκι δεκατάκια). 

Έτσι είναι αυτά. Για το μπλογκ μου είναι ιδιαίτερος μήνας αυτός καθώς θα κλείσει 3 χρόνια ζωής!! Απίστευτο μου φαίνεται!!! Αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλο χωριστό και εορταστικό ποστ οσονούπω ελπίζω!

Σχετικά με τα μαγειρικά μου πλάνα, σας είπα και στο προηγούμενο επεισόδιο, ότι έχω αποφασίσει φέτος το χειμώνα να πάρει φωτιά η κουζίνα μου και να γεμίζω καθημερινά ταπεράκια!!

Στα πλαίσια αυτά και στην αναζήτηση πρωτότυπων πιάτων (για να μην μαγειρεύω τα ίδια και τα ίδια), ανακάλυψα τις συνταγές ενός σκεύους! Μαγικές, η ιδέα είναι ότι βάζεις τα υλικά σε ένα σκεύος και τα μαγειρεύεις!! Λιγότερο καθάρισμα και φυσικά μεγάλη ευκολία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μαμαδίστικα φαγητά είναι one pot συνταγές! Τί θα λέγατε για πιο πρωτότυπες γεύσεις από τα παραδοσιακά μας φαγητά (τα οποία λατρεύουμε όπως και να έχει); 

Ο μήνας αυτός λοιπόν είναι αφιερωμένος στα πιάτα που ψήνονται σε ένα σκεύος! Η αλήθεια είναι ότι ό,τι έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα έχει βγει πολύ γευστικό. Και πανεύκολο στην παρασκευή του φυσικά!! 

Οπότε κάθε Δευτέρα θα ανεβαίνει και μία τέτοια συνταγή για όλον τον Οκτώβρη!! Οπότε στην αρχή κάθε εβδομάδας περάστε μία βόλτα και δεν θα απογοητευτείτε 😉 

Η μακαρονάδα αυτή ετοιμάστηκε στο πι και φι το Σάββατο που γυρίσαμε από τις πρωινές μας δουλειές πεινασμένοι σαν λύκοι!! Και τι καλύτερο από αυτή την μακαρονάδα του δεκαλέπτου; Πρώτη φορά ετοίμασα μακαρονάδα σε μία κατσαρόλα και τελικά γίνεται πολύ πολύ νόστιμη!! Μία σαλάτα (ξέρετε αυτές τις έτοιμες τις πλυμμένες), τα μακαρονάκια Ντόρα της Πηνελόπης και να ένα τέλειο τραπέζι Σαββάτου!! 

Βέβαια αναγκάστικα να ξαναστρώσω μέσα όταν ανακάλυψα πόσο κρύο έκανε στον κήπο μας (σνιφ!) 

Αυτά από μένα πάμε για την συνταγή και επίσημα πια Καλό μας φθινόπωρο!!

Μακαρονάδα με μανιτάρια & κολοκύθια ενός σκεύους

Ποσότητα: 2 με 3 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 8 φρέσκα μανιτάρια (250γρ) τύπου brown
  • 2 κολοκυθάκια (342γρ)
  • 2 κούπες (400γρ) νερό
  • 100γρ αρακά (χρησιμοποίησα κατεψυγμένο)
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 50γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 50γρ κρέμα γάλακτος
  • μισό πακέτο (250γρ) μακαρόνια
Οδηγίες
  1. Κόβουμε σε φετάκια τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα σε μία μεγάλου μεγέθος κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις το μίγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και βυθίζουμε με προσοχή όλα τα μακαρόνια στο νερό.
  4. Ανακατεύουμε τακτικά και μαγειρεύουμε για περίπου 8 με 10 λεπτά μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια και να μειωθεί αρκετά το νερό (με ανοικτό καπάκι).
  5. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
  6. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

 

post

Granola αλμυρής καραμέλας – To νέο τεύχος του C2 είναι εδώ!!

salted caramel granola DSC_0007 salted caramel granola DSC_0009 salted caramel granola DSC_0013 salted caramel granola DSC_0017 salted caramel granola DSC_0044Την granola την έβλεπα εδώ και πολύ καιρό παντού στο διαδίκτυο αλλά δεν είχα τολμήσει να την δοκιμάσω. Είμαι πολύ μεγάλη λάτρης των δημητριακών για πρωινό και όσο και να βιάζομαι δεν ξεχνώ ποτέ να τρώω το πρωινό μου. Ψάχνοντας λοιπόν συνταγές στο αγαπημένο μου pinterest, συνδυάσα διάφορες και κατέληξα σε αυτήν που τελικά βλέπετε!! Και έχω να πω ότι άδικα αγχωνόμουν για το πώς θα γίνει, πρόκειται για πανεύκολη συνταγή με άπειρες δυνατότητες συνδυασμού. 

Νομίζω ότι είναι η τέλεια ιδέα για χειροποίητο καθημερινό πρωινό. Την συνταγή θα την βρείτε στο νέο τεύχος του περιοδικού μας C2 για το οποίο είμαι ενθουσιασμένη!! Τόσες όμορφες ιδέες μαζεμένες, κατασκευές, συνταγές και tutorials!! Ξεφυλλίστε το όσο χαζεύετε τον βροχερό καιρό και καλό μας φθινόπωρο!!!!