post

Μπισκότα Φράουλας

strawberry cookies_0009 strawberry cookies_0004 strawberry cookies_0011 strawberry cookies_0022 strawberry cookies_0027Εντάξει ότι η ξεκαθάριση της τροφοθήκης μου θα με έφτανε σε δεύτερη δημοσίευση σε μία εβδομάδα ε όχι, αυτό δεν το περίμενα. Όσοι αγαπημένοι με ακολουθείτε στο instagram θα είχατε δει ίσως στα stories ότι βρέθηκαν κάτι αποξηραμένες φράουλες που είχαν λήξει μόλις. Και είπα ε όχι! Αυτό πάει πολύ ! Δεν το δέχομαι!!! Και έπρεπε λοιπόν άμεσα δηλαδή αμεσότατα να αξιοποιηθούν!! Κάπως έτσι προέκυψαν τα μπισκοτάκια που βλέπετε! Μεσοβδόμαδα ενώ μαγείρευα το φαγητό της επόμενης ημέρας. Καμιά φορά αυτά τα ψησίματα είναι και τα πιο πετυχημένα!!! Λίγα τα υλικά και μυρωδάτα για τη συνταγή μας, με την φράουλα να δίνει μία γλυκιά νότα και χρώμα στα μπισκοτάκια μας. 

Πάνε τέλεια με λίγο κρύο γάλα για βραδυνό, δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!!! 

Μπισκότα φράουλας

Ποσότητα: 12 μπισκότα

Αρωματικά πεντανόστιμα μπισκότα με αποξηραμένη φράουλα.
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 115γρ καστανή ζάχαρη
  • 28γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 63γρ αποξηραμένη φράουλα
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Στο μίξερ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ενωθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) το ενσωματώνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
  5. Κόβουμε τις αποξηραμένες φράουλες σε πολύ μικρά κυβάκια.
  6. Κρατάμε περίπου 24 κομματάκια από τη φράουλα και ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα στο μίγμα με την μαρίζ.
  7. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ( το ιδανικό είναι η κλασική κουτάλα παγωτού) απλώνουμε μπουκίτσες από το μίγμα στο ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
  8. Απλώνουμε από πάνω τα κομματάκια φράουλας που είχαμε κρατήσει
  9. Ψήνουμε για 11 λεπτά.
  10. Μετά από ένα πεντάλεπτο, τα απλώνουμε σε σχάρα ώστε να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

“Αρωματικά πεντανόστιμα μπισκότα με αποξηραμένη φράουλα
post

Λαζάνια με σπανάκι & μανιτάρια


spinach_mushroom_lasagna_0876sm

spinach_mushroom_lasagna_0872Ένας από τους στόχους αυτής της σεζόν είναι προσπάθειες για μηδενικές απώλειες τροφών. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά κρίμα και ντροπή να πετάμε τροφές όταν υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που παλεύουν για τα βασικά. Επομένως κοιτάω πολύ προσεκτικά τις λήξεις των προμηθειών μας και όποτε πάει κάτι να λήξει βρίσκω τρόπο να το αξιοποιήσω άμεσα. 

Έτσι έγινε με το σπανάκι που βλέπετε μέσα στα λαζάνια τα οποία βρέθηκαν σε έναν έλεγχο ρουτίνας του καταψύκτη μας. Δεν έχασα καιρό.. Είχα και κάτι τυράκια στο ψυγείο και ιδού η συνταγή μας. Βέβαια παραλίγο να μην την δημοσιεύσω καθώς οι φωτό δεν μου άρεσαν καθόλου μα καθόλου. Αλλά ήταν τόσο νόστιμα που είπα ότι πρέπει να την μοιραστώ μαζί σας. Το πολύ πολύ όταν τα ξαναφτιάξω να τα ξαναφωτογραφίσω. 

Είναι μία φανταστική λύση για τα φαγητά της εβδομάδας. Τρώγονται πολύ εύκολα και την δεύτερη και τρίτη ημέρα 😉 

Πάμε να δούμε τη συνταγή μας και να γεμίσουμε τα ταπεράκια μας !!! 

Λαζάνια με σπανάκι & μανιτάρια

Ποσότητα: 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 450γρ σπανάκι αποψυγμένο και στραγγισμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400γρ μανιτάρια κομμένα
  • 1.κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 225γρ γραμάρια χαλούμι
  • 250γρ μοτσαρέλλα
  • 400γρ γάλα
  • 100γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • 250γρ λαζάνια
Οδηγίες
  1. Προθερμαίρνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. τον επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε την μοτσαρέλλα και το χαλούμι και τα λιώνουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και με ένα πινέλο σιλικόνης παίρνουμε λίγο λάδι και λαδώνουμε το πυρέξ μας.
  4. Στη συνέχεια σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια.
  5. Απλώνουμε στο πυρέξ μας μία στρώση λαζάνια, στη συνέχεια λίγο από το μίγμα τυριών, λαζάνια, το σπανάκι, άλλη μία στρώση λαζάνια, μανιτάρια, λαζάνια και τέλος το υπόλοιπο από το μίγμα τυριών
  6. Ρίχνουμε το γάλα και στο τέλος πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
  7. Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  8. Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να γίνει επάνω μία ροδαλή κρούστα
Σημειώσεις
Το πυρέξ είναι 18 x 26εκ.

 

 

“Λαζάνια φούρνου με σπανάκι, μανιτάρια, χαλούμι & μοτσαρέλλα
post

Κεκάκια με ταχίνι και μπανάνα

banana tahini muffins_0027 banana tahini muffins_0002 banana tahini muffins_0013 banana tahini muffins_0023Τα είχα υποσχεθεί τα γενέθλια κεκάκια μου και ιδού!!! Φέτος στο πνεύμα της τρέχουσας μαγειρικής φιλοσοφίας μου είναι λίγο πιο θρεπτικά και σαφώς πιο υγιεινά! Έχουν ταχίνι, μέλι, μπανάνες και το γάλα αντικαταστάθηκε από το γάλα αμυγδάλου. Είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχε ο πειραματισμός μου και τον μοιράζομαι μαζί σας!! Καταρχήν γιατί είναι πολύ αφράτα και γευστικά και κατά δεύτερον γιατί αποτελούν μία πιο δυναμωτική πρόταση για ατομικά cake. 

Αυτήν την εβδομάδα έκανα αρκετούς μαγειρικούς πειραματισμούς, άλλους πετυχημένους και άλλους όχι και τόσο αλλά μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα. Είχα πολύ καιρό να το κάνω. Και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν με τόσο καλές διατροφικά πρώτες ύλες πετυχαίνω αφράτα κεκάκια!! Άσε που αξιοποιώ και τις μπανάνες που μαραζώνουν επικίνδυνα στη φρουτιέρα! 

Πάμε να δούμε λοιπόν την πρόταση μου για τα πιο γευστικά/ υγιεινά muffin;

Κεκάκια με ταχίνι και μπανάνα

Ποσότητα: 24 κεκάκια

Θρεπτικά κεκάκια, ό,τι πρέπει για ένα δυναμωτικό πρωινό χωρίς γαλακτοκομικά!
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 260γρ ταχίνι
  • 115γρ μέλι
  • 80γρ καστανή ζάχαρη
  • 2 πολύ ώριμες μπανάνες
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 108γρ γάλα αμυγδάλου
  • 200γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Χτυπάμε το ταχίνι με το μέλι και την ζάχαρη στο μίξερ με το εξάρτημα φτερό.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα μπολ ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  5. Τις προσθέτουμε στο μίγμα μας και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Προσθέτουμε το αμυγδαλόγαλα και το αλεύρι και σε πολύ χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα σε θήκες σιλικόνης για ατομικά κεκάκια με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ιδανικά με κουτάλα για παγωτό.
  8. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε απλώνοντας τα σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημειώσεις
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφένδαμου αντί για μέλι.
Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο φυτικό ή ζωικό γάλα.

 

 

“Τα
post

Μπισκότα 2 υλικών με ταχίνι σοκολάτας & 4 χρόνια CraftCookLove

choco tahini cookies_DSC_0725 choco tahini cookies_0738 choco tahini cookies_0727 choco tahini cookies_0743Ναι ήρθε εκείνη η ώρα που κάθομαι να γράψω ένα νέο άρθρο. Μου είχε λείψει πραγματικά πολύ. Βέβαια όχι τόσο ώστε να επανέλθω νωρίτερα.

Νοιώθω ότι χρειάζεται να απολογηθώ σε όσους πιστούς μπορεί να με τσέκαραν από πραγματικό ενδιαφέρον αν έχω κάτι νέο όλον αυτόν τον καιρό. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή το είδα σαν ένα διάλειμμα λίγων εβδομάδων. Και μετά τσουπ πέρασε ένας μήνας. Και ένας δεύτερος και ένας τρίτος κ.ο.κ. Βολεύτηκα στην νέα κατάσταση που δεν είχα και το μπλογκ σαν έννοια. Τελικά κατάλαβα ότι είχα κουραστεί. Και αποφάσισα να πάρω το χρόνο μου και να επιστρέψω μόλις νοιώσω έτοιμη. Γιατί αυτή η γωνιά του διαδικτύου για μένα είναι το μεράκι μου. Θέλω να με κάνει να αισθάνομαι μόνο χαρά. Και αυτό σκοπεύω να πράξω εφεξής. Οπότε αν καμιά αργώ να ξαναεμφανιστώ να με συγχωρείτε οκ;

Να ξέρετε ότι σκοπός είναι ένα νέο άρθρο εβδομαδιαίως. Κάθε Δευτέρα. Και βλέπουμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έμεινα (εντελώς) ανενεργή. Και τα πάρτυ μας κάναμε, και πολλούς μαγειρικούς πειραματισμούς. Αλλά το πιστεύετε ότι για κάποια από αυτά δεν έχω καμία απολύτως φωτογραφία; Ποιος εγώ; Που τρέχω πάντοτε με την μηχανή παραμάσχαλα… Από εκεί να καταλάβεις σε τι τέλμα είχα πέσει.

Όταν όμως ήρθε ο Σεπτέμβρης (η προσωπική μου Πρωτοχρονιά δηλ) και εκεί που προβληματιζόμουνα όπως κάθε μανούλα τι στο καλό θα βάλω σε αυτό το τάπερ του κολατσιού, μου ήρθε η ιδέα για τα μπισκότα που βλέπετε. Τα οποία είναι απλά φανταστικά. Και θρεπτικά. Και φυσικά το καλύτερο είναι ότι χρειάζονται μόνο 2 υλικά! Τρελαίνομαι για κάτι τέτοιες συνταγές. Έτσι λοιπόν δεν έχασα χρόνο: επιστράτευσα κινητό και φωτογραφική μηχανή ώστε να την δείξω και εσάς την συνταγούλα μου. Και να δώσω και εγώ μία ιδέα για το κολατσιό των παιδιών μας.

Επίσης το μπλογκάκι μου κλείνει 4 χρόνια στο διαδίκτυο φέτος και του χρωστάω τα επετειακά του cupcakes…κάτι έχω στο μυαλό μου, εύχομαι να επανέλθω λίαν συντόμως. Τα 4 χρόνια πέρασαν γεμάτα δημιουργία, συγκινήσεις, συνεργασίες και πολλά πολλά μαθήματα ζωής. Του εύχομαι να έχει πολλά πολλά χρόνια ακόμα γεμάτα δημιουργικότητα και έμπνευση.

Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή μας και εύχομαι καλή σεζόν σε όλους μας!!

Μπισκότα 2 υλικών με ταχίνι σοκολάτας

Ποσότητα: 1 ταψί φούρνου

Θρεπτικά μπισκότα σοκολάτας με 2 μόλις υλικά!!
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 245γρ ταχίνι με κακάο
  • 1 αυγό
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βάζουμε τα υλικά μας στον επεξεργαστή τροφίμων.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ενιαία μάζα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ
  4. Με ένα κουτάλι ή ιδανικά με μία κουτάλα παγωτού, απλώνουμε τα μπισκότα σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
  5. Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές στα μπισκότα με απαλές κινήσεις.
  6. Ψήνουμε για 12 λεπτά. Δεν πειράζει αν είναι μαλακά, προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε και σκληρύνουν.
  7. Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  8. Έτοιμα!

 

 

 
 
 
“2
post

Μπισκότα Gingerbread & ένα πρωτότυπο παζλ

gingerbread cookies_0537 gingerbread cookies_0541 gingerbread cookies _0539 gingerbread cookies_0544 gingerbread cookies_0557 gingerbread cookies_05321ον Έψαχνα εδώ και καιρό μία συνταγή για μπισκότα gingerbread που να μην χαλάνε το σχήμα τους. Μπορώ πάντα να προσφύγω στην εύκολη λύση όπως άλλωστε έκανα και πρόσφατα αλλά είπα να δοκιμάσω τέλος πάντων μία συνταγή ώστε να την έχω πάντα εκεί να με ξελασπώνει κάθε χρόνο!! 

To μυστικό άλλωστε είναι (όπως είχα διδαχθεί και στα μαθήματα ζαχαροτεχνίας) ότι αφαιρούμε το baking powder από τα συστατικά. Έτσι έκανα και επιτυχία!!!

2ον Είχα χαζέψει εδώ και καιρό στο Pinterest τα μπισκότα παζλ και ήθελα τόσο να τα δοκιμάσω!! Και επιτέλους, με αφορμή το Secret Santa 2017 μεταξύ blogger, μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω!!  Άρα και το δωράκι μου έφτιαξα, και τη συνταγή βρήκα, διπλή χαρά!! Πάμε λοιπόν για την συνταγή και στο τέλος ακολουθούν οδηγίες για το μπισκότο παζλ!!

Καλά ψησίματα!!!

Μπισκότα Gingerbread & ένα πρωτότυπο παζλ

Ποσότητα: 2 ταψιά

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 85γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 181γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα (60γρ) μελάσα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 15γρ μίγμα μπαχαρικών ( τζίντζερ, κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
  • 415γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μίξερ μας με το εξάρτημα φτερό ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη ίσα ίσα να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
  4. Προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ενωθεί το αυγό με το μίγμα.
  5. Προσθέτουμε την μελάσα και την ενοποιούμε με το μίγμα.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  7. Στον πάγκο μας και πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη μας.
  8. Κόβουμε με κουπάτ της αρεσκείας μας και μεταφέρουμε σε ταψί που επίσης έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
  9. Ψήνουμε για 8 με 9 λεπτά. Μην παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα διακοσμήσουμε.
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ.

 

Για να δημιουργήσουμε το παζλ καταρχήν θα χρειαστεί να κόψουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο μπισκότο. Χρησιμοποίησα ένα δίσκο κοπής που έχω για οδηγό. Το ψήνουμε λίγο παραπάνω (περίπου ένα 4λεπτο παραπάνω, δηλ συνολικά 12 με 15 λεπτά) και το αφήνουμε να κρυώσει. Με ζαχαρόπαστα ή αυγόγλασο (αν είστε καλλιτέχνες και μπράβο σας δηλ) φτιάχνουμε τα σχήματα που θέλουμε. Χρησιμοποίησα ό,τι κουπάτ είχα χριστουγεννιάτικο και την μικρή βοηθό για την διακόσμηση. Εάν βάλετε ζαχαρόπαστα, κολλήστε την στο μπισκότο με λίγο νεράκι αφήστε ένα πεντάλεπτο να στεγνώσει και κόψτε αμέσως με ένα πολύ κοφτερό μεγάλο μαχαίρο χωρίς δοντάκια (χρησιμοποίησα κεραμικό). Για το αυγόγλασο δεν έχω να σας δώσω έξτρα τιπς καθότι δεν το έχω δοκιμάσει 😉 

Βάλτε τα κομμάτια με προσοχή σε ένα κουτί για μπισκότα και χαρίστε το !! Μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε και να στείλετε στον τυχερό παραλήπτη το ολοκληρωμένο παζλ!! 

Καλή επιτυχία!! Αν το δοκιμάσετε θα με κάνατε έξτρα χαρούμενη να μου στείλετε μία φωτό από τη δημιουργία σας είτε στο email athena@craftcooklove.gr είτε μέσω οποιουδήποτε σόσιαλ!!!

 

post

Red Velvet Pancakes

red velvet pancakes_0461 red velvet pancakes_0467 red velvet pancakes_0475

Στολίσατε;; Αν κρίνω από τα social media μάλλον πολύ πριν από το σπιτικό μας. Το Σαββατοκύριακο αυτό όμως δεν θα το αφήναμε να περάσει έτσι. Αποφασισμένοι λοιπόν το στολίσαμε το δεντράκι μας και βάλαμε και τα φωτάκια μας και είμαστε όλοι σούπερ χαρούμενοι!! Και δεν μας αξίζει λοιπόν ένα σούπερ εορταστικό πρωινό; Και τι καλύτερο από αφράτα pancakes με γεύση red velvet και με σούπερ κρεμώδες γλάσο; Ναι θα σου πω εγώ μας αξίζει!!! Όπως και εσάς όποτε και να στολίσατε!! Εμείς το απολαύσαμε όπως φαίνεται και στην φωτό παρακάτω:

 

Χριστουγεννιάτικο σήμερα το πρωινό μας #craftcooklove #foodie #instafood #soonontheblog #redvelvet

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athena (@craftcooklove) στις

Ακολουθήστε λοιπόν τα βήματα και ετοιμάστε και εσείς το πιο λαχταριστό εορταστικό πρωινό !!!

Red Velvet Pancakes

Ποσότητα: 4 μεγάλα pancakes

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 κούπα (142γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1½ κ.σ. (12γρ) άγλυκο κακάο
  • ¼ κ.γ. (2γρ) αλάτι
  • 1 κούπα (240γρ) ξινόγαλο
  • ¼ κούπας (50γρ) ζάχαρη
  • 60γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. κόκκινο χρώμα πάστας (χρησιμοποίησα αυτό)
  • 2 κ.γ. βούτυρο για το ψήσιμο

  • για το γλάσο
  • 70γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 33γρ βούτυρο λιωμένο
  • 166γρ ζάχαρη άχνη
  • 60γρ ξινόγαλο
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες
  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αυγό με την ζάχαρη και το βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε το ξινόγαλο και το κακάο.
  3. Προσθέτουμε το χρώμα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ενιαίο ρευστό χυλό.
  5. Σε ένα μικρό τηγάνι διαμέτρου 18εκ σε μεσαία προς δυνατή φωτιά λιώνουμε μισή κουταλιά βούτυρου.
  6. Με μία κουτάλα σούπας, απλώνουμε μία στρώσει μισού εκατοστού στο τηγάνι μας.
  7. Περιμένουμε να έχουμε φουσκάλες στην τηγανίτα πριν την γυρίσουμε.
  8. Για το γλάσο χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα σφικτό ενιαίο μίγμα.
  9. Σερβίρουμε τις τηγανίτες μας με λίγο γλάσο από πάνω και το υπόλοιπο σε μπολι.
Σημειώσεις
Αρχική συνταγή εδώ

 

 

post

Κεκάκια Μόκα Μέντα

mocha peppermint cupcakes_0498

mocha peppermint cupcakes_0515

mocha peppermint cupcakes_0505

mocha peppermint cupcakes_0513

mocha peppermint cupcakes_0493

Καταρχήν να δηλώσω ότι ακόμα δεν έχουμε στολίσει. Έλλειψη χρόνου, μία αναπάντεχη βαριά ίωση του Γιάννη, κάτι μαμούνια που αποφάσισαν να μασουλήσουν το κουτί του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας στάθηκαν έτσι ένα μικρό εμπόδιο. Παρά τις επίμονες πιέσεις του 6χρονου ένοικου του σπιτιού μας.

Το Πηνελοπάκι αρκέστηκε στο δικό της δεντράκι, το οποίο στόλισε αποκλειστικά με δικής της επιμέλεια μαζί με τα λαμπάκια του στο δωμάτιό της. Πάλι καλά.

Η αλήθεια είναι ότι με αυτές τις (πολύ πολύ μικρές) αναποδιές δεν έχω μπει στο λεγόμενο christmas spirit. Έτσι είπα να φτιάξω τα (κατά την προσωπική μου παράδοση) χριστουγεννιάτικα κεκάκια μου!!! Και τσουπ! Να σου το εορταστικό mood. Ακόμα βέβαια δεν προλάβαμε να στολίσουμε αλλά με την πρώτη ευκαιρία όλα θα γίνουν!!

Φέτος είπα να δοκιμάσω κάτι εντελώς νέο και λίγο αμερικανιά!! Την μέντα. Την χρησιμοποίησα διαλυμένη σε λάδι και σε μορφή αιθέριου έλαιου 100% μέντας. Και ενθουσιάστηκα με το πόσο άρωμα μπορεί να δώσει ελάχιστη ποσότητα. Είναι σαν τρως after eight (τα θυμάστε;) σε κεκάκια!!! Ο καφές κατά την ταπεινή μου γνώμη συντελεί στο πόσο μα πόσο αφράτα γίνονται!! Απόδειξη είχα στο insta stories της Κυριακής! 😉 

IMG_0272 copy

Όσο για τις καραμέλες; Η ιδέα ήταν να τις θρυμματίσω και να τις βάλω αντί τρούφας αλλά η μικρή βοηθός είπε να τις στολίσουμε σαν κορυφή σε ένα λαχταριστό ζαχαρωτό δεντράκι!! Και έτσι και έγινε!! Μα δεν είναι τέλεια;;;;

Τα ψήσαμε, τα στολίσαμε και αποτέλεσαν την οικογενειακή μας συνεισφορά στο παζάρι του σχολείου της κορούλας μας. 

Πάμε να δούμε τη συνταγή και καλή μας εορταστική περίοδο!!! 

Κεκάκια Μόκα Μέντα

Ποσότητα: 20 κεκάκια

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 63γρ κακάο
  • 140γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300γρ ζάχαρη
  • 120ml (93γρ) φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα μέντας (χρησιμοποίησα αυτό)
  • 100γρ ξινόγαλο
  • 50γρ καφέ (2 δόσεις εσπρέσσο, χρησιμοποίησα βαρύ)

  • Για την βουτυρόκρεμα
  • 75γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1κ.σ. βούτυρο (13γρ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 55γρ ζάχαρη άχνη
  • 250ml φυτική κρέμα για ζαχαροπλαστική χωρισμένη σε 50ml και 100ml (χρησιμοποίησα αυτήν)
  • 20 καραμέλες στρογγυλές κόκκινες (χρησιμοποίησα αυτές)
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (φαρίνα) με το κακάο και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Βάζουμε το έλαιο μέντας στο λάδι μας και το προσθέτουμε στο μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Προσθέτουμε το ξινόγαλο.
  6. Βγάζουμε από το μίξερ και με μία σπάτουλα σιλικόνης, ενώνουμε τα υγρά υλικά με το μίγμα αλευριού.
  7. Ρίχνουμε τις δόσεις καφέ όπως είναι ζεστές.
  8. Γεμίζουμε θήκες για μάφιν (χρησιμοποίησα σιλικόνης) μέχρι τα ¾.
  9. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να είναι καθαρή η οδοντογλυφίδα.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και ξεφορμάρουμε.
  11. Για την βουτυρόκρεμα, στο μίξερ μας με το εξάρτημα φτερό (βλ. φωτό) χτυπάμε το βούτυρο, με το τυρί κρέμα και την βανίλια μέχρι να έχουμε μία ενιαία κρέμα
  12. Προσθέτουμε τα 50ml από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  13. Αφαιρούμε το φτερό, βάζουμε το εξάρτημα αυγοδάρτης (βλ. επόμενη φωτό) και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  14. Χτυπάμε μέχρι η κρέμα να είναι σφικτή και να μην ξεκολλάει από το μπολ του μίξερ μας και τον αυγοδάρτη.
  15. Το δεντράκι το έκανα βάζοντας την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με το εξάρτημα αστέρι κάνοντας πρώτα τη βάση και συνεχίζοντας με μικρότερους ομόκεντρους κύκλους.
  16. Τις καραμέλες τις βάζουμε με προσοχή στην κορυφή.
Σημειώσεις
Εάν θέλετε πιο διακριτικό άρωμα μέντα, μειώστε την ποσότητα του αιθέριου ελαίου στο μισό.
Είναι απαραίτητο το έλαιο να διαλυθεί πρώτα στο λάδι ώστε να είναι βρώσιμο.
Εάν χρησιμοποίησετε κρέμα γάλακτος αντί για φυτική προτιμήστε με πλήρη (35%) λιπαρά και απευθείας από το ψυγείο.
Εάν χρησιμοποίησετε ταψί για μάφιν μην ξεχάσετε να λαδώσετε καλά τις φόρμες ή να χρησιμοποίησετε καραμελόχαρτα. Τα καραμελόχαρτα είναι από προσφορά του Lidl.
Ευχαριστώ θερμά την EVitamins.gr για την προσφορά του αιθέριου έλαιου μέντας .

 

post

Ομελέτα Φούρνου με λαχανικά εποχής

eggs with veggies DSC_0015 eggs with veggies DSC_0018 eggs with veggies DSC_0007 eggs with veggies DSC_0012 Λοιπόν δεν ξέρω αν το παθαίνετε και εσείς αλλά εκεί γύρω στην Τετάρτη η ενέργειά μου ψιλοεξαντλείται. Και συνήθως την πληρώνει το μαγείρεμα. Αλλά τότε είναι και που ανακαλύπτω πανεύκολες λύσεις και συνταγές που μου λύνουν τα χέρα. Μία τέτοια λοιπόν είναι και η άνωθεν ομελέτα. Και πόσο λοιπόν με βόλεψε τούτο εδώ το πιάτο δεν λέγεται. Χωρίς να ψιλοκόβεις και να ασχολείσαι. Λίγο ψήσιμο των υλικών και βουρ μέσα στο μίγμα. Εξάλλου τί τα έχουμε τα μαχαιράκια μας; Για μόστρα; Βουρ λοιπόν σήμερα για μία πανεύκολη ομελέτα φούρνου !! Ή αλλιώς η ομελέτα της τεμπέλας!! 

Ομελέτα Φούρνου με λαχανικά εποχής

Ποσότητα: 3 με 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 5 αυγά
  • αλάτι
  • 300γρ σπαράγγια
  • 300γρ μανιτάρια διαφόρων ειδών
  • 200γρ τυρί γκούντα τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1κ.γ. αποξηραμένο σχινόπρασο (chives)
  • 77γρ γάλα
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και κρατάμε το τρυφερό πάνω μέρος
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χρησιμοποίησα με κεραμική επίστρωση) σωτάρουμε τα μανιτάρια μας με τα σπαράγγια για 2 με 3 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρώς ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και το γάλα.
  5. Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μικρού μεγέθους ορθογώνιο πυρέξ όπου έχουμε απλώσει με πινέλο το ελαιόλαδο.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά και στο τέλος το τριμμένο τυρί
  7. .
  8. Ψήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί το αυγό.
  9. .
  10. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε πολύ καλό αντικολλητικό τηγάνι θα χρειαστούμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο για το σωτάρισμα των λαχανικών.
Αν μας αρέσουν πιο μαλακά τα λαχανικά μας, θα χρειαστεί να αυξήσουμε το χρόνο του σωταρίσματος σε περίπου 7 λεπτά συνολικά.

 

 

 

 

post

Ανάποδο Κέικ Καραμελωμένης Μπανάνας με Καρύδα

banana coconut cake_0516 banana coconut cake_0508 banana coconut cake_0514 banana coconut cake_0511Αυτό το μήνα έχω πάθει bruchoεμμονή (έτσι λέγεται ένα πρώην λογικός άνθρωπος ο οποίος ονειρεύεται γκουρμέ ομελέτες, pancakes, cakes και ό,τι μπορεί να συνδυαστεί με καφέ ή smoothies). Λίγο να είδατε insta stories ή instagram μου γενικά νομίζω θα το καταλάβατε. 


 Είπα λοιπόν να το συνεχίσω και εδώ στο διαδικτυακό μου σπιτάκι το θέμα έτσι για να το έχω ολοκληρωμένο. Μία γλυκιά πρόταση για το πρόγευμά σας είναι αυτό το σούπερ καραμελωμένο κεκάκι. Έχει και την καρύδα του και του δίνει κάτι το πολύ ιδιαίτερο στη γεύση. Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα βήμα και καλό σας bruncάρισμα!

Ανάποδο Κέικ Καραμελωμένης Μπανάνας με Καρύδα

Ποσότητα: 1 στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24εκ.

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 3 μικρές μπανάνες
  • 3κ.σ. βούτυρο
  • 2κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 60γρ καστανη ζάχαρη
  • 52γρ τριμμένη καρύδα
  • 2 αυγἀ
  • 134γρ ζάχαρη
  • 183γρ γάλα
  • 64γρ λιωμένο βούτυρο
  • 1 βανιλίνη
  • 233γρ φαρίνα
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου
  2. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τις 3 κ.σ. βούτυρο με το λεμόνι.
  3. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Σε μία στρογγυλή φόρμα (σιλικόνης, διαμέτρου 24εκ), τοποθετούμε τις μπανάνες αφού τις έχουμε κόψει ροδέλες.
  5. Περιχύνουμε με το σιρόπι
  6. .
  7. Προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα.
  8. Στο μίξερ μας εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και το βούτυρο και την βανιλίνη.
  9. Προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.
  10. Αδειάζουμε το μίγμα στην φόρμα
  11. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό από το cake.
  12. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις
Την αποξηραμένη καρύδα την βρίσκουμε συνήθως στο διάδρομο με τα είδη ζαχαροπλαστικής.
Αρχική συνταγή εδώ.

 

 

post

Εορταστικό Brunch & το Χριστουγεννιάτικο Τεύχος του C2

bacon egg monkey bread_0465 bacon egg monkey bread_0463 bacon egg monkey bread_0469Δεν ξέρω να σας πω αν είμαι από αυτούς που μετά το καλοκαίρι ανυπομονώ για τα Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι πώς μου αρέσουν όλες οι εποχές! Το φθινόπωρο ας πούμε (αν και μικρούλι) είναι απλά υπέροχο!! 

Το Σάββατο που μας πέρασε πήγαμε στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα (είναι φανταστικό το έχουμε κάνει στέκι, εμείς και η μισή Αθήνα). Και ενώ απολαμβάναμε μία υπέροχη φθινοπωρινή ημέρα τσουπ!! Να σου ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με κατακόκκινες γυαλιστερές μπάλες!! Καταλαβαίνετε ενθουσιασμό το Πηνελοπάκι! Χαμός! Και εγώ δηλαδή. Και έτσι απλά αρχίσαμε να τραγουδάμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να κάνουμε σχέδια για Χριστουγεννιάτικους στολισμούς στο σπιτικό μας! 

Στην ώρα του λοιπόν το Χριστουγεννιάτικου τεύχος του C2 !! Έχει από όλα: κατασκευές, συνταγές, χαμός!!! Φουλ στα Χριστούγεννα! Εκεί θα βρείτε και τη συνταγή για το αλμυρό μου στεφάνι!! Με ψωμένιες μπουκίτσες, αυγά και μπείκον. Είναι ό,τι πρέπει για ένα εορταστικό πρωινό (ή bruch που λένε και στο χωριό μου). 

Καλό σας ξεφύλλισμα και καλή μας εορταστική περίοδο!!!