Δεν ξέρω για εσάς πάντως εγώ ένα κρυουλάκι το νοιώθω. Ας πούμε αυτή τη στιγμή είμαι χουχουλιασμένη στην κουβέρτα που έχω πάντα στον καναπέ κατά τη διάρκεια του χειμώνα την οποία επιστράτευσα την τελευταία εβδομάδα άρον άρον για να σώσει την κατάσταση. Τόσο κρυουλιάρα!
Μπορεί να κρυώνω αλλά τον χειμώνα τον αγαπώ. Και ένα απο τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο είναι τα πρωινά των χειμερινών Σαββατοκύριακων. Γιατί γίνονται και αυτά λίγο πιο χουχουλιάρικα τώρα. Και λίγο πιο πλούσια.
Κάπως έτσι προέκυψε και αυτή η συνταγή που βλέπετε: λίγο η λιγούρα μου για κάτι λαχταριστό ένα Σάββατο πρωί, λίγο τα κρουασάν και τα αχλαδάκια που άρχισαν να μαραζώνουν επικίνδυνα στην κουζίνα μου….τσουπ να σου μία πουτίγκα.
Την συνταγή αυτή την προτείνω ανεπιφύλακτα όταν έχετε καλεσμένους για πρωινό καφέ. Την ετοιμάζετε από βραδύς, την ψήνετε λίγο πριν την έλευση των καλεσμένων και ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε! Τι περιμένετε λοιπόν; Τσεκάρετε τη συνταγή και βουρ στην κουζίνα (έχει και ζέστη εκεί 😉
Τώρα μπορούμε να πούμε δειλά δειλά Καλό μας Χειμώνα!
Πουτίγκα με κρουασάν και αχλάδια
Ποσότητα: ορθογώνια φόρμα διαστάσεων 30x12x6εκ
Μία διαφορετική πρόταση για το πρωινό σας γεμάτη γεύση με το φίνο άρωμα του αχλαδιού!
Κόβουμε τα αχλάδια επίσης σε μικρά κομμάτια αφού τα πλύνουμε καλά πριν τα κόψουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αχλάδια με την καστανή ζάχαρη και το χυμό λεμόνι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και το σιρόπι σφένδαμου και ανακατεύουμε.
Σε μία ορθογώνια φόρμα ψησίματος απλώνουμε μία στρώση κρουασάν και αχλαδιού.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα αυγών και συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις ώσπου να γεμίσουμε τη φόρμα.
Στο τέλος περιχύνουμε όσο μίγμα αυγού απέμεινε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά, κατά προτίμηση ένα ολόκληρο βράδυ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αφαιρούμε την μεμβράνη, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύομε το ξυνόγαλα με το σιρόπι σφένδαμου.
Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια, περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Το σιρόπι σφένδαμου μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι (θα έχει διαφορά στη γεύση). Αρχική συνταγή εδώ
Ε ναι λοιπόν ήρθε η ώρα για τα πρώτα τζάκια στα social media. Εμείς ακόμα δεν το έχουμε ανάψει αλλά χαίρομαι πολύ να βλέπω χουχουλιάρικες φωτογραφίες μπροστά σε αναμένα τζάκια. Και τι καλύτερο για μία σούπα ενώ χουχουλιάζεις; Η σημερινή μας σουπίτσα έχει φανταστικό άρωμα από τον κουρκουμά και το lime. Έχει τα αγαπημένα μου μανιτάρια και η κρέμα γάλακτος έχει αντικατασταθεί από γάλα καρύδας. Πολύ πιο εύπεπτη έχω να παρατηρήσω. Και ελαφριά. Και φυσικά τονωτική.
Την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για ένα χουχουλιάρικο δείπνο σας προτείνω την ελαφριά αυτή σουπίτσα!!! Θα με θυμηθείτε!!!
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το σισαμέλαιο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, την σκόνη σκόρδου και λίγο αλάτι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το χυμό lime, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τον κουρκουμά, το μαύρο σουσάμι, το κάρδαμο, τη ζάχαρη καρύδας και το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για είκοσι λεπτά.
Η συνταγή για το cake αυτό ήταν σημειωμένη στο ψυγείο σε ένα χαρτί εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο. Μην ρωτάς γιατί δεν την είχα φτιάξει μέχρι σήμερα. Την είχε δοκιμάσει ακόμα και η φίλη Γιούλη και είχε πει τα καλύτερα.
Στην μία εκκαθάριση που αποφάσισα να κάνω στο ψυγείο μου, πήρε η μπάλα και το εξωτερικό του. Στο οποίο καταλαβαίνεις ότι γίνεται χαμός. Κυρίως από ζωγραφιές και φωτογραφίες του πιο χαριτωμένου ένοικου του σπιτικού μας. Και εκεί είπα cake με ξυνόγαλο, ήρθε η ώρα σου.
Και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Είναι τόσο αφράτο που σε ταξιδεύει. Έτσι όπως πρέπει να είναι ένα cake. Ακολουθεί η συνταγή για να το δοκιμάσετε και εσείς!
225γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποιώ Lurpak)
363γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
285γρ ξινόγαλα
460γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το εξάρτημα φτερό το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε μία λευκή κρέμα.
Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε σε αργή ταχύτητα ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα.
Ψήνουμε για περίπου 70λεπτά μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.
Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνἐχεια ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσεις εντελώς σε σχάρα.
Σημειώσεις
Σε περίπτωση που δεν έχουμε ξινόγαλο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με 145γρ γάλα και 140γρ γιαούρτι Σε περίπτωση που δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης, φροντίζουμε να βουτυρώσουμε/αλευρώσουμε τη φόρμα για να μην κολλήσει το κέικ
Την Κυριακή έχει Μαραθώνιο. Για τους μισούς από εσάς είναι γιορτή. Για τους άλλους μισούς ταλαιπωρία. Να σας πω ότι κατανοώ και τις δύο πλευρές καθώς μέχρι και πριν επτά χρόνια άνηκα στην δεύτερη κατηγορία. Ώσπου αποφάσισε ο σύζυγος να συμμετέχει στα πέντε χιλιόμετρα το 2011. Και την επόμενη αποφάσισα να πάω και εγώ. Και από τότε ερωτεύτηκα την ημέρα αυτή και άλλαξα κατηγορία. Και ανήκω πλέον στην πρώτη που θεωρώ τον Μαραθώνιο μία γιορτή. Όπου έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητα, με διάφορες δράσεις, μουσικές και εθελοντές. Και έτσι επιστρέφεις νοερά στο κλίμα του 2004. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που αγαπώ τον Μαραθώνιο. Επίσης φέτος θα ζητωκραυγάσω για δεύτερη φορά τον δικό μου αγαπημένο μαραθωνοδρόμο.
Και εδώ κολλάει η μακαρονάδα μας. Η διατροφή του Γιάννη περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες τον τελευταίο καιρό οπότε η μακαρονάδα έγινε το αγαπημένο μας πιάτο (όχι ότι δεν ήταν και πριν λέμε τώρα). Πολλές πολλές μακαρονάδες. Όσες έχω ποστάρει το μπλογκ μπορείτε να τις δείτε εδώ. Αυτή που βλέπετε στις άνωθεν φωτό δεν έχει ούτε γλουτένη, ούτε γαλακτοκομικά. Αλλά είναι από τις πιο πλούσιες μακαρονάδες που έχω δοκιμάσει έως σήμερα. Α είναι και χορτοφαγική. Σας είπα ότι θα χρειαστείτε μόνο ένα σκεύος; Είδατε ; Το τερμάτισα.
Πάμε να δούμε τη συνταγή μας και καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς !!! Είστε όλοι νικητές!!
Μακαρονάδα με κολοκύθα χωρίς γλουτένη
Ποσότητα: 2 με 3 μερίδες
Πλούσια σε γεύση μακαρονάδα με κολοκύθα, μανιτάρια και γάλα αμυγδάλου
Ή αλλιώς το απόλυτο cake σοκολάτας. Σας είχα δείξει παλαιότερα το αντίπαλο δέος του το Angel’s Food Cake. Αλλά όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα και χρειάζεσαι ένα cake που απλά θα σε ταξιδέψει, αυτό είναι! Πλούσια γεύση σοκολάτας, αφράτο και απαραίτητο για το ξεκίνημα μίας δύσκολης μέρας ή το τελειώμα μίας τέτοιας. Ένα ποτήρι κρύο γάλα το τέλειο συνοδευτικό κατά την ταπεινή μου γνώμη. Εγώ σας το σέρβιρα φωτογραφικά σκέτο για να το συνοδέψετε με ό,τι τραβάει η όρεξή δας!
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα κάποιες φορες το ψήσιμο ενός cake είναι το αγχωλυτικό μου. “Αναγκάζομαι” να τα ξεχάσω όλα και να αφοσιωθώ στο να προετοιμάσω ένα αρωματικό, γεμάτο γεύση κεκάκι. Δοκιμάστε το, μπορεί και να πιάσει!
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athena (@craftcooklove) στις
Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αφράτο και γευστικό είναι το φαγάκι αυτό. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα άλλα όχι και τόσο πολύ… τόσο όσο… Μην το φοβηθείτε εσείς που δεν πολυαγαπάτε κινόα και μπρόκολο… αυτή η συνταγή θα σας πείσει!!!
Halloween πάρτυ μέρος δεύτερο. Το πρώτο μπορείτε να το δείτε εδώ. Στο αλμυρό κομμάτι του τραπεζώματός μας δοκίμασα πολλές νέες συνταγές. Όλες στο θέμα μας, το φθινόπωρο και φυσικά στην κολοκύθα. Η συνταγή που ξεχώρισε στους καλεσμένους μας είναι η στράτα που βλέπετε. Είναι πανεύκολη, και μπορείς να την ετοιμάσεις από την προηγούμενη και να την ψήσεις λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι σου. Έχει φανταστικό άρωμα και χρώμα. Απλή στα υλικά της αλλά και εντυπωσιακή στον μπουφέ !!! Εγώ πάντως θα την επιστρατεύσω σίγουρα τη στράτα αυτή και σε επόμενο τραπέζωμα.
Πάμε να δούμε την συνταγή αναλυτικά και Happy Halloween!
Στράτα με κολοκύθα
Ποσότητα: 1 στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28εκ
Μία εναλλακτική της τάρτας με φθινοπωρινό χρώμα και άρωμα !!!
1 μακρόστενη κολοκύθα σε κύβους ( 640γρ καθαρό βάρος)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδου
αλάτι
1 καρβέλι χωριάτικο ψωμί (350γρ)
6 αυγά
500ml γάλα
450γρ λουκάνικο (χρησιμοποίησα χωριάτικο με πράσο).
10γρ φρέσκο μαϊντανό
225γρ τσένταρ τριμμένο
200γρ ρεγκάτο τριμμένο
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα κόβοντά της στη μέση με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και πολλή προσοχή.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τα κουκούτσια και τη γύρω περιοχή.
.
Την κόβουμε στα τέσσερα και μετά με έναν καλής ποιότητας αποφλοιωτή αφαιρούμε τη φλούδα.
Κόβουμε σε κύβους.
Σε ένα ταψάκι βάζουμε την κολοκύθα, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και το σκόρδο τα ανακατεύουμε και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά να μαλακώσει, ανακατεύοντας τα ανά 5λεπτο στο φούρνο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το καρβέλι ψωμιού σε κύβους με ένα μαχαίρι ψωμιού.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το γάλα και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε το λουκάνικο που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες.
Σε μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης απλώνουμε μία στρώση από τους κύβους ψωμιού. Στη συνέχεια κύβους κολοκύθας, μαϊντανό και λουκάνικο και συνεχίζουμε καταλήγοντας σε ψωμί. Απλώνουμε τα τυριά, λίγο μαϊντανό και στη συνέχεια αδειάζουμε το μίγμα αυγού με προσοχή ομοιόρφα στις στρώσεις.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να φουσκώσει η στράτα μας. Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις
Εάν χρησιμοποιήσετε πτυσόμενη φόρμα βεβαιωθείτε ότι ασφαλίζει καλά ώστε να μην τρέχει το μίγμα και λαδώστε τις άκρες & το κάτω μέρος της. Αρχική συνταγή εδώ
Τα πάρτυ halloween είναι μία οικογενειακή συνήθεια που ξεκίνησε όταν είχα ήδη το μπλογκ. Και χαίρομαι γιατί μπορώ να έχω όλες μου τις αναμνήσεις μαζεμένες. Εδώ και εδώ θα βρείτε τί είχαμε σκαρώσει τότε σε συνταγές και κατασκευές. Εκτός από πέρισυ βέβαια που περνούσα ήδη τη φάση μου και δεν έβγαλα σχεδόν καμία φωτογραφία αν και περάσαμε σούπερ !!! Δεν πειράζει, επανορθώνω φέτος.
Καταρχήν το halloween είναι ένα αγγλοσαξωνικό έθιμο που γιορτάζεται την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Σε εμάς απλά μας αρέσει το μασκάρεμα και οι εορτασμοί, οπότε το βλέπουμε σαν μία ευκαιρία και να δούμε οικογένεια και φίλους. Έτσι λοιπόν το περασμένο Σάββατο καλέσαμε (μερικά από) τα μικρά ξαδερφάκια της Πηνελόπης (είμαστε τόσα πολλά που απλά επιλέξαμε αυτά από την πλευρά του μπαμπά) και γιορτάσαμε με μπόλικο παιχνίδι, φαγητό, γλυκά και φυσικά το σπάσιμο της πινιάτας!
Την πρόσκληση τη βρήκα σε μία καινούργια διεύθυνση -θησαυρός που έχω τελευταία ανακαλύψει εδώ. Η δική μας ήταν αυτή. Το κείμενο μπορεί εύκολα να προστεθεί ακόμα και από την ίδια εφαρμογή. Εγώ το έφτιαξα στο Photoshop. Και αφού είχαμε την πρόσκληση έμενε να φτιάξουμε όλα τα άλλα. Για καλή μας τύχη ο καιρός αυτό το Σάββατο ήταν σχεδόν καλοκαιρινός (τα καλά να μένεις σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο) και έτσι στήσαμε το τραπέζι των μεγάλων στον κήπο και των μικρών στο σαλόνι/ τραπεζαρία καθώς ζωή να έχουμε μαζευτήκαμε 10 ενήλικες, 10 παιδιά και ένα βρεφάκι.
Η πόρτα μας στολίστηκε με αυτό την σούπερ αφίσα που βρήκα εδώ
Το σπίτι γέμισε αράχνες κολοκύθες και μικρά γλυκά τερατάκια. Το κάτωθι μπάνερ μπορείτε να το βρείτε εδώ:
Ο ιστός στον τοίχο είναι από εδώ: H πινάτα ήταν κρατημένη από πέρισυ (βασικά όλα τα κρατάω και τα χρησιμοποιώ ξανά και ξανά ) και την είχα αγοράσει από εδώ. Καθώς άνοιγε με κορδονάκια, έκανα μία συγκόλληση στο κάτω μέρος και φέτος πήραμε το ρόπαλο και της δώσαμε και κατάλαβε 😉
Τα δωράκια ήταν από το Jumbo που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ποικιλία σε είδη halloween όπως και τα δακτυλιδάκια που δόθηκαν στις μαμάδες (που έχουν και αυτές ψυχή) :
Ο Γιάννης επιδόθηκε στην τέχνη του pumpkin carving στην οποία έχει πραγματικά ταλέντο (πρέπει να τον βιντεοσκοπίσω κάποια στιγμή νομίζω):
Και όσο για το cake που βλέπετε ήταν η φετινή προσθήκη στο candy bar που περιελάμβανε καραμελάκια από το Lidl και μπισκότα των οποίων τη συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ. Στο σημείο αυτό η μαμά κουκουβάγια θα πει ότι τον στολισμό με ζαχαρόπαστα επιμελήθηκε σχεδόν αποκλειστικά η Πηνελόπη (ζωγράφισα μόνο τα φαντασματάκια). Δεν τα έκανε απλά τέλεια;;;;
Το black velvet cake το είχα καιρό βάλει στο μάτι και τώρα ήταν η τέλεια ευκαιρία να το δοκιμάσω. Αφράτο, σοκολατένιο και με ένα σούπερ γλάσο με πλούσια γεμάτη γεύση. Πάμε να δούμε τη συνταγή και όποιος αποφασίσει να το γιορτάσει φέτος, εύχομαι να περάσει τέλεια!!!
Black Velvet Cake και το μίνι Halloween πάρτυ μας
Αφράτο και ζουμερό μαύρο cake με πλούσιο γλάσο για booo καταστάσεις
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε σκόνη (αλεύρι, σόδα, κακάο, αλάτι, ζάχαρη) και αφήνουμε στην άκρη.
Στο μίξερ ανακατεύουμε τα αυγά με το ξυνόγαλο, την βανίλια, το λάδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μαύρο χρώμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε κρατήσει στο μπολ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάζουμε στη φόρμα μας. Χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης.
Ψήνουμε για περίπου 70 λεπτά μέχρι να μην βγαίνει υγρό από το κέικ όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χρώμα μεχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα. Αν το χρώμα βγει ανοικτό προσθέτουμε λίγο ακόμα χρώμα. Το βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το απλώνουμε στο cake. Από πάνω στολίζουμε με πορτοκαλί κας κας όσο ακόμα είναι ρευστό.
Σημειώσεις
Αν δεν χρησιμοποιήσετε φόρμα σιλικόνης, μην ξεχάσετε να λαδώσετε καλά τη φόρμα ψησίματος. Αρχική συνταγή εδώ.
Με την πτώση της θερμοκρασίας έρχεται και η όρεξη για πιο χορταστικά και πλούσια πρωινά! Στα πλαίσια αυτά πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις και συνταγές! Είτε αυτό αφορά ροφήματα, είτε πιάτα… πάντα ανοικτή σε νέες ιδέες!! Κάπως έτσι προέκυψε και αυτό το smoothie – ρόφημα γεμάτο ενέργεια. Να πω την αλήθεια ό,τι ρόφημα με παντζάρι είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα μου άφηνε μία στυφή γεύση. Αλλά αυτό με την προσθήκη μπανάνας μου φάνηκε πολύ καλύτερο!!! Είναι βέβαια δροσερό έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, καθώς είπαν ότι ο καιρός φτιάχνει στο τέλος της εβδομάδας!! Σας είπα ότι δεν έχει γαλακτοκομικά;
Δείτε και εσείς πώς (πανεύκολα) μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς !! Εγώ προς το παρόν παίρνω μεγάλες ρουφηξιές να αντλήσω δύναμη για το Halloween ΣΚ που έρχεται στο σπιτικό μας 🙂 😉
Δυναμωτικό Smoothie με παντζάρι
Ποσότητα: 1 με 2 ροφήματα
Δώστε στο πρωινό σας χρώμα και ενέργεια με αυτό ένα ρόφημα παντζαριού!
Το σιρόπι σφένδαμου μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι σε ίση ποσότητα. Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο γάλα της προτίμησής μας. Ευχαριστώ θερμά την εταιρεία Αγρόκηπος Χαλβατζή για την προσφορά των προϊόντων της.
Ο Οκτώβριος είναι για μένα ο μήνας που αρχίζει πλέον και πλακώνει η καθημερινή ρουτίνα για τα καλά!!! Δουλειά, διαβάσματα, δραστηριότητες, νοικοκυριό… δεν φτάνουν οι 24 ώρες πραγματικά!!! Φέτος προσπαθώ να τρώμε (σχεδόν) καθημερινά σπιτικό φαγητό και μέχρι τώρα καλά τα έχω πάει!!! Αυτό σημαίνει ότι το ΣΚ έχει εντατικό μαγείρεμα και ψήσιμο ώστε να καλύψω τις ημέρες που επιστρέφουμε πολύ αργά από τις δραστηριότητες της μικρής μας.
Και τώρα που λέμε για δραστηριότητες, η Πηνελόπη ανακάλυψε τους Μικρούς Επιστήμονες και έχει ενθουσιαστεί !!! Όποιος μένει κοντά στην Αγία Παρασκευή, ας ρίξει μια ματιά!! Πολύ όμορφος χώρος και πραγματικά ένας πρωτότυπος εμπειρικός τρόπος να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη φυσική και τη χημεία μέσα από πειράματα !!!
Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας, καταλαβαίνετε ότι για μένα το καθημερινό μαγείρεμα μου έχει δώσει έμπνευση να πειραματιστώ λίγο παραπάνω με τα υλικά μου!!! Έτσι προέκυψε το πιάτο που βλέπετε, σαν παραλλαγή του κλασικού κοτόπουλου με ρύζι. Το χρώμα στη σάλτσα μας την δίνει ο κουρκουμάς!!! Το μοσχολέμονο δένει τέλεια και δίνει φανταστικό άρωμα!!
Υ.Γ. Υπόσχομαι στο επόμενο ποστ να αλλάξουμε και πιάτο (τώρα συνειδητοποίησα ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε τρία συνεχόμενα ποστ) 😉
3 κ.σ. σισαμέλαιο (μπορείτε να αντικαταστήσετε με ό,τι λάδι θέλετε)
250ml γάλα καρύδας
170γρ ρύζι μακρύκοκκο jasmine
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου (ή μία σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη)
½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
1 μοσχολέμονο (lime)
αλάτι
Οδηγίες
Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου στη μέση ώστε να μπορέσουν να ψηθούν πιο έυκολα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, ρίχνουμε το σισαμέλαιο και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα στήθη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και ελαφρώς ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το λάδι καρύδας και χαμηλώνουμε σε μεσαία φωτιά.
Ρίχνουμε τη σκόνη σκόρδου, τον κουρκουμά, το χυμό από το μοσχολέμονο και αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για είκοσι λεπτά.
Εν τω μεταξύ βράζουμε το ρύζι για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία βάζοντας τη διπλάσια ποσότητα από νερό. Για αναλυτικές οδηγίες, δείτε εδώ.