post

Το δικό μου σουφλέ μακαρονιών- My version of pasta souffle

 

 

 

Καταρχήν να ενημερώσω ότι δεν πρόκειται για αυθεντική συνταγή σουφλέ. Είναι ουσιαστικά μακαρόνια φούρνου τα οποία απλά αποκαλώ έτσι από συνήθεια. Είναι η πρώτη συνταγή που έμαθα να μαγειρεύω και είναι και αυτή που με έχει ξελασπώσει σε άπειρους μπουφέδες, τραπεζώματα έκτακτα και μη.

Το δικό μου σουφλέ μακαρονιών
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1 1/2 (750γρ) πακέτο πένες (penne rigati)
  2. 300γρ καπνιστό μπέικον
  3. 300γρ τριμμένη μοτσαρέλα
  4. 100γρ reggato
  5. 1 κονσέρβα μανιτάρια
  6. 500ml κρέμα γάλακτος
  7. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  8. 1 σκελίδα σκόρδου
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου αέρα ή 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω - κάτω.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό λίγο πάνω από το μισό.
  3. Αφού ξεκινήσει να βράζει αλατίζουμε το νερό ανάλογα με τα γούστα μας.
  4. Ρίχνουμε τις πένες και βράζουμε 2 με 3 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού της συσκευασίας.
  5. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο πολτοποιημένο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπέικον.
  7. Χαμηλώνουμε το μάτι σε μεσαία ένταση και σωτάρουμε όλα τα υλικά μαζί.
  8. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα αδειάζουμε στο πυρέξ.
  9. Ρίχνουμε τα μανιτάρια με το μπέικον και το τυρί και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού στο πυρέξ. Απλώνουμε τυρί στο πάνω μέρους των μακαρονιών και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε στο φούρνο για 15 με 20 λεπτά ώστε να κάνει μία όμορφη κρούστα.
Σημειώσεις
  1. Στο νερό βρασμού των μακαρονιών μπορούμε να προσθέσουμε ζωμό λαχανικών (συνήθως χρησιμοποιώ αυτόν). Μπορούμε (πριν προσθέσουμε το μπέικον) να σβήσουμε τα μανιτάρια με μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί. Στην περίπτωση αυτή θα αφήσουμε να εξατμιστεί το κρασί πριν προσθέσουμε το μπέικον. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο κίτρινο τυρί μας αρέσει ή συνδυασμό αυτών. Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μανιτάρια, απλά το αποφεύγω γιατί προσθέτει χρόνο μαγειρέματος. Αντί για πένες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βίδες. Όλα τα παραπάνω τα έχω δοκιμάσει και είναι εξίσου νόστιμα.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
post

Fudge Πραλίνας με 2 υλικά – 2 ingredients Hazelnut Fudge

 

 

 
 
Καλή Χρονιά σε όλους !

Η πρώτη ανάρτηση του έτους είναι ένα πανεύκολο γλυκάκι που λιώνει στο στόμα. Δεν θα πω ψέματα, πρόκειται για θερμιδικές βόμβες, αλλά ακόμα έχουμε τις δικαιολογίες των γιορτών σωστά;

 
Fudge Πραλίνας με 2 υλικά - 2 ingredients Hazelnut Fudge
Ποσότητα 30
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  2. 1 συσκευασία πραλίνα φουντουκιού 400γρ (χρησιμοποίησα Nutella)
Οδηγίες
  1. Στο τάπερ απλώνουμε την λαδόκολλα ώστε να υπερκαλύψει και τα τοιχώματα.
  2. Σε μεσαία φωτιά βάζουμε στην κατσαρόλα το ζαχαρούχο με την πραλίνα φουντουκιού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ώτου γίνει ένα ενιαίο ημίρευστο μίγμα.
  3. Ρίχνουμε το μίγμα στο τάπερ μας και το ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.
  4. Τυλίγουμε με την λαδόκολλα την επιφάνεια να γίνει ένα πακετάκι.
  5. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Το αφήνουμε αρκετές ώρες, κατά προτίμηση ένα ολόκληρο βράδυ.
  6. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε την λαδόκολλα από το σκεύος μας και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  7. Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο.
O εξοπλισμός που θα χρειστούμε
  1. κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους
  2. ξύλινη κουτάλα
  3. λαδόκολλα
  4. τάπερ ή άλλο τετράγωνο σκεύος (χρησιμοποίησα τάπερ 17 x 17εκ)
  5. σπάτουλα
  6. κοφτερό μαχαίρι
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
 
 
Η ανάρτηση αυτή συμμετέχει επίσης: Mama’s & Papa’s
post

Εορταστικά ζελαδάκια σαμπάνιας – Champage Jellos Recipe

 

 

 

 

 

 

Στην τελευταία ανάρτηση της χρονιάς ήθελα να σας δείξω ένα αλκοολούχο κέρασμα που με μία δύο πινελιές μπορεί να γίνει άκρως εορταστικό. Το χάζευα για καιρό στο γνωστό pinterest και είπα να το δοκιμάσω. 

Εορταστικά ζελαδάκια σαμπάνιας - Champage Jellos Recipe
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1 γκαζόζα 330ml
  2. 1 μπουκαλάκι αφρώδους οίνου 200ml
  3. 1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη ( 25γρ) ( χρησιμοποίησα αυτήν)
  4. 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  5. διακοσμητικά κας κας χριστουγεννιάτικα (τα πήρα από εδώ )
Οδηγίες
  1. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να λιώσει καλά η ζελατίνη.
  2. Όταν έχουμε ένα ενιαία μίγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα ώστε να μην έχει αφρό το μίγμα μας.
  3. Χύνουμε το περιεχόμενο σε ένα τετράγωνο σκεύος ( χρησιμοποίησα ένα τάπερ 17 x 17 εκ) και αφού κρυώσει λίγο το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
  4. Σε ένα μπωλ βάζουμε τα διακοσμητικά κας κας.
  5. Για να κόψουμε σε κομμάτια, βάζουμε λίγο ζεστό νερό περιμετρικά του τάπερ και με ένα μαχαίρι, κόβουμε σε τετράγωνες μπουκίτσες.
  6. Αφήνουμε και πάλι λίγο στο ψυγείο να ξαναπαγώσουν (κανένα δεκάλεπτο).
  7. Αφαιρούμε ένα ένα τα κομμάτια από το τάπερ και βουτάμε την μία πλευρά στα διακοσμητικά μας.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
 
 
 

 

Εύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να φέρει σε όλους μας υγεία και ευτυχία !! 
post

Η Lemon Pie της κουρασμένης οικοδέσποινας – Last Minute Lemon Pie Recipe

 

 

 

Το επιδόρπιο του φετινού χριστουγεννιάτικου οικογενειακού μας γεύματος ήταν lemon pie. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά. Ο συνδυασμός του βουτυρένιου μπισκότου με το ξινό και το γλυκό είναι ό,τι αναζητώ σε ένα επιδόρπιο (εντάξει μετά τη σοκολάτα). Ψάχνοντας για συνταγές βρήκα πολλές και ανακάλυψα ότι είναι λίγο μπελαλίδικο στην παρασκευή του. Λόγω έλλειψης χρόνου και πηγαίνοντας μία βόλτα στα Marks & Spencer στην Ερμού για δώρα, ανακάλυψα στα είδη τροφίμων έτοιμη κρέμα λεμόνι. Σώθηκα σκέφτηκα. Η συνταγή μου είχε ήδη διαμορφωθεί στο μυαλό μου.

 

Last Minute Lemon Pie Recipe
Σερβίρει 8
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 250 γρ μαλακό αλεύρι
  2. 125γρ βούτυρο ( σε θερμοκρασία δωματίου)
  3. 2 κ.σ. ζάχαρη
  4. 1 κ.γ. αλάτι
  5. 75 γρ νερό
  6. 1 βαζάκι έτοιμη κρέμα λεμόνι
  7. ασπράδια από 4 φρέσκα βιολογικά αυγά
  8. 100 γρ ζάχαρη
  9. 3 σταγόνες χυμό λεμόνι
Οδηγίες
  1. Ξεκινάμε με το μπισκότο. Στο μίξερ με το εξάρτημα γάντζος, ανακατατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, δυναμώνοντας την ταχύτητα του μίξερ.
  3. Όταν το μίγμα μας γίνει μία ενιαία ζύμη, το κάνουμε μία μπαλίτσα, το τυλίγουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για κανένα εικοσάλεπτο.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  5. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λίγο πιο μεγάλο από τη διάμετρο της φόρμας μας.
  6. Την απλώνουμε στη φόρμα, γεμίζοντας τα τοιχώματα με τυχόν περισσεύματα στο ύψος της ζύμης. Τρυπάμε με ένα πηρούνι πολύ καλά όλη την επιφάνεια (για να μην φουσκώσει) και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  7. Βγάζουμε το μπισκότο από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  8. Ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε την κρέμα λεμόνι προσπαθώντας να έχει ένα ενιαίο στρώμα στην τάρτα μας.
  9. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε μία ώρα να παγώσει.
  10. Στο μίξερ μας προσθέτουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη και τις σταγόνες λεμόνι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα. Η μαρέγκα μας είναι έτοιμη όταν το μίγμα παραμένει στον αναδευτήρα του μίξερ όταν το σηκώνουμε από το μπωλ.
  11. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και με μία σπάτουλα απλώνουμε την μαρέγκα ομοιόμορφα πάνω στην κρέμα λεμόνι.
  12. Με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού κάνουμε μύτες επάνω στην μαρέγκα.
  13. Με το φλόγιστρο καψαλίζουμε τις άκρες της μαρέγκας.
  14. Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες πριν την σερβίρουμε. Εάν δεν έχουμε φλόγιστρο, ψήνουμε για λίγο στο φούρνο μας στην ίδια θερμοκρασία με την τάρτα μέχρι να πάρουν χρώμα οι κορυφές της μαρέγκας.
Σημειώσεις
  1. Εφόσον δεν είμαστε 100% σίγουροι για τα αυγά μας καλό θα είναι να τα αποστειρώσουμε πριν κάνουμε την μαρέγκα.
  2. Εάν δεν έχουμε φλόγιστρο, ψήνουμε για λίγο στο φούρνο μας στην ίδια θερμοκρασία με την τάρτα μέχρι να πάρουν χρώμα οι κορυφές της μαρέγκας.
  3. Έτοιμη κρέμα λεμόνι μπορούμε να βρούμε και σε μεγάλα super market - ψάχνουμε για την επιγραφή "lemon curd"
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

 

 

post

Το Οικογενειακό μας Χριστουγεννιάτικο Γεύμα – Our Family Christmas Meal

 

 

 

 


 



 
 
 

 

Τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά μου συνηθίζουμε να μαζευόμαστε στο δικό μου σπίτι για το καθιερωμένο οικογενειακό μας μεσημεριανό γεύμα. Οι δικοί μου, όπως καταλαβαίνετε, είναι οι επίσημοι δοκιμαστές μου. Τους έχω τρελάνει, δεύτερη φορά το ίδιο φαγητό δεν έχουν δοκιμάσει. Έτσι λοιπόν και φέτος, τα φαγητά ήταν διαφορετικά από ό,τι τους έχω φτιάξει έως σήμερα. Πάντως κρατάω μία αναμενόμενη γκάμα πιάτων κάθε φορά: ένα πιάτο κρεατικό, ένα με δύο συνοδευτικά, σαλάτα και σούπα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πάντα πλέκουν το εγκώμιο της εκάστοτε σούπας που δοκιμάζουν, μάλλον γιατί είναι το πρώτο πιάτο που γεύονται.

Το μενού μας λοιπόν είχε τα εξής καλούδια :

Σούπα με καρότα & μπύρα (η συνταγή είναι από το blog the one with all the tastes. Στη δική μου εκτέλεση της συνταγής αντικατέστησα το cheddar με reggato). 


Τάρτα με μανιτάρια πορτομπέλο και τυρί κρέμα


Πατάτες baby με καπνιστό ψαρονέφρι, σύκα και μπαλσάμικο


Πατάτες baby με sour cream και δυόσμο


Γεμιστό χοιρινό ρολό στη γάστρα με κόκκινο κρασί 


Σαλάτα πράσινη με τοματίνια και λεμονάτη βινεγκρέτ 


Lemon Pie

 



Ακολουθούν οι συνταγές των χριστουγεννιάτικων φαγητών μας. Για την lemon pie θα ακολουθήσει χωριστή ανάρτηση:

 

Γεμιστό χοιρινό ρολό στη γάστρα με κόκκινο κρασί
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1 χοιρινό ρολό γεμιστό 2kg
  2. 750ml κόκκινο ξηρό κρασί
  3. 1 πορτοκάλι
  4. 1/2 μήλο τριμμένο με την φλούδα του
  5. 500ml νερό
  6. 1 ζωμός κρέατος
  7. 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  8. 1 κ.σ. εστραγκόν
  9. 1 κ.σ. θυμάρι
  10. 4 κόκκοι μπαχάρι
  11. 3 σκελίδες σκόρδου
  12. 3 δαφνόφυλλα
  13. 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα στα 4.
  14. αλάτι
  15. 2κ.σ. ελαιόλαδο
  16. 1.κ.σ. βούτυρο
Οδηγίες
  1. Σε μία κατσαρόλα που χωράει το ρολό (χρησιμοποίησα γάστρα), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το ρολό σε όλες τις μεριές του μέχρι να ροδίσει λίγο.
  2. Το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ξανά το ρολό, το νερό, το ζωμό, το τριμμένο μήλο, το σκόρδο, τα πορτοκάλια, όλα τα μυρωδικά και αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου.
  5. Στο μέσο του μαγειρέματος γυρνάμε το ρολό από την άλλη πλευρά του για να ψηθεί ομοιόμορφα. Στο τέλος αφού το αφαιρέσουμε από τη γάστρα, ρίχνουμε 1 κ.σ. κρύο βούτυρο και δυναμώνουμε τη φωτιά να δέσει και άλλο η σάλτσα μας.
  6. Σουρώνουμε τη σάλτσα μας και είτε τη βάζουμε σε διαφορετικό μπωλ για το κρέας μας ή μπορούμε να την περιχύσουμε.
  7. Καλύτερα να περιμένουμε ένα δεκάλεπτο ώστε το ρολό να κρυώσει λίγο για να κόβεται καλύτερα.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Τάρτα με μανιτάρια πορτομπέλο
Σερβίρει 8
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  2. 300γρ μαλακό αλεύρι
  3. 1.κ.γ. αλάτι
  4. 100 γρ νερό
  5. 500γρ μανιτάρια πορτομπέλο
  6. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  7. 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένο
  8. αλάτι
  9. πιπέρι
  10. 200 γρ τυρί κρέμα
  11. 3 αυγά
Οδηγίες
  1. Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Στο τέλος θα δούμε ότι η ζύμη ξεκολλά από τα τοιχώματα.
  3. Την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στος 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  5. Βάζουμε τη ζύμη μας ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε στρογγυλά το φύλλο μας λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα μας.
  6. Την απλώνουμε στη φόρμα μας (χρησιμοποίησα σιλικόνης, σε διαφορετική περίπτωση την αλείφουμε με βούτυρο) και γεμίζουμε τις άκρες της με ό,τι ζύμη εξέχει.
  7. Βάζουμε από πάνω τους τη μία από τις λαδόκολλες και βάρος ( ωμά φασόλια ή ρεβύθια) ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
  8. Την ψήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση (κανένα δεκάλεπτο).
  9. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια (τα οποία έχουμε κόψει σε φέτες) με το σκόρδο.
  10. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μία άκρη.
  11. Σε ένα μπωλ βάζουμε το τυρί κρέμα και προσθέτουμε αλάτι ( αν δεν είναι το ίδιο αλατισμένο) και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
  12. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε στην άκρη.
  13. Βγάζουμε από το φούρνο την τάρτα. αφαιρούμε το βάρος και τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια.
  14. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τη γέμιση.
  15. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  16. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ένα πεντάλεπτο πριν την ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις
  1. χρησιμοποίησα μία ταρτιέρα σιλικόνης διαμέτρου 28εκ
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα συνοδευτικό σερβιρισμένο με 2 τρόπους ώστε να εμπλουτίσουμε την ποικιλία των φαγητών μας χωρίς όμως τον διπλό κόπο. Έτσι λοιπόν πήρα ένα διχτάκι πατάτες baby, τις έκοψα στη μέση, τις έβρασα σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τις σούρωσα και τις χώρισα στη μέση. Στις μισές χρησιμοποίησα αυτή την εξαιρετική συνταγή από το blog sunday spoon. Στην δική μου εκδοχή αντικατέστησα το μπέικον με καπνιστό ψαρονέφρι το οποίο και προμηθεύτηκα από το wine story. Τις άλλες μισές τις περιέχυσα με sour cream sauce της οποίας ακολουθεί συνταγή:

πατάτες baby με sour cream & δυόσμο
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 500γρ πατάτες baby
  2. 100γρ ξινόγαλα
  3. 200γρ στραγγιστό γιαούρτι
  4. 1. κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
  5. αλάτι
Οδηγίες
  1. Πλένουμε τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και τις κόβουμε στα 2.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου είκοσι λεπτά σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι.
  3. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στη συνέχεια παρασκευάζουμε τη σως. Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το ξινόγαλα με το γιαούρτι, τον δυόσμο και αλατίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας.
  5. Προσθέτουμε στο μπωλ και τις βρασμένες πατάτες και με πολύ απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με τη σως ώστε να πάει σε όλες τις πατάτες.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Σαλάτα πράσινη με κρουτόν αστεράκια, τοματίνια και ξηρούς καρπούς & βινεγκρέτ λεμονιού
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1/2 μαρούλι
  2. 1 σαλάτα
  3. 1 πράσινη λόλα
  4. 20 τοματίνια ποικιλία
  5. μία συσκευασία κουκουνάρι
  6. 1/2 κούπα καρύδια
  7. 5 φέτες ψωμί του τοστ
  8. αλάτι
  9. 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο με εκχύλισμα λεμόνι
  10. 1 κ.σ. μέλι
  11. 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
Οδηγίες
  1. Ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Μπορείτε να δείτε εδώ τον τρόπο παρασκευής τους.
  2. Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τη σαλάτα, το μαρούλι και τη λόλα.
  3. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια σε ένα μπωλ.
  4. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  5. Σε μία μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, βάζουμε ένα ποτήρι διαφανές στο κέντρο της και απλώνουμε γύρω γύρω τα σαλατικά μας.
  6. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τους ξηρούς καρπούς και τα τοματίνια.
  7. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ με το μίξερ του φραπέ.
  8. Την αδειάζουμε προσεκτικά στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει στο κέντρο της πιατέλας και στολίζουμε γύρω γύρω τα κρουτόν αστεράκια.
  9. Με τον τρόπο αυτόν η σαλάτα μας μοιάζει με στεφάνι.
  10. Για να την σερβίρουμε απλώνουμε τη σως σε όλη μας τη σαλάτα.
Σημειώσεις
  1. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε τσιμπίδα για το σερβίρισμά της ώστε να είναι εύκολο να την βάλουν οι καλεσμένοι μας στο πιάτο τους.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

Ο μπουφές μας ολοκληρώθηκε. Είναι τόση μεγάλη ευχαρίστηση να μαγειρεύεις για τους ανθρώπους που αγαπάς. Και του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία!
 

Καλές Γιορτές σε όλους!

Η ανάρτηση αυτή συμμετέχει επίσης: LolMomsWorld

post

Οργανώνοντας ένα εορταστικό κυριακάτικο τραπέζι – Sunday holiday meal

 






 

 

Οι μέρες που διανύουμε είναι άμεσα συνδεδεμένες με ωραίες γεύσεις, τραπεζώματα και συναντήσεις με συγγενείς και φίλους. Την Κυριακή που μας πέρασε με την ευκαιρία των επερχόμενων εορτών, βρήκα την ευκαιρία να μαζέψω (τους δύο από) τους κουμπάρους μας με τις οικογένειές τους, να πιούμε τον καφέ μας και να φάμε όλοι μαζί. Αμφότεροι οι κουμπάροι μου είναι καλοφαγάδες και -δη- κρεατοφάγοι, οπότε η επιλογή του menu δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Το γεύμα μας λοιπόν περιελάμβανε:

Σαλάτα πράσινη με ξηρούς καρπούς & ρόδι

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και ξηρούς καρπούς
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1 μεγάλο μαρούλι
  2. 1 συσκευασία σπόρους ροδιού
  3. 1 κούπα από ανάλατους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας
  4. (χρησιμοποίησα φυστίκια αιγίνης και αμύγδαλα)
  5. 3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα fuantre
  6. 4 φέτες ψωμί του τοστ.
  7. 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  8. 2 κ.σ. ξύδι με lingonberry
  9. αλάτι
Οδηγίες
  1. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το μαρούλι.
  2. Με ένα, μικρού μεγέθους, κουπ πατ σε σχήμα αστεριού κόβουμε το ψωμί του τοστ.
  3. Τα βάζουμε σε ένα μπωλ, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη και τα αλατίζουμε.
  4. Τα βάζουμε απλωτά σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σε μία μεγάλη σαλατιέρα, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το μαρούλι, προσθέτουμε το ρόδι και τους ξηρούς καρπούς.
  6. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και αφού έχουμε ρίξει αλάτι στη σαλάτα, περιχύνουμε με το dressing.
  7. Στο τέλος προσθέτουμε τα κρουτόν αστεράκια.
Σημειώσεις
  1. Η ιδέα για τα αστεράκια κρουτόν είναι από εδώ
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/



Τάρτα με philadelphia, τοματίνια & προσούτο

Η συνταγή είναι της Ερμιόνης με το εκπληκτικό blog της the one with all the tastes. Στη δική μου εκδοχή αντί για ανθότυρο χρησιμοποίησα τυρί κρέμα philadelphia και δεν πρόσθεσα το μπαλσάμικο και την παρμεζάνα από πάνω. Η παρασκευή της ζύμης είναι πανεύκολη και η γεύση της απίστευτα ντελικάτη. Στη φωτογραφία άνωθεν δεν είχα βάλει ακόμα το προσούτο.



Χοιρινό μπούτι με μέλι και πορτοκάλι

H συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου. Η γυναίκα αυτή σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη. Ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες της στο ψήσιμο και στα υλικά. Η δική μου προσθήκη ήταν στα μυρωδικά που πρόσθεσα το αγαπημένο μου εστραγκόν και λίγο θυμάρι. Το κρέας βγήκε πάρα πολύ νόστιμο. Βέβαια το καλύτερο ήταν η σάλτσα που το συμπλήρωνε τέλεια.


Πατάτες φούρνου baby 



Μους με μύρτιλα &  λευκή σοκολάτα 

Μους με μύρτιλα & λευκή σοκολάτα
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 2 κεσεδάκια γιαούρτι μύρτιλο (των 170γρ) σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποίησα Φάγε Fruyo 2 %)
  2. 2 συσκευασίες λευκής σοκολάτας κουβερτούρας (400γρ)
  3. 2 φακελάκια σκόνη ζελατίνα ή 6 φύλλα ζελατίνας
  4. 700ml κρέμα γάλακτος
  5. ένα μικρό μπωλ διάφορα φρούτα του δάσους ( για γαρνιτούρα)
Οδηγίες
  1. Εάν χρησιμοποιήσουμε φύλλα ζελατίνας τα βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό να μαλακώσουν.
  2. Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουλα τα 400ml από την κρέμα γάλακτος να βράσει.
  3. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε σε κομμάτια την σοκολάτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η σοκολάτα.
  4. Βάζουμε τη σκόνη ζελατίνη ή τα μουλιασμένα φύλλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν όλα τα σβολάκια και γίνει ένα ενιαία μίγμα.
  5. Βγάζουμε από το μάτι.
  6. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 300ml της κρέμας γάλακτος να γίνει παχύρευστη.
  7. Προσθέτουμε στο μίγμα τα γιαούρτια και ανακατεύουμε καλά.
  8. Στο τέλος βάζουμε και την παχύρευστη κρέμα γάλακτος και μοιράζουμε σε 3 ποτήρια ή μπωλάκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
  9. Στο δικό μας ψυγείο χρειάστηκε 4 ώρες για να παγώσουν με πάγωμα express.
  10. Για γαρνιτούρα ξεπάγωσα φρούτα του δάσους τα οποία ανακάτεψα με 2 κ.σ. ζάχαρη και τα έβαλα στα μπωλάκια λίγο πριν τα σερβίρω.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Μπορεί να φαίνονται πολλά τα φαγητά για να τα καταφέρει ένα άτομο σε ένα πρωινό αλλά πραγματικά δεν είναι (εφόσον βέβαια έχεις τη συζυγική υποστήριξη να κρατάει σε απόσταση την τρίχρονη wannabe βοηθό). Έτσι λοιπόν με το που ξύπνησα, έβγαλα από το ψυγείο το κρέας ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου όπως έλεγε η συνταγή. Εν τω μεταξύ, έφτιαξα το γλυκό μου. Θα μπορούσα βέβαια να το έχω κάνει από την προηγούμενη, αλλά δεν προλάβαινα. Μόλις το γλυκό μου μπήκε στο ψυγείο να παγώσει, προθέρμανα το φούρνο για το κρεατάκι. Έπλυνα τα φύλλα μαρουλιού και έκοψα με το αστεράκι- κουπάτ τα κρουτόν. Αφού έβαλα το κρέας στο φούρνο με τα μυρωδικά του, έπλυνα τις πατατούλες να είναι έτοιμες για ψήσιμο και ετοίμασα τη ζύμη για την τάρτα στο μίξερ. Ενώ περίμενα να ψηθεί το κυρίως μας γεύμα, ετοίμασα την γέμιση της τάρτας και έκοψα την σαλάτα στη σαλατιέρα μας ( χωρίς να αλατίσω και να περιχύσω με dressing). Τελευταία έψησα τα κρουτόν και την τάρτα μου.  

Σας μπέρδεψα ε;  Απλώς θέλω να πω ότι με λίγο συντονισμό, προλαβαίνουμε χωρίς τόσο μεγάλο κόπο να φτιάξουμε ένα γεύμα πέντε πιάτων για τους καλεσμένους μας.

 Γλυκιά η κούραση των εορτών, ειδικά όταν το σπίτι σου γεμίζει με κόσμο, χαρούμενες φωνές και την αγάπη των δικών σου ανθρώπων.

post

Κουραμπιέδες my way – Greek Traditional Sweets

 

 

 

 

Εάν θα έπρεπε να διαλέξω από τα γλυκά των εορτών διαλέγω χωρίς δισταγμό τους κουραμπιέδες. Σας παρουσιάζω λοιπόν την δική μου εκδοχή για κουραμπιέδες βασισμένη στις δοκιμές μου και στα γούστα μου φυσικά. 

Κουραμπιέδες my way
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  2. 150γρ βούτυρο Lurpak ή President σε θερμοκρασία δωματίου
  3. 60γρ ζάχαρη άχνη & επιπλέον για το πασπάλισμα
  4. 80γρ αμύγδαλα αποφλοιωμένα και ανάλατα
  5. 1/4 κ.γ. baking powder
  6. 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Οδηγίες
  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για τουλάχιστον 20 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Θέλουμε να αφρατέψει πολύ το μίγμα μας.
  2. Στο μούλτι χτυπάμε τα αμύγδαλα όχι πολύ γιατί τα θέλουμε χοντροκομμένα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας ή τη βανιλίνη στο μίξερ.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  5. Χαμηλώνουμε σε μεσαία ταχύτητα το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το baking powder αφού τα έχουμε κοσκινίσει.
  6. Προσθέτουμε τα χονδροκομμένα αμύγδαλα και χτυπάμε άλλα 5 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα να ενωθούν όλα τα υλικά. Αν αρχίζει λίγο να τρίβεται το μίγμα μας δεν τρομάζουμε.
  7. Κλείνουμε το μίξερ, βγάζουμε τα δακτυλίδια μας ( ή βάζουμε γάντια) και πλάθουμε τη ζύμη μας σε μικρά στρογγυλά μπισκοτάκια- μπουκίτσες.
  8. Τα ψήνουμε μέγιστο 12 λεπτά ίσα ίσα να ροδίσουν πολύ ελαφρά.
  9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα αφήνουμε ένα δεκάλεπτο να κρυώσουν.
  10. Σε ένα μπολ βάζουμε την επιπλέον ζάχαρη άχνη και τους χλιαρούς κουραμπιέδες και με απαλές κινήσεις τους ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάει παντού η ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις
  1. Τα υλικά επαρκούν για ένα ταψί φούρνου & κάτι σε μέγεθος μπουκιάς
Τα "δικά"μου μυστικά για τους κουραμπιέδες
  1. Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο Lurpak. Χρησιμοποιώ μόνο εσάνς βανίλιας και όχι βανιλλίνη γιατί δίνει πιο έντονο άρωμα. Τα αμύγδαλα δεν τα καβουρδίζω τα αφήνω ωμά γιατί έχουν πιο διακριτική γεύση και αναδεικνύεται το άρωμα του βούτυρου και της βανίλιας. Και φυσικά χτυπάμε πολλή ώρα σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο για να κάνουμε αφράτα κουραμπιεδάκια.
  2. Ο εξοπλισμός: μίξερ, μούλτι
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

 

post

Μπιφτεκάκια διαιτητικά με καπνιστή πάπρικα- Light burgers with smocked paprika

 

Περίεργη η εβδομάδα που διανύουμε… Ό,τι σχεδιάζω δεν βγαίνει , δώρα δεν έχω προλάβει να αγοράσω…το αποκορύφωμα: η Πηνελόπη μου είναι άρρωστη με πυρετό. Δεν πτοούμαστε όμως είναι μόλις 7 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα! 

Τις ημέρες λοιπόν που έρχονται θα έχουμε πολλά τραπέζια, γλυκά και φαγητά.. φυσιολογικό. Γι᾽αυτό προτείνω αυτό το διαιτητικό φαγάκι το οποίο έχει και την τσαχπινιά του μέσα στην απλότητά του. 

 

 

Μπιφτεκάκια διαιτητικά με καπνιστή πάπρικα- Light burgers with smocked paprika
Σερβίρει 4
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 500γρ άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς (ξεπαγωμένος)
  2. 2 κ.σ. λάδι (εγώ χρησιμοποίησα σησαμέλαιο)
  3. 1 κ.γ. θυμάρι
  4. 1/4 κούπας τριμμένη φρυγανιά
  5. 1 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  6. αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας με τον κιμά.
  2. Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας στο μέγεθος που θέλουμε. Προτείνω να μην τα κάνετε πολύ παχουλά ώστε να ψηθούν πιο εύκολα και γρήγορα.
  3. Μπορούμε να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο να σταθεί με τα υλικά. Εγώ τα έψησα απευθείας γιατί δεν είχα το χρόνο.
  4. Σε δυνατή φωτιά βάζουμε στην γκριλιέρα μας τα μπιφτεκάκια μας απλωτά.
  5. Μόλις τα ακούσουμε να τσιρτσιρίζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν περίπου 4 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος τους ).
Σημειώσεις
  1. εξοπλισμός : γκριλιέρα ( κατά προτίμηση κεραμική)
  2. Με τις ανωτέρω ποσότητες τα έψησα σε 2 δόσεις πλάθοντας μικρά μπιφτεκάκια. Εφόσον η γκριλιέρα σας είναι κεραμική δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου λάδι οπότε γίνονται ακόμα πιο light. Έχουν έντονη γεύση κρέατος και δίνουν την αίσθηση του γκριλ ενώ τα έχουμε κάνει στο μάτι της κουζίνα μας γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε να τα σερβίρετε με μία πράσινη σαλάτα εποχής ή με κομμένα αγγουράκια ( τα αγαπημένα μας οικογενειακώς).
  3. Τιp: η γκριλιέρα μας θα καθαρίσει πανεύκολα εφόσον αμέσως μόλις τελειώσουμε, της βάλουμε λίγο ζεστό ( από τον βραστήρα) νερό. Καλό είναι να την αφήσουμε με το νερό επάνω στο ζεστό μάτι να κρυώσει εντελώς. Έτσι αποφεύγουμε να σκευρώσει το σκεύος μας.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Καλή μας όρεξη χωρίς ενοχές!