Τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά μου συνηθίζουμε να μαζευόμαστε στο δικό μου σπίτι για το καθιερωμένο οικογενειακό μας μεσημεριανό γεύμα. Οι δικοί μου, όπως καταλαβαίνετε, είναι οι επίσημοι δοκιμαστές μου. Τους έχω τρελάνει, δεύτερη φορά το ίδιο φαγητό δεν έχουν δοκιμάσει. Έτσι λοιπόν και φέτος, τα φαγητά ήταν διαφορετικά από ό,τι τους έχω φτιάξει έως σήμερα. Πάντως κρατάω μία αναμενόμενη γκάμα πιάτων κάθε φορά: ένα πιάτο κρεατικό, ένα με δύο συνοδευτικά, σαλάτα και σούπα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πάντα πλέκουν το εγκώμιο της εκάστοτε σούπας που δοκιμάζουν, μάλλον γιατί είναι το πρώτο πιάτο που γεύονται.
Το μενού μας λοιπόν είχε τα εξής καλούδια :
Σούπα με καρότα & μπύρα (η συνταγή είναι από το blog the one with all the tastes. Στη δική μου εκτέλεση της συνταγής αντικατέστησα το cheddar με reggato).
Τάρτα με μανιτάρια πορτομπέλο και τυρί κρέμα
Πατάτες baby με καπνιστό ψαρονέφρι, σύκα και μπαλσάμικο
Πατάτες baby με sour cream και δυόσμο
Γεμιστό χοιρινό ρολό στη γάστρα με κόκκινο κρασί
Σαλάτα πράσινη με τοματίνια και λεμονάτη βινεγκρέτ
Lemon Pie
Ακολουθούν οι συνταγές των χριστουγεννιάτικων φαγητών μας. Για την lemon pie θα ακολουθήσει χωριστή ανάρτηση:
Γεμιστό χοιρινό ρολό στη γάστρα με κόκκινο κρασί
2015-09-25 22:05:25
Σερβίρει 6
- 1 χοιρινό ρολό γεμιστό 2kg
- 750ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 πορτοκάλι
- 1/2 μήλο τριμμένο με την φλούδα του
- 500ml νερό
- 1 ζωμός κρέατος
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. εστραγκόν
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 3 δαφνόφυλλα
- 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα στα 4.
- αλάτι
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- 1.κ.σ. βούτυρο
- Σε μία κατσαρόλα που χωράει το ρολό (χρησιμοποίησα γάστρα), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το ρολό σε όλες τις μεριές του μέχρι να ροδίσει λίγο.
- Το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ξανά το ρολό, το νερό, το ζωμό, το τριμμένο μήλο, το σκόρδο, τα πορτοκάλια, όλα τα μυρωδικά και αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου.
- Στο μέσο του μαγειρέματος γυρνάμε το ρολό από την άλλη πλευρά του για να ψηθεί ομοιόμορφα. Στο τέλος αφού το αφαιρέσουμε από τη γάστρα, ρίχνουμε 1 κ.σ. κρύο βούτυρο και δυναμώνουμε τη φωτιά να δέσει και άλλο η σάλτσα μας.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα μας και είτε τη βάζουμε σε διαφορετικό μπωλ για το κρέας μας ή μπορούμε να την περιχύσουμε.
- Καλύτερα να περιμένουμε ένα δεκάλεπτο ώστε το ρολό να κρυώσει λίγο για να κόβεται καλύτερα.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Τάρτα με μανιτάρια πορτομπέλο
2015-09-25 22:12:48
Σερβίρει 8
- 150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 300γρ μαλακό αλεύρι
- 1.κ.γ. αλάτι
- 100 γρ νερό
- 500γρ μανιτάρια πορτομπέλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ τυρί κρέμα
- 3 αυγά
- Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Στο τέλος θα δούμε ότι η ζύμη ξεκολλά από τα τοιχώματα.
- Την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στος 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Βάζουμε τη ζύμη μας ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε στρογγυλά το φύλλο μας λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα μας.
- Την απλώνουμε στη φόρμα μας (χρησιμοποίησα σιλικόνης, σε διαφορετική περίπτωση την αλείφουμε με βούτυρο) και γεμίζουμε τις άκρες της με ό,τι ζύμη εξέχει.
- Βάζουμε από πάνω τους τη μία από τις λαδόκολλες και βάρος ( ωμά φασόλια ή ρεβύθια) ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
- Την ψήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση (κανένα δεκάλεπτο).
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια (τα οποία έχουμε κόψει σε φέτες) με το σκόρδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μία άκρη.
- Σε ένα μπωλ βάζουμε το τυρί κρέμα και προσθέτουμε αλάτι ( αν δεν είναι το ίδιο αλατισμένο) και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε στην άκρη.
- Βγάζουμε από το φούρνο την τάρτα. αφαιρούμε το βάρος και τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τη γέμιση.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ένα πεντάλεπτο πριν την ξεφορμάρουμε.
- χρησιμοποίησα μία ταρτιέρα σιλικόνης διαμέτρου 28εκ
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα συνοδευτικό σερβιρισμένο με 2 τρόπους ώστε να εμπλουτίσουμε την ποικιλία των φαγητών μας χωρίς όμως τον διπλό κόπο. Έτσι λοιπόν πήρα ένα διχτάκι πατάτες baby, τις έκοψα στη μέση, τις έβρασα σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τις σούρωσα και τις χώρισα στη μέση. Στις μισές χρησιμοποίησα
αυτή την εξαιρετική συνταγή από το blog sunday spoon. Στην δική μου εκδοχή αντικατέστησα το μπέικον με καπνιστό ψαρονέφρι το οποίο και προμηθεύτηκα από το
wine story. Τις άλλες μισές τις περιέχυσα με sour cream sauce της οποίας ακολουθεί συνταγή:
πατάτες baby με sour cream & δυόσμο
2015-09-25 22:20:21
Σερβίρει 6
- 500γρ πατάτες baby
- 100γρ ξινόγαλα
- 200γρ στραγγιστό γιαούρτι
- 1. κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
- αλάτι
- Πλένουμε τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και τις κόβουμε στα 2.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου είκοσι λεπτά σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι.
- Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια παρασκευάζουμε τη σως. Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το ξινόγαλα με το γιαούρτι, τον δυόσμο και αλατίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας.
- Προσθέτουμε στο μπωλ και τις βρασμένες πατάτες και με πολύ απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με τη σως ώστε να πάει σε όλες τις πατάτες.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Σαλάτα πράσινη με κρουτόν αστεράκια, τοματίνια και ξηρούς καρπούς & βινεγκρέτ λεμονιού
2015-09-25 22:25:40
Σερβίρει 6
- 1/2 μαρούλι
- 1 σαλάτα
- 1 πράσινη λόλα
- 20 τοματίνια ποικιλία
- μία συσκευασία κουκουνάρι
- 1/2 κούπα καρύδια
- 5 φέτες ψωμί του τοστ
- αλάτι
- 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο με εκχύλισμα λεμόνι
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- Ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Μπορείτε να δείτε εδώ τον τρόπο παρασκευής τους.
- Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τη σαλάτα, το μαρούλι και τη λόλα.
- Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια σε ένα μπωλ.
- Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Σε μία μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, βάζουμε ένα ποτήρι διαφανές στο κέντρο της και απλώνουμε γύρω γύρω τα σαλατικά μας.
- Προσθέτουμε τα τοματίνια, τους ξηρούς καρπούς και τα τοματίνια.
- Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ με το μίξερ του φραπέ.
- Την αδειάζουμε προσεκτικά στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει στο κέντρο της πιατέλας και στολίζουμε γύρω γύρω τα κρουτόν αστεράκια.
- Με τον τρόπο αυτόν η σαλάτα μας μοιάζει με στεφάνι.
- Για να την σερβίρουμε απλώνουμε τη σως σε όλη μας τη σαλάτα.
- Προτείνω να χρησιμοποιήσετε τσιμπίδα για το σερβίρισμά της ώστε να είναι εύκολο να την βάλουν οι καλεσμένοι μας στο πιάτο τους.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Ο μπουφές μας ολοκληρώθηκε. Είναι τόση μεγάλη ευχαρίστηση να μαγειρεύεις για τους ανθρώπους που αγαπάς. Και του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία!
Καλές Γιορτές σε όλους!
Η ανάρτηση αυτή συμμετέχει επίσης: LolMomsWorld