minced meet lasagna DSC_0059 minced meet lasagna DSC_0026 minced meet lasagna DSC_0051 minced meet lasagna DSC_0045 minced meet lasagna DSC_0048Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε κυριακάτικο φαγητό; Εμένα παστίτσιο της μαμάς, κοκκινιστό με πουρέ (επίσης της μαμάς), το σνίτσελ της νονάς μου… Σταματάω καθώς έχω πολλά και διάφορα ως τυπική foodie (κοιλιόδουλη που λένε και στο χωριό μου). 

Την Κυριακή που σκαρώσαμε το φαγητάκι που βλέπετε μείναμε στο σπίτι. Οι τρεις μας. Και αποφάσισα να φτιάξω τα λαζάνια με κιμά που μας αρέσουν πολύ. Αλλά με μία σημαντική διαφορά: θα είναι ένα φαγάκι φτιαγμένο από την αρχή. Εν ολίγοις με χειροποίητα ζυμαρικά. Να κάτι που πάλι δεν είχα επιχειρήσει να φτιάξω μόνη μου και μόλις ανακάλυψα ότι είναι απλά πανεύκολο. Αν έχεις δε και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου της Kenwood γίνεται απλά παιχνιδάκι. 

Έτσι λοιπόν κάτσαμε και φτιάξαμε το κυριακάτικο φαγάκι μας. Με την Πηνελόπη να κλέβει ζυμάρι και τον Γιάννη να παρακαλουθεί την διαδικασία και να βοηθάει (αν παρατηρήσετε καλά θα δείτε διάφορα χεράκια στο making of video που ακολουθεί). 

Την σούπερ οικογενειακή ατμόσφαιρα χάλασε βέβαια το α ωραία ψήθηκε, πάμε να φάμε…. όχι παιδιά δεν έχω φωτογραφίσει ακόμα… Έλα πεινάμε και τέτοια! Οπότε είχα πάλι πέντε ολόκληρα λεπτά να φωτογραφίσω για να σας δείξω το φαγάκι μας. Αλλά χαλάλι του. Το ευχαριστήθηκαμε. Και την επόμενη με ταπεράκι στη δουλειά. 

Κάπως έτσι λοιπόν προστέθηκε άλλο ένα φαγητό στην κυριακάτικη κατηγορία. Δοκιμάστε το και εσείς και να μου πείτε :). Μην παραλείψετε να δείτε και βίντεο στο τέλος του ποστ και να με ψηφίσετε στα Food Blog Awards του Βήμα Gourmet εδώ. Ευχαριστώ θερμά!  

Χειροποίητα λαζάνια με κιμά

Ποσότητα: 6 με 8 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1½ κούπα (316γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 100ml νερό
  • 250γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 90γρ γάλα
  • 1½ κ.γ. ελαιόλαδο
  • 400γρ κιμάς (χρησιμοποίησα ανάμικτο)
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. εστραγκόν
  • 250γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 300γρ γκούντα
Οδηγίες
  1. Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος χτυπάμε το αλεύρι με τα αυγά μέχρι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για είκοσι λεπτά.
  4. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας, τον πλάστη μας και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου.
  5. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε ελαφρώς στον πάγκο μας με τον πλάστη και το περνάμε στο εξάρτημα του μίξερ αρχικά στην σκάλα 2.
  6. Συνεχίζουμε στη σκάλα 5 και στην συνέχεια στην σκάλα 7. Αν δούμε ότι το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο το κόβουμε μικρότερα για να μπορούμε να το διαχειριστούμε.
  7. Κόβουμε με ένα κοφτάκι για πίτσα το φύλλο μας σε μέγεθος που να μας βολεύει για το πυρέξ μας.
  8. Το ακουμπάμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλευρωμένο.
  9. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι κάνωντας στρώσεις με λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει.
  10. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά σωτάροντάς τον σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  11. Μόλις αλλάξει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, το αλάτι και το εστραγκόν.
  12. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  14. Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά ρίχνουμε το μασκαρπόνε με το γάλα και ανακατεύουμε μην αφήνοντας να βράζει απλά να πήξει το μίγμα.
  15. Λαδώνουμε το κάτω μέρος του πυρέξ μας (το δικό μου ήταν 18εκ x 26εκ) και απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, κιμά, μασκαρπόνε και τυριού γκούντα. Συνεχίζοντας μέχρι επάνω. Απλώνουμε στην κορυφή όλο το υπόλοιπο τυρί.
  16. Ψήνουμε στον φούρνο μας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να κάνει το τυρί μία χρυσή κρούστα.
  17. Περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood με το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 σχόλια στο “Χειροποίητα λαζάνια με κιμά

  1. Το αγαπώ αυτό το φαγάκι και το έχω φτιάξει πολλάκις! Ποτέ όμως με χειροποίητα ζυμαρικά!!! Φαντάζομαι είναι πεντανόστιμο… χμμμ πρέπει να πάρω κι εγώ ένα τέτοιο μηχάνημα!!! φιλάκια και καλή εβδομάδα

    • Είναι πολύ καλό Μαρία το εξάρτημα, εξεπλάγην και εγώ πολύ ευχάριστα!!! Και το μίξερ δηλαδή δεν πάει και πίσω… Θα στεναχωρηθώ να το αποχωριστώ ομολογώ…

    • Δίαιτα;; Αχ να την ψάξω την λέξη στο λεξικό χα χα!! Άστα έχεις και εσύ τα δίκια σου πρέπει οπωσδήποτε να επανασυντονιστώ σε πιο διαιτητικό μενού..Μετά τον Φλεβάρη βέβαια! 😉

  2. Μου άρεσε πολύ και το βιντεάκι και το συγκεκριμένο φαγητό και η ιδέα των χειροποίητων ζυμαρικών!
    Πρέπει να το επιχειρήσω κάποια στιγμή, ειδικά τώρα που έχω στη διάθεση μου δύο καλούς και πρόθυμους βοηθούς 🙂
    Σε φιλώ

    • Ναι όντως Ερμιόνη εμένα δεν μου είχε καν περάσει από το μυαλό μου να το δοκιμάσω!!! Και είναι τόσο απλό τελικά!! Τέλεια ιδέα να χρησιμοποιήσεις τους βοηθούς αν και εμένα η δική μου τρώει τη μισή ζύμη!!

    • Ναι τελικά έχει διαφορά στην γεύση, ποιός να μου το έλεγε;; Ναι φυσικά και γίνεται απλά το ανοίγεις αρκετά λεπτό. Είναι ιδιαίτερα εύπλαστη ζύμη, με καλό αλεύρωμα του πλάστη ανοίγει μία χαρά!!