soda bread DSC_0167 soda bread DSC_0182 soda bread DSC_0179 soda bread post DSC_0140 soda bread DSC_0159Και που λέτε μας είπαν να πειραματιστούμε με ψωμιά στα πλαίσια των Food Blog Awards του Bήμα Gourmet. Μάλιστα τα πιάσαμε τα λεφτά μας σκέφτηκα. Δεν το έχω καθόλου με το χειροποίητο ψωμί. Για μένα μαγειρεύεις, αγοράζεις το ψωμί από το φούρνο και τρως. Απλά πράγματα. 

Το πιο κοντινό που έχω έρθει σε χειροποίητο ψωμί είναι με τον αρτοπαρασκευαστή μου που απλά τον λατρεύω. Ειδικά τη λειτουργία της χρονοκαθυστέρησης όπου ξυπνάς και μοσχοβολάει το σπίτι σου φρεσκοψημμένο ψωμί είναι σούπερ τέλεια!!
 
Αυτήν ακριβώς τη μυρωδιά σκέφτηκα και εκεί που ψαχνόμουν με κάτι εναλλάκτικα ψωμιά και διάφορα περίεργα (θα πάμε και εκεί μην βιάζεστε !!!) πέτυχα το Ιρλανδικό ψωμάκι με σόδα. Χωρίς αναμονή και πολύ πολύ ζύμωμα. 
 
Τώρα μάλιστα! Αυτή είναι η συνταγή. 
 
Έτσι λοιπόν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πιάσαμε με το Πηνελοπάκι δουλειά! Περιττό να σας πω πόσο ενθουσιάστηκε! Ζύμωσε, άλειψε το ψωμάκι μας και περίμενε ευλαβικά να ψηθεί κοιτώντας με ανυπομονησία την πόρτα του φούρνου. 
 
Ακόμα και αν δεν αλλάζετε το αγαπημένο σας ψωμί φούρνου με τίποτα, δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!! Και θα περάσετε και καλά με τους δικούς σας μικρούς βοηθούς!! Το επόμενο λοιπόν Σαββατοκύριακο πιάστε και εσείς δουλειά και απολαύστε τον καφέ σας με το ολόδικό σας χειροποίητο μοσχοβολιστό καρβελάκι! 
 
 
 
Για τους οπτικούς τύπους δείτε τη διαδικασία ετοιμασίας σε αυτό το βιντεάκι:

 
 
 
Ιρλανδικό Ψωμί

Ποσότητα: 1 καρβέλι περ. 400γρ

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 2 κούπες (270γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 2 κ.σ. (28γρ) ζάχαρη
  • 1 κ.γ. (6γρ) μαγειρική σόδα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. (2γρ) baking powder
  • ¼ κ.γ. (2γρ) αλάτι
  • 50γρ μαργαρίνη λιωμένη
  • ½ κούπας (108γρ) ξυνόγαλα
  • 1 αυγό
Οδηγίες
  1. Με το εξάρτημα γάτζος του μίξερ χτυπάμε το αυγό ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε στο αλεύρι τα υπόλοιπα υλικά σε σκόνη (ζάχαρη, αλάτι, σόδα, baking powder) και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την μαργαρίνη με το ξυνόγαλο φροντίζοντας να αφήσουμε λίγο για την επάλειψη και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε και το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε με τον γάτζο του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει το μίγμα μας ενιαία μορφή και να γίνει ένα ζυμαράκι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  5. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς το ψωμάκι μας και το κάνουμε μία μπάλα.
  8. Το απλώνουμε στο κέντρο του ταψιού που έχουμε καλύψει και λαδόκολλα.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε ένα Χ στην κορυφή του καρβελιού μας.
  10. Ανακατεύουμε το ξυνόγαλα με την μαργαρίνη που κρατήσαμε και αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πινελάκι σιλικόνης.
  11. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μαργαρίνη με βούτυρο
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood
Αρχική συνταγή εδώ
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 σχόλια στο “Ιρλανδικό Ψωμί

  1. Δείχνει υπέροχο!!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου ψωμί αλλά λάτρεψα το καρβελάκι σου! Φαίνεται αρκετά απλό οπότε λέω να το δοκιμάσω!
    Φιλιά Αθηνά μου

  2. Ω ναι! σε καταλαβαινω! πρωινο ξύπνημα και μυρωδια ζεστου ψωμιου! θα το δοκιμάσουμε γιατι σου εχω εμπιστοσυνη σε θέματα …μάσας!!!

    φιλακια!