vegan burger c2 l DSC_0092 vegan burger c2 l DSC_0077 vegan burger c2 l DSC_0074 vegan burger c2 l DSC_0090 vegan burger c2 lDSC_0088Μετά από ένα διάλειμμα μίας ολόκληρης εβδομάδας επανέρχομαι με νηστίσιμη συνταγή από τα παλιά. Την θυμήθηκα καθώς συζητούσα με την φιλεναδίτσα μου την Ρούλα για το πως μπορείς να φτιάξεις vegan σως μαγιονέζας και πόσο πλούσια γεύση είχε. Και λέω να θα σου στείλω το λινκ να την φτιάξεις. Και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν έχω την συνταγή στο blog καθώς την είχα ετοιμάσει για το διαδικτυακό περιοδικό που συμμετείχα τότε. Και τότε πήρα μία απόφαση: να μαζέψω όλες τις συνταγές που κατά καιρούς έχω σκορπίσει στο διαδίκτυο πίσω στο σπιτικό τους. Σιγά σιγά βέβαια γιατί έχω κάνει καλή ζημιά και έχω αρκετές σκορπισμένες. Είπα να ξεκινήσω με κατηγορίες : προς το παρόν θα έχουμε νηστίσιμες 😉😋

Σε πιο πρόσφατα νέα, δοκίμασα ένα φανταστικό κέικ επίσης νηστίσιμο που θέλω να ξαναψήσω για να σας το δείξω. Επίσης έφτιαξα για πρώτη φορά χαλβά με μέτρια επιτυχία. Ενώ έψαχνα συνταγές, μελετούσα αντικαταστάσεις κλπ, ένα βιντεάκι δεν έκατσα να δω. Και έτσι δεν είχε την υφή που θα ήθελα. Επομένως και αυτό είναι υπό νέα δοκιμή και φωτογράφιση. 

Δοκιμάστε την συνταγή ακόμα και αν δεν νηστεύετε. Είναι πλήρως χειροποίητο από το ψωμάκι μέχρι τη σως. Μόνο το μαρούλι δεν έφτιαξα από την αρχή 😂 Και το μπιφτέκι δεν φαίνεται σαν ζωικό; Τι λέτε; 

Πάρτε ένα σνακ, ένα ρόφημα, ένα ποτό και πάμε για την συνταγή Μπεν Χουρ!

Νηστίσιμο Mini Burger με χειροποίητο ψωμάκι & σως

Ποσότητα: 4 μίνι burger

Ετοιμάστε ένα πλήρως χειροποίητο burger φουλ vegan !!
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά

  • Για τα μίνι ψωμάκια (4 τμχ)
  • ½ κ.σ. τριμμένο στο μούλτι λιναρόσπορο
  • 1½ κ.σ. νερό
  • ¼ (48γρ) ζεστό (όχι καυτό ) νερό
  • ½ κ.σ. (3γρ) ξηρή μαγιά
  • ½ κούπα (80γρ) γάλα αμυγδάλου
  • 1½ κούπα (188γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. (6γρ) λάδι καρύδας σε υγρή μορφή
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι

  • Για την σως (ένα βαζάκι)
  • 1/ 2 κούπα (80γρ) γάλα αμυγδάλου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. (7γρ) μηλόξυδο
  • 2 κ.γ. (9γρ) σιρόπι σφένδαμου
  • 1 κούπα φυτικό λάδι
  • 24γρ κέτσαπ
  • 12γρ μουστάρδα

  • Μπιφτέκια από Μαύρα Φασόλια (4τμχ)
  • 1κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο και 1½ κ.σ. νερό
  • 1 κουτί (400γρ) μαύρα φασόλια
  • 4 φρυγανιές τριμμένες (36γρ)
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
  • 3 κ.σ. φυτικό λάδι

  • Για το σερβίρισμα
  • 2 φύλλα κόκκινη λόλα,
  • 4 λεπτές φέτες τομάτας
Οδηγίες
  1. Ξεκινάμε από τα ψωμάκια:
  2. Σε ἐνα μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό με τον τριμμένο λιναρόσπορο και αφήνουμε στην άκρη να πήξει.
  3. Στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το ζεστό νερό με την μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για ένα 10λεπτό να φουσκώσει.
  4. Μόλις φουσκώσει το μίγμα μαγιάς, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα αμυγδάλου, το λάδι καρύδας, το μίγμα λιναρόσπορου, τη ζάχαρη και το αλάτι και το προσθέτουμε στο μίγμα μαγιάς.
  5. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι.
  6. Με το εξάρτημα γάντζος ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να γίνει ενιαίο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ του μίξερ.
  7. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα, αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα.
  8. Απλώστε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αφού φουσκώσει η ζύμη, κόψτε την σε 4 ίσα κομμάτια.
  9. Πλάστε μπάλες και απλώστε τις στο ταψί.
  10. Ξανασκεπάστε με την πετσέτα και αφήστε τα ψωμάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για άλλα 40 περίπου λεπτά.
  11. Προθερμαίνετε τα τελευταία 10 λεπτά αναμονής τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου ανιστάσεις πάνω κάτω.
  12. Ψήνετε για περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το πάνω μέρος από τα ψωμάκια.
  13. Συνεχίζουμε με την σως
  14. Στον επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε το γάλα αμυγδάλου με το αλάτι, το σιρόπι σφένδαμου και το μηλόξυδο.
  15. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενοποιηθεί το μίγμα.
  16. Προσθέτουμε στο τέλος την κέτσαπ και την μουστάρδα και ενοποιούμε.
  17. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βάζο και την φυλάσσουμε στο ψυγείο.
  18. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια λαχανικών
  19. Βάζουμε το λιναρόσπορο με το νερό σε ένα μικρό μπολάκι και αφήνουμε να πήξει.
  20. Στον επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τα φασόλια αφού τα στραγγίσουμε ίσα ίσα να λιώσουν χωρίς να γίνουν εντελώς ενιαίο το μίγμα.
  21. Αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά.
  22. Πλάθουμε 4 μεσαίου μεγέθους μπιφτέκια.
  23. Σε ένα τηγάνι ή γκριλιέρα, βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά από 3 με 4 λεπτά κάθε πλευρά.
  24. Για την συναρμολόγηση, κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, βάζουμε το μαρούλι, το μπιφτέκι φασολιού, τη σως και την τομάτα. Σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε!
  25. Καλή νηστίσιμη όρεξη!!
Σημειώσεις
Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο διαδικτυακό περιοδικό C2

 

 

 

[ssba]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *