Το σούσι είναι φαγητό που προξενεί έντονα συναισθήματα. Το λατρεύεις ή το μισείς. Ανήκω φυσικά στην πρώτη κατηγορία. Αποτελεί ένα από τα comfort food μου. Μου αρέσει σχεδόν σε όλες του τις μορφές και πάντα αποτελούσε πρόκληση να το φτιάξω μόνη μου. Βέβαια με τρόμαζε λίγο και η διαδικασία και ο περίγυρος (αχ είναι δύσκολο και δεν μαγειρεύεται εύκολα το ρύζι κλπ κλπ). Μέχρι που το Lidl έβαλε προσφορά ασιατικά φαγητά και αποφάσισα να καταπιώ τις φοβίες μου και να το τολμήσω. Και καθόλου δεν το μετάνοιωσα αντιθέτως το απόλαυσα. Μπορεί η παρασκευή να είναι εύκολη αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και γρήγορη. Πρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα και να μην βιαστείς και το γευστικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Βλέποντας άπειρα βιντεάκια στο youtube  και με πολύ χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να βρείτε εδώ ακολουθούν οδηγίες και συμβουλές για να φτιάξετε και εσείς σπιτικό πεντανόστιμο σούσι. 

 

 
Νιγκίρι και Μάκι Σούσι με Σολωμό
Ποσότητα 34
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 250γρ ρύζι για σούσι
  2. 400ml νερό
  3. 30ml (3 κ.σ.) ξύδι ρυζιού
  4. 1 κ.γ. ζαχαρη
  5. αλάτι
  6. 4 φύλλα νόρι για σούσι
  7. 250γρ φιλέτο σολωμού νωπό
  8. 1 αγγουράκι μικρό
  9. 1/2 αβοκάντο
  10. λίγο τυρί κρέμα
  11. σόγια σως για το σερβίρισμα
Οδηγίες
  1. Σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό.
  2. Το πλένουμε αρκετά σχολαστικά και το στραγγίζουμε.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σχεδόν στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι.
  4. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να τραβήξει τα νερά του.
  5. Αμέσως μόλις τραβήξει τα νερά του (περίπου ένα δεκάλεπτο) το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι ( η ποσότητα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας) στο ξύδι ρυζιού. Είναι σημαντικό για τη γεύση να βάλουμε το συγκεκριμένο είδος ξυδιού.
  7. Το περιχύνουμε στο ρύζι μας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να πάει παντού.
  8. Το απλώνουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Οργανώνουμε τα υλικά μας: κόβουμε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια το αγγούρι και το αβοκάντο, βάζοντας λίγες σταγόνες λεμονιού στο αβοκάντο για να μην μαυρίσει.
  10. Σε άλλη επιφάνεια κοπής κόβουμε το σολωμό σε φαρδιά ορθογώνια κομμάτια (όσα προορίζονται για τα νιγκίρι ) και σε μακρόστενα κομμάτια (όσα προορίζονται για τα μάκι).
  11. Γεμίζουμε ένα μπολάκι με νερό.
  12. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας βάζουμε το μπαμπού τυλίγματος και ένα φύλλο νόρι με την γυαλιστερή πλευρά κάτω και την πιο σκληρή επάνω.
  13. Βρέχουμε τα χέρια μας και πιάνουμε μία χούφτα ρύζι.
  14. Το απλώνουμε καλά επάνω στο φύλλο αφήνοντας δύο πόντους επάνω και κάτω. Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε με ρύζι απλά φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Αν νοιώθουμε ότι κολλάει το ρύζι ξαναβρέχουμε τα χέρια μας.
  15. Και μετά η φαντασία μας μπορεί να οργιάσει. Μπορούμε να βάλουμε σολωμό με αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε τυρί κρέμα με αγγουράκι και αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε σκέτο το ψάρι. Ό,τι τραβάει η όρεξη μας.
  16. Με την βοήθεια του μπαμπού αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ένα σφικτό ρολό.
  17. Βρέχουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι (χρησιμοποίησα ένα κεραμικό) και κόβουμε σε φετάκια 2 πόντων περίπου.
  18. Τα απλώνουμε σε πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
  19. Για τα νιγκίρι, πάλι με βρεγμένα χέρια παίρνουμε μισή χούφτα ρύζι και το κάνουμε ένα σφικτό ορθογώνιο. Κανονικά βάζουμε λίγο wasabi ανάμεσα από τη φέτα ψαριού και το ρύζι. Επειδή δεν το πολυσυμπαθώ το wasabi το έβαλα σκέτο.
  20. Τα στολίζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. Εφιστώ την προσοχή σας για καθαρά μαχαίρια, καθαρές επιφάνειες εργασίας και προσοχή στη συντήρηση ειδικά αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε ωμό ψάρι.
  2. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπνιστό σολωμό ή να κάνουμε μόνο τα μάκι σούσι με το αβοκάντο και το αγγουράκι.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

62 σχόλια στο “Φτιάξε εύκολα sushi: maki rolls & nigiri – Making maki rolls & nigiri

  1. Εγώ δεν ξέρω σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκω ακόμα γιατί δεν έχω δοκιμάσει σούσι. Οφείλω να ομολογήσω όμως πως βλέποντας τις φωτογραφίες το δέλεαρ είναι μεγάλο. Στο Lidl είπες ε; Μμμμ! Ωραία ιδέα Αθηνά μου!!

    • Χριστίνα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εγώ λεώ να τα δοκιμάσεις για να έχεις άποψη! Ναι στα lidl προμηθεύτηκα το ρύζι και ένα κιτ το οποίο είχε και τα φύλλα και το ξύδι και το χαλάκι από μπαμπού για το τύλιγμα! Καλό τριήμερο εύχομαι Φιλιά!

  2. Κι εμένα μου αρέσει το σουσι αλλά όχι σε όλες τις μορφές (δηλαδή όχι το τελείως ωμό)! Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να φτιαξω άλλα μου βάζεις ιδέες! Η συνταγή σου αποτελεί κίνητρο… Καλη πρωτομαγιά! Φιλάκια!

    • 'Ετσι ήταν και ο Γιάννης μέχρι που στο τέλος τον έπεισα και τρώει και τα ωμά χα χα !! Ναι τελικά είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό που περίμενα!! Φιλιά καλό τριήμερο!

    • Σε ευχαριστώ πολύ Άρη μου για τα καλά σου λόγια!! Εγώ προτείνω να δοκιμάσεις και να βρεις έναν σούπερ υγιεινό τρόπο να τα φτιάχνεις ! Καλό τριήμερο!

    • Αχ κρίμα Ελευθερία μου….αλλά το σέβομαι απόλυτα γιατί και εγώ πολλά πράγματα δεν τα τρώω… Μπορείς να τα φτιάξεις με λαχανικά και σκέτο ρύζι χωρίς το φύκι… Σε ευχαριστώ πολύ, καλό τριήμερο!

  3. Μία μέρα πρέπει να γράψω στο μπλογκ πως ξεκινήσαμε την σχέση μας με το Νίκο. Περιττό να πω ότι με πήγε για σούσι! Περιττό να πω ότι πηγαίνουμε μία φορά το μήνα και σε όλες τις μεγάλες επετείους μας! Το πιο αστείο? Εμένα δεν μου αρέσει το σούσι!!!! Χαχαχα, μου αρέσουν κάποια πράγματα που φτιάχνουν στο συγκεκριμένο μαγαζί αλλά συνήθως είναι ψημένα! Του Νίκου από την άλλη δώστου California maki και πάρτου τη ψυχή!!! Εμένα μου αρέσει το εσωτερικό – ειδικά με το αβοκάντο και τη καβουρόψυχα – αλλά δεν τη παλεύω με το φυκι ρε γμτ!!!! Λες να το επιχειρήσω να του φτιάξω??? Είμαι εντελώς ασχετη αξίζει το κοπο? Εννοώ από γεύση ήταν κουλ?

    • Μάρω μου, καθότι φανατική φαν δεν είμαι αντικειμενική κριτής!! Μπορείς όμως αν σε ενοχλεί το φύκι να τα τυλίξεις σκέτα, απλά πρέπει να βάλει σε μία διαφάνεια το χαλί από μπαμπού και να την βρέξεις για μη σου κολλήσει! Πρέπει οπωσδήποτε να τα φτιάξεις στον Νίκο λέω εγώ!! Φιλιά Καλό τριήμερο!

  4. Ωραια τα τιπς σου…θα τα χρησιμοποιησω…εμεις τρωμε 3φορες το μηνα τουλαχιστον σε ενα τελειο sushaδικο στη Βουλα..τωρα ανοιξε επισης ενα εκπληκτικο στη Γλυφαδα…αλλα απο καιρο θελει ο δημητρης να το επιχειρουμε και μονοι μας..θα την εχω στα υποψιν μου λοιπον την αναρτηση σου!!ευχαριστω πολυυ!!

  5. αθηνα μου τι τελεια παρουσιαση ειναι αυτη,για καλο περιοδικο ειναι και λιγα λεω!!!
    Δεν εχω διαμορφωσει αποψη ακομα για το αν ειμαι φιλος η εχθρος με το σουσι
    γιατι τις ελαχιστες φορες που εχω φαει δεν ηταν και το πιο αντιπροσωπευτικο σουσι που υπαρχει!
    καποια στιγμη θα το τολμησω κι γω να φτιαξω γιατι ο τολμων νικα!!!
    καλη πρωτομαγια κοριτσι!!!!και φιλια!!!

    • Κική μου σε ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια!! Σημαίνουν πολλά! Φυσικά και να τα τολμήσεις! Ό,τι χρειαστείς μη διστάσεις να ρωτήσεις! Φιλιά καλή πρωτομαγιά!

  6. Πρώτη φορά που έφαγα σούσι ήταν στην Ιταλία από συμφοιτητή Ιάπωνα. Δεν θες να σου πω πως μου φάνηκε…
    Επειδή όμως είμαι ριψοκίνδυνη στο φαγητό, όταν επέστρεψα του ξανάδωσα μια ευκαιρία και τελικά το αγάπησα και το κυνηγάω όπου το βρω. Μόνη μου δε νομίζω να μπω στην διαδικασία να το φτιάξω, δεν έχω την υπομονή.
    Μπράβο σου που το προσπάθησες !! Θέλω να απλώσω το χέρι στην οθόνη και να "τσιμπήσω' ένα!

    Υ.Γ. Το πιατάκι είναι τέλειο, το πήρα κι εγώ μετά την προτροπή σου να επισκεφθώ το H&M…

    Πολλά φιλιά, καλό τριήμερο!!

    • Κίκα μου ήμουν σίγουρη ότι ανήκες στην πρώτη κατηγορία χα χα!! Με το πιατάκι έχω πάθει έρωτα! Σε ευχαριστώ πολύ καλό τριήμερο και φιλιά!

  7. Θα έλεγα οτι και μονο απο τις φωτο σου θα αποφασιζα να το δοκιμασω και να δω την γεύση του…όλο το σκηνικό σου είναι υπεοχο Αθηνά μου…καλη πρωτομαγιά!

  8. Τι να πω? Με έχεις εκπλήξει ειλικρινά!!!!!!!!!!!!!
    Από την πρώτη φωτογραφία κιόλας με μαγνήτισε το ποστ σου!
    Σου έγιναν όλα τέλεια. Όσο για τις φωτογραφίες είναι εκπληκτικής καθαρότητας και ζωηράδας!
    Μπράβο σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πολύ ωραία ανάρτηση! Μπράβο!

    Καλή Πρωτομαγιά Αθηνά μου!

  9. Δεν μου αρέσει Αθηνά μου καθόλου το σούσι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να θαυμάσω το αποτέλεσμα της συνταγής σου!Καλή Πρωτομαγιά κοριτσάκι μου!

  10. ok…prepei να ομολογησω οτι σουσι δοκιμασα μολις περισυ το καλοκαιρι με συνοδεια παγωμενου λευκου κρασιου διπλα απο τη θαλασσα στην κρητη, με καλη παρεα! τωρα φταιει η τοποθεσεια? η παρεα? οπως και να εχει το λατρεψα το σουσι! ιδιαιτερο βεβαια στη γευση αλλα μου αρεσε πολυ!
    και τα δικα σου Αθηνα φαινονται απιστευτα! οταν ξανακανεις να μας καλεσεις ! χαχαχαχα

    καλη πρωτομαγια κουκλα

    • Χαίρομαι που σου άρεσαν Ζήνα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Είσαι καλεσμένη λοιπόν γιατί οπωσδήποτε θα ξαναφτιάξω!

  11. Εγω ειμαι σε αυτους που το λατρεύουν αλλα μια φορα εχω φτιαξει μονη μου, με παρεα που με καθοδηγουσε και μετα δεν ξανατολμησα παροτι εχω ολα τα απαραιτητα αξεσουαρ. Μπραβο σου που το τολμησες, βγηκαν τελεια και θα τα χαρηκατε πολυ.

  12. έχω εντυπωσιαστεί Αθηνά μου, καταπληκτικές φωτογραφίες! Μπράβο που τόλμησες και τα έφτιαξες! Μου αρέσει το σούσι απλά δεν θα πω οτι είναι και σουπερ αγαπημενο … μου αρέσει ομως μια στο τόσο να αλλάζω τις γεύσεις μου γι αυτό και το τρωω. Γεια στα χέρια σου μπράβο και πάλι. Ευχομαι να έχετε ένα ομορφο τρίημερο με την ζουζουνα σας!!! φιλάκια πολλα!!

  13. Κι εμένα μ΄ αρέσει πάρα πολύ! Δεν είχα σκοπό να μπω ποτέ στη διαδικασία, αλλά το κάνεις να φαίνεται πολύ διασκεδαστικό!
    Πολύ όμορφες και ζωντανές φωτογραφίες! Θέλουμε κι άλλες παραλλαγές, για πιο τολμηρούς!

    • Πραγματικά απόλαυσα την διαδικασία! Κάτι ξέρουν οι Ιάπωνες! Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές τώρα που πήρα φόρα… Καλό τριήμερο!

  14. Ανηκω στην δευτερη κατηγορια οποτε δεν θα σχολιασω τιποτα για το σουσι. θα σταθω ομως στις υπεροχες φωτο σου που το κανουν τοσο δελεαστικο. Πραγματικα ολοζωντανες!

  15. ουτε εγω εχω δοκιμασει και ποτε δεν ειχα και μεγαλη επιθυμία να το δοκιμάσω! οι φωτογραφίες σου όμως ειναι πράγματι δελεαστικές. Εγω θα πώ μπράβο σου που δοκίμασες να κάνεις κατι που σε τρόμαζε και τα καταφερες μια χαρά! Τωρα δε νιώθεις πολύ όμορφα? Καλό τριήμερο Αθηνά!

  16. Εκπληκτικές φωτογραφίες!!! Sushi δεν θα μπω στον πειρασμό να φτιάξω, αν μου σερβίρεις όμως από τα χεράκια σου, πολύ ευχαρίστως να δοκιμάσω 🙂 Τοο complicated for me. Στην κουζίνα είμαι μόνο για τσακ μπαμ πράγματα. Δεν μπορώ τόση πολυπλοκότητα 🙂

    • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ασπασία! Δεν είναι πολύπλοκο απλά θέλει μία οργάνωση!! Δεν μου πήραν πολύ χρόνο να τα ετοιμάσω άσε που ενίσχυσε και η μικρή βοηθός στα νιγκίρι!! Καλό μήνα!

  17. Λατρεύω σούσι! Πέρυσι το καλοκαίρι κανονίσαμε συνάντηση οι 5 ξαδερφούλες μου και η μία που μένει Αγγλία και έχει μάθει να φτιάχνει, μας έκανε μάθημα μαγειρικής! Εκτός από το γεγονός ότι βγήκαν τέλεια-και πολλάαα κομμάτια, η όλη διαδικασία είναι πολύ ωραία να την κάνεις και με παρέα, τύπου "dinner party, αλλά όλοι μαζί μαγειρεύουμε". Το καταευχαριστηθήκαμε, και αν δεν μέναμε μακριά θα το κάναμε και πιο συχνά. Τα υλικά να σημειώσω δεν χρειάζεται να περιμένετε να τα βγάλει το Lidl, γιατί τα έχει όλο το χρόνο ο Σκλαβενίτης, αλλά και κάποια μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα στο κέντρο της Αθήνας.
    (Επίσης, υπέροχες ολοζώντανες φωτογραφίες!! Χίλια μπράβο!)
    Κική, Hugs&Softies

  18. Πραγματικά με έπιασε έντονη λιγούρα!!! Έχω πολύ καιρό να φάω σούσι και με έβαλες σε μεγάλο πειρασμό!!! Ωραιότατες φωτογραφίες, τα πέτυχες πολύ καλά! Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟ

  19. Κι εγώ ανήκω στην κατηγορία αυτών που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη. Οπότε το σχόλιο μου θα αφορά τις πανέμορφες φωτογραφίες σου! Καλό μήνα Αθηνά μου

    • Καλό μήνα Χριστίνα μου!! Ελπίζω να δοκιμάσεις και ποιός ξέρει…μπορεί να ενταχθείς στην κατηγορία των lovers!

    • Καλό μήνα!! Αυτά με τα φύκια είναι τα maki και τα φιλέτα με το ρύζι είναι τα νιγκίρι (και εγώ τα μπερδεύω συνεχώς…)

  20. Τέλεια παρουσίαση, μπράβο Αθηνά υπέροχο πιάτο, δεν έχω φάει και θα ήθελα να δοκιμάσω, πραγματικά το ζήλεψα!!
    Καλό μήνα Αθηνά μου!!

  21. Ωωωω!!!Λατρεύω σούσι και δε χάνω ευκαιρία να τρώω σε ταξιδάκια εκτός νησιού τα τελευταία χρόνια!
    Η αλήθεια είναι ότι ούτε που φανταζόμουν να φτιάξω μόνη μου!Μπράβο Αθηνά μου!

    • Α εσύ είσαι στην πηγή!! Το κύριο υλικό το έχεις ολόφρεσκο στη διάθεσή σου !! Γιαμ γιαμ! Άρα θα κάνεις την διαφορά στο νησί και θα τα ετοιμάζεις!! Καλό μήνα εύχομαι!!

  22. Πανεμορφα τα σουσακια σου Αθηνα! Ουτε οι Ιαπωνες τοσο ομορφα σουσι δεν φτιαχνουν! Μου αρεσουν κ εμενα τοσο πολυ που..40 θα τα ετρωγα για πλακα! Τι ειναι δα?? Μπουκιτσες!! χαχαχα Φανταστικες οι φωτος σου!! Μπραβο σου!
    Φιλακια! Ευη

    • Σε ευχαριστώ πολύ Εύη μου!! Καλά ναι τρώγονται πολύ πολύ εύκολα!! Απλά τα σπιτικά με λίγο ψάρι κάνεις παααρα πολλά! Φιλιά

  23. Εντυπωσιάστηκα Αθηνά μου Γεια στα χέρια σου! Έπρεπε να μας βγάλεις και μερικές φωτογραφίες της εκτέλεσης χιχι! Κανόνισε πότε θα με κεράσεις!!

    • Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν!! Βασικά ήθελα να τραβήξω βίντεο για να είναι πιο ξεκάθαρο! Next time !