honey bread loaf DSC_0038 honey bread loaf DSC_0053 honey bread loaf DSC_0068 honey bread loaf DSC_0072 honey bread loaf DSC_0049Ένα από τα ¨κουσούρια¨ που μου άφησε ο διαγωνισμός των food blog awards του Βήμα Gourmet είναι να πειραματίζομαι με χειροποίητα ψωμιά. Και το απολαμβάνω πάρα πάρα πολύ! Είναι πραγματικά τόσο εύκολο να έχεις το δικό σου ζεστό, αφράτο ψωμάκι. Και μοσχοβολάει το σπίτι !!! Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα είναι να απλώνω βουτυράκι σε ζεστό ζεστό ψωμάκι, να λιώνει και να το απολαμβάνω με τον πρωινό μου καφέ. 

Όταν λοιπόν ο Αντρέας μου έστειλε τα υπέροχα προϊόντα Συλλογή Λεγάκης (δείτε τα εδώ) ήταν εύκολο να σκεφτώ τι θα φτιάξω πρώτα. Ένα ζεστό αφράτο ψωμάκι με μελάκι ερείκης για το πρωινό του Σαββατοκύριακου!! Μα δείτε τί όμορφα και πρωτότυπα καλάθια φτιάχνει ο Αντρέας:

Δεν είναι πολύ όμορφα για δωράκια τώρα το Πάσχα; Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα του Αντρέα εδώ και follow στο instagram εδώ και να ενημερώνεστε για όλη την γκάμα παραδοσιακών προϊόντων που προσφέρει. 

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα λοιπόν να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας ψωμάκι !! Δεν θέλει πολύ κόπο, λίγη υπομονή και τσουπ! Λιώνει το βουτυράκι στο φρεσκοψημένο καρβελάκι σας!! Και το μέλι αντικαθιστά τη ζάχαρη στα υλικά και το κάνει πιο θρεπτικό!! 

Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή και καλό ψήσιμο!!

Υ.Γ. Το περιοδικό μας  C2 διοργανώνει και πάλι διαγωνισμό μπείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο link που ακολουθεί!! 


 

Ψωμί με μέλι

Ποσότητα: ένα καρβέλι

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1½ κούπα (290γρ) ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • 1κ.σ. (30γρ) μέλι
  • 1½ κ.γ. (6γρ) αλάτι
  • 1 φακελάκι (9γρ) ξηρή μαγιά
  • 4 κούπες (555γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. αλεύρι
Οδηγίες
  1. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τo νερό, με την μαγιά, το αλάτι και το μέλι και αφήνουμε να λιώσει καλά η μαγιά και να αφρίσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το εξάρτημα γάντζος μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ και να έχουμε ένα αφράτο ενιαίο ζυμάρι.
  3. Το απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μακρόστενο καρβέλι.
  4. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  6. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την μία έξτρα κουταλιά αλεύρι.
  7. Χαράζουμε διαγώνια με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια, απλώνουμε το υπόλοιπο έξτρα αλεύρι και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το πάνω και κάτω μέρος του ψωμιού.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα.
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε γάντζο στο μίξερ μας (ή μίξερ γενικά) ζυμώνουμε με αλευρωμένα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική.
Ευχαριστώ θερμά την εταιρία Συλλογή Λεγάκης για την προσφορά του μελιού της συνταγής.
Αρχική συνταγή εδώ

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 σχόλια στο “Ψωμί με μέλι

  1. Εντάξει ωραίο κουσούρι απέκτησες! Το να μοσχοβολά το σπίτι ζεστό ψωμάκι είναι υπέροχο 🙂
    Πολύ χορταστικό δείχνει το δικό σου 🙂
    Και το καλάθι πολύ όμορφο, τι ωραίο που είναι μέσα σε σουρωτήρι 🙂
    Φιλιά, καλό βράδυ!

  2. Είστε σίγουρη για τα 20 λεπτά στις αντιστάσεις για το ψωμί με μέλι. Εγώ το προσπάθησα και ούτε στα 40 λεπτά δε ψήθηκε. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στη συνταγή; 2 προσπάθειες έκανα και χρειάστηκε να το βάλω στο φούρνο ξανά και ξανά. Ως γεύση, είναι νόστιμο, αλλά δεν ψήνεται σε 20 λεπτά. Παρακαλώ πολύ, απαντήστε μου αν υπάρχει κάτι που δεν κανω σωστά. Η μόνη διαφορά μου από τη συνταγή είναι ότι άφησα τη ζύμη να φουσκώσει περίπου 2 ώρες. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    • Καλησπέρα Αποστόλη, χαίρομαι πολύ που δοκίμασες τη συνταγή και λυπάμαι που έχεις ταλαιπωρηθεί (εγώ όταν το παθαίνω αυτό τρελαίνομαι) !!! Το σίγουρο είναι ότι κάθε φούρνος διαφέρει οπότε οι 200 βαθμοί σε έναν φούρνο δεν σημαίνει ότι ψήνουν το ίδιο με έναν άλλο οπότε μπορεί αυτό να σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια…Για να δεις ότι το ψωμί είναι έτοιμο πρέπει να το σηκώσεις και να δεις αν από κάτω έχει χρυσίσει το χρώμα. Τότε είναι έτοιμο. Επίσης για τη ζύμη όποτε την έχω αφήσει πολλές ώρες εμένα τουλάχιστον μου χαλάνε τα ψωμάκια. Επίσης δεν το παρακάνω με το ζύμωμα. Μόλις έχει συνοχή το ζυμάρι το αφήνω. Και τελευταίο αλλά σημαντικό μην ξεχάσεις τις χαρακιές στην επιφάνεια. Βοηθάει στο ψήσιμο αρκετά. Ελπίζω να βοήθησα κάπως και εύχομαι να του δώσεις άλλη μία ευκαιρία αφού σου άρεσε στη γεύση!