To καλαμποκάλευρο σαν υλικό το γνώρισα πρώτη φορά σε αυτή τη συνταγή που έγινε στα πλαίσια του food challenge. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν δύσπιστη στο πόσο μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με το αλεύρι σίτου. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι είναι πάρα πολύ καλή πρώτη ύλη τόσο για τηγανίτες όσο και για κέικ! Όταν άρχισα να ψάχνω σχετικά με το υλικό ανακάλυψα ότι δεν έχει και γλουτένη (ομολογώ δεν το γνώριζα) κάνοντας το ακόμα πιο ελκυστικό. Το κέικ που ακολουθεί είναι ιδιαιτέρως αφράτο και το άρωμα των αμυγδάλων και του πορτοκαλιού το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό. Και μπορεί κάλλιστα να το απολαύσει και όποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Δεν είναι τέλειο;

Κέικ με άρωμα πορτοκάλι χωρίς γλουτένη
Σερβίρει 8
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 110γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  2. 225γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  4. ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή 1 κ.γ. εσάνς πορτοκαλιού
  5. 1 1/2 κ.γ. baking powder
  6. 115γρ καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
  7. 120γρ αμυγδαλόψιχα σε σκόνη
  8. 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το baking powder και την αμυγλαδόψιχα.
  3. Στο μίξερ μας ή στη κουζινομηχανή μας ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνουν μία ενιαία κρέμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
  5. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υλικά σε σκόνη από το μπολ μέχρι να ανακατευτούν με το υπόλοιπο μίγμα.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 με 55 λεπτά.
  7. Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη με ένα μικρό σουρωτήρι ή κόσκινο.
  8. Το κέικ ψήθηκε σε ορθογώνια φόρμα αλλά μπορεί κάλλιστα να ψηθεί σε κάθε λογής φόρμες. Δείτε εδώ έναν χρήσιμο πίνακα για τις αντιστοιχίες στους χρόνους ψησίματος ανάλογα με τη φόρμα που θα επιλέξετε.
  9. Εάν η φόρμα σας δεν είναι απο σιλικόνη, μην ξεχάσετε να την βουτυρώσετε και αλευρώσετε.
Σημειώσεις
  1. Το κέικ ψήθηκε σε ορθογώνια φόρμα 20εκ αλλά μπορεί κάλλιστα να ψηθεί σε κάθε λογής φόρμες. Δείτε εδώ έναν χρήσιμο πίνακα για τις αντιστοιχίες στους χρόνους ψησίματος ανάλογα με τη φόρμα που θα επιλέξετε.
  2. Εάν η φόρμα σας δεν είναι απο σιλικόνη, μην ξεχάσετε να την βουτυρώσετε και αλευρώσετε.
  3. Η αρχική συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ
Craft Cook Love http://www.craftcooklove.gr/
  
 
 
 
 
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

57 σχόλια στο “Κέικ με άρωμα πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη

  1. Αθηνούλα μου καλημέρα…. Τι ανάλαφρη και γευστική συνταγή μας προτείνεις πάλι!!!! Πρέπει να οργανωθώ και να φτιάχνω κέικ για το σχολείο της Αφροδίτης!!! Είσαι μέσα στο μυαλό μου!!! Φιλάκια πολλά!! Περιμένω και άλλες τέτοιες συνταγούλες!!!

  2. Καλημέρα Αθηνά, οι φωτογραφίες σου με έκαναν να σκέφτομαι αυτή τη μοναδική μυρωδιά του πορτοκαλιού.. Δεν ήξερα ότι το καλαμποκαλευρο δεν έχει γλουτένη.. Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή, ευχαριστούμε!!!

  3. Αθηνά το κέικ πορτοκάλι είναι αγαπημένη επιλογή που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια! Το καλαμποκάλευρο μου αρέσει πολύ και συχνά το προτιμώ! Επίσης, μου αρέσει πολύ το ψωμί με καλαμποκάλευρο και σου στέλνω challenge για νέα συνταγή! Καλή εβδομάδα! Πολλά φιλιάααα

  4. λατρευω καλαμποκαλευρο και ειδικα στο ψωμι! οποτε και αυτο το κεικ θα δοκιμαστει! και αφου εχει πορτοκάλι, κατι μου λεει ότι θα δοκιμαστει ξανα!

  5. Τόσο μα τόσο υπέροχο φαίνεται και σίγουρα είναι. Το καλαμποκάλευρο το λατρεύω και η αμυγδαλόψιχα απογειώνει ένα κέικ. Αθηνά έφτιαξες ένα κέικ όνειρο!!!! Γεια στα χέρια σου!!

  6. έτσι όπως βλέπω τις φωτογραφίες θέλω να απλώσω το χέρι μου και να αρπάξω αυτό το κομματάκι που με φωνάζει!! 😉
    ευχαριστούμε και για τον πολύ χρήσιμο πίνακα!
    καλό βράδυ!

  7. Αθηνά, οι φωτογραφίες σου είναι υπερ λαχταριστές !!
    Και εγώ το καλαμποκάλευρο δεν θα το τολμούσα σε κέικ, αλλά από ότι βλέπω το αποτέλεσμα είναι super. Οπότε θα το έχω στα υπόψη 😉

  8. Μου αρέσει πολύ και το χρώμα που δίνει στις ζύμες 🙂
    Το κέικ σου δείχνει φοβερά αφράτο και το άρωμα πορτοκαλιού είναι από τα αγαπημένα μου.
    Πολύ χρήσιμος και ο πίνακας, ευχαριστούμε!
    Φιλιά

  9. Από την ώρα που το είδα (σε φωτο) να ψήνεται στον φούρνο, ήξερα ότι θα είναι κάτι λαχταριστό!!
    Μπράβο Αθηνά μου, το χρώμα του και η γεύση του πάνω απ'όλα , πρέπει να σας ξετρέλανε! Σε μένα πάντως έπιασε…
    Φιλιά πολλά, καλημέρα!

  10. Λατρεύω οτιδήποτε βγαίνει απο καλαμπόκι συμπεριλαμβανομένου και του αλευριού του αλλά κέικ δεν ψήσει ποτέ, μέχρι μάφινς έχω φτάσει. Ασχετου γλουτένης (ελπιζω να μην εχεις θεμα, απλα να πειραματίζεσαι) το βρίσκω πολύ νόστιμο και πιστέυω ότι το χρώμα που δίνει έιναι φοβερό. Φαντάζομαι η προσθήκη ψίχας αμυγδάλου θα δίνει ωραία γεύση και υφή.

  11. Φαίνεται και από τις φωτογραφίες πόσο αφράτο πρέπει να είναι, και από τα υλικά του πόσο νόστιμο!
    Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ το καλαμποκάλευρο, και μου φαίνεται αυτή θα είναι η επόμενη συνταγή που θα το δοκιμάσω!

    • Χαίρομαι που σου άρεσε! Και εγώ στα συν του προσθέτω την έλλειψη γλουτένης γιατί μπορούν να απολαύσουν ένα αφράτο κείκ, άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη!

  12. Αθηνά μόλς παρέλαβες ένα βραβείο το liebster που σημαίνει αγαπημένο.Αν θέλεις να μάθεις πληρφ μπορείς να επισκεφτείς το blog μου.Θεωρώ ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι άξιο επαίνου και βραβείου…φιλάκια!