Αυτή είναι το τρίτο food challenge και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ γιατί με βάζει σε σκέψεις και πειραματισμούς. Δείτε πώς ξεκίνησαν όλα εδώ

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αλεξάνδρα για την επιλογή των υλικών: ψάρι, σαφράν, κρασί και πατάτες. Το σαφράν ( κρόκος Κοζάνης) είναι τόσο ιδιαίτερο που αναγνωρίζεται γευστικά όπου και να το χρησιμοποιήσεις! Σκέφτηκα ένα πιάτο λίγο πιο γκουρμέ, που θα μπορούσα να το φτιάξω στον Γιάννη σε ένα ρομαντικό δείπνο. Για κρασί επέλεξα Μοσχάτο Λήμνου γιατί όποτε το έχω χρησιμοποιήσει με ο,τιδήποτε ψαρικό είναι απλά τέλειο. Τελικά το φάγαμε ένα Σάββατο μεσημέρι βέβαια αλλά δεν πειράζει…την επόμενη φορά. Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή:

Πεσκανδρίτσα με Ψητές Πατατούλες & Σάλτσα Σαφράν - Monkfish fillets with roasted potatoes & saffron sauce
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 4 πεσκανδρίτσες νωπές ( περίπου 1,6 kg)
  2. 6 πατατούλες μικρές
  3. 200 γρ κρέμα γάλακτος ( χρησιμοποίησα 2%)
  4. 1/2 κ.γ. μέλι
  5. 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
  6. 1/2 κ.γ. κρόκου Κοζάνης σε σκόνη ( σαφράν)
  7. 1/2 κ.γ. κόρν φλάουρ
  8. 3 με 4 κλαδάκια ρίγανη φρέσκια
  9. 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  10. αλάτι
  11. ελαιόλαδο
  12. κρασί μοσχάτο Λήμνου
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα ( εάν δεν έχουμε 190 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω).
  2. Πλένουμε καλά με βούρτσα τις πατατούλες μας ώστε να φύγει όλο το χώμα.
  3. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις πατάτες ώστε να έχουμε το εφέ του ακορντεόν (βλ σημειώσεις).
  4. Σε ένα ποτήρι βάζουμε 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την μουστάρδα σε σκόνη και το μέλι και με το μιξεράκι του καφέ χτυπάμε καλά να γίνει μία εναία σως.
  5. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ακουμπάμε τις πατάτες.
  6. Περιχύνουμε με την σως, αλατίζουμε βάζουμε κοντά τους τα κλαδάκια ρίγανης (εκτός από ένα που θα χρησιμοποιήσουμε στο στήσιμο του πιάτου) και ολόκληρη την σκελίδα σκόρδου.
  7. Βάζουμε και λίγο νεράκι ίσα ίσα να φτάσει μισό πόντο στο πυρέξ.
  8. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  9. Τις ψήνουμε για μία ώρα περίπου μίση ώρα σκεπασμένες και μίση ώρα χωρίς το αλουμινόχαρτο.
  10. Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και το σαφράν.
  11. Σε ένα ποτήρι λιώνουμε σε πολύ λίγο νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε.
  12. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μία πηχτή σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Με ένα κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε τα ψάρια μας. Το υπόλοιπο δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε μία ωραιότατη ψαρόσουπα.
  14. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μεσαία προς δυνατή φωτιά σωτάρουμε τα φιλέτα μας μέχρι να ροδίσουν από τις δύο πλευρές.
  15. Σβήνουμε με το μοσχάτο λήμνου (1 ποτήρι κρασιού) και περιμένουμε να το πιεί όλο δυναμώνοντας τη φωτιά και με συνεχής επιτήρηση.
  16. Σερβίρουμε με τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
Σημειώσεις
  1. Για τις πατάτες ακορντεόν ένα ωραίο κόλπο για να μην κόψουμε μέχρι κάτω τις πατάτες είναι να χρησιμοποιήσουμε 2 επιφάνειες κοπής τη μία πάνω από την άλλη και να ακουμπήσουμε στην πάνω το μαχαίρι μας ώστε να μην κόψει τελείως την πατάτα. Το κόλπο το βρήκα εδώ εδώ
  2. Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας καθαρίσει τις πεσκανδρίτσες.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Για πείτε μου λοιπόν: εσάς τί τραβάει η όρεξη σας; Δώστε μου έως 4 υλικά και δείτε τα υλικά σας να γίνονται συνταγή την επόμενη εβδομάδα. Ο πρώτος που αφήσει κάποιο σχόλιο εδώ ή στη σελίδα μου στο facebook κερδίζει! 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

43 σχόλια στο “Food Challenge- Πεσκανδρίτσα με Ψητές Πατατούλες & Σάλτσα Σαφράν – Monkfish fillets with roasted potatoes & saffron sauce

  1. Ε ναι,είμαι του γκουρμέ εγώ!!! Χα χα!!! Εγώ το είχα φανταστεί σε σούπα αλλά πολύ χαίρομαι για την έμπνευση που σου έδωσα με τα υλικά!!! Φαίνεται τόσο λαχταριστό!! Και φυσικά θα την δοκιμάσω!!!

  2. Γευστικότατο!!! Από την εμφάνιση και μόνο σε προετοιμάζει οτι θα φας κάτι ξεχωριστό! Τέλεια η προσθήκη κρόκου Κοζάνης, μεταμορφώνει κάθε πιάτο. Καλό μήνα!!

  3. Καλημέρα, και καλό μήνα Αθηνά, η συνταγή σου είναι πολύ ωραία, μου αρέσουν όλα τα υλικά
    που χρησιμοποίησες!!!
    Διάβασα τις απαντήσεις σου, είσαι μία νέα γυναίκα, και μαμά, πολύ δημιουργική με πολύ ενέργεια και μάλιστα θετική για να κάνεις μόνο όμορφα πράγματα.
    Χάρηκα που σε γνώρισα θα σε διαβάζω να ενημερώνομαι!!

  4. μέχρι και εγώ που δεν είμαι φαν των γκουρμέ.. το λιμπιστικα το πιάτο Αθηνά.. πολλά μπράβο για την ιδέα της εκτέλεσης.. το αποτέλεσμα είναι θεϊκό..τυχερή που το δοκίμασες!!!!

  5. Παρ' οτι δεν ειμαι πολύ του ψαριου… οι φωτογραφίες σου με βάζουν σε βαθυ προβληματισμο: γιατι δεν πολυ τρωω ψαρι αφου φαινεται τόσο ωραιο?!

    Καλό μήνα 🙂

  6. Λατρεύω τα ψάρια αλλά με σαφράν δεν το έχω δοκιμάσει ποτε! Βέβαια η σαλτσουλα σου νομιζω οτι ταιριάζει τέλεια κ με κρεατικά!!!! Θα τα δοκιμασω λοιπον κ ας το φάμε κ μεσημέρι!!!! Χαχαχα