Μία εναλλακτική της τάρτας με φθινοπωρινό χρώμα και άρωμα !!!
Author: Athena
Ποσότητα: 1 στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28εκ
Συστατικά
1 μακρόστενη κολοκύθα σε κύβους ( 640γρ καθαρό βάρος)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδου
αλάτι
1 καρβέλι χωριάτικο ψωμί (350γρ)
6 αυγά
500ml γάλα
450γρ λουκάνικο (χρησιμοποίησα χωριάτικο με πράσο).
10γρ φρέσκο μαϊντανό
225γρ τσένταρ τριμμένο
200γρ ρεγκάτο τριμμένο
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα κόβοντά της στη μέση με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και πολλή προσοχή.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τα κουκούτσια και τη γύρω περιοχή.
.
Την κόβουμε στα τέσσερα και μετά με έναν καλής ποιότητας αποφλοιωτή αφαιρούμε τη φλούδα.
Κόβουμε σε κύβους.
Σε ένα ταψάκι βάζουμε την κολοκύθα, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και το σκόρδο τα ανακατεύουμε και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά να μαλακώσει, ανακατεύοντας τα ανά 5λεπτο στο φούρνο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το καρβέλι ψωμιού σε κύβους με ένα μαχαίρι ψωμιού.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το γάλα και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε το λουκάνικο που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες.
Σε μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης απλώνουμε μία στρώση από τους κύβους ψωμιού. Στη συνέχεια κύβους κολοκύθας, μαϊντανό και λουκάνικο και συνεχίζουμε καταλήγοντας σε ψωμί. Απλώνουμε τα τυριά, λίγο μαϊντανό και στη συνέχεια αδειάζουμε το μίγμα αυγού με προσοχή ομοιόρφα στις στρώσεις.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να φουσκώσει η στράτα μας. Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις
Εάν χρησιμοποιήσετε πτυσόμενη φόρμα βεβαιωθείτε ότι ασφαλίζει καλά ώστε να μην τρέχει το μίγμα και λαδώστε τις άκρες & το κάτω μέρος της. Αρχική συνταγή εδώ
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2018/10/butternut-squash-strata.html