Κεκάκια Μόκα Μέντα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Author:
Ποσότητα: 20 κεκάκια
Συστατικά
  • 63γρ κακάο
  • 140γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300γρ ζάχαρη
  • 120ml (93γρ) φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα μέντας (χρησιμοποίησα αυτό)
  • 100γρ ξινόγαλο
  • 50γρ καφέ (2 δόσεις εσπρέσσο, χρησιμοποίησα βαρύ)
  • Για την βουτυρόκρεμα
  • 75γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1κ.σ. βούτυρο (13γρ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 55γρ ζάχαρη άχνη
  • 250ml φυτική κρέμα για ζαχαροπλαστική χωρισμένη σε 50ml και 100ml (χρησιμοποίησα αυτήν)
  • 20 καραμέλες στρογγυλές κόκκινες (χρησιμοποίησα αυτές)
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (φαρίνα) με το κακάο και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Βάζουμε το έλαιο μέντας στο λάδι μας και το προσθέτουμε στο μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Προσθέτουμε το ξινόγαλο.
  6. Βγάζουμε από το μίξερ και με μία σπάτουλα σιλικόνης, ενώνουμε τα υγρά υλικά με το μίγμα αλευριού.
  7. Ρίχνουμε τις δόσεις καφέ όπως είναι ζεστές.
  8. Γεμίζουμε θήκες για μάφιν (χρησιμοποίησα σιλικόνης) μέχρι τα ¾.
  9. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να είναι καθαρή η οδοντογλυφίδα.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και ξεφορμάρουμε.
  11. Για την βουτυρόκρεμα, στο μίξερ μας με το εξάρτημα φτερό (βλ. φωτό) χτυπάμε το βούτυρο, με το τυρί κρέμα και την βανίλια μέχρι να έχουμε μία ενιαία κρέμα
  12. Προσθέτουμε τα 50ml από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  13. Αφαιρούμε το φτερό, βάζουμε το εξάρτημα αυγοδάρτης (βλ. επόμενη φωτό) και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  14. Χτυπάμε μέχρι η κρέμα να είναι σφικτή και να μην ξεκολλάει από το μπολ του μίξερ μας και τον αυγοδάρτη.
  15. Το δεντράκι το έκανα βάζοντας την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με το εξάρτημα αστέρι κάνοντας πρώτα τη βάση και συνεχίζοντας με μικρότερους ομόκεντρους κύκλους.
  16. Τις καραμέλες τις βάζουμε με προσοχή στην κορυφή.
Σημειώσεις
Εάν θέλετε πιο διακριτικό άρωμα μέντα, μειώστε την ποσότητα του αιθέριου ελαίου στο μισό.
Είναι απαραίτητο το έλαιο να διαλυθεί πρώτα στο λάδι ώστε να είναι βρώσιμο.
Εάν χρησιμοποίησετε κρέμα γάλακτος αντί για φυτική προτιμήστε με πλήρη (35%) λιπαρά και απευθείας από το ψυγείο.
Εάν χρησιμοποίησετε ταψί για μάφιν μην ξεχάσετε να λαδώσετε καλά τις φόρμες ή να χρησιμοποίησετε καραμελόχαρτα. Τα καραμελόχαρτα είναι από προσφορά του Lidl.
Ευχαριστώ θερμά την EVitamins.gr για την προσφορά του αιθέριου έλαιου μέντας .
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2017/12/mocha-peppermint-cupcakes.html