Σολωμός ενός σκεύους με χειροποίητη teriyaki σως
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Author:
Ποσότητα: 4 μερίδες
Συστατικά
  • 4 φιλέτα σολωμού αποψυγμένα (500γρ)
  • 2 καρότα (234γρ)
  • 16 σπαράγγια (450γρ)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
  • αλάτι
  • 1κούπα (171γρ) σόγια σως
  • 1 κούπα (165γρ) καστανή ζάχαρη
  • ½ κούπα (101γρ) νερό
  • ¼ κούπας (64γρ) σιρόπι σφένδαμου ή ¼ κούπας μέλι
  • 2 κ.γ. (7γρ) ξύδι ρυζιού
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. κόρνφλαουρ
  • 4 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. chives (σχινόπρασο) αποξηραμένο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη σόγια σως, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου, το νερό και το ξύδι ρυζιού σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρουν βράση (έχουμε το νου μας γιατί αφρίζει πολύ), χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και σιγοβράζουμε για 2 με 3 λεπτά.
  3. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα μας.
  4. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα για 3 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα.
  5. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Καλύπτουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας με λαδόκολλα.
  8. Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το μαλακό μέρος από τα σπαράγγια
  9. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το εστραγκόν.
  10. Απλώνουμε σε μία σειρά τα φιλέτα σολωμού και τα λαχανικά μας.
  11. Βάζουμε από μία κουταλιά της σως μας σε κάθε φιλέτο.
  12. Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να μπορούμε να κόψουμε με ευκολία το φιλέτο σολωμού με ένα πιρούνι.
  13. Για το σερβίρισμα, βάζουμε λίγη έξτρα σως, ¼κ.γ. σουσάμι και ¼ chive σε κάθε φιλέτο.
  14. Καλή μας απόλαυση!
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σπαράγγια με πράσινα φασολάκια.
Αρχική συνταγή για την teriyaki σως εδώ.
Συνταγή απο Craft Cook Love at http://www.craftcooklove.gr/2017/10/one-pan-teriyaki-salmon.html