Κοτόπουλο με χειροποίητη γλυκόξινη σάλτσα & ρύζι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Author:
Ποσότητα: 3 με 4 μερίδες
Συστατικά
  • 1 κονσέρβα ανανά (570γρ)
  • ¾ κούπας (160γρ) καστανή ζάχαρη
  • ⅓ κούπας (72γρ) ξύδι ρυζιού
  • 3 κ.σ. (77γρ) κέτσαπ
  • 2 κ.σ. (24γρ) σόγια σως
  • 1½ κ.σ. (13γρ) κόρν φλάουρ
  • 2 κ.σ. (21γρ) νερό
  • 650γρ φιλέτο κοτόπουλο μπούτι
  • 3 κ.σ. έλαιο καρύδας
  • 4 πολύχρωμες πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη, 1 πορτοκαλί)
  • 500ml νερό
  • 250ml ρύζι μακρύκοκκο
  • φρέσκο ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε τον χυμό από την κονσέρβα ανανά, τη σόγια σως, την κέτσαπ, το ξύδι ρυζιού και την καστανή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  2. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κόρν φλάουρ με το νερό και το προσθέτουμε στο μίγμα της σάλτσας.
  3. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας για περίπου 5 λεπτά.
  4. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές.
  5. Κόβουμε τον ανανά σε κυβάκια και το κοτόπουλο σε μακρόστενα κομμάτια.
  6. Στο γοκ ή σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, βάζουμε το λάδι καρύδας.
  7. Μόλις κάψει σωτάρουμε τις πιπεριές για λίγο και πρσθέτουμε το κοτόπουλο.
  8. Το σωτάρουμε μέχρι να ψηθούν καλά τα φιλετάκια.
  9. Προσθέτουμε τον ανανά και την σάλτσα και χαμηλώνουμε την φωτιά.
  10. Σιγοβράζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά.
  11. Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι με καπάκι, βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με το ζωμό λαχανικών. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε ζωμό αλατίζουμε καλά το νερό.
  12. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία, προσθέτουμε το ρύζι και κλείνουμε το καπάκι.
  13. Αφήνουμε για όσο χρόνο λέει η συσκευασία και μέχρι να πιει όλο το νεράκι το ρύζι.
  14. Σερβίρουμε το ρύζι και το συμπληρώνουμε με το κοτόπουλο και τη σάλτσα μας.
  15. Απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις
Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικατασταθεί επάξια με σισαμέλαιο.
Το ξύδι ριζιού και τη σόγια σως τα βρίσκουμε στο ράφι εξωτικής κουζίνας του σούπερ μάρκετ.
Αρχική συνταγή για την γλυκόξινη σάλτα εδώ.
Συνταγή απο Craft Cook Love at http://www.craftcooklove.gr/2017/09/sweat-and-sour-chicken.html