Χειροποίητα λαζάνια με κιμά
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Author:
Ποσότητα: 6 με 8 μερίδες
Συστατικά
  • 1½ κούπα (316γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 100ml νερό
  • 250γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 90γρ γάλα
  • 1½ κ.γ. ελαιόλαδο
  • 400γρ κιμάς (χρησιμοποίησα ανάμικτο)
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. εστραγκόν
  • 250γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 300γρ γκούντα
Οδηγίες
  1. Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος χτυπάμε το αλεύρι με τα αυγά μέχρι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για είκοσι λεπτά.
  4. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας, τον πλάστη μας και το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου.
  5. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε ελαφρώς στον πάγκο μας με τον πλάστη και το περνάμε στο εξάρτημα του μίξερ αρχικά στην σκάλα 2.
  6. Συνεχίζουμε στη σκάλα 5 και στην συνέχεια στην σκάλα 7. Αν δούμε ότι το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο το κόβουμε μικρότερα για να μπορούμε να το διαχειριστούμε.
  7. Κόβουμε με ένα κοφτάκι για πίτσα το φύλλο μας σε μέγεθος που να μας βολεύει για το πυρέξ μας.
  8. Το ακουμπάμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλευρωμένο.
  9. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι κάνωντας στρώσεις με λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει.
  10. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά σωτάροντάς τον σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  11. Μόλις αλλάξει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, το αλάτι και το εστραγκόν.
  12. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  14. Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά ρίχνουμε το μασκαρπόνε με το γάλα και ανακατεύουμε μην αφήνοντας να βράζει απλά να πήξει το μίγμα.
  15. Λαδώνουμε το κάτω μέρος του πυρέξ μας (το δικό μου ήταν 18εκ x 26εκ) και απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, κιμά, μασκαρπόνε και τυριού γκούντα. Συνεχίζοντας μέχρι επάνω. Απλώνουμε στην κορυφή όλο το υπόλοιπο τυρί.
  16. Ψήνουμε στον φούρνο μας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να κάνει το τυρί μία χρυσή κρούστα.
  17. Περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood με το εξάρτημα ανοίγματος φύλλου
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2017/01/handmade-lasagna.html