Ιρλανδικό Ψωμί
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Author:
Ποσότητα: 1 καρβέλι περ. 400γρ
Συστατικά
  • 2 κούπες (270γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 2 κ.σ. (28γρ) ζάχαρη
  • 1 κ.γ. (6γρ) μαγειρική σόδα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. (2γρ) baking powder
  • ¼ κ.γ. (2γρ) αλάτι
  • 50γρ μαργαρίνη λιωμένη
  • ½ κούπας (108γρ) ξυνόγαλα
  • 1 αυγό
Οδηγίες
  1. Με το εξάρτημα γάτζος του μίξερ χτυπάμε το αυγό ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε στο αλεύρι τα υπόλοιπα υλικά σε σκόνη (ζάχαρη, αλάτι, σόδα, baking powder) και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την μαργαρίνη με το ξυνόγαλο φροντίζοντας να αφήσουμε λίγο για την επάλειψη και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε και το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε με τον γάτζο του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει το μίγμα μας ενιαία μορφή και να γίνει ένα ζυμαράκι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  5. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς το ψωμάκι μας και το κάνουμε μία μπάλα.
  8. Το απλώνουμε στο κέντρο του ταψιού που έχουμε καλύψει και λαδόκολλα.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε ένα Χ στην κορυφή του καρβελιού μας.
  10. Ανακατεύουμε το ξυνόγαλα με την μαργαρίνη που κρατήσαμε και αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πινελάκι σιλικόνης.
  11. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μαργαρίνη με βούτυρο
H συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Food Blog Awards 2016 του Βήμα Gourmet
Στην εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποίησα την κουζινομηχανή Chef Sense της εταιρίας Kenwood
Αρχική συνταγή εδώ
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2017/01/soda-bread.html