μέλι και 100γρ ψιλοκοπανισμένο καρύδι για πασπάλισμα
Οδηγίες
Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας
Σε μεσαία προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις λιώσει καλά αποσύτουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και μοιράζουμε σε δύο βαθιά μπολάκια βάζοντας από ένα μέρος κανέλας και πορτοκαλιού στο κάθε μπολ
Αφήνουμε να κρυώσει καλά (το άφησα δύο ώρες με την τρέχουσα θερμοκρασία)
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου αέρα
Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε να πάνε παντού στο αλεύρι
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τα λάδια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε και πάλι
Προσθέτουμε το υγρό μίγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά ώστε να γίνει μία ενιαία ζύμη
Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ρηχά ταψιά φούρνου
Με τα χέρια μας πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα έκανα μπουκίτσες αλλά μπορείτε και να κάνετε την κλασική μορφή τους
Τα τοποθετούμε στα ταψιά με απόσταση μεταξύ τους
Με το δάκτυλο μας τα πιέζουμε ελαφρά ώστε να μην είναι στρογγυλά (βοηθάει στο μέλωμα) και με ένα πιρούνι κάνουμε δύο με τρεις σειρές τρυπίτσες (ομοίως βοηθάει στο μέλωμα)
Τα ψήνουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον αέρα για 25 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο και βγάζουμε το ένα ταψί. Το άλλο το αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοικτη την πόρτα του φούρνου για να μην κρυώνουν.
Με μία τρυπητή φαρδιά κουτάλα βάζουμε από δύο μελομακάρονα σε κάθε μπολ και τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Τα αφήνουμε για περίπου μισό λεπτό και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα όπου από κάτω έχουμε απλώσει λαδόκολλα.
Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με όλα τα μελομακάρονα
Πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. μέλι από πάνω και αφήνουμε να στραγγίσουν. Κρατάμε το σιρόπι
Την επόμενη μέρα τα δοκιμάζουμε. Εμένα μου φάνηκαν σκληρά και τα ξαναπέρασα με μέλι
Εναλλακτικά μπορούμε να ζεστάνουμε το σιρόπι και να τα περάσουμε και πάλι από το ζεστό σιρόπι ανά τέσσερα ώστε να γίνουν έξτρα έξτρα μελωμένα