mocha peppermint cupcakes_0498

mocha peppermint cupcakes_0515

mocha peppermint cupcakes_0505

mocha peppermint cupcakes_0513

mocha peppermint cupcakes_0493

Καταρχήν να δηλώσω ότι ακόμα δεν έχουμε στολίσει. Έλλειψη χρόνου, μία αναπάντεχη βαριά ίωση του Γιάννη, κάτι μαμούνια που αποφάσισαν να μασουλήσουν το κουτί του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας στάθηκαν έτσι ένα μικρό εμπόδιο. Παρά τις επίμονες πιέσεις του 6χρονου ένοικου του σπιτιού μας.

Το Πηνελοπάκι αρκέστηκε στο δικό της δεντράκι, το οποίο στόλισε αποκλειστικά με δικής της επιμέλεια μαζί με τα λαμπάκια του στο δωμάτιό της. Πάλι καλά.

Η αλήθεια είναι ότι με αυτές τις (πολύ πολύ μικρές) αναποδιές δεν έχω μπει στο λεγόμενο christmas spirit. Έτσι είπα να φτιάξω τα (κατά την προσωπική μου παράδοση) χριστουγεννιάτικα κεκάκια μου!!! Και τσουπ! Να σου το εορταστικό mood. Ακόμα βέβαια δεν προλάβαμε να στολίσουμε αλλά με την πρώτη ευκαιρία όλα θα γίνουν!!

Φέτος είπα να δοκιμάσω κάτι εντελώς νέο και λίγο αμερικανιά!! Την μέντα. Την χρησιμοποίησα διαλυμένη σε λάδι και σε μορφή αιθέριου έλαιου 100% μέντας. Και ενθουσιάστηκα με το πόσο άρωμα μπορεί να δώσει ελάχιστη ποσότητα. Είναι σαν τρως after eight (τα θυμάστε;) σε κεκάκια!!! Ο καφές κατά την ταπεινή μου γνώμη συντελεί στο πόσο μα πόσο αφράτα γίνονται!! Απόδειξη είχα στο insta stories της Κυριακής! 😉 

IMG_0272 copy

Όσο για τις καραμέλες; Η ιδέα ήταν να τις θρυμματίσω και να τις βάλω αντί τρούφας αλλά η μικρή βοηθός είπε να τις στολίσουμε σαν κορυφή σε ένα λαχταριστό ζαχαρωτό δεντράκι!! Και έτσι και έγινε!! Μα δεν είναι τέλεια;;;;

Τα ψήσαμε, τα στολίσαμε και αποτέλεσαν την οικογενειακή μας συνεισφορά στο παζάρι του σχολείου της κορούλας μας. 

Πάμε να δούμε τη συνταγή και καλή μας εορταστική περίοδο!!! 

Κεκάκια Μόκα Μέντα

Ποσότητα: 20 κεκάκια

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 63γρ κακάο
  • 140γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300γρ ζάχαρη
  • 120ml (93γρ) φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα μέντας (χρησιμοποίησα αυτό)
  • 100γρ ξινόγαλο
  • 50γρ καφέ (2 δόσεις εσπρέσσο, χρησιμοποίησα βαρύ)

  • Για την βουτυρόκρεμα
  • 75γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1κ.σ. βούτυρο (13γρ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 55γρ ζάχαρη άχνη
  • 250ml φυτική κρέμα για ζαχαροπλαστική χωρισμένη σε 50ml και 100ml (χρησιμοποίησα αυτήν)
  • 20 καραμέλες στρογγυλές κόκκινες (χρησιμοποίησα αυτές)
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (φαρίνα) με το κακάο και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Βάζουμε το έλαιο μέντας στο λάδι μας και το προσθέτουμε στο μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Προσθέτουμε το ξινόγαλο.
  6. Βγάζουμε από το μίξερ και με μία σπάτουλα σιλικόνης, ενώνουμε τα υγρά υλικά με το μίγμα αλευριού.
  7. Ρίχνουμε τις δόσεις καφέ όπως είναι ζεστές.
  8. Γεμίζουμε θήκες για μάφιν (χρησιμοποίησα σιλικόνης) μέχρι τα ¾.
  9. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να είναι καθαρή η οδοντογλυφίδα.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και ξεφορμάρουμε.
  11. Για την βουτυρόκρεμα, στο μίξερ μας με το εξάρτημα φτερό (βλ. φωτό) χτυπάμε το βούτυρο, με το τυρί κρέμα και την βανίλια μέχρι να έχουμε μία ενιαία κρέμα
  12. Προσθέτουμε τα 50ml από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  13. Αφαιρούμε το φτερό, βάζουμε το εξάρτημα αυγοδάρτης (βλ. επόμενη φωτό) και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  14. Χτυπάμε μέχρι η κρέμα να είναι σφικτή και να μην ξεκολλάει από το μπολ του μίξερ μας και τον αυγοδάρτη.
  15. Το δεντράκι το έκανα βάζοντας την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με το εξάρτημα αστέρι κάνοντας πρώτα τη βάση και συνεχίζοντας με μικρότερους ομόκεντρους κύκλους.
  16. Τις καραμέλες τις βάζουμε με προσοχή στην κορυφή.
Σημειώσεις
Εάν θέλετε πιο διακριτικό άρωμα μέντα, μειώστε την ποσότητα του αιθέριου ελαίου στο μισό.
Είναι απαραίτητο το έλαιο να διαλυθεί πρώτα στο λάδι ώστε να είναι βρώσιμο.
Εάν χρησιμοποίησετε κρέμα γάλακτος αντί για φυτική προτιμήστε με πλήρη (35%) λιπαρά και απευθείας από το ψυγείο.
Εάν χρησιμοποίησετε ταψί για μάφιν μην ξεχάσετε να λαδώσετε καλά τις φόρμες ή να χρησιμοποίησετε καραμελόχαρτα. Τα καραμελόχαρτα είναι από προσφορά του Lidl.
Ευχαριστώ θερμά την EVitamins.gr για την προσφορά του αιθέριου έλαιου μέντας .

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 σχόλια στο “Κεκάκια Μόκα Μέντα

  1. Περαστικά σας κορίτσι, είναι ζόρικη εποχή ομολογουμένως. Σε σχέση με τους στολισμούς κ εγώ έχω μείνει λίγο πίσω, αλλά εντάξει θα φορτσάρω 🙂
    Τα κεκάκια είναι πολύ χριστουγεννιάτικα! Άντε με το καλό κ οι υπόλοιπες προετοιμασίες τώρα! Σε φιλώ!

  2. Α!!! ειναι αυτα που ειχα δει στο instagram! τέλεια! Μεντα βεβαια δεν έχω ξαναδοκιμάσει, αλλά παντα υπάρχει η πρώτη φορα. ο καλος μου θα ξετρελαθει.
    Με το καλο να μπειτε και σε πιο γιορτινη διαθεση!

  3. τελεια!!! μ αρεσει η καραμελιτσα πανω στολιδι !! οπως λενε, μαγειρευοντας ερεται η ορεξη ετσι κ εστ …. θα σου ερθει το χριστογεννιατικο μουντ!