onepanteriyakisalmon_0484 onepanteriyakisalmon 0489 onepanteriyakisalmon_0487 onepanteriyakisalmon_0498 onepanteriyakisalmon_0495 onepanteriyakisalmon_9688Δευτέρα σήμερα και ήρθε η ώρα για την συνταγή-ευκολία, δηλαδή τη συνταγή ενός σκεύους. Εδώ θα έρθω να κλέψω λιγάκι, καθώς θα χρειαστούμε άλλο ένα αν θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας την teriyaki σως. Συγχωρέστε με. Αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ: μετά την γλυκόξινη σάλτσα είπα να δοκιμάσω να φτιάξω και άλλες. Και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Τελικά είναι τόσο απλό που δεν το βλέπω να χρησιμοποιώ ξανά έτοιμες. Τόσο εύκολο που δεν θέλει πάνω από έξτρα 10 λεπτά από την βασική συνταγή. Φυσικά εσείς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυστηρά ένα σκεύος, μπορείτε να βάλετε έτοιμη teriyaki σως. 

Το κεφάλαιο σολωμός το ξέρω, το ξέρω: ή τον αγαπάς ή δεν θέλεις να τον βλέπεις. Εγώ πάντως ως πρώην hater προτείνω να του δώσεις άλλη μία ευκαιρία. Είναι πραγματικά ένα τόσο νόστιμο ψαράκι. Τόσο πλούσια και ταυτόχρονα φίνα γεύση. Και απαιτεί τόσο λίγο ψήσιμο. Και καμία προετοιμασία εφόσον τον αγοράζεις φιλεταρισμένο (που νομίζω γενικά έτσι πουλιέται συνήθως στην χώρα μας). 

Δεν το συζητώ πόσο ταίριαξε με την σως. Έδεσε τόσο σούπερ που γλύφαμε τα δάκτυλά μας με τον Γιάννη. Και έτσι έβαλα και από δίπλα και τα σπαράγγια μου. Και λίγο καροτάκι! 

Πάμε να δούμε την συνταγή και καλή μας όρεξη!!

Σολωμός ενός σκεύους με χειροποίητη teriyaki σως

Ποσότητα: 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 4 φιλέτα σολωμού αποψυγμένα (500γρ)
  • 2 καρότα (234γρ)
  • 16 σπαράγγια (450γρ)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
  • αλάτι
  • 1κούπα (171γρ) σόγια σως
  • 1 κούπα (165γρ) καστανή ζάχαρη
  • ½ κούπα (101γρ) νερό
  • ¼ κούπας (64γρ) σιρόπι σφένδαμου ή ¼ κούπας μέλι
  • 2 κ.γ. (7γρ) ξύδι ρυζιού
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. κόρνφλαουρ
  • 4 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. chives (σχινόπρασο) αποξηραμένο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη σόγια σως, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου, το νερό και το ξύδι ρυζιού σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρουν βράση (έχουμε το νου μας γιατί αφρίζει πολύ), χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και σιγοβράζουμε για 2 με 3 λεπτά.
  3. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα μας.
  4. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα για 3 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα.
  5. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Καλύπτουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας με λαδόκολλα.
  8. Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το μαλακό μέρος από τα σπαράγγια
  9. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το εστραγκόν.
  10. Απλώνουμε σε μία σειρά τα φιλέτα σολωμού και τα λαχανικά μας.
  11. Βάζουμε από μία κουταλιά της σως μας σε κάθε φιλέτο.
  12. Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να μπορούμε να κόψουμε με ευκολία το φιλέτο σολωμού με ένα πιρούνι.
  13. Για το σερβίρισμα, βάζουμε λίγη έξτρα σως, ¼κ.γ. σουσάμι και ¼ chive σε κάθε φιλέτο.
  14. Καλή μας απόλαυση!
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σπαράγγια με πράσινα φασολάκια.
Αρχική συνταγή για την teriyaki σως εδώ.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 σχόλια στο “Σολωμός ενός σκεύους με χειροποίητη teriyaki σως