sweat and sour chicken_0474 sweat and sour chicken_0468 sweat and sour chicken_0466 sweat and sour chicken_0464Και που λέτε αποφάσισα – σας το έχω πει σε προηγούμενο επεισόδιο ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για μένα είναι περίοδος νέων αποφάσεων– να κάνω μία αξιότιμη προσπάθεια να μαγειρεύω για μένα και τον Γιάννη κατά την εργάσιμη εβδομάδα κάτι που είχα σταματήσει να κάνω εδώ και καιρό. Σε αυτό βοήθησε ότι η Πηνελόπη τρώει φέτος στο σχολείο της οπότε και ξέφυγα από το τρίπτυχο μακαρόνια- κοτομπουκιές- ψάρι.

Εμείς συνήθως καταφεύγαμε στα εστιατόρια της δουλειάς μας καθώς επέστρεφα στο σπίτι τόσο αργά που δεν είχα το κουράγιο να μαγειρέψω. Αλλά είπα ότι τί σόι μαγείρισσα είμαι εγώ που δεν θα μαγειρεύω και δε θα ετοιμάζω ταπεράκια στο έταιρό μου ήμισυ (και σε μένα εννοείται); Άσε που θα κάνω και τρελή οικονομία! 

Οπότε προσπαθώ, έχοντας μειώσει και τις απογευματινές δραστηριότητες της Πηνελόπης στο ελάχιστο, να μαγειρεύω τουλάχιστον 3 με 4 φορές μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Και έχει τελικά μεγάλη πλάκα, καταρχήν γιατί τελικά το μαγείρεμα με ξεκουράζει και επίσης η Πηνελόπη το βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον και προσπαθεί να συμμετέχει. Επομένως εκτός από τα φουρνίσματα και τα γλυκά απέκτησα βοηθό και στα μαγειρέματα !

Το φαγητό που βλέπετε είναι από τα πολύ αγαπημένα μου! Φυσικά (και δεν ντρέπομαι καθόλου που το λέω) χρησιμοποιούσα πάντα έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα (αυτήν εδώ). Αυτήν την φορά είπα θα δοκιμάσω να φτιάξω δική μου  σάλτσα. Και δεν το μετάνοιωσα καθόλου! Μιλάμε ότι είναι πανεύκολο. Μην τρομάξετε από τα πολλά υλικά. Η εκτέλεση είναι τόσο απλή που λέω να την καθιερώσω εφεξής. Από γεύση έσκιζε!!

Ελπίζω να δοκιμάσετε την συνταγή μου και να σας αρέσει. Και ενώ την απολαμβάνετε, ίσως σκεφτείτε πώς μπορείτε φέτος το χειμώνα να βελτιώσετε την δική σας καθημερινότητα, τί λέτε;

Ααα και πριν πάτε εκεί τί λέτε να δείτε και το food video που σκαρώσαμε με τον Κύκνο; Είχα τρελό τρακ εκεί αλλά εντάξει ευτυχώς με έσωσε η φανταστική συνταγή 😉 

 

Κοτόπουλο με χειροποίητη γλυκόξινη σάλτσα & ρύζι

Ποσότητα: 3 με 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 κονσέρβα ανανά (570γρ)
  • ¾ κούπας (160γρ) καστανή ζάχαρη
  • ⅓ κούπας (72γρ) ξύδι ρυζιού
  • 3 κ.σ. (77γρ) κέτσαπ
  • 2 κ.σ. (24γρ) σόγια σως
  • 1½ κ.σ. (13γρ) κόρν φλάουρ
  • 2 κ.σ. (21γρ) νερό
  • 650γρ φιλέτο κοτόπουλο μπούτι
  • 3 κ.σ. έλαιο καρύδας
  • 4 πολύχρωμες πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη, 1 πορτοκαλί)
  • 500ml νερό
  • 250ml ρύζι μακρύκοκκο
  • φρέσκο ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Οδηγίες
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε τον χυμό από την κονσέρβα ανανά, τη σόγια σως, την κέτσαπ, το ξύδι ρυζιού και την καστανή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  2. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κόρν φλάουρ με το νερό και το προσθέτουμε στο μίγμα της σάλτσας.
  3. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας για περίπου 5 λεπτά.
  4. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές.
  5. Κόβουμε τον ανανά σε κυβάκια και το κοτόπουλο σε μακρόστενα κομμάτια.
  6. Στο γοκ ή σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, βάζουμε το λάδι καρύδας.
  7. Μόλις κάψει σωτάρουμε τις πιπεριές για λίγο και πρσθέτουμε το κοτόπουλο.
  8. Το σωτάρουμε μέχρι να ψηθούν καλά τα φιλετάκια.
  9. Προσθέτουμε τον ανανά και την σάλτσα και χαμηλώνουμε την φωτιά.
  10. Σιγοβράζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά.
  11. Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι με καπάκι, βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με το ζωμό λαχανικών. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε ζωμό αλατίζουμε καλά το νερό.
  12. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία, προσθέτουμε το ρύζι και κλείνουμε το καπάκι.
  13. Αφήνουμε για όσο χρόνο λέει η συσκευασία και μέχρι να πιει όλο το νεράκι το ρύζι.
  14. Σερβίρουμε το ρύζι και το συμπληρώνουμε με το κοτόπουλο και τη σάλτσα μας.
  15. Απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις
Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικατασταθεί επάξια με σισαμέλαιο.
Το ξύδι ριζιού και τη σόγια σως τα βρίσκουμε στο ράφι εξωτικής κουζίνας του σούπερ μάρκετ.
Αρχική συνταγή για την γλυκόξινη σάλτα εδώ.

 

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 σχόλια στο “Κοτόπουλο με χειροποίητη γλυκόξινη σάλτσα & ρύζι

  1. λατρευω τα γλυκόξινα και γενικα αυτές τις γλυκές γεύσεις που ανετα μπορείς να συνδυάσεις με αλμυρο! το κοτοπουλο από τα αγαπημένα μου με επιπλέον ανανα παρακαλω.

    • Ένα με έξτρα ανανά για το Ζηνάκι παρακαλώ (έχει γίνει μία γλυκόξινη ανάμνηση αυτό όπως καταλαβαίνεις αλλά μπορώ να στο ξαναφτιάξω!)

    • Κατερίνα έγινε πολύ καλή και στην υφή της δεν το πίστευα πόσο εύκολο είναι τελικά!! Θα γλιτώσουμε τα μισά συντηρητικά !!! Γιούπι όντως!

  2. ουαου !! απ τις φωτο κ μονο θελω να φαω την οθονη!!! παντα ειχα περιεργεια να το δοκιμασω !! μ αρεσει η τσαχπινια του ανανα! θα το βαω στα προσεχως !

    • Είναι πολύ καλό στο συνιστώ να το δοκιμάσεις πάραυτα!! Ανανάς πάει σούπερ με το κοτόπουλο!!! Πολλά φιλιά τσέχικό μου ντολμαδάκι!