slowcooker beef yuvetsi DSC_0191

slowcooker beef yuvetsi DSC_0201

slowcooker beef yuvetsi DSC_0223

slowcooker beef yuvetsi DSC_0165

slowcooker beef yuvetsi DSC_0196

slowcooker beef yuvetsi DSC_0189

Καλό μήνα!! Ήρθε και ο Νοέμβριος και μαζί του το κρύο! Έκτακτη ανακατάταξη ενδυμάτων όπου ανακαλύπτεις ότι στο παιδί δεν του κάνει τίποτα και τρέχεις άρον άρον στα καταστήματα μαζί με άλλους πανικόβλητους γονείς να αγοράσεις τα ρούχα της σεζόν !! Μαγεία! Και αφού τακτοποιήσεις τα περί παιδιού, δεν έχεις κουράγιο ούτε να σκεφτείς να κατεβάσεις τα δικά σου χειμωνιάτικα με αποτέλεσμα να φοράς ότι έχει ξεμείνει από εδώ και από εκεί από την προηγούμενη καλοκαιρινή ανακατάταξη!! Δεν αγχώνομαι όμως όλα θα γίνουν! Παίρνω μία βαθιά ανάσα και προσπαθώ να χαρώ το Σαββατοκύριακο κάνοντας πράγματα που με ηρεμούν. Και αφού είχα το μοσχαράκι από τους Ευβιότοπους είπα να το κάνω ένα ωραιότατο γιουβετσάκι που το τρώμε οικογενειακώς και μας αρέσει πολύ!

Το φαγητό θα μπορούσε να λέγεται και γιουβέτσι my way. Στις συνταγές των κλασικών μαμαδίστικων φαγητών η κυριότερη ένστασή μου είναι στο πόσο αλλιώνεται το φαγητό ή παραψήνεται. Μου αρέσει να κρατάει το ζυμαρικό ή το ρύζι ή το λαχανικό που απαρτίζει το φαγητό. Έτσι λοιπόν στην εκδοχή του κλασικού αυτού πιάτου το κριθαράκι προστίθεται τελευταία στιγμή ουσιαστικά και κρατάει, δεν λιώνει και έχει την αίσθηση ενός νόστιμου χυλωμένου κριθαρότου. Οπότε και σύζυγος χορτάτος και μαγείρισσα ευχαριστημένη. Ψήνεται αργά αργά στη γάστρα ή κατσαρόλα μας και τα μπαχαρικά του το κάνουν έξτρα γευστικό κατά την ταπεινή μου γνώμη. Πάμε να δούμε τη συνταγή μου για ένα σούπερ αρωματικό και νόστιμο γιουβετσάκι;

Αρωματικό Γιουβέτσι

Ποσότητα: 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 705γρ μοσχαρίσιο κρέας σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 370γρ ψιλοκομμένες τομάτες (σε κονσέρβα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κυβάκια
  • αλάτι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. κουρκουμἀ
  • 2 σπόρους αποξηραμένο κάρδαμο
  • 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 500ml νερό πολύ ζεστό
  • 1 κούπα χοντρό κριθάρι
  • 2 κούπες πολύ ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Οδηγίες
  1. Σε μία γάστρα ή μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά
  2. Σωτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μοσχαριού και αμέσως μετά τα βγάζουμε σε ένα πιάτο με μία σπάτουλα
  3. Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει ελαφρά διάφανο
  4. Ξαναρίχνουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, την ψιλοκομμένη τομάτα, τα μπαχαρικά και το αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
  5. Ρίχνουμε τα 500ml του νερού, ρυθμίζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας
  6. Μόλις το κρέας το δοκιμάζουμε και είναι μαλακό σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε για λίγο το κριθάρι
  7. Το ρίχνουμε στο κρέας μαζί με τη διπλάσια ποσότητα σε όγκο σε νερό (δηλαδή μετράμε με την ίδια κούπα το κριθάρι με το νερό)
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και σιγοβράζουμε για περίπου 12 με 15 λεπτά
Σημειώσεις
Το σωτάρισμα του κρέατος στην αρχή το βοηθάει να παραμείνει ζουμερό
Ένα μυστικό νοστιμιάς είναι να χρησιμοποιούμε για μετρητή του νερού στο φαγητό την κονσέρβα με τα ψιλοκομμένα τοματάκια
Τα κομμάτια του μοσχαριού είναι βιολογικά και ευγενική χορηγία της εταιρίας Ευβιότοποι την οποία ευχαριστώ θερμά

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

47 σχόλια στο “Αρωματικό Γιουβέτσι

  1. Νοστιμότατο φαίνεται Αθηνά μου! Πολύ ωραίο φαγάκι που αρέσει πολύ και στη δική μου οικογένεια! Επίσης, είναι ότι πρέπει για το κρύο που ξεκίνησε! Καλημέρα και καλό μήνα!

    • Είναι αγαπημένο μου φαγητό, μου θυμίζει οικογενειακά τραπέζια. Δεν είχα σκεφτεί να το προσθέτω αργότερα το κριθαράκι, και η αλήθεια είναι ότι βγαίνει παραβρασμένο. Επίσης ο συνδυασμός των μπαχαρικών που χρησιμοποιείς δίνει ωραία και ξεχωριστή νοστιμιά!

      • Καλημέρα Αθηνά! Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις με την προσθήκη του ζυμαρικού στο τέλος, ειδικά αν δεν σου αρέσει το παραβρασμένο 🙂

  2. Καλημέρα Αθηνά μου! Πωπω, δελεαστικότατη πρόταση για αυτή την εβδομάδα! Αν και το δικό μου μισό μοσχαράκι το χρησιμοποίησα για σούπα… ήρθε η ώρα για το επομένο μισό με την δική σου συνταγή! Καλή εβδομάδα να έχουμε! Κάλη

  3. Νοστιμότατο και εξαιρετική επιλογή για τον χειμώνα πλέον! Υπέροχος και κομψος ο τρόπος που το παρουσιαζεις σερβιρισμενο στο πιάτο! Συμφωνώ με τον χρόνο που ρίχνεις το κριθαρακι, επίσης μου αρέσει να κρατάει! Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!

  4. Καλημέρα Αθηνά μου,καλό μήνα και πολλές ωραίες συνταγές για αυτή την περίοδο.Αυτή η πηρουνιά με το γιουβετσάκι σου με ξεσήκωσε τόσο ώστε αύριο κιόλας θα το έχω στο τραπέζι μου…φιλάκια πολλά!

  5. Αχ αγαπημένο γιουβετσάκι! Καιρό έχουμε να φάμε τώρα που το σκέφτομαι… κι εγώ έτσι ακριβώς το προτιμώ το κριθαράκι Αθηνά μου, να κρατάει λίγο, να μην γίνεται νιανιά… φιλάκια πολλά

    • Καλημέρα !!! Το κάρδαμο έδωσε ένα ξεχωριστό άρωμα και εξισσορόπησε πολύ καλά με το μοσχαράκι !! Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις!! Καλώς ήρθες!! 🙂

  6. Πέτυχες φλέβα!! Το λατρεύω! Και η δική σου εκδοχή απλά τέλεια!! Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι και πλέον να τιμωρούνται τα λασπωμένα φαγητά!! 😛 Tρέχαμε και εμείς για ρούχα με το πιτσιφρίκι με σύζυγο και νεογέννητο να περιμένουν απ’έξω..Φιλάκια πολλά!!!

  7. Μμμμ κουκουρμας και καρδαμο!!! Ανατολιτικες καταστασεις! Πολυ μου αρεσε αυτη εκδοχη! Θα το δοκιμασω το γιουβετσακι σου μες τη βδομαδα Αθηνα. Ευχαριστουμε!

    • Λίλια σε ευχαριστώ πολύ!! Το θεωρώ από τα εύκολα φαγητά πάντως, αφήνει την κατσαρόλα και το αργό ψήσιμο να κάνουν τη δουλειά τους ; )

  8. Νοστιμότατο φαίνεται! Παρεμπιπτόντως τέλειο το πιάτο σου και το πιρουνάκι! Καλά που μου το θύμησες το γιουβετσάκι είναι ότι πρέπει για την εποχή!

  9. Λοιπόν,αυτό είναι το αγαπημένο μου φαγητό! Κλειδί στην επιτυχία τους είναι το καλό κρέας και το al dente κριθαράκι, δυο πράγματα που χαρακτηρίζουν το πιάτο σου, οπότε την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις, ρίξε σύρμα να έρθω,χαχα!!
    Πολλά φιλιά…

  10. Φοβερές λήψεις Αθηνά για ένα υπέροχο φαγάκι!!! Μου έρχεται να απλώσω το χέρι κι ας ξέρω ότι δεν μπορώ να το πιάσω!!! Γιάμιιιιιι!!
    Φιλιά!