Έχω να γράψω στο μπλογκοσπιτάκι μου εδώ και γεμάτες δύο εβδομάδες. Δεν το συνηθίζω. Μάλλον δεν του το έχω κάνει ποτέ έως τώρα. Αλλά οι ημέρες που περνάμε όλοι μας και η πολύπαθη πατρίδα μας είναι, τουλάχιστον για μένα, συγκλονιστικές. Τόσο που σε αφήνουν μουδιασμένο και έντρομο να παρακαλουθείς τα γεγονότα, την επικαιρότητα και να προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στην ακόμα δυσκολότερη καθημερινότητά σου. Δε θα πω πολλά. Επειδή πιστεύω ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις έφτιαξα αυτό το κολάζ που περιγράφει ότι έζησα και είδα αυτές τις ημέρες: 

 

Προσπαθώντας να επανέλθω στην προηγούμενη ζωή μου (όσω μπορώ φυσικά) έφτιαξα την δική μου εκδοχή του all time classic καλοκαιρινού σπιτικού φαγητού: τα γεμιστά. Εδώ λοιπόν έχουμε τη μάχη των δύο φύλων: Ο Γιάννης τα προτιμά λιωμένα τα λαχανικά και ψημένα όσο δεν πάει και εγώ από την άλλη μου αρέσει να κρατάνε πολύ και να μην είναι και τόσο μαλακωμένα (Η Πηνελόπη δεν έχει άποψη τρώει σκέτο το ρύζι…ναι τόσο καλά!). Επομένως έχω καταλήξει στην ακόλουθη εκδοχή που αφήνει αμφότερους γευστικά ικανοποιημένους. Δείτε λοιπόν τη συνταγή για αυτό το παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό:

 

Γεμιστά Ορφανά
Ποσότητα 5
Εκτύπωση
Χρόνος μαγειρέματος
55 min
Χρόνος μαγειρέματος
55 min
Συστατικά
  1. 2 τομάτες μεσαίες (προσέχουμε να μην είναι πολύ άγουρες )
  2. 3 πιπεριές (χρησιμοποίησα την κλασική συσκευασία πολύχρωμων πιπεριών)
  3. 5 κ.σ. ρύζι γλασέ
  4. 1 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  5. 1 κ.σ. κουκουνάρι
  6. 1 κ.γ. θυμάρι
  7. αλάτι
  8. 5 κ.σ. λάδι
  9. 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς αέρα.
  2. Πλένουμε τις τομάτες και τις πιπεριές και τα σκουπίζουμε.
  3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα καπάκια από τα λαχανικά και τις τομάτες.
  4. Σε ένα μπολ αδειάζουμε το περιεχόμενο από τις τομάτες χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και με προσοχή μην τις τρυπήσουμε. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα λευκά εσωτερικά κομμάτια από τις πιπεριές.
  5. Στο μούλτι πολτοποιούμε το περιεχόμενο από τις τομάτες.
  6. Το προσθέτουμε και πάλι στο μπολ όπου βάζουμε και το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το θυμάρι και αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  7. Παίρνουμε τη γέμιση και γεμίσουμε τα λαχανικά μας.
  8. Σε λαδωμένο πυρέξ, τοποθετούμε τα λαχανικά μας με τα καπάκια τους.
  9. Με ένα πινελάκι λαδώνουμε το εξωτερικό τους (προσοχή γιατί γλυστράει) και σκεπάζουμε το πυρέξ με το αλουμινόχαρτο.
  10. Το βάζουμε στο φούρνο όπου ψήνουμε σκεπασμένο για 40 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο όπου συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά περίπου.
Σημειώσεις
  1. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πιπεριές με άλλα λαχανικά της προτίμησής μας, απλά τις τομάτες τις κρατάμε σε αναλογία.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

32 σχόλια στο “Τα δικά μου γεμιστά και ένας απολογισμός

  1. Αθηνα μου πολύ γεμάτες οι τελευταίες εβδομάδες σου! Μάλλον δείχνουν την ανησυχία που έχουμε όλοι μας και την διωχνουμε με όμορφες καθημερινές στιγμές! Όσο για τα γεμιστά, είναι αγαπημένο καλοκαιρινο φαγητο και το προτιμώ καλοψημμενο! Φιλία!

    • Έτσι ακριβώς Σωτηρία μου, η ζωή τρέχει, τα παιδιά ζουν την παιδική τους ηλικία και εμείς προσπαθούμε να είμαστε εκεί για όλα! Χα θα σε βάλω να κάνεις παρέα με τον Γιάννη! Φιλιά!

  2. Αθηνά, τώρα ετοιμαζόμουν να σου γράψω μήνυμα και βλέπω την ένδειξη πως μόλις που έγραψες και εσύ !!
    Τι ωραία τα γεμιστά, είναι σύμβολο του Ελληνικού Καλοκαιριού!!
    Ωραίο και το κολάζ 🙂

  3. Έλα βρε Αθηνά να μας τρελάνεις με τις φωτογραφίες σου!! Μην μας αφήνεις έτσι τόσο καιρό!!! Σε καταλαβαίνω…μεγάλη ανησυχία για το μέλλον μας…να δούμε τι θα γίνει!! Τα γεμιστά ούτε εμένα τα τρώει η μικρή…εμένα μου αρέσουν οι ντομάτες και η γέμιση από τις πιπεριές που παίρνουν την γεύση!!δεν έχω δοκιμάσει με σταφίδες ποτέ…

    • Αχ Αλεξάνδρα μου, δεν το έκανα επίτηδες πραγματικά! Πλέον το έχω απόφαση ότι θέλει ας έρθει τέλος πάντων, την υγεία μας να έχουμε! Με σταφίδες είναι πολύ ωραία, ταιριάζει πολύ με το ρύζι! Και εγώ τις πιπεριές προτιμώ!

  4. Τα γεμιστα ειναι απο τα αγαπημενα μου καλοκαιρινα φαγητα. Τα τρωω και στις 2 εκδοχες, τοσο πολύ μου αρέσουν 😉

    Χτες το βραδυ εκανα μια βόλτα στο κεντρο της ΑΘηνας με μία φίλη. Ειχε τοσο πολύ κοσμο έξω (αλλοι βολταριζαν αλλοι πιναν τα κοκτειλ τους)
    που πραγματικα αν εριχνες ενα ξενο εκεινη την στιγμη στο Θησειο ή στην Πλάκα (Εξαρχεια ή Ψυρρη) θα νομιζε οτι ειμαστε η πιο χαρωπη και ζωντανη πολη που απλά ζει μοναδικες καλοκαιρνες βραδιες!

  5. Αν κρίνω απο τις φωτο σου Αθηνά μου που είναι τόσο ζωντανές καταλαβαίνω και την γεύση που θα έχουν τα γεμιστά σου.Φούλ καλοκαιρινό πιάτο,που το προτιμώ στο τραπέζι μου συχνά….την καλημέρα μου!

    • Μαίρη μου σε ευχαριστώ πολύ! Νομίζω ότι το κουκουνάρι και η σταφίδα είναι αυτά που τους δίνουν το κάτι στη γεύση! Και εγώ το αγαπώ πολύ αυτό το φαγάκι! Καλό βράδυ!

  6. Πολύ λαχταριστά τα γεμιστά σου, Αθηνά, πολύ ωραίο καλοκαιρινό γεύμα! Όμορφες οι φωτογραφίες του κολάζ!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟ

  7. Aθηνά μου καλημέρα, δεν σου κρύβω ότι είμαι πολύ προβληματισμένη για αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες.
    Ελπίζω να πάνε όλα καλά, να μας δοθεί μια καινούργια αρχή αν μπορείς να το πεις και έτσι, και εμείς θα τα καταφέρουμε!!
    Τα γεμιστά σου είναι πολύ ωραία πάντα μου άρεσαν τα γεμιστά με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, απλά δεν μου τα τρώνε!!
    Πολλά φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

    • Νομίζω ότι όλοι είμαστε! Μακάρι το εύχομαι και εγώ να μπορέσουμε να το παλέψουμε! Εγώ τους έχω καταφέρει από εδώ και από εκεί! Φιλιά καλό βράδυ!

  8. Καλημέρα Αθηνά μου! Δεν νομίζω να είναι πολλοί αυτοί που είχαν όρεξη να γράψουν σε blogs αλλά και να ασχοληθούν με πολλά αυτές τις δύσκολες για τη χώρα μας μέρες! Ελπίζω όλα να πάνε κατ' ευχήν και να είναι μια καινούργια αρχή που δεν πρέπει να χάσουμε.
    Τα γεμιστά σου είναι υπέροχα και για να σου πω την αλήθεια κι εγώ τα θέλω καλοψημένα. Η γέμισή σου ιδιαίτερη και θα τη δοκιμάσω… θα προσθέσω κι εγώ κουκουνάρι!!!
    Φιλιά!

    • Κική μου με πιάνεις εντελώς στη διάθεση! Και εγώ το ίδιο με εσένα ελπίζω! Το κουκουνάρι είναι πολύ πολύ γευστικό τα γεμιστά δεν το παραλείπω σχεδόν ποτέ! Πολλά φιλιά!

  9. Αθηνούλα μου, η ζωή συνεχίζεται! Τώρα είναι γεγονός θα τα λουστούμε όλα αλλά θα τα καταφέρουμε. Είπαμε, θετική σκέψη!
    Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, με συνοδεία φέτας είναι ονειρεμένο.
    Σε φιλώ!

    • Χα χα ότι θα τα λουστούμε είναι το μόνο βέβαια! Περιμένουμε το σαμπουάν χα χα! Εγώ δεν είμαι της φέτας οπότε την παραλείπω! Φιλιά πολλά!

  10. κουκουναρι? δεν το ειχα σκεφτει ποτε και σιγουρα θα το δοκιμασω την επομενη φορα. σε ευχαριστω για τη συνταγη.

    οσο για τα γεγογνοτα…παραμενω ακομα ψυχραιμη και αισιοδοξη. θα δειξει…

  11. Επειδή δεν τα αγγίζω (κι εννοείται πως δεν τα φτιάχνω κιόλας) θα μείνω στις, όπως πάντα, υπέροχες φωτογραφίες σου! Με το καλό να έρθουμε όλοι και πάλι στα ίσια μας… Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου.

    • Δεν τρώμε όλοι τα πάντα, το λέω εγώ η σούπερ ιδιότροπη! Και τον Γεώργιό σου δεν τον λυπάσαι ε;;; ( εκτός αν δεν τα τρώει και εκείνος!) Όλα θα πάνε καλά εύχομαι! Πολλά φιλιά την καλησπέρα μου!

  12. ε δεν γίνεται ελληνικό καλοκαίρι χωρίς γεμιστά (και λίγη φέτα βεβαίως βεβαίως από δίπλα)
    τόσο αγαπημένο και νόστιμο φαγητό!

    Όπως τα λες Αθηνά, η περίοδος που διανύουμε είναι όντως κρίσιμη και είναι λογικό να μας επηρεάζει όλους. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

  13. λατρεμένα τα γεμιστά!! με φέτα βέβαια!! (για εμάς όχι για σένα 😉 )
    όσο για τα υπόλοιπα, τις ίδιες ανησυχίες μοιραζόμαστε και ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά!
    φιλιά Αθηνούλα!

  14. Τα γεμιστά είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό – αλλά είμαι η μοναδική στην οικογένεια που τα λατρεύει… Επειδή όμως έχουμε μποστανάκι και άρα κρίμα να πάνε χαμένες οι στρουμπουλές μελιτζάνες και οι μακρουλές πιπεριές (έχω καταλήξει ότι μου αρέσουν περισσότερο οι πιπεριές κέρατο για τα γεμιστά) τα φτιάχνω συχνά πυκνά. Και επειδή και στη δική μας οικογένεια του καθενός του αρέσουν (λίγο) μαγειρεμένα με διαφορετικό τρόπο, κάνω κι εγώ δοκιμές και πειραματισμούς!!! Τι τραβάμε οι μάνες!
    Όσο για την απουσία και την έλλειψη διάθεσης να γράψεις στο blog σου, σε καταλαβαίνω απολύτως. Κι εγώ κάπως έτσι ένιωθα, ότι ήταν ανούσιο… και παρότι ανέβαζα posts για καμιά βδομάδα μου έβγαιναν σέρνοντας…
    Ας ελπίσουμε να αλλάξει η διάθεση και η κατάσταση σύντομα.

    Καλημέρα
    Ελένη
    Ενδιαφέρουσα, εύκολη και φαίνεται νόστιμη! Τι άλλο θέλεις για έναν καλοκαιρινό μεζέ;
    Ευχαριστούμε 🙂

    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

  15. Δε θα αφήσουμε τίποτα να μας καταβάλει Αθηνά! 🙂 Με χαμόγελο και υπομονή θα αντέξουμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε όμορφα, με αλληλεγγύη και αισιοδοξία. Υγεία πάνω απ' όλα!
    Πολύ όμορφα τα γεμιστά σου, δεν έχουμε δοκιμάσει να βάλουμε σταφίδες ως τώρα εμείς, αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!
    Συγχαρητήρια για τη συνταγή!
    Πάνος και Μιρέλλα