Αυτήν την εβδομάδα η Μάχη πρότεινε τα εξής υλικά: μελάσα, βούτυρο, πορτοκάλι και καλαμποκάλευρο. Να σας πω ότι τρελαίνομαι για τηγανίτες. Μας τις έφτιαχναν οι δικοί μου όταν είμασταν μικροί με τον αδερφό μου και αποτελεί για μένα την επιτομή ενός χαλαρωτικού πρωινού γεύματος. Πλέον τις φτιάχνω στην πιο αμερικάνικη εκδοχή τους τα pancakes. Και είπα γιατί όχι να μην χρησιμοποιήσω έτσι τα υλικά μου; Και εγένετο η συνταγή. Πηγή εμπνεύσεως ένα blog που πρόσφατα ανακάλυψα και μου αρέσει πολύ. Δείτε τη συνταγή εδώ . Πάμε λοιπόν να δούμε την δική μου εκδοχή: 

Τηγανίτες με καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης & σιρόπι μελάσας
Ποσότητα 5
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1/2 κούπα (135γρ) φαρίνα με γεύση πορτοκάλι
  2. 1/2 κούπα (125γρ) καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης (το βρήκα σε κατάστημα με βιολογικά είδη)
  3. 1 κ.γ. baking powder
  4. 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  5. 1/4 κ.γ. αλάτι
  6. 1 κούπα (περίπου 300ml) ξυνόγαλα
  7. 1 αυγό
  8. 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  9. 3 κ.σ. βούτυρο
  10. 5 με 6 καρύδια χονδροκοπανισμένα στο γουδί
  11. 3 κ.σ. μελάσα (επίσης την βρήκα σε είδη με βιολογικά)
  12. χυμό και ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι ( ή μισό αν είναι μεγάλο )
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε σκόνη ( αλεύρια, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη αλάτι ).
  2. Προσθέτουμε το αυγό και με έναν αυγοδάρτη αναμιγνούμε το αυγό να πάει σε όλο το μίγμα μας. Προσθέτουμε το ξυνόγαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να έχουμε ένα σχετικά ρευστό χυλό. Σε ένα τηγάνι 18εκ βάζουμε μισή κουταλιά γλυκού βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις λιώσει (χωρίς να κάψει), προσθέτουμε με την κουτάλα της σούπας μισή κουταλιά χυλό. Κουνάμε το τηγάνι μας να πάει παντού ο χυλός και να κάνει έναν κύκλο.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία.
  5. Μόλις αρχίσει να ψήνεται το πλαϊνό μέρος της τηγανίτας, αναποδογυρίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 3 λεπτά περίπου ακόμα και την βγάζουμε σε ένα πιάτο δίπλα στην κουζίνα μας. Βάζουμε άλλη μισή κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι και το λιώνουμε εκτός της εστίας.
  7. Προσθέτουμε μίγμα και ακολουθούμε τη διαδικασία ψησίματος μέχρι να μας τελειώσει το μίγμα.
  8. Σε ένα μπρίκι, βάζουμε την μελάσα με το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μελάσα.
  9. Περιχύνουμε την τηγανίτα μας με το σιρόπι και τα καρύδια.
Σημειώσεις
  1. Χρησιμοποίησα τηγάνι διαμέτρου 18εκ
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

 

Με την συνταγή αυτή ολοκληρώνεται το food challenge. Ευχαριστώ όλους όσους με τίμησαν δίνοντας μου υλικά. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω νέες γεύσεις και συνδυασμούς, να επισκεφτώ περισσότερο το κατάστημα με τα βιολογικά και να ανακαλύψω νέες γεύσεις. Όποιος φυσικά έχει υλικά και αναζητά μία συνταγή με αυτά ευχαρίστως να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου το ζητήσει. Πιστεύω ακράδαντα ότι το φαγητό μας ενώνει! 

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

58 σχόλια στο “Food Challenge : Τηγανίτες με καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης & σιρόπι μελάσας – Pancakes with wholegrain flour & molasses syrup

  1. Μμμμ αγαπώ τις τηγανίτες!!! Πρόσφατα έφτιαξα μια UK version, οι οποίοι τις φτιάχνουν λεπτές σαν κρέπες… αλλά τις λένε pancakes.. Τελικά η κάθε χώρα τις βαφτίζει κατά προτίμηση… Οι Γάλλοι french crepe, οι Αμερικάνοι fluffy pancakes και οι Άγγλοι τις γιορτάζουν κιόλας ως Pancake Day… τρέχα γύρευε δλδ!!! Χάχα!!!

  2. αχ Παναγια μου! αυτό είναι πρωινό! ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και για την έκπληξη γιατί η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάτι σε κεικ! θα δοκιμαστεί σίγουρα!

  3. Νομίζω ότι όλοι έχουμε τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις από γονείς ή παππούδες με τις τηγανίτες! Οι δικές σου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική προσέγγιση και είμαι σίγουρη και τόσο νόστιμες! Τι πιο ωραίο για ένα κυριακάτικο πρωινό!
    Φιλιά!!

  4. Πολύ ωραία ιδέα οι θεματικές συνταγές, έχω εντελώς τυχαία φτιάξει κι εγώ κάτι με καλαμπόκι!
    Η μελάσα δεν είχα σκεφτεί ότι πάει με το πορτοκάλι, το καλαμποκάλευρο είμαι σίγουρη πως ταιριάζει. Υπέροχα και με κάτι το ξεχωριστό από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα pancakes που ετοίμασες!

  5. Απλά τέλειες, δεν ξέρω τι άλλο να πώ, μου αρέσουν πολύ τα υλικά, και οι φωτογραφίες μα ς δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα!!
    Δεν μπορώ να ξεκολλήσω να τις κοιτώ!
    Καλή εβδομάδα!

  6. φοβερη παρουσιαση Αθηνα μου(οπως καθε φορα φυσικα) και εξαιρετικες τηγανιτες,ετσι ακριβως(εμφανισιακα τουλαχιστον ) πρεπει να ειναι οι τηγανιτες!!!!!!μπραβο σου για μια ακομα φορα,εσκισες με το food challenge!!!!
    πολλα φιλια και καλη εβδομαδα!!!!!

  7. Με έστειλες πάλι… Όχι τίποτα άλλο, τραβάς και τις φωτογραφίες από κοντά και νομίζω πως αν απλώσω το χέρι μου θα καταφέρω να την πάρω!!! :)))
    Μήπως να πρέπει να κάνει την στήλη μόνιμη στο μπλογκ σου? Το έχεις σου λεω!!
    Μου αρέσουν οι τηγανίτες πάρα πολύ και θυμάμαι πολύ παλιά που μας έφτιαχναν τις αυγοφέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη και της ονόμαζα τηγανίτες!! Δεν ξέρανε από αυτά τότε.
    Καλή και δημιουργική εβδομάδα Αθηνά μου!

    • Ελεάνα μου σε ευχαριστώ πολύ!! Χαίρομαι που σου αρέσει και το food challenge!! Εμένα οι δικοί μου τις έκαναν με πορτοκάλι και σταφίδες!! Πολύ νόστιμες!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

  8. αμαν αμαν…και πινω καφεδακι και ξελιγωθηκα με οτι ειδα!!!

    αθηνα αν βαλω απλο καλαμποκαλευρο και κανονικο γαλα θα αλλαξει πολυ η γευση? βεβαια μελασα δεν εχω , αλλα εχω ωραιοτατο πετιμεζι!

    φιλακια

    • Δεν νομίζω να αλλάξει τραγικά η γεύση με το αλέυρι όσο με το γάλα..θα γίνουν πιο γλυκές και θέλει μικρότερη ποσότητα από το ξυνόγαλα που είναι πιο πηκτό!! Στόχος είναι ένας (όχι πολύ) ρευστός χυλός!! Μμμ ωραίο θα είναι το πετιμέζι!! Φιλιά

  9. Κοίτα τώρα σκηνικό…. έχω δουλειά… το στομάχι μου γουργουρίζει … κι επειδή πιάστηκα είπα να κάνω ένα διάλλειμά διαβάζοντας τα ιστολόγια που παρακολουθώ!!! Κοπελιά δεν βοηθάς, δεν βοηθάς καθόλου!!!!
    Άκρως δελεαστικές οι φωτογραφίες σου. Φιλιά :*

  10. Δεν ήξερα ότι υπάρχει φαρίνα με γεύση πορτοκάλι! Ενδιαφέρον!
    Οι αναρτήσεις food challenge είναι οι αγαπημένες μου νομίζω. Μιλάμε για πολύ brainstorming!
    Πολύ λαχταριστές οι τηγανίτες. Και μου αρέσει το άψογο σχήμα τους!
    Φιλιά

  11. Το έχεις τόοοοοοοοοοοοσο πολύ με ότι αφορά την κουζίνα! Μου φαίνεται θα πάρω την Ιωάννα και τον Αλέξη και θα σου κουβαληθώ για κέρασμα! Φιλιά Αθηνούλα μου 🙂

    • Σε ευχαριστώ Χριστίνα μου!! Οι συγκεκριμένοι που αναφέρεις την δοκιμάζουν συχνά!! χα χα!! Σε περιμένω για κέρασμα ευχαρίστως!! Φιλιά πολλά πολλά!!

  12. Λαχταριστές οι τηγανίτες σου Αθηνά μου!!
    Καί η φωτογραφικη σου παρουσίαση εκπληκτική!!!
    Τίς ζήλεψα!!!!!!Καλό βράδυ!!Φιλιά!

  13. Μελάσα μια φορά πήρα και δεν μου άρεσε καθόλου η γεύση της λέμε, καπου βρήκα και την έδωσα (και είχα τόσα όνειρα για αυτή).
    Πολύ λαχταριστές οι τηγανίτες, ακόμα δεν εχω αξιωθεί να φτιάξω, θα τη κρατήσω στη λίστα μου (υπάρχει φαρίνα με άρωμα πορτοκαλιού? φαντάζομαι αν δεν βρούμε βάζουμε λίγο ξύσμα?)

    • Κοίτα και εγώ δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκα με την μελάσα… αλλά είμαι αποφασισμένη να της δώσω άλλη μία ευκαιρία!! Αλλιώς θα μου πεις πού την έδωσες να την δώσω και εγώ!!! Ναι φυσικά μία χαρά κάνει το ξύσμα!! Αν και νομίζω ότι το αλευράκι αυτό το βρίσκεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ..Φιλιά!!

    • η μελάσα έχει όντως ιδιαίτερη γεύση. Ωστόσο πριν την πετάξεις προτείνω να την βάλεις σε κάτι που θα ψηθεί. Cake, μπισκότο.. κλπ! Κατά την γνώμη μου η γεύση της γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ' ότι όταν είναι έτσι ωμή.
      Τα κλασσικά ginger bread μπισκότα δηλαδή, εγώ τα λατρεύω στην αυθεντική εκτέλεση που έχει μελάσα. Βέβαια, πλέον κάνω και μια δόση που την αντικαθιστώ με μέλι.. γιατί κάποια Χριστούγεννα δέχτηκα παράπονα για την γεύση της. (ναι, έχω κάτι φίλους με τις απόψεις της Τάνιας! hehe!)
      Οπότε αφού δεν τη 'μίσησες' απ ευθείας στο ωμό της.. πιστεύω πρέπει να φτιάξεις κάτι με αυτήν. (δοκίμασε κάποιο μπισκότο τύπου gingerbread με πολλά μπαχάρια- πιστεύω θα σου αρέσει!)

      Ωραία ιδέα το καλαμποκάλευρο στο pancake, δεν το χω δοκιμάσει ποτέ έτσι! Θα το χω στα υπ' όψιν.
      [Δεν ήξερα οτι υπάρχει και ολικής – θα το ψάξω!]
      Xx

    • Καλημέρα Εύη μου!! Φυσικά και θα την ξαναδοκιμάσω !! Σε κάτι τέτοιο και εγώ σκεφτόμουν μπισκοτάκι ή κέικ…το σκέφτομαι!! Ολικής άλεσης καλαμποκάλευρο βρήκα στο κατάστημα βιολογικών…Φιλιά !!

  14. Τι υπέροχες φωτογραφίες Αθηνά, θέλεις να βουτήξεις μέσα! Αυτό το σιρόπι με τη μελάσα πρέπει να το δοκιμάσω. Τη μελάσα γενικά δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και διάβαζα χθες επίσης μια βινεγκρετ με μελάσα στο blog της Μάχης. Θα την ψάξω σε είδη με βιολογικά να τη βρω λοιπόν.

    • Σε ευχαριστώ πολύ Ελευθερία μου!! Την μελάσα και εγώ την χρησιμοποίηση για πρώτη φορά και δεν τρελάθηκα!! Βέβαια και εγώ διαβάζοντας στην Μάχη τα πολλαπλά οφέλη της θα της δώσω οπωσδήποτε μία ακόμα ευκαιρία!!! Φιλιά!

  15. Πότε έρχομαι για καφεδάκι και πρωινό είπαμε??
    Τις τηγανίτες τις φτιάχνω πολύ συχνά και σίγουρα κάποια στιγμή θα τιμήσω και τις δικές σου Αθηνά μου. Τις βρίσκω καταπληκτικές!!Μπράβο σου<3

    • Σε περιμένω Λίλια μου ειδικά εσένα.. όλο και κάτι θα μου φέρεις και θα επωφεληθώ και εγώ χα χα!! Σε ευχαριστώ πολύ!! Φιλιά την καλημέρα μου!!

  16. Λατρεύω pancakes! .Τα έχω καθιερώσει το Σαββατοκύριακο που είναι η μοναδική ευκαιρία να απολαύσω πρωινό! Με καλαμποκαλευρο δεν εχω δοκιμάσει,αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες νομίζω πρέπει να το επιχειρήσω άμεσα!
    Φιλιά

    • Βάσω μου όλων των ειδών των pancakes νομίζω είναι πολύ πολύ νόστιμα!! Θα χαρώ να το δοκιμάσεις!! Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!!