Τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά μου συνηθίζουμε να μαζευόμαστε στο δικό μου σπίτι για το καθιερωμένο οικογενειακό μας μεσημεριανό γεύμα. Οι δικοί μου, όπως καταλαβαίνετε, είναι οι επίσημοι δοκιμαστές μου. Τους έχω τρελάνει, δεύτερη φορά το ίδιο φαγητό δεν έχουν δοκιμάσει. Έτσι λοιπόν και φέτος, τα φαγητά ήταν διαφορετικά από ό,τι τους έχω φτιάξει έως σήμερα. Πάντως κρατάω μία αναμενόμενη γκάμα πιάτων κάθε φορά: ένα πιάτο κρεατικό, ένα με δύο συνοδευτικά, σαλάτα και σούπα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πάντα πλέκουν το εγκώμιο της εκάστοτε σούπας που δοκιμάζουν, μάλλον γιατί είναι το πρώτο πιάτο που γεύονται.

Το μενού μας λοιπόν είχε τα εξής καλούδια :

Σούπα με καρότα & μπύρα (η συνταγή είναι από το blog the one with all the tastes. Στη δική μου εκτέλεση της συνταγής αντικατέστησα το cheddar με reggato). 


Τάρτα με μανιτάρια πορτομπέλο και τυρί κρέμα


Πατάτες baby με καπνιστό ψαρονέφρι, σύκα και μπαλσάμικο


Πατάτες baby με sour cream και δυόσμο


Γεμιστό χοιρινό ρολό στη γάστρα με κόκκινο κρασί 


Σαλάτα πράσινη με τοματίνια και λεμονάτη βινεγκρέτ 


Lemon Pie

 



Ακολουθούν οι συνταγές των χριστουγεννιάτικων φαγητών μας. Για την lemon pie θα ακολουθήσει χωριστή ανάρτηση:

 

Γεμιστό χοιρινό ρολό στη γάστρα με κόκκινο κρασί
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1 χοιρινό ρολό γεμιστό 2kg
  2. 750ml κόκκινο ξηρό κρασί
  3. 1 πορτοκάλι
  4. 1/2 μήλο τριμμένο με την φλούδα του
  5. 500ml νερό
  6. 1 ζωμός κρέατος
  7. 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  8. 1 κ.σ. εστραγκόν
  9. 1 κ.σ. θυμάρι
  10. 4 κόκκοι μπαχάρι
  11. 3 σκελίδες σκόρδου
  12. 3 δαφνόφυλλα
  13. 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα στα 4.
  14. αλάτι
  15. 2κ.σ. ελαιόλαδο
  16. 1.κ.σ. βούτυρο
Οδηγίες
  1. Σε μία κατσαρόλα που χωράει το ρολό (χρησιμοποίησα γάστρα), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το ρολό σε όλες τις μεριές του μέχρι να ροδίσει λίγο.
  2. Το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ξανά το ρολό, το νερό, το ζωμό, το τριμμένο μήλο, το σκόρδο, τα πορτοκάλια, όλα τα μυρωδικά και αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου.
  5. Στο μέσο του μαγειρέματος γυρνάμε το ρολό από την άλλη πλευρά του για να ψηθεί ομοιόμορφα. Στο τέλος αφού το αφαιρέσουμε από τη γάστρα, ρίχνουμε 1 κ.σ. κρύο βούτυρο και δυναμώνουμε τη φωτιά να δέσει και άλλο η σάλτσα μας.
  6. Σουρώνουμε τη σάλτσα μας και είτε τη βάζουμε σε διαφορετικό μπωλ για το κρέας μας ή μπορούμε να την περιχύσουμε.
  7. Καλύτερα να περιμένουμε ένα δεκάλεπτο ώστε το ρολό να κρυώσει λίγο για να κόβεται καλύτερα.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Τάρτα με μανιτάρια πορτομπέλο
Σερβίρει 8
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  2. 300γρ μαλακό αλεύρι
  3. 1.κ.γ. αλάτι
  4. 100 γρ νερό
  5. 500γρ μανιτάρια πορτομπέλο
  6. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  7. 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένο
  8. αλάτι
  9. πιπέρι
  10. 200 γρ τυρί κρέμα
  11. 3 αυγά
Οδηγίες
  1. Στο μίξερ μας με το εξάρτημα γάντζος ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Στο τέλος θα δούμε ότι η ζύμη ξεκολλά από τα τοιχώματα.
  3. Την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στος 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
  5. Βάζουμε τη ζύμη μας ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε στρογγυλά το φύλλο μας λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα μας.
  6. Την απλώνουμε στη φόρμα μας (χρησιμοποίησα σιλικόνης, σε διαφορετική περίπτωση την αλείφουμε με βούτυρο) και γεμίζουμε τις άκρες της με ό,τι ζύμη εξέχει.
  7. Βάζουμε από πάνω τους τη μία από τις λαδόκολλες και βάρος ( ωμά φασόλια ή ρεβύθια) ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
  8. Την ψήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση (κανένα δεκάλεπτο).
  9. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια (τα οποία έχουμε κόψει σε φέτες) με το σκόρδο.
  10. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μία άκρη.
  11. Σε ένα μπωλ βάζουμε το τυρί κρέμα και προσθέτουμε αλάτι ( αν δεν είναι το ίδιο αλατισμένο) και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
  12. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε στην άκρη.
  13. Βγάζουμε από το φούρνο την τάρτα. αφαιρούμε το βάρος και τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια.
  14. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τη γέμιση.
  15. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  16. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ένα πεντάλεπτο πριν την ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις
  1. χρησιμοποίησα μία ταρτιέρα σιλικόνης διαμέτρου 28εκ
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα συνοδευτικό σερβιρισμένο με 2 τρόπους ώστε να εμπλουτίσουμε την ποικιλία των φαγητών μας χωρίς όμως τον διπλό κόπο. Έτσι λοιπόν πήρα ένα διχτάκι πατάτες baby, τις έκοψα στη μέση, τις έβρασα σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τις σούρωσα και τις χώρισα στη μέση. Στις μισές χρησιμοποίησα αυτή την εξαιρετική συνταγή από το blog sunday spoon. Στην δική μου εκδοχή αντικατέστησα το μπέικον με καπνιστό ψαρονέφρι το οποίο και προμηθεύτηκα από το wine story. Τις άλλες μισές τις περιέχυσα με sour cream sauce της οποίας ακολουθεί συνταγή:

πατάτες baby με sour cream & δυόσμο
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 500γρ πατάτες baby
  2. 100γρ ξινόγαλα
  3. 200γρ στραγγιστό γιαούρτι
  4. 1. κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
  5. αλάτι
Οδηγίες
  1. Πλένουμε τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και τις κόβουμε στα 2.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου είκοσι λεπτά σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι.
  3. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στη συνέχεια παρασκευάζουμε τη σως. Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το ξινόγαλα με το γιαούρτι, τον δυόσμο και αλατίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας.
  5. Προσθέτουμε στο μπωλ και τις βρασμένες πατάτες και με πολύ απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με τη σως ώστε να πάει σε όλες τις πατάτες.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Σαλάτα πράσινη με κρουτόν αστεράκια, τοματίνια και ξηρούς καρπούς & βινεγκρέτ λεμονιού
Σερβίρει 6
Εκτύπωση
Συστατικά
  1. 1/2 μαρούλι
  2. 1 σαλάτα
  3. 1 πράσινη λόλα
  4. 20 τοματίνια ποικιλία
  5. μία συσκευασία κουκουνάρι
  6. 1/2 κούπα καρύδια
  7. 5 φέτες ψωμί του τοστ
  8. αλάτι
  9. 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο με εκχύλισμα λεμόνι
  10. 1 κ.σ. μέλι
  11. 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
Οδηγίες
  1. Ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Μπορείτε να δείτε εδώ τον τρόπο παρασκευής τους.
  2. Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τη σαλάτα, το μαρούλι και τη λόλα.
  3. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια σε ένα μπωλ.
  4. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  5. Σε μία μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, βάζουμε ένα ποτήρι διαφανές στο κέντρο της και απλώνουμε γύρω γύρω τα σαλατικά μας.
  6. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τους ξηρούς καρπούς και τα τοματίνια.
  7. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ με το μίξερ του φραπέ.
  8. Την αδειάζουμε προσεκτικά στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει στο κέντρο της πιατέλας και στολίζουμε γύρω γύρω τα κρουτόν αστεράκια.
  9. Με τον τρόπο αυτόν η σαλάτα μας μοιάζει με στεφάνι.
  10. Για να την σερβίρουμε απλώνουμε τη σως σε όλη μας τη σαλάτα.
Σημειώσεις
  1. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε τσιμπίδα για το σερβίρισμά της ώστε να είναι εύκολο να την βάλουν οι καλεσμένοι μας στο πιάτο τους.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/

Ο μπουφές μας ολοκληρώθηκε. Είναι τόση μεγάλη ευχαρίστηση να μαγειρεύεις για τους ανθρώπους που αγαπάς. Και του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία!
 

Καλές Γιορτές σε όλους!

Η ανάρτηση αυτή συμμετέχει επίσης: LolMomsWorld

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

34 σχόλια στο “Το Οικογενειακό μας Χριστουγεννιάτικο Γεύμα – Our Family Christmas Meal

  1. Και του χρόνου Αθηνά μου να έχετε ένα τόσο όμορφο τραπέζι όπως αυτό!Γιατί έχεις δίκιο..δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μαγειρεύεις για αυτούς που αγαπάς!Φιλιά!!

  2. Χρόνια Πολλά Αθηνά και του χρόνου! Το τραπέζωμά σας γεμάτο λιχουδιές, όπως άλλωστε ζητάει η μέρα των Χριστουγέννων! Πολλές ευχές για μία νέα χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά & δημιουργία και πολλά τέτοια τραπέζια!

    Υ.Γ. Η χαρτοπετσέτα τάρανδος, τέλεια!

    • Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα!! Χρόνια πολλά!! Η χαρτοπετσέτα με τον τάρανδο ήταν προσθήκη της τελευταίας στιγμής!! Και εμένα μου άρεσε πολύ!

  3. Χρόνια πολλά Αθηνά μου.Μ'ενα τόσο γευστικό τραπέζι,σίγουρα θα ικανοποίησες την οικογένεια σου και τους φίλους.Εύχομαι πάντα υγεία και διάθεση για δημιουργικότητα και με πολλές και νόστιμες γεύσεις…φιλάκια και καλή χρονιά!

  4. Πωπω από τραπέζι σε τραπέζι έρχομαι Αθηνά! Και μια μπουκίτσα δεν με κέρασες!!
    Θα πάρω με χαρά όλη την τάρτα και θα την φάω μόνη μου! Τρελαίνομαι για μανιτάρια!
    Η συνταγή αποθηκεύτηκε ήδη για δοκιμή!
    Και του χρόνου να είσαι καλά!

    • Άσε από το τραπέζωμα αυτό δεν έμεινε σχεδόν τίποτα… αν σου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια θα σου αρέσει.. έχει έντονη γεύση με τα πορτομπέλο.αν θες κάτι πιο ήπιο δοκίμασε τα λευκά μανιτάρια..Φιλιά! Σε ευχαριστώ

  5. ξερω γιατι ειχα χασει αυτη την αναρτηση…γιατι ελειπα απο το τραπεζι! Αθηναααααα γιατι δεν ημουν εκει χρυσοχερα μου???? να μην επαναληφθει περικαλω!

  6. Καλημέρα Αθηνά μου! Είμαι εδώ και κάμποση ώρα στο σάιτ σου και χαζεύω τα χριστουγεννιάτικα μενού σου. Τί καλά που μας έχεις αναλυτικές οδηγίες και συνταγές. Σε ευχαριστώ πολύ. Μου αρέσει που πάντα έχεις μια τάρτα στο τραπέζι και από το μενού αυτής της χρονιάς έχω ξετρελαθεί με τις πατατούλες. Ανυπομονώ και για το φετινό μενού. Καλές ετοιμασίες!

  7. αχ πόσο θα ήθελα να είμαστε συγγενείς 1ου βαθμού χχεχεχεχε! Μα ΤΙ εκπληκτικό μενού, τι γεύσεις και φυσικά ΤΙ παρουσίαση! Αθηνά είσαι απίθανη!

    • Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!! Χα χα εξαρτάται δεν ήταν πάντα πετυχημένοι οι πειραματισμοί μου οπότε ήταν μαζί μου και στα γευστικά και στα άνοστα :Ρ Πολλά φιλιά!

  8. Πλήρες μενού και σούπερ αναλυτική η ανάρτησή σου Αθηνά μου! Κι εμένα μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για την οικογένειά μου! Σας εύχομαι τα καλύτερα και φέτος! φιλιά

    • Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου νομίζω ότι αυτή και είναι η ουσία του μαγειρέματος: να ευχαριστείς τους δικούς σου ανθρώπους! Φιλιά 🙂

  9. Μπράβο ! και του χρόνου!! Πολύ νόστιμα μοιάζουν όλα! υπέροχη εμφάνιση και φωτογραφίες!
    Με το καλό να το απολαύσεις με τους αγαπημένους σου ! φιλιά 🙂